Gotovini "pakovati" koliko god se može

 

Ante Gotovina i Ivan Pavao IITijek prve polovice suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču u kojem je optužba iznosila svoje dokaze i pozivala svjedoke bio je takav da nismo uvijek bili sigurni radi li se od dijelu suđenja kojeg vodi optužba ili obrana. Nakon godina i godina za pripremu, ispalo je kako optužba zapravo nema ništa, osim političkih floskula i nekoliko osoba čija vjerodostojnost nestala već nakon nekoliko prvih pitanja obrane u protuispitivanju. Koliko je situacija teška za optužnicu indikativna je i prošlotjedna vijest kako će se ponovo u haaškoj sudnici pojaviti predsjednik Republike Hrvatske, i to kao svjedok obrane generala Čermaka. Očigledno, kako mu se bliži kraj mandata a haaške laži kopne kao snijeg u proljeću, predsjednik Mesić odlučio se prebaciti i redova svjedoka optužbe na stranu obrana, ne bi li ga se valjda pamtilo u javnosti samo po zadnjem svjedočenju koje upravo sprema. A optužba kada nema dokaza, onda ih izmišlja. Pa se sada podiže nevjerojatna prašina oko topničkih dnevnika koji bi valjda trebali dokazati ono što nitko nije vidio i za što nije nađen ni jedan drugi materijalni dokaz - iako se u slučaju granatiranja Knina radi o gradu s kućama od cigli i betona koje granate oštećuju jednako kao i u svim drugim gradovima ovog svijeta.

Traži se pokornost

Nema sumnje kako je ponajvažniji politički cilj haaškog suđenja general Gotovina i to prvenstveno zbog toga što on predstavlja. A on i nakon duge i uporne medijske kampanje u velikom dijelu hrvatske javnosti i dalje predstavlja simbol Domovinskog rata, koji neki žele uništiti pod svaku cijenu. Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti, prava slika ponosne i uspravne Hrvatske, i izbriše li se takvo sjećanje na ratne dane, hrvatskom narodu bit će puno lakše nametnuti novi osjećaj krivnje i razlog za pokornost. Pokornost koju je današnja politička oligarhija objeručke prihvatila, ali ne i narod s kojim treba vladati.

Stjepan MesićU takvim okolnostima, moguće oslobađanje generala Gotovine i ostalih sigurno nekima u Hrvatskoj ne bi sretan razvoj događaja, nego novi  ozbiljan problem s kojim moraju računati. Zato Haaško tužiteljstvo ima zapravo mnoge prirodne saveznike u Republici Hrvatskoj, koji si jednostavno ne mogu pomoć, i rade ovo što rade.

Prvo jedan članak, pa onda predsjednik

Najsvježiji primjer do kuda su neki spremni u Hrvatskoj ići je članak objavljen u Jutarnjem listu pod naslovom "Topničke dnevnike uzeo Gotovina, a dio spaljen". Iako još nitko nije uspio javnosti objasniti što su to topnički dnevnici, a kamoli dokazati njihovo postojanje, Jutarnji list zna tko je topničke dnevnike otuđio, sakrio i spalio. U tekstu se kao glavni krivci spominju general Gotovina, njegov odvjetnik, kao i jedan važan svjedok, načelnik topništva Zbornog područja Split za vrijeme Oluje. U članku se, dakle, jednim potezom dezavuira sam Gotovina, svjedok obrane, ali i cijeli Gotovinin braniteljski tim koji je do sada zadao mnoge probleme Tužiteljstvu, ali i samom Sudu.

Članak u Jutarnjem listu, ovdje dan kao prilog, napisao je Gordan Malić, više puta optuživan u nekim hrvatskim medijima kao engleski špijun. No, teško nam je vjerovati da bi netko poput Gordana Malića bio zaposlen od strane britanske obavještajne službe, kada u hrvatskim medijima vlada tako jaka konkurencija kada treba pisati protiv hrvatskih časnika i Domovinskog rata. Zašto bi, naime, britanske obavještajne službe plaćale nešto čega ima praktički iza svakoga kuta i kada im se samo nudi? Štoviše, Jutarnji list je ustvrdio kasnije kako se njegovo pisanje temelji na dokumentu hrvatske Vlade podijeljenom diplomatskom zboru u Zagrebu, što nas nimalo ne bi začudilo da je točno. No, ako za njega zna cijeli diplomatski zbor, zašto ovaj list nije onda objavio cijeli dokument takav kakav je - pa da svi znamo na čemu smo? Zašto hrvatska javnost nema pravo znati ono što zna svatko u, primjerice, britanskom veleposlanstvu?

