Gdje su Polančecove dionice?

 

Već mjesecima trese se cijela država oko slučaja Polančec, a vertikale hrvatskoga društva poput Radimira Čačića tim povodom drže nam prodike o savjesnom poslovanju i moralnosti u upravljanju državnom imovinom. Mnogi već vide i cjelokupni HDZ-ovu vrhušku na optuženičkoj klupi i formalni povratak na vlast SDP-a i HNS-a. Nije da nam je baš puno stalo do HDZ-ove vrhuške, ali u ovoj histeriji borbe protiv korupcije svakodnevno raspirivanoj preko stranica hrvatskoga istraživačkog tiska zanimalo nas je zbog čega se ujutro u uredima vode žučni razgovori tijekom ispijanja kavica, a navečer u gostionicama lupa šakom po stolu zažarenih očiju. Svi sve kao znaju, međutim kada ljude upitate što je to konkretno Polančec napravio na licima se pojavljuje zbunjenost. Pa, piše u novinama najčešći je odgovor.

Damir PolančecIstim razmišljanjem povodili smo se i mi kada smo se primili hrvatskog tiska. Najkonkretnije što smo mogli naći bili su prošlotjedni izvještaji o USKOK-ovoj optužnici, koji su se temeljili na tekstu objavljenom na USKOK-ovim internetskim stranicama. U novinama su samo inicijali D. P. (1967.), D. M. (1950.), M. H. (1958.), Z. Š. (1968.), S. R. (1968.), J. P. (1977.), S. M. (1956.) i Z. M. (1957.) zamijenjeni punim imenima, pa je D. P. zapravo Damir Polančec, Darko Marinac je D. M., itd. Stoga krenimo i mi od USKOK-ovog teksta i probajmo iz njega složiti priču.

„Optužnicom se D. P. tereti da je, od 2005. do listopada 2009., u Koprivnici, Varaždinu, Splitu i Zagrebu, kao potpredsjednik Vlade RH zadužen za gospodarstvo, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva te predsjednik Upravnog odbora HFP-a, koji odlučuje o prodaji 26 % dionica TD Podravka d.d. u vlasništvu Republike Hrvatske, zajedno sa D. M. i M. H. povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi ostvarenja plana stjecanja većinskog udjela u TD Podravka."

Odlično, mislimo si mi, ovo ne će biti teško za razumjeti - Damir Polančec i ostali primili su se formule menadžerskih kredita i novcem jednog poduzeća htjeli za svoj račun kupiti vlasnički udjel u istom tom poduzeću. Idemo dalje.

„Sukladno dogovoru sa D. P., M. H. i S. M, četvorica okrivljenika su zaključivali pravne poslove kojima su nepotrebno zadužili TD Podravka d.d., na način da su namjenska sredstva TD Podravka d.d. trošili nenamjenski za ostvarenje plana stjecanja većinskog udjela u TD Podravka d.d., na način da su odobravali kredite drugima bez znanja i suglasnosti Uprave i Nadzornog odbora, kreditno zaduživali TD Podravka d.d., davali jamstva po mjenicama i kreditima drugima, a sve kako bi pribavili sredstva koja su trošili za financiranje kupnje dionica TD Podravka d.d.. Na opisani način oštetili su TD Podravka d.d. u iznosu od najmanje 400.882.343,40 kuna."

Jadranka KosorDosta komplicirani način za reći da su Damir Polančec i ostali protupravno kreditno zaduživali Podravku kako bi onda imali sredstva za kupovinu dionica, ali razumije se. Lijepa je i brojka, 400.882.343,40 kuna, dakle okruglih 400 milijuna kuna. Još nam je ostalo samo saznati gdje su dionice i priča je gotova. Međutim, tu moramo stati kao što su stali i hrvatski mediji. Naime, u nastavku USKOK-ovog teksta govori se o nekom dugovanju TD Gradec d.o.o. prema Podravki od desetak milijuna kuna koje zapravo nije postojalo, ali je Damir Polančec htio da se prizna, no kako TD Gradec d.o.o. nije imalo ikakvu obavezu plaćanja, TD Gradec d.o.o. nije pristalo... Isto tako spominje se protupravna imovinska korist u iznosu od milijun i po kuna isplaćenih odvjetničkom društvu, ali sve je to minorno naspram 400 milijuna kuna za što se optužene ukupno tereti. Gdje su novci? Gdje su dionice? Gdje je corpus delicti?

