Reakcije u BiH na stavove dr. Miroslava Tuđmana

 

Predsjednički kandidat dr. Miroslav Tuđman tijekom prosinca bio jenekoliko dana u Mostaru gdje je za studente držao predavanja u sklopuredovite nastave na tamošnjem sveučilištu. Mediji u Bosni i Hercegovininisu propustili priliku da njihovu zemlju posjećuje hrvatskipredsjednički kandidata, tako da je objavljeno više razgovora s dr.Miroslavom Tuđmanom. Onaj objavljen na Internetu na stranicamaBiznis.ba prenijeli smo početkom godine, a sa sličnim razmišljanjimadr. Miroslav Tuđman gostovao je u emisiji "Središnji dnevnik" kojusvake subote za televiziju Hayat vodi Senad Hadžifejzović. "Središnjidnevnik" je po gledanosti na televiziji Hayat daleko vodećainformativna emisija, pa nije ni čudo kako je ono što je izjaviohrvatski predsjednički kandidat izazvalo brojne komentare i kritike.Naravno, sadržaj reakcija ovisi prvenstveno o tome s kakvih političkihstajališta nastupaju komentatori, a nama je za oko zapeo poduži članakSvena Rustempašića iz Sarajeva, a koji je između ostalih prenio iGlasnik Hrvatskoga uljudbenog pokreta.  Ovaj Glasnik elektroničkompoštom primamo svakog tjedna, a tekst Svena Rustempašića popraćen je fotomonažom zajedništva Miroslava Tuđmana i Josipa Perkovića.

Sven Rustempašić u svom komentaru prvo konstatira kako su sve relevantne stranke u Bosni i Hercegovini odlučile u daytonskom parlamentu BiH donijeti zakone kojima će se sahraniti država Bosna i Hercegovina za sva vremena, a uspostaviti srpska država zapadno od Drine - Republika Srpska. Dr. Miroslavu Tuđmanu zamjera što se u ovakvim okolnostima zalaže za uspostavu trećeg entiteta, što po Rustempašiću predstavlja hrvatski obračun s Bošnjacima. Zašto bi pokušaj hrvatske strane da osigura kakvu-takvu ravnopravnost u Bosni i Hercegovini kroz uspostavu svoga entiteta s ostala dva naroda, odnosno s muslimansko-bošnjačkim unutar Federacije, bio obračun s nekim drugim? Rustempašić nije uspio objasniti u svom podužem tekstu, koji smo također priložili u nastavku. No, to nije nikakvo čudo imajući na umu unitarističku klimu koja vlada u Sarajevu. Naime, uz unitaristička stremljenja bilo kakvi pokušaji razložnog rješenja po kojem bi se osigurali interesi manjinskog naroda u pravilu nailaze na potpuno ignoriranje - boljka zbog koje se uostalom raspala i Jugoslavija. Drugačije je nemoguće objasniti činjenicu da se poziv na razgovore Hrvata i Bošnjaka tumače kao "obračun s bošnjačkim narodom":

Dr. Miroslav Tuđman za Biznis.ba: "Republika Srpska je legalni entitet u Bosni i Hercegovini, bez obzira koliko se ta činjenica s moralnog ili nekog drugog stajališta osporava. Zato je poželjno da predstavnici druga dva naroda progovore o konačnom ustavnom rješenju Bosne i Hercegovine. Što prije o tome počnu i Hrvati i Bošnjaci razgovarati prije će se doći do samoodrživog rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Moje je mišljenje da je razborito polazište za te razgovore tzv. Cutileirov plan, tj. dogovor o načelima ustavnog uređenja BiH. Taj dogovor potpisali su vođe sva tri naroda u ožujku 1992. kao uvjet međunarodne zajednice da BiH bude priznata kao država."

