Nova mantra

 

Pažljivi čitatelj ovotjednih bombastičnih medijskih napisa lako će uočiti kako se velika većina izjava hrvatskih političkih i moralnih «dušobrižnika» svodi na jedan zajednički nazivnik. Ako se povuče paralela između tlapnji koje su izgovorili Žarko Puhovski na suđenju protiv hrvatskih generala u Haagu i Josip Boljkovac na suđenju Branimiru Glavašu primjetna je nova «mantra» kojom će se po posljednjoj modi maltretirati hrvatska javnost. A mantra kaže: «Akcija 'Oluja' bila je legitimna ali efekti te akcije sličili su na etničko čišćenje 120-150 tisuća etničkih Srba; glede rata postojao je dogovor Tuđman-Milošević». Iz usta Žarka Puhovskog navikli smo čuti svašta, ako ništa drugo riječ je o čovjeku koji je bar oduvijek predvidljiv u svojem antihrvatskom raspoloženju i stavovima. Uostalom prve njegove izjave Haagu u tom smislu dao je još 2007. kada je ocijenio da hrvatske vlasti nisu poduzimale istrage o zločinima u Oluji. Dakle, na njega i njegove zlonamjerne, tendenciozne i potencijalno vrlo opasne bedastoće do sad smo se, ako ništa drugo itekako imali prilike naviknuti.

No kad izjave tipa – «1991. godine, prvi su napadnuti Srbi, napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska! Gojko Šušak, Branimir Glavaš i Vice Vukojević protutenkovskim oružjem, 'armburstima' su napali Borovo Selo da bi isprovocirali rat. Iz istog razloga srušen je i most u Osijeku» daje prvi hrvatski ministar policije, teško je suspregnuti emocije. Jer, iako ovo što govore on i kolega mu Puhovski predstavlja ludost najgore moguće vrste, iako se te objede ne mogu i nikada ne će ni moći dokazati bilo kojim materijalnim dokazom, one su i dalje vrlo opasne. Zato, jer predstavljaju takozvanu političku optužbu kojom se amnestira Srbe i u potpunosti izjednačava onog koji je napadao i onog koji se branio. Boljkovac je hrvatskoj javnosti najviše poznat kao bivši oficir jugokomunističke političke policije OZN (Ozne), i prvi ministar Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, kao i po «manevru» oslobađanja iz hrvatskog pritvora ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana, koji je u organizaciji srbijanske vlade Slobodana Miloševića 1990. pohodio Hrvatsku i naoružavao izmanipulirane hrvatske Srbe u tzv. «Krajini», zajedno sa Goranom Hadžićem.

Također, njegovo je ime često spominjano u vezi s istragama SOE za zločine počinjene nad Hrvatima nakon 2. svjetskog rata, za koje se Boljkovac «branio» riječima kako je on bio samo poslušni izvršni organ Partije. Mnogi će postaviti pitanje zašto su takvi ljudi dobili priliku početkom devedesetih godina. Odgovor na to pitanje nije jednostavan, kao što blago rečeno nije bila jednostavna situacija u kojoj se Hrvatska tada našla. Činilo se koliko i kako se moglo, jer dotadašnje snage i nadalje su bile vrlo moćne, a bolje ih je bilo imati uvjetno rečeno na svojoj strani, a protiv Miloševića, drugog izbora nije ni bilo. Pa iako su mnogi skloni kritizirati tu i takvu Tuđmanovu politiku valja primjetiti kako je upravo njegova politika te iste snage dugo vremena uspjela držati potisnute, daleko od bilo kakvih mogućnosti donošenja vitalnih odluka. Danas je situacija na žalost obrnuta, a rezultati su itekako vidljivi i itekako zabrinjavajući, kako na unutarnjem tako i na vanjskopolitičkom planu. Stoga je iznošenje i izmišljanje novih teorija urota, zavjera i dogovora možda neutemeljeno, ali istodobno vrlo politički štetno za Hrvatsku. I zabrinjavajuće, jer pokazuje jedan negativan trend, trend jačanja onih sila koje su Hrvatsku dugo držale u okovima tamnice, a danas je svim silama tamo pokušavaju i vratiti. I to čine sustavno, beskrupulozno i amoralno, baš kao što su to činili i dok su bili «samo poslušni organi Partije».

M.M.B.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.