Nepovratna šteta

 

Gradska skupština, odnosno vladajuća struktura na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem i SDP-om najnovijom je izmjenom GUP-a omogućila gradnju dvoraca za nove bogataše u Podsljemenu. Ta je vijest itekako šokantna ako se u obzir uzme kako je riječ o zaštićenom području na kojem se do sad nije moglo niti smjelo graditi. Oporbeni zastupnici u Gradskoj skupštini ogorčeni su najnovijom izmjenom GUP-a koji, prema njihovim riječima, pogoduje isključivo bogatašima i investitorima koji će tamo «zaraditi» višemilijunske iznose. Svatko od nas će se složiti sa stavom koalicije HDZ-HSS-HSLS koja najavu gradnje rezidencija u podsljemenskom zelenom pojasu ili takozvanim «plućima» grada smatra pravim zločinom prema očuvanju prirode.

Naime, novim izmjenama GUP-a moći će se graditi na svim zaštićenim zelenim površinama u podsljemenskom području, koje su veće od 15.000 četvornih metara.Ono što je najgore jest činjenica da su to pretežnim dijelom višestoljetne šume koje Zagreb u odnosu na druge milijunske gradove čine itekako posebnim. Na taj će se način počiniti nepovratna šteta, baš kao da se odobri betoniziranje Plitvica ili morske obale. A činjenicu da Bandiću očito nitko i ništa nije sveto, između ostalog potvrđuje i najava gradnje teniskih terena na Dubravkinom putu, području koje čini zelenu oazu koja je od samog Trga bana Jelačića udaljena manje od jednog kilometra. Prirodna je to vrijednost koja se ne bi smjela ni mogla mjeriti novcem.

No što se više i može očekivati od čovjeka uz čije se ime gotovo svakodnevno vežu brojne afere, sumnje na korupciju, nepotizam, nenamjensko trošenje gradskog novca...Iz aviona se vidi da je riječ o pogodovanju određenim povlaštenim, «odabranim» strukturama, na uštrp «običnih» građana. Postavlja se pitanje kakva je to pravna država u kojoj se Državno odvjetništvo na čelu s Mladenom Bajićem, kao uostalom i policija, kontinuirano prave gluhima i slijepima na primjerice ne samo indicije, nego i konkretne inkriminirajuće dokaze o kojima pišu i govore mediji?

Sve to dokazuje tvrdnju da je i postojanje manjkavih zakona još uvijek puno bolje od vladanja bezakonja. A Hrvatska se danas našla u situaciji da zakoni svakako postoje, ali ne vrijede jednako za sve, odnosno pred zakonom nismo svi isti. Jer taj isti zakon itekako vrijedi za «prosječnog» građanina koji se «usudio» krivo parkirati svoje osobno vozilo, ali ne i za lokalne šerife, koji se bahato bogate sada ne samo na račun proračuna i poreznih obveznika nego i na štetu same nacionalne prirodne baštine. A to i jest ono najgore, jer deficit će se u proračunu uvijek nekako namaknuti, no uništavanje prirodnih dobara predstavlja sramotno i nepopravljivo sakaćenje baštine naših pradjedova koju su Bandić i njegovi kompanjoni pretvorili u osobnu privatnu prčiju.

M.M.B.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.