Rustempašić pri kraju svoga teksta ističe kako je i "naš bosanski kardinal Vinko Puljić , ukratko rečeno, odbacio sve gore navedene teze i diktat Miroslava Tuđmana, i ne imenujući ga; ignorirajući Tuđmana isto kao što je on ignorirao Crkvu". Iz čega je autor zaključio da je netko nekog ignorirao, odnosno diktirao mu svoja stajališta ostalo je potpuno nejasno. Rustempašić nastavlja:

"Kardinal Puljić nas je sve za Božić obradovao ponavljajući stanovište Biskupske konferencije i svoje, da ne pristaje na federalizaciju BiH, nego se zalaže za cjelovitu, suverenu, građansku državu Bosnu i Hercegovinu, čiji se srednja razina državnog ustroja ne bi temeljila na aktualnoj podjeli, nego na multietničkim, zemljopisnim, gospodarstvenim regijama na cijelom državnom prostoru, kako mi to kažemo, od Une do Drine, od Save do Jadrana."

Dakle, ideja po kojoj bi se kardinal Puljić zalagao za građansku (unitarnu) državu Bosnu i Hercegovinu posebno se čini čudnom i nevjerojatnom. Poruka koje je kardinal Puljić poslao za Božić bilo je naravno više, a ovdje se osvrćemo na razgovor sa stalnim dopisnikom Hrvatskoga programa Radio Vatikana iz Sarajeva msgr. Ivom Tomaševićem, objavljen oko Nove godine. U njemu predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine između ostaloga vrlo jasno naglasio kako se "naši odgovorni političari i osobe u društvu" moraju tijekom ustavnih promjena kroz legalne institucije izboriti za jednaka prava hrvatskog naroda. Na pitanje o suradnji Republike Hrvatske kako bi se sačuvala opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kardinal Puljić je rekao:

"Posebno bi bilo važno da shvatimo svi da hrvatska Država treba dalje nastaviti ostvariti ono što je u ustavu utkano, a na poseban način poticati i uvezanost gospodarstva koje je vrlo važno. To je jedan put integracije u Europu, a onda vjerujem da će itekako ozbiljno kako Europa nastupa u Bosni i Hercegovini i Hrvatska kao dio te Europe ozbiljno zastupati jednaka prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, a vjerujem da će Hrvatska smjeti i moći biti potpora opstanku Hrvata na ovim prostorima".

I iz ovih nekoliko rečenica kardinala Puljića jasno je kako je uloga Republike Hrvatske u opstanku Hrvata u Bosni i Hercegovini vrlo važna i potrebna, što sigurno ne bi bilo slučaj kada bi hrvatski narod bio ravnopravan u Bosni i Hercegovini i kada bi svoja pitanja bio u stanju rješavati u Sarajevu kako je to preporučio i na tome ostao trenutni predsjednik Republike Stjepan Mesić. Stoga, nema sumnje kako i kardinal Puljić kao i mnogi drugi smatraju situaciju u kojoj se nalazi hrvatski narod osobito teškom. Predsjednički kandidat dr. Miroslav Tuđman predložio je razgovore o trećem entitetu i time barem demonstrirao da i Hrvati smiju predlagati za sebe ono što ostala dva naroda u Bosni i Hercegovini de facto već imaju - vlastiti entitet.

M. M.

 
 
PRILOZI 
 
 
Razgovor s kardinalom Vinkom Puljićem
 
Stalni dopisnik Hrvatskoga programa Radio Vatikana iz Sarajeva msgr. Ivo Tomašević razgovarao je s uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom i predsjednikom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, o životu Crkve u prošloj godini i o njegovim očekivanjima za Crkvu u ovoj novoj godini. Poslušajte .
 
