Slovenci prezentiraju "zavidnu" količinu nesposobnosti u predsjedanju EU-jom

Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader ocijenio je u srijedu da je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel "prešao mjeru koja je uobičajena u diplomatskim odnosima dviju zemalja", kada je na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u kontekstu rasprave o hrvatskom Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu izjavio da je Hrvatska posljednjih mjeseci praktički prekinula diplomatske odnose sa Slovenijom i da već pet, šest mjeseci nema kontakata na razini ministara vanjskih poslova. "Hrvatska nije prekinula diplomatske odnose sa Slovenijom, a ako je netko to pokušao, onda je to Rupel", rekao je Sanader i dodao da je glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak još jesenas tražio sastanak u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova, ali da još nije dobio termin.

Za usporedbu, rekao je Sanader, od Francuske koja (nakon Slovenije) 1. srpnja preuzima predsjedavanje Unijom, dobio je termin još u prosincu. "Apeliram na Rupela da se ponaša sukladno proklamiranoj politici Slovenije i Hrvatske, koje su susjedne i prijateljske zemlje koje, istina, imaju otvorenih pitanja i nastoje ih riješiti u europskom duhu", rekao je Sanader nakon današnjeg obilježavanja početka gradnje novih proizvodnih objekata Tvornice željezničkih vagona Gredelj. Zaključio je da je Rupelov način čudan i smiješan te da se i sam nasmijao njegovu istupu, ali "ne od srca".

Pozvao je Rupela da ne govori neistine te da se što prije sastane s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem. Slovensko predsjedanje EU-om započelo je tako skandalom sa curenjem informacija o tajnim razgovorima slovenske strane s SAD-om u vezi priznanja neovisnosti Kosova, da bi vrhunac svoje diplomatske nesposobnosti dokazali na način da su u samo nekoliko dana svoje bilateralne probleme s Hrvatskom pretpostavili općim interesima EU-je, što se kosi sa svim njenim diplomatskim i političkim običajima. Čak je i hrvatska, poslovično vrlo suzdržana diplomacija našla shodnim izjaviti kako najnovije Rupelove izjave prelaze svaku mjeru, a i glavni se pregovarač za ulazak u EU-ju Bruxelessu požalio na slovenska ometanja glede otvaranja pojedinih poglavlja kako bi se ulazak Hrvatske u Europsku zajednicu još više prolongirao.

Počele su se javljati i određene struje unutar Slovenije koje tvrde da bi Rupel zbog svoje očite nesposobnosti i nedoraslosti situaciji trbao ponuditi ostavku. Pojačavanju unutarslovenske nervoze zasigurno je pripomoglo i vrlo negativno izražavanje pojedinih stranih medijskih agencija o njihovom predsjedavanju EU-om. Primjerice, već drugi put nakon slovenskoga preuzimanja predsjedanja Europskom unijom, austrijska novinska agencija APA žestoko kritizira slovensku diplomaciju, a u osvrtu objavljenom u ponedjeljak Austrijanci ga opisuju kao "blamažu predsjedništva EU-a". Činjenicu da su novine protekli tjedan objavile dokument o razgovorima američkih i slovenskih diplomata o Kosovu austrijska novinska agencija smatra neugodnom, to više što se u dokumentu "ne prepoznaje samostalna linija Europske unije u pitanju Kosova, nego njezina suprotnost".

"Slovenski su vodeći političari već prvih dana na kormilu EU-a nepromišljenim izjavama doveli u neugodnu situaciju Europsku komisiju, kao i prijašnje predsjedatelje Njemačku i Portugal, dok je približavanje Europskoj uniji Hrvatske i Srbije, koje je Ljubljana proglasila prioritetom, ostalo bez rezultata", piše APA. Austrijska je agencija već početkom godine kritizirala držanje slovenskih političara smatrajući da ne pokazuju doraslost zadaćama predsjedanja EU-om. "Sad je, pak, objavljen dokument koji bi mogao zadati smrtni udarac slovenskom predsjedanju EU-om", upozorava agencija, nakon čega slijedi prikaz slovensko-američkih razgovora uoči Božića i dokumenta koji je pritom nastao. Agencija skreće pozornost i na pojedinosti u dokumentu poput američke preporuke da se neovisnost Kosova proglasi u nedjelju, kako Rusija ne bi odmah mogla reagirati u Vijeću sigurnosti.

Dokument "izaziva dojam da Slovenija upravo u neugodnom pitanju Kosova nije častan posrednik, nego primatelj naredbi od SAD-a", tvrdi APA. Agencija prenosi ocjene političkih promatrača koji smatraju da "političke nježnosti" između Ljubljane i Washingtona "nisu iznenađenje", budući da je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel poznat kao "uvjereni transatlantičar", koji je u nekoliko navrata pokazivao bliskost s američkim pozicijama čak i protiv volje vlastite vlade. "U Beogradu se smiju tom dokumentu", piše APA, navodeći riječi srpskog ministra za Kosovo Slobodana Samardžića koji je izjavio kako je EU "na vrlo tužan način postao samo šahovska figura u toj igri" oko Kosova.

Agencija prenosi i izjavu glasnogovornika slovenskog ministarstva vanjskih poslova Bojana Brezigara, koji je rekao da je "šteta nastala objavom dokumenta golema". Za to vrijeme, piše APA, predsjednik slovenske vlade Janez Janša "kune se" da je Slovenija sa SAD-om samo vodila "dijalog" kao i sa svim drugim međunarodnim partnerima, a u ministarstvu vanjskih poslova "grozničavo se traga za krivcima" za to što je sadržaj diplomatskih razgovora objavljen u novinama. S obzirom na sve navedeno, izgleda da su nam susjedi Slovenci ipak zagrizli više nego što mogu progutati....

M.M.B.

{mxc}


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.