A da se sve prema javnosti ne završi opskurnim novinarskim člankom pobrinuo kao i u mnogim sličnim situacijama predsjednik Republike Stjepan Mesić. I on kao i Gordan Malić zna da su postojali topnički dnevnici koje traži haaško Tužiteljstvo, i on zna kao i Gordan Malić da se nije smjelo dogoditi da dokumenti dođu u krive ruke. Drugi Predsjednik Republike Hrvatske doslovno je rekao: "Nije se smjelo dogoditi da u jednoj organiziranoj zemlji neki dokumenti mogu doći u ruke onima kojima ne pripadaju, a da nakon toga država ima problema". Slažemo se u potpunosti. No, nije li sada malo kasno? Za to je trebalo brinuti kada su se u Predsjedničkim dvorima arhivi potpuno bespravno otvarali čak i britanskim novinarima, a dokumenti iznosili, birali i prepisivali kako god je tko htio.

M. M.

 

Topničke dnevnike uzeo Gotovina, a dio spaljen

“Dio topničkih dnevnika iz Oluje otuđio je Ante Gotovina dok je bio glavni inspektor HV-a, a tijekom 2000. i 2001. pomogali su mu i Marin Ivanović, bivši djelatnik SIS-a, danas član njegove obrane, te bivši djelatnici MORH-a, Jurica Šare i Marijan Kretić”, navodi se u tajnom izvješću Ministarstva pravosuđa s kojim je upoznat Jutarnji list.

Brifing kod ministra

Izvješće je sastavljeno nakon višemjesečne istrage Ureda za suradnju s Haaškim sudom, MUP-a i MORH-a, a prekjučer je sažetak predstavljen glavnom haaškom tužitelju. Serge Brammertz, međutim, nije bio oduševljen. “I dalje nema topničkih dnevnika”, ponavljao je, doznajemo, Brammertz članovima Vlade.

O Brammertzovoj ocjeni suradnje Hrvatske i haaškog Tužiteljstva ovisi nastavak pregovora s EU u jednom od najvažnijih poglavlja, pravosuđu.

Zbirno izvješće o aktivnostima hrvatske Vlade u potrazi za “topničkim dnevnicima” ovih je dana poslano i žalbenom vijeću Haaškog suda, a s njime je upoznat i diplomatski zbor u Zagrebu na prekjučerašnjem brifingu kod ministra Ivana Šimonovića.  

Najzanimljiviji su detalji optužbe protiv Ante Gotovine, koje je hrvatska Vlada do sada skrivala, a koji se odnose na prisvajanje i otuđivanje niza dokumenata iz arhive MORH-a. U zbirnom izvješću na više od 500 stranica tvrdi se kako je veći dio tražene dokumentacije HV-a i HVO-a otuđen odmah nakon Oluje te 2000. i 2001., kada se pročulo da će haaško odvjetništvo podići optužnicu protiv Gotovine.

 Više svjedoka priznalo je kako su svoje rokovnike, pa čak i terenske mape, predali Marinu Ivanoviću, odvjetniku Ante Gotovine, dok je dio dokumentacije, također prema iskazima svjedoka, uzeo sam Gotovina kao glavni inspektor HV-a. U tome su mu pomagali i suradnici iz Oluje, poput Marka Rajčića, bivši načelnika topništva Zbornog područja Split, koji je nedavno svjedočio u Haagu.

Istražiteljima Vojne policije MORH-a, jedan od zapovjednika topništva HVO-a priznao je da je velik dio topničkih bilješki odnio kući nakon što je operacija Oluja okončana, a potom ih je spalio u prosincu 2000. “kako ne bi bile zloupotrijebljene od strane Haaškog suda”. Još nekoliko osoba je priznalo spaljivanje dokumentacije.

Obavezne klauzule

Gotovinin odvjetnik Marin Ivanović u svom je svjedočenju izjavio kako prikupljenu dokumentaciju više ne posjeduje, već ju je predao Mišetiću, glavnom odvjetniku Ante Gotovine. Stav hrvatske Vlade jest da su do otuđenja i uništavanja dokumenata doveli različiti razlozi, među ostalim neinformiranost i neprofesionalnost nekih zapovjednika HV-a. Vlada je upozorila Brammertza i diplomate da dokumenti ne bi mogli poslužiti u dokazivanju ratnih zločina jer su sve zapovijedi imale obavezne klauzule o “poštivanju ratnih konvencija” i “zaštiti civila”.Iz izvješća Ministarstva pravosuđa proizlazi da je Gotovina osobno, prisvajanjem dokumenata, skrivio još jednu krizu odnosa s Haaškim sudom i EU.