 
 

Dotuđmanizacija

Miroslav Tuđman je TV linkom gostovao u emisiji sarajevske TV Hayat, "Središnji dnevnik" Senada Hadžifejzovića, te "iscrtao", reiterirao strategiju najvećeg internacionalnog projekta Republike Hrvatske - uništenje Republike Bosne i Hercegovine. I to u vrijeme kada unatoč ogromnom protivljenju branilaca države BiH, sve stranke iz RS i lideri najvećih stranaka u hrvatskom i bošnjačkom narodu, HDZ i SDA, hrle da kapitulantski pakt iz Pruda, u daytonskom parlamentu BiH pretvore u zakone kojima će sahraniti državu Bosnu i Hercegovinu za sva vremena, a uspostaviti srpsku državu zapadno od Drine, Republiku srpsku (RS) - nakon čega Miroslav Tuđman najavljuje obračun Hrvata sa Bošnjacima po pitanju podjele daytonske Federacije BiH, od koje HDZ (i Hrvatske i BiH) zahtijeva formiranje trećeg, hrvatskog entiteta. U međunarodnom pravu riječ "entitet" ne postoji; to je država hrvatskog naroda, federalna jedinica, tj. 1991. ilegalno osnovana "Hrvatska Republika Herceg-Bosna", za čije ostvarenje je RH ratovala protiv RBiH.

Kada se na najvišem nivou rješavalo internacionalno priznavanje republika raspadnute SFRJ, Tuđmanovom su režimu SAD postavile ultimatum za američko priznavanje Republike Hrvatske: prvo mora priznati Republiku BiH! Tek kad je taj uvjet RH ispunila, Amerikanci su je priznali. Ovu malo poznatu činjenicu treba naglasiti; te i to da je time RH priznala Ustav RBiH, koji, kao i svaki ustav, jasno opisuje kakva je BiH država. I RBiH je priznala RH prema njenom ustavu - u kojem, npr., nema "Republike Srpske Krajine", za razliku od formiranja "Hrvatske Republike Herceg-Bosne" kojim je RH prekršila međunarodno pravo i ultimatum SAD. Imajmo to na umu.

Nakon raspada SFRJ, republike su imale pravo tražiti, tražile su i dobile međunarodno priznanje kao suverene države i postale članice UN - zato što je SFRJ bila sastavljena od federalnih jedinica, republika, i zato što su i federalni ustav i ustavi republika iz 1974. godine, to omogućavali. Ne bi bilo velike razlike između raspada SFRJ i raspada-uništenja države BiH ako bi na njezinom području bile ozakonjene bilo dvije (Dayton) bilo tri (HDZ, Miroslav Tuđman) federalne jedinice. Razlika bi bila na štetu te labave BiH - bila bi sklonija raspadu nego SFRJ, a funkcionalno se već skoro raspala uslijed čvrste vezanosti RS za Republiku Srbiju, kao i vezanosti nelegalne, ali de facto postojeće, "Herceg-Bosne" sa RH. Svi koji se državotvorno osjećaju Bosancima i Hercegovcima (a tu spadaju skoro svi Bošnjaci), bili bi satjerani u geto na oko 25% teritorija BiH - što je politika HDZ-a, kako BiH (Čović), tako i Hrvatske (Sanader), koju deklarira i njen sutvorac Miroslav Tuđman, sin Franje.

Predsjednik RH Stjepan Mesić je javno osam godina odbacivao "hrvatski entitet", a zalagao se za daytonsku dvodijelnu podjelu BiH. Ne treba se zavaravati, i Mesićeva je politika uvelike Tuđmanova, ali javno ne i u njenom krajnjem dometu ostvarenja "Hrvatske Republike Herceg-Bosne". Naime, kako je daytonsku podjelu RH iznudila u Washingtonu (ožujak 1994.) i Daytonu (studeni 1995.), ne može se tvrditi da je preko Mesića obavljena "detuđmanizacija Hrvatske", jer je Dayton veliki dio ostvarenja politike RH iz vremena Franje Tuđmana. Ali pošto Mesić nije javno podržao "herceg-bosanski san", odnos njegove Hrvatske prema BiH je poboljšan. Barem su branitelji Republike BiH dobili vremena, kojeg, nažalost, tzv. bošnjački lideri nisu iskoristili za vađenje Republike BiH iz suspenzije, nego za rušenje iste i ozakonjenje RS, "podrazumijevajući" da je FBiH dovoljna za bošnjački, a i hrvatski narod.

