In memoriam: Brigadir Žarko Peša-Leopard

Marka s nadimkom Leopard, visokog, snažnog policajca,stručnjaka za drogu, koji je doveo Hemingwaya u Sunju, nisi mogao uhvatiti, bio je brz poput vjetra. Glasan, autoritativan, a opet veseo i duhovit, uvijek spreman na svirku, pjesmu i veselje, rat nije mogao ugasiti njegovu energiju i sklonost društvu i lijepim ženama. Bio je narazumno hrabar, izlagao se i prkosio opasnostima. Gledao sam ga kako rukom izvlači neeksplodiranu minu iz cijevi minobacača, najopasniji zadatak koji možete zamisliti, drugi put smo s njim kao kočijašem na kolima, zalutali u močvarnom kraju na samoj bojišnici, nismo više bili sigurni nalazimo li se na našoj ili neprijateljskoj strani, ali on se nije prestajao šaliti. Volio je da ga zovu Leopard i po tom ratnom imenu ga znaju u Sunji. Iako je u vrijeme „Oluje“ bio angažiran na drugim poslovima, sam se dragovoljno prijavio i otišao u Sunju. Nakon početnog kolebljivog nastupanja na uzvisine nad gradom stao je ispred tenka i poveo napad Sunjske pukovnije. Sudjeluje u osvajanju položaja nad Sunjom i u oslobađanju Hrvatske Kostajnice, Pounja i Dvora na Uni.

Leoporad Praljak Medjimorec

Leopard i ja sjedamo u džip i vozimo se prema središtu grada (Dvor na Uni-op.p.) kad iznenada započinje minobacački napad.Eksplozija slijedi eksploziju, vjerojatno cijela bitnica ispaljuje mine. Zaustavljamo auto i jurimo u najbližu kuću.Čini se da mi padaju na glavu, rasprskavaju se na krovu i uokolo kuće. Nakon desetak minuta sve iznenada prestaje. Izlazimo na ulicu. Ispred našeg džipa gori vojni kamion, cesta je puna razbijenog crijepa, cigli, prašine, zaudaraju spaljene gume. Nešto dalje napušteni traktori s prepunim prikolicama koje su izbjegli Srbi napustili i pobjegli. Iz okolnih zgrada izvlače se momci. Dva tenka se lagano pokreću i zamiču za okuku ceste što vodi prema mostu. Naprijed se čuje još povremeno puškaranje i grohot eksplozija, crta dodira sve se više udaljuje i nakon malo vremena bitka prestaje. Krećemo i mi, želimo dosegnuti granicu.

Ulomak iz knjige Miroslava Međimorca „Piše Sunja Vukovaru“, Naklada Pavičić, Zagreb 2004.

Leoparde, laka ti hrvatska gruda!

 Miroslav Međimorec

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.