Gordan Malić 
Jutarnji list

 

Obrana generala Gotovine traži podizanje optužnice protiv Jutarnjeg i Gordana Malića 

Obrana umirovljenog hrvatskog generala Ante Gotovine zatražila je da sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podigne optužnicu protiv novinara Gordana Malića i Jutarnjeg lista zbog nepoštovanja Haškog suda, priopćio je u subotu Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić.

Naime, Jutarnji list objavio je u petak, u članku Gordana Malića pod naslovom "Topničke dnevnike uzeo Gotovina, a dio spaljen", da u tajnom izvješću Ministarstva pravosuđa RH upućenom haškom sudu piše da je dio topničkih dnevnika iz Oluje otuđio Ante Gotovina dok je bio glavni inspektor HV-a.

Povodom toga ministar pravosuđa Ivan Šimonović održao je u petak izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je javno rekao da u tajnom izvješću, koje je 29. travnja ove godine poslano haškom sudu, ne stoji citat koji je Jutarnji naveo kao dio izvješća, a po kojem je general Gotovina 2000. i 2001. otuđio dio dokumentacije, navodi Gotovinina obrana u prijedlogu za podizanje optužnice protiv Malića i Jutarnjeg lista upućenom sudskom vijeću haškog suda.

"Unatoč tome, idućeg dana, 30. svibnja, Malić i Jutarnji list objavili su još jedan članak u kojem tvrde da su točno izvijestili o sadržaju tajnog izvješća. Malić i Jutarnji list i dalje tvrde da je Hrvatska u tajnosti izvjestila sudsko vijeće da je general Gotovina navodno ukrao topničke dnevnike ili sudjelovao u njihovom uništenju", stoji u prijedlogu.

Bez obzira na to što i ministar Šimonović i general Gotovina opovrgavaju da takvo što piše u izvješću od 29. travnja, "general Gotovina traži, sukladno pravilu 77c, da sudsko vijeće objavi optužnicu za nepoštovanje suda protiv Malića i Jutarnjeg", navodi obrana Ante Gotovine.

"Malić i Jutarnji list ometaju pravdu objavljivanjem takvih lažnih navoda. I Malić i Jutarnji list priznaju da su svjesni da izvješće ima povjerljivi status", ističe se dalje u prijedlogu. "Objavljući lažne, klevetničke i zlonamjerne tvrdnje o generalu Gotovini i uz to tvrdeći da su one navedene u tajnom izvješću", Malić i Jutarnji list prisilili su Hrvatsku i generala Gotovinu da priznaju postojanje tajnog izvješća i da o njemu raspravljaju u javnosti, čime je došlo do ometanja pravde.

Obrana na kraju prijedloga navodi da bi sudsko vijeće trebalo istražiti Malićeve tvrdnje. "Ako se one pokažu točnima, (što general Gotovina opovrgava) onda Malića i Jutarnji list sudsko vijeće treba optužiti kršenje pravila suda svjesnim objavljivanjem povjerljivog materijala. Ako se tvrdnje pokažu netočnima, treba ga optužiti zbog objavljivanja lažnih, klevetničkih i zlonamjernih tvrdnji za koje je svjesno znao da će izazvati javnu raspravu o povjerljivom materijalu kako bi se obranio ugled generala Gotovine".

Gordan Malić u subotnjem izdanju Jutarnjeg piše da su novinari toga lista upoznati sa sadržajem tajnog izvješća tako što su dobili na uvid "non-paper" hrvatske vlade, koji je podijeljen i diplomatskom zboru u Zagrebu, kao i dokumentaciju iz istrage o nestanku topničkih dnevnika. Malić dodaje da je jedan vladin izvor potvrdio, a drugi nije demantirao navode koji Gotovinu povezuju s nestankom dokumentacije koja se naziva "topničkim dnevnicima".

U članku se zaključuje se kako je Jutarnji prenio ključne informacije i zaključke iz tajnog dokumenta, te da izjava ministra Šimonovića kako "Jutarnji nije točno citirao izvješće" bitno ne mijenja tu činjenicu.

tportal

{mxc}

Ned, 29-03-2020, 04:55:52

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)1/481-0047

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.