Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

Sve sami mili kućni prijatelji - dio četvrti
(HRT-ova gnijezda)

Svakome je danas jasno da se bivši Nadzorni odbor HRT-a (2018.) upravo zbog rasvijetljenih Bačićnepravilnosti unutar kuće, moralo pod hitno likvidirati pa je to takvim odrezao i potpisao i glavni ravnatelj Kazimir Bačić. Posao s vanjskom produkcijom mogao se tako nastaviti. Zato je tadašnja predsjednica NO A. Šovagović Despot, postavila jednostavno pitanje: „U kojoj to zemlji na svijetu obraćanje sudu predstavlja kršenje zakona ili prekoračivanje nadležnosti? Upravo zbog toga što nismo bili u nadležnosti imenovati ravnatelja (hrvatska je Vlada, naime, bila tehnička, a Sabor se samoraspustio) obratili smo se sudu! Sud nas je odbio, a HRT-e je nakon toga, sjetite se, gotovo tri mjeseca poslovao bez ravnatelja.

Nisam pravnica, pa sam osim Miroslava Grgića, koji je u tadašnjem NO HRT-e bio zadužen za pravna pitanja, pitala o tome naše istaknute pravne stručnjake i odvjetnike, koji su mi svi od reda rekli da smo ispravno postupili, jer se na pitanja koja nisu uređena posebnim zakonom, u ovom slučaju Zakonom o HRT-i, primjenjuju odredbe općeg zakona, a to je Zakon o ustanovama, a preko njega i Zakon o trgovačkim društvima. Dakle, savjetovala bih autoru demantija, Despotnjegovom potpisniku, zatim Jasenu Mesiću, pa i ministrici kulture, da se malo bolje raspitaju kod onih koji za razliku od njih, nešto znaju o ovoj temi. Uostalom mogli su o tome pitati i premijera. I on je pravnik, zar ne?!”

Nacional dalje pita: „Obraćali ste se i nadležnom Ministarstvu kulture da provede upravni nadzor nad zakonitošću akata HRT-a. Jesu li ga proveli i što su našli i naložili novoj upravi?”

A. Š. D.: “Proveli su ga, po mojoj ocjeni vrlo površno, pregledom dostupnih dokumenata koje je HRT-e objavio na svojim internetskim stranicama. Nitko iz Ministarstva kulture nikada nije došao na HRT-e, kako bi utvrdio kako se uistinu provode javni pozivi za nabavu audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača te kome i kako se dodjeljuju sredstva obveznika plaćanja mjesečnih pristojbi. Uhodani sustav u kojem svatko od „zaslužnih“ dobiva ono što želi, nitko ne želi mijenjati, a ponajmanje je to Ministarstvo kulture u ovom, ali i u svim bivšim sastavima. HRT-e je svima plijen, nikome kulturno dobro, koje treba štititi i razvijati.” (…) “HRT-e je već odavno izgubio društveni utjecaj, a bojim se da će nestati i sav javni interes, koji bi trebao postojati u svezi s javnom televizijom. To će neminovno dovesti do propasti ideje o nacionalnoj javnoj televiziji i onome što bi ona trebala biti, ako se sve intelektualne i kreativne snage našeg društva tome ne usprotive.” Ovome dodajem i podsjećam: riječ je o izrečenim upozorenjima još iz lipnja 2018. Još prije pune tri godine!

Nacional: “Nadzorni odbor kojem ste bili na čelu tražio je i od Državnog odvjetništva da poduzme izvide vezane uz ‘Aferu zlatnih padobrana’, zbog sklapanja aneksa ugovora o radu s pojedinim radnicima zaposlenim na mandatnim pozicijama u HRT-u, a kojima su se ugovarale nepripadne otpremnine u slučaju razrješenja ili otkaza ugovora o radu? Je li DORH reagirao?”

A. Š. D.: “Koliko mi je poznato, DORH je reagirao i proveo određene istražne radnje, ali nije mi poznato u kojem smjeru se to kasnije razvijalo. Nama je tada bilo najvažnije da Goran Radman povuče sve takve ugovore i da ne dođe HRTdo njihove realizacije, u čemu smo i uspjeli. Ti ugovori nikada nisu realizirani, a posebno sam ponosna na našu pravodobnu reakciju kojom smo uspjeli zaštiti javni interes na HRT-i”.

Nacional: “Tvrdili ste i da HRT-e nema nikakvu razvojnu strategiju. Ima li je sada?”