Miroslav Tuđman, prirodni utemeljitelj i realizator strategije i djela svojeg oca, sa vrha obavještajnih struktura RH, rekao je da je daytonska BiH "neodrživa", sa čime se slažu branitelji države BiH, tražeći vađenje RBiH iz suspenzije. Ali, Tuđman ide u suprotnom smjeru, tražeći da se dvodijelna daytonska podjela BiH odbaci i provede trodijelna; da svaki od tri "konstitutivna naroda" (inače opasna, nigdje u svijetu primijenjena nebuloza - op.a.) ima svoju državu-federalnu jedinicu. Kad mu je Hadžifejzović rekao da RS ne će dati niti dio teritorije, nego da Bošnjaci i Hrvati mogu dijeliti samo FBiH, Tuđman nije reagirao, dajući implicite na znanje da i on na to cilja.

Zanimljiva je bila Tuđmanova izgradnja "pravnih temelja" svojim zahtjevima. On kaže da je Predsjednik predsjedništva RBiH Alija Izetbegović potpisao Kutiljerov plan, prema kojem se išlo na etničku podjelu BiH, da svaki narod dobije svoju državu, ali da je plan ubrzo odbačen i da je zatraženo priznanje neovisne, cjelovite RBiH. Hadžifejzović nije replicirao da je Izetbegović mogao voditi pregovore, pa i potpisati neke planove, ali da to u krajnjoj liniji RBiH nije verificirala, nego je Kutiljerov plan odbacila znatno prije traženja svjetskog priznanja. Uostalom, napravio je i njegov otac Franjo kojekakve poteze, recimo, davao je četnicima velike dijelove Hrvatske... ali ga je RH u tome spriječila. Miroslav Tuđman tvrdi da je EU zahtijevala da Alija Izetbegović potpiše Cutileirov plan ¨kao jedan od dva uvjeta za priznanje Republike BiH. Drugi uvjet je bio građanski referendum. Ne može se tražiti promjena niti jedne rečenice u ustavu neke države kao uvjet za međunarodno priznanje, prema Povelji UN, međunarodnom pravu. Uostalom, zašto EU nije napravila neki "Novi ustav BiH" 1991., i dala ga Republici BiH na razmatranje i eventualno referendumsko usvajanje ili neusvajanje?! Naprotiv! Republika BiH je priznata prema njenom Ustavu, i to je jedina bitna i utemeljena pravna činjenica!

Znamo da je A. Izetbegović dijelio državu BiH, ali to RBiH nikada nije odobrila, nikada nije ratificirala. To ne dozvoljava niti međunarodno pravo prema Bečkoj konvenciji o ugovorima, prema Povelji UN, itd. I Daytonski ugovor je prihvatljiv kao mirovni ugovor, ali ne i Aneks 4 koji oktroira novi, Daytonski ustav. Nažalost, projekt Tuđmanove RH, uništenje RBiH, je Aneksom 4 kojega i danas podržava RH, ako tako ostane - već ostvaren. A sada ga njegov sin traženjem "dotuđmanizacije" BiH, pokušava dovršiti u potpunosti. Kako zagovara isto što i najjača politička stranka u Hrvata, HDZ, te kako se želi kandidirati za predsjednika RH, tvrdeći da ima velike šanse - onda je ovaj intervju zlokobna najava mogućih narednih događaja.

