Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

Sve sami mili kućni prijatelji

(HRT-ova gnijezda - dio drugi)

Svakome, kome je imalo stalo do Hrvatske, hrvatske kulture i medija, bit će vrlo ružno što je Bačićglavni ravnatelj HRT-a dipl. ing. Kazimir Bačić završio u zatvoru. I to kao osoba na možda najvišem javnom položaju u državi. Još je tužnije što niti nakon zatvorskih dana (i noći) u kojima je imao vrlo mnogo vremena za razmišljanje, isti ne drži kako je nanio nepopravljivu štetu ugledu kuće. Ne drži čak ni kako bi sada bilo neupitno i kao nešto najljudskije i najdostojanstvenije dati ostavku na svoj položaj. To mnogo govori o čovjeku i njegovoj zaluđenosti položajem. Čak i notorno prsat tv-novinar Aca Stanković skupio se i napisao: “Neugodno mi je zbog uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a. To je velika sramota za ovu kuću! Ispričavam se gledateljicama i gledateljima HTV-a, pogotovo vama koji redovito plaćate tv pristojbu što smo svjedoci sramote koja se ovoga tjedna dogodila HRT-u! Ispričavam se i sram me je zbog svega…” U ‘Nedjeljom u dva’ ispričala se i ministrica kulture. Zbog svoje odgovornosti? Ali, što vrijedi kad se nije oglasio sam onaj glavni vinovnik, glavni ravnatelj Bačić i ljudski otvoreno ponudio ostavku na svoje mjesto. Što se tu ima više reći? Pokazao se kakav je i što je, nema što. Neki ga toliko osuđuju da čak kažu kako je njegov izostanak davanja ostavke kao i pitanje spola: jesi li muško, žensko ili nešto između? No u to se ne bi štel mešati. Ipak, počelo je: od (do sada) dvadesetak uhićenih, nekoliko ih već popeva i priznaje krivicu. A naš ugledni Bačić još ni da bi.

HRT na muci, a šuti

Što se HRT-a tiče, on je sav u panici saniranja štete i u tremolu među izvršnim i rukovodećim ljudima. Oni još „ne HRTznaju“ je li im Uskok ušao i gdje sve. Je li ušao ili nije ušao. Kao u onom starom vicu: još se ne zna koliko je sati. Baš tako ne zna ni sam Bačić. Oni priopćenje nemaju snage izdati. Mislim, kao najveća informativna kuća. Informacije da mi je. Ali zato se već prvi dan javila nadležna ministrica kulture (osjetila se prozvanom?) sanirajući ili barem misleći da sanira. Oglasila se s tvrdnjom koja je trebala spašavati njezin položaj u ovom groznome trenutku. Tako se ministrica Nina Obuljen Koržinek istrčala s izjavom kako HRT-e posluje normalno. Ajde fino. Znači bit će još normalnih Bačića. Dakle preskočila je namjerno tri stepenice i našla se na neuvjerljivoj četvrtoj. Preskočila je stepenicu da nam kaže kako je Uskok ušao zbog kriminala (i) u HRT-e. Preskočila je činjenicu da je uhićen njezin dražesni glavni ravnatelj Kazimir Bačić. Preskočila je stepenicu da on (predragi njezin) više ne može obavljati svoju dužnost jer je u zatvoru, ali to zato može Renato Kunić. Još jedan njezin kućni prijatelj. Znate razliku iz onog vica o kućnom prijatelju i prijatelju kuće? O onom koji dođe kad hoće i onome koji hoće kad dođe.

