Hrvatska danas, više no ikad, treba svoje istinske domoljube

Hrvatska radiotelevizija otkrila je u četvrtak "toplu vodu" objavljujući u udarnom Dnevniku "ekskluzivno" snimke koje dokazuju da je JNA vodila bitku za Vukovar, te da su zapovjednici i jedinice koje su odgovorne za ratne zločine bili pod njezinim zapovjedništvom. Dobro jutro! Kao da se to u Hrvatskoj nije do sada znalo. No, da su ovakve snimke od kada su počela haaška suđenja češće bile puštane na nacionalnoj televiziji možda optužnica kao i presude vukovarskoj trojci Šljivančaninu, Mrkšiću i Radiću ne bi ispale ovako kako su ispale. Ali u Hrvatskoj se radije provodio akcijski plan, kako bi se hrvatski nacionalizam (čitaj domoljublje) svelo na najmanju moguću mjeru. Poruka koja je u četvrtak HRT preko Dnevnika poslana Haaškom sudu bi valjda sada trebala toj instituciji sugerirati da je vrijeme za otkrivanje "tople vode" i u Haagu. Drugovi, a gdje ste do sada bili?

Optužnica "vukovarskoj trojci" od početka se pobrinula skinuti odgovornost s JNA za zločine u Vukovaru, odnosno Ovčari. Što se tiče "novootkrivenih" snimki na HRT-u, one su tek jedne od mnogih koje prikazuju angažman JNA u napadu na Vukovar. Snimke prikazuju susret u kojem Veljko Kadijević prima i pohvaljuje 19. studenoga 1991. zapovjednike JNA koji su "oslobodili" Vukovar, što uključuje i susret sa zapovjednikom teritorijalaca Miroljubom Vujevićem, prvooptuženim na beogradskom suđenju za Ovčaru.

HRT je također izvijestio i o dokumentu zapovjedništva slavonsko-baranjskog korpusa vojske tzv. RSK od 23. 10. 1993., u kojem politički vrh srpske paradržave u Vukovaru raspravlja o zahtjevu UN-a za istraživanje Ovčare. Autori dokumenta ističu da nije pogodan trenutak za takvo što jer bi to pokazalo odgovornost JNA koja je ratovala na vukovarskom području. Zanimljivo je da se s takvim stajalištem, prema spomenutom dokumentu, složio i zapovjednik istočnog sektora UNPROFOR-a general Peters. On savjetuje odgodu istraživanja masovne grobnice na Ovčari do političkog rješenja pitanja srpske paradržave, opravdavajući to ni manje ni više nego sigurnosnim razlozima u regiji.

Što reći? Ako želimo biti ironični, mogli bi zaključiti da su hrvatski novinari odjednom sposobniji od haaških tužitelja. Ali nažalost, ne možemo biti ironični. Oni su samo dobili nove instrukcije. Da raja bude mirna.

M.M.B. i M. M.

{mxc}


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.