Ispada frapantno da USKOK nakon navodno godinu dana tvrdog rada izlazi u javnost s priopćenjem koje ostavlja dojam da je nadrljano u doslovno pet minuta. Za nadati se samo da sama optužnica isto nije slično nadrljana jer ovako će se sve pretvoriti u jednu novu farsu i veliki lov u mutnom. U svakom slučaju, atmosfera linča je stvorena i zahuktava se, i više je nitko bez nekoga konkretnog objašnjenja što se stvarno dogodilo ne će moći zaustaviti, a pogotovo ne oni na kojima je najveća sumnja.

To što priča o Polančecu nije do kraja ispričana, pa se ne zna gdje su Polančecove dionice koje je on s ostalim optuženicima po USKOK-ovim tvrdnjama kupovao, ne umanjuje nimalo dojam koje ovih dana ostavlja HDZ-ova vrhuška. Štoviše, taj dojam najjači je argument onima koji „znaju" da je krivnja neupitna, i da su osim Polančeca i svi ključni ljudi u HDZ-u krivi da krivlji ne mogu biti. Toliko nemuštosti, neodređenosti i kukavičluka stvarno se rijetko vidi. Tajni sastanci, naknadna izbacivanja iz stranke, izbjegavanje izjava, posvemašnje skrivanje od javnosti, nojevska logika, sve to je ponašanje osoba koje su debelo ogriješile. Pa ako je tako, zašto se već jednom ne maknu s vrha HDZ-a?

HDZ-ova vrhuška je kroz zadnjih sedam godina iskoristila prednost HDZ-a kao stranke iz prvih deset godina hrvatske samostalnosti i potpuno monopolizirala politički dio scene koji ne pripada SDP-u i HNS-u. Ali taj monopol nije uspostavljen političkim uspjesima i društvenom korisnošću, nego  samo i jedino institucionalnim i neinstitucionalnim gušenjem svega što bi HDZ-ovoj vrhuški moglo biti konkurencija na nacionalnom političkom krilu. Time je ujedno prokrčen najbolji put za uspostavu Jugosfere, budući da tom projektu u ovom trenutku više nitko nije u stanju dati politički organizirani protuodgovor. Zato afera Polančec nije samo pitanje Polančeca i vrhuške HDZ-a već je i prvorazredni nacionalni problem.

Ono što HDZ-ova vrhuška izgleda do samoga svojeg kraja ne će htjeti vidjeti je da se više ne može skrivati iza viših nacionalnih interesa i od glasača očekivati da joj u ime tih interesa oproste sve pogreške. Upravo obrnuto, najglasnije kritike i najveći bijes može se naći kod HDZ-ovih glasača koji se osjećaju višestruko izigranima i ovo stanje više ne mogu trpjeti i pod cijenu dolaska opozicije na vlast. Uostalom, kud ćemo boljeg pokazatelja stanja u HDZ-u od činjenice da je Ivo Josipović u nedjelju u Požegi položio vijenac na spomen bistu Franji Tuđmanu, svečano otkrivenu dan ranije bez nazočnosti HDZ-ovih predstavnika? HDZ je toliko zastranio da si sada već i Josipović i SDP mogu bez straha dopustiti biti u odnosu na HDZ hrvatska desnica i promicatelji hrvatskih nacionalnih vrijednosti.