Kad su novinari svojevremeno skočili na Izbavitelja s pitanjem gdje su ta postignuća iz moćne biografije Nine Obuljen Koržinek u kulturi, po čemu je to ona zaslužila mjesto ministrice? Izbavitelj je besramno ali glasno i jasno u kameru Obiljenizjavio: „Pa mi smo kućni prijatelji!“ Ono kao: kako se uopće usuđujete?! A koji su to kriteriji, ponovljeno pitam? Eto, to su ponovno ti isti i glavni kriteriji i za ministricu nazovi kulture Obuljen Koržinek, koja objavljuje kako HRT-e normalno posluje a na čelu je sada Renato Kunić, njen kućni i, kako se priča, obiteljski kartaški prijatelj. Hoće kad dođe? Kako je imenovan Kazimir Bačić tako je imenovan i Renato Kunić. Ministrica nije imala ništa protiv. Pa kum je njezina supruga. Zato smo svi mi namah više nego oduševljeni i Izbaviteljevim (kućnim) izborom i kućnim izborom Obuljen Koržinekove. Pa to su sve sami mili kućni prijatelji. Što bih dao da znam kartati. Očito, štošta se (pre)lijepoga događa u svim tim kućanstvima. Doduše je li to i dodirno s hrvatskom kulturom – ne bi bilo bitno. Hrvatska kultura i ne samo ona, Izbaviteljevo je kućno leno, zato smo svi toliko i sretni što je Kazimir, naš popularni Kazo, zapravo štićenik i izbor ove kućne ministrice Izbavitelja. A kum Renato ni bil daleke. Ako gubi na kartama, ima velike šanse porasti u očima Izbavitelja kao nova politička ovca za klanje (jednoga dana) kao što je to sada (s)pala ofca Kazo Bačić. Bandićev teklić i zvijezda - bedak koji poslove od nekoliko stotina tisuća eura dogovara ili telefonom ili u automobilu. Sigurno mu je to snažno zamjerila ministrica kulture Obuljen Koržinek, ali prekasno. Zato je sada imenovan kum njezina muža - Renato Kunić i - bu sad sve v redu. Bute vidli. Do nove uskokove istrage. Osim ako Kazo ne propeva: mogao bi tada (osim drugova s HRT-a) utopiti i nju samu. A ona nevina.

„Nenadležan“ Nadzorni odbor

No, vratimo se samo koju godinu natrag, primjerice u rad Nadzornog odbora HRT-a. Vidi vraga, u nepravilnostima tada stoji da se vanjska produkcija plaća 75 milijuna kuna “po nedefiniranim kriterijima, dok vlastita produkcija propada”. K HRTtome sve te navode Nadzornoga odbora “u svom je demantiju negirao glavni ravnatelj HRT-a, Kazimir Bačić” (…) “U svom smo mandatu toliko inzistirali na uvođenju troškovnog računovodstva, kako bi u svakom trenutku svima bili poznati stvarni programski troškovi HRT-a, koji predstavljaju osnovicu za izračun te zakonske obveze HRT-a. Ako se sjećate, to je bio razlog zbog kojeg smo tražili razrješenje Gorana Radmana” – kaže istaknuta hrvatska glumica gospođa Anja Šovagović Despot kao nekadašnja predsjednica Nadzornoga odbora HRT-a. “Međutim, mi smo tada bili naprasno smijenjeni, a nakon naše smjene, HRT je oslobođen našeg nadzora, krenuo u izradu Koregulacijskog sporazuma s Hrvatskom udrugom neovisnih producenata, o čemu javnost ništa nije znala, niti je s tim bila upoznata. Čak ni Programsko vijeće nije imalo priliku raspravljati o tom sporazumu. Sve se radilo u tišini, potajice, očito s nekim razlogom”. (…) “Ono što je i prije bilo netransparentno, elitistički i klijentelistički, takvo je i ostalo. Sve se vrti oko primarnih i sekundarnih prava s kojima, prema tom sporazumu, gotovo u cijelosti raspolažu neovisni producenti, a HRT-u, koji sve to plaća i financira, ostaje sitniš” – nastavlja predsjednica tadašnjeg NO HRT-a. Dodao bih, pa javnost tu nije ni potrebna, bitno je da ona plaća tv pretplatu HRT-u. Pod prijetnjom ovrhe! Nebitno jeste li HRT gledali. Plaćajte što niste potrošili. Ali samo u Hrvatskoj. Začudno, kad se rade analize koliko je koja emisija gledana, recimo sada Europsko nogometno prvenstvo, HRT-e točno zna koliko je prijamnika bilo uključeno na njihovu kanalu. I to (besramno) objavljuje. Problem za odrediti koliko ih ljudi gleda, dakle ne postoji, pa bi bilo prilično normalno da svoj program naplaćuju prema stvarnim gledateljima a ne svim onim posjednicima (i žrtvama) kupljene tv naprave.

Odgovornost (i) Ministarstva kulture?

Nacional (2018.) dalje pita: “Izvješće NO HRT-a je odbijeno na Vladi, iako ste u njemu pobrojali sve nepravilnosti – od činjenice da su se neki ugovori s nezavisnim producentima sklapali i prije no što je bio završen natječaj, do upozorenja da se umjesto dramskih, filmskih i dokumentarnih programa neovisne produkcije najviše kupovalo kulinarske show programe i zabavu, do krajnje netransparentnih izvansudskih nagodbi koje su sklapane i prije no što MIn kultureje održana glavna rasprava. Iako ste se obratili pismom saborskim zastupnicima, to očito nije imalo nikakvog efekta. Zašto i koga Sabor i Vlada štite?”

