Predizborno stanje HDZ-a

Kako se bliže parlamentarni izbori sve je jasnije da i pored spretnosti koju u svojim medijskim istupima iskazuje predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, HDZ ima ozbiljnih problema s glasačkim tijelom koje smatra da je ova stranka - takva kakva je sada - potrošena. Mnoge procjene tako govore kako nekadašnji birači HDZ-a i pored stvaranja predizborne osovine Kukuriku koalicija-Ivo Josipović više nisu spremni biratiOpasnost za HDZMnoge procjene tako govore kako nekadašnji birači HDZ-a i pored stvaranja predizborne osovine Kukuriku koalicija-Ivo Josipović više nisu spremni birati HDZ kao manje zlo, pa makar to značilo SDP-om kontroliranu Vladu i SDP-ovog Predsjednika HDZ kao manje zlo,kosor karamarkopa makar to značilo SDP-om kontroliranu Vladu i SDP-ovog Predsjednika.

Ovom prilikom izdvajamo dva članka iz hrvatskoga tiska, jednog objavljenog nedavno u Vjesniku, drugog u Večernjem listu, u kojima se razmatraju mogući HDZ-ovi potezi. Prvi Vjesnikov govori o rješenju u okviru širih predizbornih koalicija, gdje bi zajedničkim nastupom stranke predvođene HDZ-om napravile protutežu Kukuriku koaliciji. U članku se spominju „pripadnici stare i politički nekompromitirane stranačke garde“, koji su u razgovoru s Vladimirom Šeksom iznijeli procjenu stanja po kojem „postoji realna opasnost da nijedna opcija desno od HDZ-a ne uđe u parlament“, i da tako HDZ u konačnici bez koalicijskih partnera u Saboru izgubi vlast.

I dok se članak u Vjesniku suštinski bavi predizbornom taktikom s kojom bi se na izborima u korist HDZ-a bolje preraspodijelili glasovi, još uvijek se razmatraju i mogućnosti da HDZ promjeni svoju politiku u skladu s nekadašnjim temeljnim stajalištima. Kao jedno od mogućih rješenja potrudio je sam sebe ponuditi u nekoliko nastupa trenutni ministarmiroslav_tuđmanunutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Ključno pitanje HDZ-aOstaje ključno pitanje koliko su u HDZ-u uopće spremni i sposobni mijenjati politiku koja je ovu stranku obilježila od kada joj je na čelo došao Ivo SanaderMeđutim, već se, primjerice, njegova više puta glasno naglašena briga za hrvatske žrtve komunističkog terora ne doživljava osobito iskrenom. Osim riječi koje je lako podvesti pod predizbornu retoriku konkretnih poteza uzmanjkalo je i po drugim pitanjima, iako je ministar već više godina u svojoj fotelji i ima iskustva s vrlo različitim političkim opcijama.

U već spomenutom članku u Večernjem listu ne spominju se koalicije s drugim strankama, nego se izbori razmatraju u odnosu na stanje u samom HDZ-u. U tom kontekstu navode se podrobnije riječi prof. dr. Miroslava Tuđmana koje su se već više puta dale čuti prijašnjih godina o potrebi da HDZ napravi stvarni zaokret prema čuvanju hrvatskoga suvereniteta. Drugu točku koju Tuđman smatra važnom je i otvaranje HDZ-a na unutarnje izbore, čime bi se možda napokon promijenila blijeda i krajnje neuvjerljiva krvna slika ove stranke. Ipak, ostaje pitanje koliko su u HDZ-u uopće spremni i sposobni mijenjati politiku koja je ovu stranku obilježila od kada joj je na čelo došao Ivo Sanader. Pogotovo što u njoj vjerojatno ima dosta onih u samom vrhu koji poraz na izborima i ne bi vidjeli kao najveće zlo ukoliko sebi osiguraju zastupnički mandat u Saboru.

M. M.

 

PRILOZI

Splitski HDZ-ovci centrali: Bez koalicije s HSS-om i HSP-om gubimo izbore!

Ne sklopimo li koalicijski savez s HSS-om i HSP-om, završni izborni račun bit će krajnje nepovoljan za HDZ. Stranke Kukuriku-koalicije osvojit će deset mandata više od HDZ-a, s tim što ćemo na dulji rok, a vjerojatno je riječ o dvama izbornim ciklusima, izgubiti i Dalmaciju, stoji, među ostalim, u pismu koje je nekoliko dalmatinskih HDZ-ovaca, pripadnika stare i politički nekompromitirane stranačke garde, uputilo glavnom tajniku stranke Branku Bačiću.