M. M.

 

Prilog - cijelo priopćenje u svezi podizanja optužnice protiv Polančeca i ostalih s USKOK-ovih internetskih stranica

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana, i to: D. P. (1967.), D. M. (1950.), M. H. (1958.), Z. Š. (1968.), S. R. (1968.), J. P. (1977.), S. M. (1956.) i Z. M. (1957.) zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te protuzakonitog posredovanja. ( 9. 9. 2010.)

Optužnicom se D. P. tereti da je, od 2005. do listopada 2009., u Koprivnici, Varaždinu, Splitu i Zagrebu, kao potpredsjednik Vlade RH zadužen za gospodarstvo, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva te predsjednik Upravnog odbora HFP-a, koji odlučuje o prodaji 26 % dionica TD Podravka d.d. u vlasništvu Republike Hrvatske, zajedno sa D. M. i M. H. povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi ostvarenja plana stjecanja većinskog udjela u TD Podravka. Sukladno dogovoru sa D. P., M. H. i S. M, četvorica okrivljenika su zaključivali pravne poslove kojima su nepotrebno zadužili TD Podravka d.d., na način da su namjenska sredstva TD Podravka d.d. trošili nenamjenski za ostvarenje plana stjecanja većinskog udjela u TD Podravka d.d., na način da su odobravali kredite drugima bez znanja i suglasnosti Uprave i Nadzornog odbora, kreditno zaduživali TD Podravka d.d., davali jamstva po mjenicama i kreditima drugima, a sve kako bi pribavili sredstva koja su trošili za financiranje kupnje dionica TD Podravka d.d.. Na opisani način oštetili su TD Podravka d.d. u iznosu od najmanje 400.882.343,40 kuna.

Nadalje, D. P. se tereti da je, tijekom studenoga 2009., koristeći autoritet kojeg je imao kao donedavni potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva, a u cilju prikrivanja realizacije plana stjecanja većinskog udjela u TD Podravka d.d. i prikazivanja da su ranije navedena sredstava TD Podravka d.d. opravdano korištena, od opunomoćenika TD Gradec d.o.o. Križevci zatražio da prizna dugovanje TD Gradec d.o.o. prema TD Podravka d.d. u iznosu od 10.756.720,89 kuna, iako je znao da ne postoji dugovanje navedenog trgovačkog društva prema TD Podravka d.d. kao i za postojanje dokumenta koji to potvrđuje. Budući da navedeno trgovačko društvo nije imalo nikakvu obvezu plaćanja prema TD Podravka d.d., opunomoćenik TD Gradec d.o.o. Križevci nije na to pristao.

Optužnicom se Z. Š. tereti da je, tijekom ožujka i travnja 2009., u Zagrebu i Koprivnici, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi odvjetničkom društvu u kojem je Z. M. član i odgovorna osoba, zlouporabio položaj i ovlasti. Naime, nakon što je Z. M. ugovore između OTP banke, TD Podravka d.d. i tvrtke Fima Ami Ltd Malta sklopio kao punomoćnik tvrtke Fima Ami Ltd Malta, a ne kao punomoćnik TD Podravka d.d., kako bi svoje usluge u zaključenju tih ugovora naplatio od TD Podravka d.d., sukladno dogovoru sa Z.Š., iako u navedenom poslu nije nastupao kao punomoćnik TD Podravka d.d., u ime odvjetničkog društva ispostavio račun društvu Podravka d.d. u iznosu od 1.830.000 kuna pozivajući se pri tome na druge ugovore koje je to odvjetničko društvo zaključilo sa TD Podravka d.d. Potom je Z. Š., sukladno dogovoru, osobno odobrio plaćanje navedenog računa od čega se 1.500.000 kuna odnosilo na vrijednost usluge a 330.000 kuna na porez na dodanu vrijednost. Na opisani način je odvjetničkom društvu pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 1.500.000 kuna a za koji iznos je oštećeno TD Podravka d.d.

Sri, 22-01-2020, 12:52:46

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)1/481-0047

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.