A. Š. D.: “Ako pitate ministricu kulture i glavnog ravnatelja, uputit će vas na ugovor između Vlade i HRT-a za razdoblje 2018. do 2022., objašnjavajući da je tamo utvrđena razvojna strategija HRT-a. Ne znam čita li itko taj dokument, ali tamo se, između ostalog, u poglavlju 5. pod nazivom Strateški projekti HRT-a, navodi javna i interna promocija misli i vrijednosti javne medijske usluge kao projekt od strateškog značaja za razvoj HRT-a. Toliko o razvojnoj strategiji. Ostalo neka zaključe čitatelji”.

Nacional: „Napisali ste nekoliko snažnih otvorenih pisama HDZ-u, stranci čijem ste kulturnom Vijeću dugo bili na čelu. Je li vas tamo netko čuo?”

A. Š. D. : “Nitko javno još do sada nije priznao da me čuo, ha, ha, ha, ali znam da ima ljudi kojima nije niti ugodno, a niti smiješno to što se događalo i događa se s kulturnom i intelektualnom politikom cijele zemlje. Ne priznajem floskulu, koju već svi ponavljaju kao mantru, kako političkim strankama kultura nije važna. Upravo zato što su itekako svjesni važnosti, odgovornosti i krucijalnog utjecaja koji kulturni identitet i kreativitet nedvojbeno ima u političkom sazrijevanju jedne mlade države, svim ga silama nastoje obezvrijediti i svesti na mjeru mediokritetstva, jalovosti, varljivog komercijalnog uspjeha i mjehura od sapunice. Nije glupan kriv što je glup, ja zamjeram onima koji veličaju tu i takvu stranačku glupost, ograničenost, intelektualnu uniformnost i neobrazovanost pa dopuštaju da glupost malo pomalo postane svemirska sila protiv koje su potrebne neke brutalnije obrambene vještine kojima, zapravo, uopće ne želim biti vična.”

Nacional: “Kako ocjenjujete dosadašnji rad ministrice kulture, Nine Obuljen Koržinek? Naime, nije tajna da ste očekivali da ćete biti imenovani na tu poziciju?”

A. Š. D.: “Nitko mi nikada nije obećao da ću biti ministrica kulture, niti sam ja tražila to obećanje. Ono što sam Obiljenočekivala kao predsjednica Odbora za kulturu HDZ-a bilo je razumijevanje i uvažavanje koje zaslužuje hrvatska kultura, razumijevanje i respekt prema toj kulturi, prema umjetnicima, intelektualcima i kreativcima. Očekivala sam i podrazumijevala kako je kulturni obzor u kojem djelujemo, sam po sebi dovoljno snažan da mu bijedne političke smicalice ne mogu kobnije naštetiti. Očekivala sam da će Ministarstvo kulture imati presudan utjecaj na krutu političku dogmu u smislu duhovnosti, humanizma i kreativnog nadahnuća. Očekivala sam da ministarska funkcija neće biti funkcija sama po sebi i zbog sebe, nego logičan nastavak jedne ozbiljne i važne karijere. Zaista mi nije bilo važno da je to nastavak baš moje karijere, premda sam uvijek bila spremna za sve vrste izazova pa i takvog, jer sam u tom poslu bila dio jednog sjajnog tima i svatko je od nas mogao biti izabran na tu funkciju. Osim toga, nisam se htjela učlaniti u stranku jer držim da bilo koja stranačka pripadnost ograničava prostor osobne slobode, a sloboda je umjetniku zrak koji diše.

Bilo mi je važno zadržati osobni i ljudski integritet u odnosu prema svojim kolegama umjetnicima i kulturnim djelatnicima, pa kad sam vidjela da je HDZ-ova vlada, unatoč svim svojim predizbornim obećanjima, za resor kulture izdvojila mizeran iznos ispod 1% državnog proračuna, podnijela sam neopozivu ostavku na tu dužnost. Što se tiče aktualne ministrice kulture, ona je upravo onakva kakva treba vladajućoj koaliciji.”

Nacional: “Treba li mijenjati zakon o HRT-u na način da Nadzorni odbor i Programsko vijeće dobiju veće ovlasti?”

A. Š. D.: “Novi zakon potreban je da bi HRT-e uopće imao priliku opstati kao javna televizija. Tim zakonom treba odvojiti upravljačku i nadzornu od poslovodne funkcije. Svakako, trebalo bi mijenjati i sadašnji način izbora glavnog ravnatelja, tako da ga se više ne bira u Hrvatskome saboru. To je loše i za HRT-e i za slobodu novinarstva uopće.” (…) “Usput, prigodom glasovanja o smjeni NO HRT-a, tri glasa vladajuće koalicije bila su tada protiv naše smjene, zato je ta tri glasa HDZ-e nadoknadio iz druge stranke. To što sam u jednom času tako žestoko zasmetala i jednima i drugima, a navodno su ljuti protivnici, govori (laskam si) o visokoj cijeni ujedinjenja kojom su nas smijenili usred mandata”.