Prema Tuđmanu, proizlazi da je Cutileirov plan bio (tajni) uvjet da EU prizna RBiH ako Alija Izetbegović pristane na njeno uništenje! Moguća platforma za taj plan je sadržana u "Brijunskom dogovoru iz 1991.", o čemu je pisao Tarik Haverić (¨Došao Šejtan po svoje¨, ¨Dani¨, 2006.), citat:

Bilo bi nepravedno prešutjeti usvajanje "Brijunske deklaracije" u Skupštini RBiH, početkom jula 1991. Prva točka ovog dokumenta, koji je ponudila Europska zajednica, određivala je da "narodi Jugoslavije jedini mogu odlučiti o svojoj budućnosti", i tako utvrđivala narode a ne republike kao glavne subjekte pregovora o sudbini zemlje. Kada je poslanik Liberalne stranke Rasim Kadić pokušao upozoriti zakonodavno tijelo kako usvajanjem "Brijunske deklaracije" Bosna i Hercegovina potpisuje vlastitu smrtnu presudu, potpredsjednik Vlade Rusmir Mahmutćehajić sa skupštinske govornice pružio je uvjeravanja poslanicima "da u europskom smislu riječ narod podrazumijeva sve građane na određenoj teritoriji, a ne narod kao naciju", te je "nakon pojašnjenja Mahmutćehajića... Brijunska deklaracija... izglasana". ("Oslobođenje", 12. srpnja 1991.).

Nije jako važno je li to "pojašnjenje" bilo rezultat zle namjere ili samo neizlječivog nerazumijevanja političko-pravnog kompleksa, no Mahmutćehajića je na mjesto potpredsjednika Vlade bila postavila stranka osnovana ne zato da bude predstavnik građana na određenom teritoriju, već upravo Muslimana kao etničkog naroda, kako je to ponosno isticao njezin predsjednik: "Predstoji novi dogovor naroda BiH i naroda Jugoslavije o tome kakvu BiH i kakvu Jugoslaviju hoćemo. Te dogovore mogu voditi samo istinski predstavnici naroda, a istinske predstavnike mogu odrediti samo narodi na slobodnim izborima" (A. Izetbegović, "Sjećanja"). I kako je to ponosno isticao sam Mahmutćehajić, jedan od autora gore spomenute Rezolucije muslimanskih intelektualaca u kojoj se potvrđuje da su "Muslimani... suveren narod".

Kako god bilo, od te sitnošićarđijske prevrtljivosti (etnički narod kada dijelimo ministarstva i direktorska mjesta, građani kada Europa treba da nas zaštiti ili ako treba da izađemo na referendum!) nije bilo velike koristi. Nekoliko mjeseci kasnije na Mirovnoj konferenciji o Jugoslaviji u Haagu, sada već zabrinut posljedicama procesa koji je pokrenuo, Izetbegović će naglašavati da je u definiciji "inače nespornog principa prava na samoopredjeljenje naroda, nejasan... pojam naroda". "Ako je riječ o narodu u etničkom smislu", nastavlja osnivač prve etničke stranke u Bosni i Hercegovini, "pojavljuju se nepremostive teškoće kod njegove primjene" (Poslednja šansa Jugoslavije. Haška konferencija 1991, Beograd, 2002.). - kraj citata.

Dakle, "Brijunska deklaracija" je mogla biti podlogom Cutileirovom planu o "samoopredjeljenju naroda" koji uništava RBiH, ali je RBiH plan odbila, obavila Referendum, a zatim dobila priznanje od svih svjetskih relevantnih organizacija - UN, EU, i preko 100 država, uključujući Velike sile SAD, Rusiju, Kinu. "Samoopredjeljenje naroda" u RH nije prihvaćeno; npr. RH je odbila "Plan Z-4" koji je trebao ozakoniti "samoopredjeljenje srpskog naroda" izraženo kroz "Republiku Srpsku Krajinu" na više od četvrtine teritorije RH. Nota: Tada je Franjo Tuđman htio Srbima potpisati "Plan Z-4", ali su ga spriječili hrvatski domoljubi, četnička glupost da odbiju plan koji im daje sve što su Hrvatskoj od "balvan revolucije" pa nadalje, oružjem otimali. Kako "samoopredjeljenje naroda" nije važilo u RH, a važi za Hrvate (i Srbe) u BiH?! Kako ne važi u Republici Srbiji, a koristi se protiv države BiH?! I, kako je cijeli svijet priznao Republiku BiH (što je učinila i RH) - što znači da je priznao njen Ustav, koji definira kakva je ta država - a jedino se RBiH agresijom, ratnim zločinima, genocidom i beskrajnim pritiscima i spletkama nameće "samoopredjeljenje naroda" (koje doista nije samoopredjeljenje, nego rezultat agresije susjednih država na RBiH)?! Kako to da se totalno krši Internacionalno pravo jedino po pitanju RBiH, države koju su njeni građani svojom krvlju četiri godine branili, pod jezivo okrutnim embargom na oružje i životne potrepštine?!

