VOA piše izvještaje za Haaško tužiteljstvo

Ivan Zvonimir Čičak u Jutarnjem listu napisao je 3. siječnja članak u kojem tvrdi kako je VOA prije dva mjeseca poslala Haaškom tužiteljstvu povjerljiv izvještaj zaštićen vojnom tajnom. Prije nego što upustimo u raspravu o sadržaju ovog izvještaja treba reći kako je sama činjenica da hrvatska vojna obavještajna služba šalje izvještaje pod oznakom vojna tajna Haaškom tužiteljstvu nevjerojatna, i nije jasno po kojem je pravnom osnovu tako nešto uopće moguće. Prema članku 99. Ustava Republike Hrvatske "Predsjednik Republike vrhovni je zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske", što uključuje naravno i vojno obavještajnu službu. Postavlja se zato pitanje da li je predsjednik Mesić odobrio otkrivanje hrvatskih vojnih tajni službenicima Haaškog tužiteljstva ili je to rađeno mimo njegova znanja? Ne radi li se ovdje o najtežem kršenju institucije vojne tajne?

U samom izvještaju VOA-e optužuje se Gotovinina obrana da utječe na svjedoke, čime bi se valjda trebali pravdati, ili objašnjavati, nedavni postupci Haaškog tužiteljstva koje je počelo svjedoke Gotovinine obrane tretirati kao osumnjičenike podložne mogućem kaznenom progonu. Sudeći po sadržaju izvještaja VOA-e očigledno ja kako su se nekim njezinih pripadnicima pobrkale obavještajne službe. Stoga im skrećemo pozornost da je VOA hrvatska vojna obavještajna služba, a da je KOS jugoslavenska obavještajna služba koja ne bi trebala više postojati.

Kako su svi rokovi za podizanje novih haaških optužnica prošli nije na prvi pogled jasno bilo gdje bi nove osumnjičenike moglo sudski progoniti. No, Ivan Zvonimir Čičak otkriva sada javno veliki plan: "Suđenja u Hrvatskoj, tvrdi naš izvor, mogla bi trajati i 50-ak godina, kao što je slučaj bio s ratnim zločinima nakon Drugog svjetskog rata jer oni ne zastarijevaju… EU traži od Hrvatske i zakone i praksu prema kojima će se vidjeti da je ratni zločin ratni zločin, a ne nacionalno herojstvo."

Reklo bi se, sve maske su pale. Po nekima u Republici Hrvatskoj Domovinski rat treba tretirati jednako kao i rat koji je pokrenuo Hitler i njegov nacistički pokret. A kako su završili znani i neznani 1945. od Bleiburga pa na dalje kada ih se obilježilo pripadnicima nacističkog pokreta čitatelji ovog portala zasigurno dobro znaju.

M. M. 

 

15 časnika koje traži Haag

Jutarnji list došao je u posjed tajnog haaškog popisa s imenima 15 generala i zapovjednika iz Gotovinine zone koje Tužiteljstvo poziva na razgovor u svojstvu osumnjičenika.

Uz generala Damira Krstičevića i brigadira Antu Kotromanovića, Haaški je sud osumnjičio i Milenka Filipovića, zapovjednika 1. gardijskog zdruga, a na tajnom popisu nalazi se još 13 ratnih zapovjednika koje Tužiteljstvo sumnjiči za zločine koji su se događali u njihovoj zoni djelovanja dok su bili zapovjednici pojedinih jedinica.

Obrana Gotovine tražila je od Suda da ne dopusti saslušanje 15 zapovjednika jer su neke od njih oni namjeravali pozvati kao svjedoke obrane. Iz Haaga im još nije odgovoreno.

Alan Tieger, glavni tužitelj u predmetu Gotovina, boravio je u Zagrebu prije dva mjeseca sa skupinom haaških istražitelja. Tieger je, prema pouzdanim informacijama, prije nego što je stigao u Zagreb dobio povjerljivi izvještaj hrvatske vojne obavještajne službe (VOA).

Jutarnji je dobio na uvid taj dokument, ali ga nećemo objaviti jer je zaštićen vojnom tajnom. Izvještaj VOA-e sugerira da je Gotovinina obrana pokušala nagovarati pojedine svjedoke s haaške liste na lažno svjedočenje pred Sudom u Haagu.

Tražili su od njih, navodi se u dokumentu obavještajne službe, da na Sudu kažu kako nisu obavijestili Gotovinu ni o kakvim eventualnim zločinima koji su se dogodili u zoni njihove zapovjedne odgovornosti.

Druga okolnost na koju su navodno predstavnici Gotovinine obrane nagovarali svjedoke je bila to da potvrde kako je on u vrijeme počinjenih zločina nakon Oluje - bio u Bosni. U Tužiteljstvu tvrde da imaju dokumente koji pokazuju da su zapovjednici obavještavali Gotovinu o događajima na terenu. Tvrde i to da je Gotovina u više navrata nakon Oluje iz Bosne dolazio u Hrvatsku.

Upravo zbog toga svih 15 časnika saslušavaju se kao osumnjičeni. A potom će Tužiteljstvo i Sud odlučiti hoće li ih pozvati kao svjedoke ili će od Hrvatske zatražiti da im sudi naše pravosuđe.  

Prema informacijama iz Državnog odvjetništva, u pripremi je nekoliko procesa protiv hrvatskih časnika.

Procesi za ratni zločin, potvrdili su u Državnom odvjetništvu, neće završiti okončanjem suđenja u Haagu u predmetu Gotovina i drugi, kao ni nakon suđenja Ademiju i Norcu te Glavašu i drugima.

Jedna visoko pozicionirana osoba u Državnom tužiteljstvu, koja se bavi problemom ratnih zločina, potvrdila nam je prije nekoliko dana da procesi za zločine protiv hrvatskih časnika tek počinju.

Suđenja u Hrvatskoj, tvrdi naš izvor, mogla bi trajati i 50-ak godina, kao što je slučaj bio s ratnim zločinima nakon Drugog svjetskog rata jer oni ne zastarijevaju. Haaški sud od Hrvatske očekuje, među ostalim, suđenje Tomislavu Merčepu u još nekoliko predmeta.

EU traži od Hrvatske i zakone i praksu prema kojima će se vidjeti da je ratni zločin ratni zločin, a ne nacionalno herojstvo.

Ivan Zvonimir Čičak 

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.