Mislim kako je sasvim jasno zašto sam se odlučio prenijeti ove dijelove intervjua gđe. Anje Šovagović Despot iz lipnja 2018. Te njezine riječi, eto čak i tri godine kasnije, nažalost vrlo vjerno oslikavaju koja su to gnijezda na HRT-u, za što snosi odgovornost i glavni ravnatelj Kazimir Bačić, kao naistaknutiji, ali i dakako samo Ministarstvo kulture s ministricom Ninom Obuljen Koržinek, baš kao i Hrvatski sabor, baš kao i naš vrli Izbavitelj. Naravno tu je i Državno odvjetništvo i Uskok čije poteze još (uvijek) očekujemo.

Razvojem sadašnjeg slučaja i putem tolikih uhićenja, saznajemo kako je saborski Odbor za informiranje, HRTinformatizaciju i medije jednoglasno donio odluku o razrješenju glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića. Napokon. Bačić sam, nije imao te snage a ni moralnoga obraza poslati svoju neopozivu ostavku. Također, u svom govoru na Prisavlju, Mladen Čutura, kao predsjednik sadašnjeg Nadzornog odbora HRT-a, rekao je kako se Nadzorni odbor sastao i vidio da se HRT-e nalazi u problemu, piše N1. U problemu, naglašavam.

No pa kako, pitam? Ako ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek smatra da “HRT-e posluje normalno”, a Renato Kunić kao Bačićev nasljednik (doduše okljaštrenih funkcija) drži kako Bačićevo uhićenje “nema veze s poslovanjem HRT-a”, onda zašto ga smjenjuju? Zar za ministricu pad glavnog ravnatelja HRT-a za sam HRT-e, nije problem? Zar za Renata Kunića HRT-e nije u problemu? A ostali bez glavnoga ravnatelja!? I ne samo ostali nego im je u zatvoru. No, ovo su sve samo naznake, jer već nas zapljuskuju vijesti o recentnim a žučljivim svađama unutar HRT-a. Svak protiv svakog. Lobi protiv lobija. Jagma za budućim trajnim glavnim ravnateljem, nakon što v. d. Kunić definitivno otpadne.

Pa zašto pobogu smjenjuju svojeg glavnog ravnatelja? Pa Bačiću još traje godišnji odmor. Doduše na nešto hladnijem i sjenovitijem mjestu nego li je očekivao. A nema mu ni obitelji. Društvo mu radi tek njegova stalna “poslovna” obitelj. I to besplatno. A i tu će, među njima, biti znatnih osipanja, gratis stanovanju unatoč, tj. upravo i baš zbog njega. Zašto dakle Mladen Čutura tvrdi da je Nadzorni odbor zaključio kako je HRT-e u problemu? Zašto Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije jednoglasno razjrešuje glavnog ravnatelja HRT-a? Svi su se, eto tako lijepo, zapleli u kontradikcijama. Nisu u problemu a pljušte svađe, zataškavanja, razrješenja. Počeli su se koprcati u paukovoj mreži: je - nije. Jesu li dakle, ili nisu, u problemu? Koliko je sati, pita Haso Muju?

Sudeći po slučaju Bandić i nizu njegovih korupcija, pravosuđe će čekati još neko vrijeme dok sadašnje političke zvijezde ne potamne i ne postanu repatice. Ono puni svoje duboke ladice i, u dogovoru s politikom, čeka njezin mig. Nadam se da tada novinarstvo u RH ne će ponovno sudjelovati u zataškavanju afera prvoga ranga, kao što je to činilo na primjeru sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, kao što je to učinilo i u aferi Bačić-Bandić-Stavljenić Rukavina (izgleda Baxter recidivistkinje) te da se ne će stidjeti napisati: Izvanredne vijesti! Jutros u Zagrebu uhićeno dvadeset odgovornih osoba… mijenjali su često mobitele (kao Bandić) ali uhvatila ih je i snimila ‘buba’… Za sada, sve ih štiti graciozna a grandiozna i zvučna praesumptione innocentiae… a kad festivalski krenu zatvorska propjevavanja bit će još onih koji “nisu” u problemu.

- svršetak (za sada) -

Javor Novak

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Pet, 17-09-2021, 00:30:49

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.