Pitanje TV Hayat da li ima na umu preporuku Biskupske konferencije (Mostar, ljeto 2005.), da se država BiH na srednjoj razini ne treba zasnivati na aktualnoj daytonskoj podjeli (FBiH i RS), nego na četiri multietničke regije, Miroslav Tuđman nije niti udostojao odgovora. Da li tako važan stav Katoličke crkve ne zaslužuje niti osvrt osobe koja želi biti slijedeći predsjednik Republike Hrvatske?!Ne lezi vraže - strategija visoko rangiranog obavještajca RH k "dotuđmanizaciji" BiH, velikim se koracima sada provodi preko HDZ, SDA i svih stranaka RS.

Ali, dobro je da ima i dobrih vijesti - na fonu povijesne knjige našeg Bosanca fra Petra Anđelovića, "Vjerni Bogu, vjerni Bosni"! U svojem božičnjem javljanju, naš bosanski kardinal Vinko Puljić je, ukratko rečeno, odbacio sve gore navedene teze i diktat Miroslava Tuđmana, i ne imenujući ga; ignorirajući Tuđmana isto kao što je on ignorirao Crkvu. Kardinal Puljić nas je sve za Božić obradovao ponavljajući stanovište Biskupske konferencije i svoje, da ne pristaje na federalizaciju BiH, nego se zalaže za cjelovitu, suverenu, građansku državu Bosnu i Hercegovinu, čiji se srednji nivo državnog ustroja ne bi temeljio na aktualnoj podjeli, nego na multietničkim, zemljopisnim, gospodarstvenim regijama na cijelom državnom prostoru, kako mi to kažemo, od Une do Drine, od Save do Jadrana. 

Sven Rustempašić, Sarajevo 

 

 

Miroslav Tuđman: Jedino rješenje je podjela BiH na tri jedinice 

Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika Republike Hrvatske, Franje Tuđmana rekao je kako je jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu teritorijalna podjela na „tri jedinice po nacionalnom ključu". Tuđman je to izjavio u četvrtak uveče, gostujući u emisiji 'Dobar, loš, zao' mostarske Hrvatske televizije Oscar C, koju uređuje i vodi Mario Vrankić.„Po mom mišljenju, jedino rješenje je na tragu onoga što je definirano Cutileirovim planom 1992. godine", rekao je Miroslav Tuđman, dodajući da to rješenje obuhvata „da se tri naroda dogovore oko načela ustavnog uređenja BiH", na način „od tri jedinice po nacionalnom ključu".

„Jedino rješenje je da se ide da se i uz teritorijalnost i da se osigura ta konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda, pri tome ja ne mislim da ta teritorijalnost mora biti kontinuirana", rekao je najstariji sin pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.On je ustvrdio kako su u trenutnoj situaciji „Hrvati izgubili konstitutivnost i u formalnom smislu", odnosno da više nemaju ni pravo veta na odluke koje ugrožavaju njihov nacionalni interes.

Što se tiče uloge međunarodne zajednice trenutno u BiH, Miroslav Tuđman je, pored ostalog, rekao kako „ovdje imamo sveprisutnost međunarodne zajednice, zapravo tu nema jasne ideje i koncepcije kako da se izađe iz ovog rješenja".Ipak, dodao je, u toku je rješavanje problema okruženja BiH i to tako što je Crna Gora prije dvije godine, a Kosovo ove godine dobilo nezavisnost „i sada je red na BiH".

