Široke implikacijeImplikacije cijeloga slučaja koji je uslijedio samo dva mjeseca nakon vrlo uspješnoga posjeta pape Benedikta XVI našoj zemlji mogu biti i puno dublje nego što su to pojedini diplomatski koraci koji će uslijediti. Veze Hrvata i Katoličke Crkve u Hrvatskoj imaju tisućljetnu povijest, a Katolička Crkva u narodu je doživljavana kao zaštitnik kako katoličke vjere, tako i nacionalne ideje i hrvatske samobitnostiSpor kojega Porečko-pulska biskupija ima s talijanskim benediktincima, pri čemu je došlo do intervencije samoga Vatikana, izazvao je u najmanju ruku zbunjenost među vjernicima i hrvatskim građanima. Odluka po kojoj bi hrvatska biskupija talijanskim benediktincima i pored odluka hrvatskih sudova te važećih međunarodnih ugovora trebala prepustiti samostan i zemljište u istarskoj Dajli izazvala je niz reakcija, a u cijeli slučaj uključili su se ovih dana i hrvatski dužnosnici.

Tako se je danas predsjednica Vlade Jadranka Kosor u Banskim dvorima sastala s porečko-pulskim biskupom mons. Ivanom Milovanom. Papa u HrvatskojTom prilikom obećala je pisati Svetom Ocu i vatikanskom državnom tajniku Bertoneu kako bi se riješila "neugodna situacija".

Ipak, implikacije cijeloga slučaja koji je uslijedio samo dva mjeseca nakon, svi se slažu, vrlo uspješnoga posjeta pape Benedikta XVI našoj zemlji mogu biti i puno dublje nego što su to pojedini diplomatski koraci koji će uslijediti. Naime, veze Hrvata i Katoličke Crkve u Hrvatskoj imaju tisućljetnu povijest, a Katolička Crkva u narodu je doživljavana kao zaštitnik kako katoličke vjere, tako i nacionalne ideje i hrvatske samobitnosti.

U nastavku objavljujemo komentar člana Upravnoga odbora Hrvatskoga kulturnog vijeća mons. dr. Mile Bogovića dan u nedjelju na upit iz zagrebačkoga Večernjeg lista. U njemu biskup Bogović izražava nadu da će se "pronaći način kako spriječiti golema šteta Crkvi i hrvatskim vjernicima".(mm)

 

Izjava mons. dr. Mile Bogovića, biskupa gospićko-senjskog

Teško mi je reći kako bi se pitanje Mons. dr. mile Bogovićtrebalo riješiti po pravnim normama. Crkva se treba i ovdje izdignuti iznad njih i tražiti rješenje po evanđeoskim normama, pogotovo kada se u slučaj aktivno uključuje i sam vrh Crkve. U ovom slučaju mislim da papa nije bio dovoljno upućen, odnosno da je bio pred jakim utjecajem s jedne strane.

Pravu pravoBudući da jedna strana (benediktinci) svoje pravo nastoji ostvariti po čisto pravnim normama, Hrvatska država je dužna zaštititi svoje građane i svoj teritorij i ne smije dopustiti da se to rješava negdje drugdje bez njezinog aktivnog sudjelovanja Mi u Crkvi nemamo pravo nametati državama da se izdižu iznad pravnih normi jer one po njima i funkcioniraju, ali Crkva treba pokazati da je u stanju prosuđivati po višim (evanđeoski) normama.

Budući da jedna strana (benediktinci) svoje pravo nastoji ostvariti po čisto pravnim normama, Hrvatska država je dužna zaštititi svoje građane i svoj teritorij i ne smije dopustiti da se to rješava negdje drugdje bez njezinog aktivnog sudjelovanja.

Čini mi se da je do ovako nepravednog rješenja došlo zbog neprimjerenog lobija talijanske (benediktinske) strane pred crkvenim i državnim nadleštvima. Mislim također da je potreban još određeniji i još odlučniji stav Hrvatske biskupske konferencije pred Vatikanom u smislu zaštite svoje biskupije i svoga biskupa.

Bit će mi posebno žao, kao i svim vjernicima Hrvatima, ako se tim slučajem naruši ugled Svetog Oca među Hrvatima. Nadam se da će on pronaći način kako spriječiti tu golemu štetu Crkvi i hrvatskim vjernicima.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.