Dok Hrvatska ubrzano tone sve dublje

Trenutni predsjednik Republike koristi svaku priliku koju mu mediji pružaju kako bi poboljšao startnu poziciju pred skoru predsjedničku kampanju. Tako mu je i HRT Tito, Josipović, Mesićponovo rado otvorio vrata u Dnevniku, a povod je nađen u prvoj godini članstva Republike Hrvatske u EU. Tom prilikom Ivo Josipović dotaknuo se ponovo i biste onoga koji, barem kako je ustvrdio prije neki dan, ne će biti uklonjen iz Predsjednikovog ureda ma tko god na predsjedničkim izborima pobijedio, makar to ne bio On u drugom mandatu.

Josipovićeva ideološka sigurnost o hrvatskoj budućnosti dobila je dan-dva kasnije ipak značajan udarac. Naime, predsjednik HDZ-a Tomislav KaramarkoJosipovićevi aspektiU koje aspekte po Josipoviću spadaju tisuće masovnih grobnica s desetinama, ako ne i stotinama tisuća žrtvama komunističkog terora kojem je Tito bio na čelu, dobre ili loše, ne znamo. Možda čak i u dobre, sudeći da Josipović toliko insistira na bisti Josipa Broza Tita u Uredu predsjednika Republike Hrvatske komentirao je predsjednikovu tvrdnju kako bi prvo, kada bi postao predsjednikom države, uklonio Titovu bistu. Ova Karamarkova izjava posebno je morala zasmetati predsjednikove uši na Pantovčaku, jer dolazi u vrijeme kad HDZ uredno dobiva izbore za izborima.

Mesić i Josipović o Titu

Prije Josipovića danas, prvo je Karamarka napao bivši predsjednik Stjepan Mesić. Ako slučajno treba podsjetiti, jer se o tome malo u medijima piše, Ivo Josipović i Stjepan MesićMesić ima doživotno osiguran ured, kojega bez puno pitanja, slično kao i u Titova vremena kad su pogodnosti za posebno važne drugove bile u pitanju, izdašno plaćaju porezni obveznici. Mesić se javio podužom "lekcijom iz povijesti", odaslanom u obliku posebnog priopćenja. Nošenje ideološke štafete preuzeo je onda ponovo danas Josipović i s pozicije predsjednika zaključio kako priče iz povijesti ne smiju zasjeniti sadašnjost, da Tito smeta neke koji su ideološki opterećeni, a bilo je, dodao je još Predsjednik, dobrih i loših aspekata.

U koje aspekte, dobre ili loše, po Josipoviću spadaju tisuće masovnih grobnica s desetinama, ako ne i stotinama tisuća žrtava komunističkog terora kojem je Tito bio na čelu, ne znamo. Možda čak i u dobre, sudeći da Josipović toliko insistira na bisti Josipa Broza Tita u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. No, ono što sigurno znamo je da predsjednik posjeduje raskošni talent za tešku demagogiju. Jer, predbacivati drugima da su ideološki opterećeni, a istovremeno, dok Hrvatska klizi po svim ekonomskim pokazateljima prema samom dnu EU, sam najviše poticati ideološke razlike može samo teški demagog.

M. M.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.