Prije nego što su se osmjelili i poslali pismo Bačiću, dalmatinski HDZ-ovci nedavno su se, tvrde, sastali u Splitu i s Vladimirom Šeksom, kojem su pokušali objasniti situaciju na terenu, posebno onu u IX. i X. izbornoj jedinici koja im više ne ide na ruku. Vjesnik doznaje i da je Šeks navodno iskazao razumijevanje za njihove prijedloge, savjetovavši ih da svoja zapažanja, uključujući i izborne izračune koje su napravili, pošalju glavnom tajniku.

Na prijašnjim parlamentarnim izborima plijen od ukupno 28 saborskih mandata iz dviju dalmatinskih jedinica podijelili su HDZ i SDP, s tim što je zastupničko mjesto osigurao i Stipe Gabrić Jambo. S deset osvojenih mandata Božidar Kalmeta pregazio je Ranka Ostojića u zadarskoj, dok je u splitskoj izbornoj jedinici Ivo Sanader porazio Željku Antunović rezultatom osam prema pet.

Četiri godine poslije, stvari se mijenjaju. Pojavio se Kerum, u politički život vratio se i Dražen Budiša, a na krilima nacionalnog zanosa razmahali su se i pravaši svih mogućih opcija. Ako se glasovi desnice rasprše i ne kapitaliziraju u saborske mandate, postoji realna opasnost da nijedna opcija desno od HDZ-a ne uđe u parlament, što bi bila veća tragedija za potonje nego za one koji nisu osigurali prolaz u Sabor.

Zbog svega toga, kao i zbog činjenice da su u prvom krugu predsjedničkih izbora splitski birači najveću potporu dali Ivi Josipoviću, Vesni Pusić i Damiru Kajinu, dalmatinski su HDZ-ovci ispravno procijenili da bez objedinjavanja stranaka desnice i desnog centra nemaju šanse nositi se s udruženom ljevicom.

»Ako se udružimo s HSS-om i HSP-om, još uvijek smo u igri. Štoviše, prema našim izračunima koji uključuju trenutačno stanje na terenu, rezultate svih mogućih anketa te naposljetku i metodu pretvaranja glasova u saborske mandate, koalicija je jedino rješenje. Pritom treba uzeti u obzir i domoljubne teme koje zbog niza okolnosti dobivaju na važnosti posebno u dalmatinskom biračkom tijelu. Ukratko, HDZ mora naći koalicijske partnere jer će Milanović igrati na već prokušanu kartu koja je i Račana dovela na vlast. A to je stvaranje psihološke atmosfere u biračkom tijelu koje će samo zaključiti da su svi, i ljevica i desnica, zapravo jedna fronta protiv ' omraženog ' HDZ-a. To moramo spriječiti«, rekao je Vjesnikov sugovornik iz redova HDZ-a.

Navodno su već počeli i neki pregovori s HSP-om, i to posredstvom Ante Đapića, no službenu potvrdu nismo uspjeli dobiti. »Nisam siguran u vjerodostojnost te informacije. Razgovora je bilo, ali kako stvari sada stoje, HSP izlazi na izbore bez HDZ-a«, izjavio je za Vjesnik potpredsjednik HSP-a i nositelj stranačke liste u X. izbornoj jedinici Ivan Protrka.

Svjesni su, kaže, činjenice da bi razmrvljena desnica mogla pomoći SDP-u, kao što je prije četiri godine pomogla HDZ-u, koji je na račun D'Hondtove metode dobio ekstra mandate, po tri u IX. i X. izbornoj jedinici.

»U svakom slučaju, bit će napeto, posebno u Dalmaciji. Tu je sada i Kerum, pa Jambo, a i Ruža Tomašić uzet će dio kolača. No, bez obzira na moguću crnu rupu u koju će se sliti velik broj bačenih glasova, mišljenja sam da nam HDZ-ovci više ne trebaju. Kad smo ih trebali, oni su nas odbacili, a sada bi htjeli da se priključimo gubitnicima«, kaže Protrka, priznajući da ga čeka teška borba za saborski mandat u najjužnijoj izbornoj jedinici.

Ipak, dalmatinski HDZ-ovci koji su pisali Bačiću, i dalje vjeruju da je koalicija s HSS-om i HSP-om moguća, posebno ako stranačko čelništvo bude široke ruke i honorira predizbornu suradnju, kako su sugerirali, »privlačnim brojem i rasporedom mjesta na listama, pa makar i na našu štetu«.

