Nakon odluke Ustavnog suda o izbornom zakonu i pravnoj osobnosti SNV-a

Pravna osobnostSrpsko narodno vijeće je kao udruga građana s dva podstavka Ustavnog zakona imalo pravnu osobnost i status koordinacije vijeća srpske manjine za područje Hrvatske, što je Ustavni sud sada ukinuoUstavni je sud u petak donio jednu od svojih značajnijih odluka kojom su barem djelomično ublažene posljedice reketiranja SDSS-a u koalicijskoj vladi HDZ-a. Podsjećamo, na koalicijski sporazum početkom 2008. godine sa strankom srpske nacionalne manjine Sanader je bio „primoran" kada je najvećim dijelom upravo zaslugama HDZ-a sve imalo hrvatskije na političkoj sceni ostalo bez predstavnika u Saboru. Jasna OmejecA na ovu zadnju odluku Ustavnog suda stigle su nam i prve reakcije.

Tako se u priopćenju Akcije za bolju Hrvatsku, koje potpisuje njezin predsjednik mr. sci. Željko Sačić, daje puna potpora neovisnosti rada sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske. Obnašanje časne dužnosti sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske na tim načelima - piše dalje u priopćenju - garantira zaštitu temeljnih ustavnih vrednota, osobito vladavinu prava i zaštitu naših vitalnih nacionalnih interesa. Na kraju se zaključuje kako, za razliku od Ustavnoga suda, saborski zastupnici opetovano nisu znali, ABH - Željko SačićZa razliku od Ustavnoga suda, saborski zastupnici opetovano nisu znali, nisu htjeli ili nisu smjeli učinkovito i dosljedno zaštiti ustavnopravni poredak Republike Hrvatskenisu htjeli ili nisu smjeli učinkovito i dosljedno zaštiti ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

Inače, osim jednoglasne odluke Ustavnog suda o ukidanju članka Ustavnog zakona po kojem su se de facto SDSS-u jamčila tri saborska zastupnika, a ostalim manjinama davalo dvostruko pravo glasa, Ustavni sud ukinuo je još jedan pravno-politički paradoks. Naime, Srpsko narodno vijeće (SNV) je kao udruga građana s dva podstavka Ustavnog zakona imalo pravnu osobnost i status koordinacije vijeća srpske manjine za područje Hrvatske.

Ne treba vjerojatno posebno naglašavati da su se takvim rješenjem, osim što je bilo pravni nonsens, kroz SNV na mala vrata institucijalizarala srpska posebnost i konstitutivnost u Hrvatskoj s konačnim ciljem kojeg nije teško pogoditi – srpska autonomija. Problem je to ozbiljniji jer neki moćni krugovi nikada nisu prežalili propast plana Z4 sa najširom političkom autonomijom za srpsku zajednicu u Republici Hrvatskoj. S provedenim planom Z4 Hrvatska bi zauvijek bila talac države u državi, a ta država u državi služila bi kao idealna politička poluga za svaki mogući pritisak na Republiku Hrvatsku izvana.

M. M.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.