On je demantirao sve tvrdnje i navode kako je njegov pokojni otac sa bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem dijelio Bosnu i Hercegovinu u Karađorđevu.„Priča sa podjelom Bosne u Karađorđevu je potpuna izmišljotina. Nema nijednog dokaza za to", rekao je Miroslav Tuđman.

On je rekao kako se Tuđman i Milošević nisu susreli 48 puta, kako je to ustvrdio Stjepan Mesić tokom svjedočenja u Hagu, nego svega dva puta bilateralno i to 1991. godine na sastancima u Karađorđevu i Tikvešu.

„BiH nije uopće bila tema u Karađorđevu. Tema je bila ova da je Hrvatska tražila i zagovarala ono što se tada zvalo AVNOJ-evske granice, da republike imaju pravo na samostalnost, na otcjepljenje, a Srbi su bili cijelo vrijeme na tezi, nemaju republike, nego narodi", rekao je Miroslav Tuđman.

On je dodao i kako „niko ne spominje trilateralni sastanak u Splitu, u junu 1991. godine", susret Izetbegović-Tuđman-Milošević, „gdje se razgovaralo između ostalog i o BiH i tada je procurilo u novinama da se razgovaralo o kantonizaciji BiH".Što se tiče Haškog tribunala i suđenja šesterici lidera samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna, koji su optuženi za 'udruženi zločinački poduhvat', Miroslav Tuđman je naveo kako se u optužnici spominju hrvatski državni vrh, vojska, institucije, te i sve institucije i vojska Hrvata u BiH.

„Optužnicom je obuhvaćen cjelokupni hrvatski narod u BiH, plus hrvatska državna politika i vojna, tako da je to jedna naprosto suluda optužnica, pogotovo kada se jasno može znati i dokazati da je Hrvatska nekoliko puta spasila BiH od potpune propasti", rekao je najstariji sin prvog hrvatskog predsjednika.

On je dodao i da je hrvatska politika bila „jedini odgovor na genocid u Srebrenici, jer je to isto prijetilo i Bihaću".

„Mislim da se vrlo precizno može reći da Hrvatska ne ispunjava u dovoljnoj mjeri svoje obaveze", rekao je takođe Miroslav Tuđman, odgovarajući na pitanje da li Hrvatska u dovoljnoj mjeri vodi računa o Hrvatima u BiH.

„Prvo bi trebalo reći da Hrvatska ima svoje nacionalne interese u BiH, odnosno prema BiH, bez obzira da li tu žive Hrvati, Kinezi, Japanci ili bilo ko drugi, čisto sa stajališta razvojnih planova. Ako želite putovati iz Dubrovnika u Zagreb ili iz Dubrovnika u Osijek, nije vam svejedno kakva je politička situacija u BiH ili kakva je saobraćajna infrastruktura", rekao je Tuđman.

On je naglasio da je druga stvar što Hrvatska ima po svom ustavu „obavezu voditi brigu o Hrvatima, bez obzira gdje u svijetu živjeli, a ovdje i prema Hrvatima - kao najvećoj koncentraciji Hrvata, kao jednom konstitutivnom i autonomnom narodu".Treći faktor, prema njegovom mišljenju, je da je Hrvatska potpisnica međunarodnih sporazuma - i Washingtonskog i Daytonskog, te da i iz tog razloga treba voditi brigu o Hrvatima u BiH.

On je rekao da je razlog hrvatske pasivnosti spram BiH taj što je Vlada nakon 2000. godine otvoreno rekla da je BiH „neka druga država, s kojom oni nemaju nikakve veze".„To je jedna skroz kriva politika", naglasio je Tuđman.

rtvmo.ba

{mxc}

Uto, 11-08-2020, 21:53:21

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.