Dobrila Stilla
Vjesnik

 

 

Obitelj Tuđman pomoći će HDZ-u ako očuva hrvatske interese u EU

Četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora vladajući HDZ još može "dograditi" svoj birački rejting. Politički analitičari, kao neophodan dio tog postupka vide i tzv. pomirenje s obitelji Tuđman. HDZ je, naime, deficitaran u podršci dijela biračkog tijela koje je razočarano višegodišnjom smanjenom državotvornošću vladajuće politike, pa prijeti apstinencija ili sijanje "desnih" glasova na više političkih opcija i stranaka koje imaju male šanse prijeći izborni prag. Jadranka Kosor, u odnosu prema obitelji Tuđman ima mnogo topliji stav no što ga je imao Ivo Sanader, u čije su vrijeme vlasti odnosi između obitelji Tuđman i HDZ-a pali na najnižu razinu.

Uzor Mađari, Poljaci, Česi

– Ovdje nije riječ o pomirenju s našom obitelji nego o tome po kojem će se načelu HDZ i RH ponašati u EU, hoće li se HDZ vratiti načelima politike suvereniteta – kaže prof. Miroslav Tuđman, sin pokojnog predsjednika. Upitan je li obitelj Tuđman spremna pomoći HDZ-u na ovim izborima, jer će mu, zbog jačine sinergije oko Kukuriku-koalicije, takva pomoć biti neophodna, M. Tuđman ponavlja potrebu za "novim programatskim opredjeljenjem HDZ-a". Objašnjava što bi to značilo – da HDZ u uvjetima ulaska Hrvatske u EU zauzme načela kojima se vode vladajuće politike u, primjerice, Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj, a koje provode politiku oslonca i zaštite vlastitog državnog suvereniteta i to vide kao jamstvo napretka unutar EU.

– Dakle, HDZ bi trebao odustati od politike kako nema alternative za sve ono što se od nas iz središnjice EU traži – drži Tuđman. Kaže da su spomenute srednjoeuropske države, članice Unije, shvatile da bez artikulacije svojih interesa neće prosperirati. – Prihvati li HDZ takvo načelo hrvatske državne politike, dobit će mandat da dalje vodi RH – uvjeren je Tuđman.

EU je bio cilj još 1990.

No nije ni taj programatski iskorak dovoljan. Tuđman kaže da je HDZ-u potreban i iskorak k unutrašnjoj demokratizaciji stranke. – U 8 godina vladanja I. Sanadera HDZ je izgubio polovicu biračkog tijela, uzme li se u obzir da je dobivao i više od 40 posto glasova, a pogotovu ako spomenem da je Franjo Tuđman imao i širi birački temelj od 60 do gotovo 70 posto potpore, dakle dobivao je i glasove "nehadezeovaca" – kaže. Unutrašnja demokratizacija znači raskid s biranjem vodstva "aklamacijama". Tuđman se zalaže za povratak "pravim" izbornim saborima stranke, kada se, ako treba i 2, 3 dana bistri većinska opcija u HDZ-u. – Pokrene li gđa Kosor akciju demokratizacije i prigrli li načelo održavanja državnih interesa unutar EU, dobit će i unutarstranačku potporu od većine sposobnih i uglednih ljudi u HDZ-u na terenu – uvjeren je Tuđman.

Premda neki analitičari smatraju da se već razgovara o opciji da M. Tuđman uđe u HDZ i zauzme mjesto i na izbornoj listi ove stranke, te da nije zanemarivo da je na prošlim predsjedničkim izborima u izbornim jedinicama u Zagrebu dobio 6 posto glasova, profesor se o toj temi još ne izjašnjava. – Preskočimo sada to – kaže. Stječe se dojam, međutim, da su on i obitelj Tuđman spremni pomoći HDZ-u u "brušenju" novog "euro HDZ-a". – Ulaskom RH u EU zapravo završava i program Franje Tuđmana, kojem je EU bio cilj još 30. svibnja 1990. HDZ-u sada ne treba povratak na staro nego da u novim uvjetima ulaska u EU gradi uspješnu, konkurentnu politiku, k punoljetnoj, suverenoj državi – smatra M. Tuđman.

Karamarko ipak još nije odlučio

Za razliku od prethodnih parlamentarnih izbora, Miroslav Tuđman ovoga puta neće biti na izbornim listama neke od malih, državotvornih stranaka. Premda idejno podržava, primjerice Hrast, vidno je razočaran činjenicom da takvi pokreti i udruge nikako ne uspijevaju zbog, u pravilu, liderskih taština. Enigma još ostaje Tomislav Karamarko. Vijesti da je "sve dogovoreno" s HDZ-om još su na "dugom štapu". Naprotiv, kažu provjereni izvori, politički razgovori na najvišim razinama nisu još ni održani. Moguće je, međutim, da će početkom rujna ta enigma biti riješena.

Davor Ivankonić
Večernji list

Sri, 28-10-2020, 09:22:46

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.