“Zapravo, ovdje se, osim štetnosti samog sporazuma za HRT, zbog načina na koji je određena raspodjela primarnih i sekundarnih prava, može raditi i o uspostavljanju novog sustava državnih potpora za neovisne producente, nešto po uzoru na onaj HAVC-ov, a da pritom taj novi sustav državne potpore nije prijavljen Europskoj komisiji. Sve to može postati i puno veći problem za HRT i Vladu RH, ukoliko Europska komisija provede nadzor i utvrdi da se radi o prikrivenoj državnoj potpori, upakiranoj u Koregulacijski sporazum. Ako se to dogodi, to će biti isključivo odgovornost Ministarstva kulture.”

Iz ovoga je vidljivo da je rukovodstvo kuće ali i Ministarstvo kulture s Obuljen Koržinek zapravo željelo status quo pa i po cijenu koju sada plaćaju: cijenu samovoljnog i nepropisnog poslovanja. Nadzorni odbor, koji je tu “netransparentnost” otkrio i na vrijeme prijavio nadležnim tijelima, naprasno je smijenjen u sredini svog mandata. Demantij priopćenja NO HRT-a potpisao je današnji sužanj Kazimir, naš vrli Kazo, zvan Bandićev teklić. Sa znanjem ili bez ministrice Nine Obuljen Koržinek? Je li Izbavitelj također znao za utemeljene optužbe Nadzornoga odbora? Jesu li svi ti kućni prijatelji bili umreženi i s neovisnim producentskim kućama a na štetu HRT-a? Jesu li ubirali masni postotak? Ma sigurno nisu. Sama riječ ti kaže.

Saniranje štete, po mogućnosti što tiše

A gdje je u svemu tome “čistač” Renato Kunić? Ima li i on (u)dijela u tome? Jer, sada je najvažnije utopiti Bačića i njegov slučaj držati što dalje od poslovanja HRT-a. A koje je to poslovanje? Je li to mjenjačnica? Jer, za to se hitro pobrinula već i sama ministrica Obuljen Koržinek, ona ista moćna kućna prijateljica Izbavitelju, da odvoji poslovanje od glavnoga ravnatelja. Kako uvjerljivo. Kad pogledate njezinim očima, glavni ravnatelj HRT-a zapravo i nije bio glavni ravnatelj HRT-a, već tek direktor neke obližnje ciglane, kaj ne? Zato nijedan njegov potpis, akt ili dekret, ugovor ili propis, nema veze s poslovanjem HRT-a, čijim je utjecajem vrlo neuspješno i pacerski navodno trgovao. U pokušaju. Omaklo se drugu. Zato ministrica Obuljen Koržinek sada tako žurno žuri dalje i ne spominjući u svom priopćenju Kazu. Idemo dalje, kao da kaže, sve je u redu, njega nema, HRT-e posluje i dalje. Ma idemo brzo dalje, s neovisnim producentima na štetu HRT-a? Uz kolike postotke provizije? I koliko kome? Sada Kaze više nema, dakle mogu slobodno povisiti (kartaške) udjele? Zapravo, bez Kaze, još im je i bolje. I pretplatnici su već više nego oduševljeni.

Riješit će preko Ministarstva kulture

Na pitanje novinara je li ministrica sve znala ona odgovara: “o ovom slučaju u Ministarstvu kulture nemam nikakvih provjerenih saznanja osim onoga što izlazi u medijima”. No, Jutarnji list piše drugačije, ispada nešto je vrlo trulo u ministarstvu kulture i medija: “Bačić je Lončarićev ‘problem’ sa zaštićenim neboderom TEŽ-a gurao i prema nekim osobama u Ministarstvu kulture. Iz snimljenih razgovora jasno proizlazi da je Lončarić računao da će taj problem, ako zapne u Gradu Zagrebu, riješiti preko Ministarstva. Ulovljeno je kako su Lončarićevi suradnici pripremali dokumentaciju za Kazimira Bačića kako bi je odnio nekome u Ministarstvo kulture, što je on i učinio sredinom srpnja prošle godine. Snimljen je i Lončarićev razgovor u kojemu navodi da može, ako Grad Zagreb odbije njegove zahtjeve, sve dobiti ‘gore’, odnosno u Ministarstvu.“ Tko su dakle osobe iz ministarstva koje je Lončarić tako samouvjereno držao na vezi? Kako to da ministrica Nina Obuljen Koržinek baš ništa o tome ne zna? A “posao” je više nego očito bio jako dobro uhodan. Ako Obuljen Koržinek ništa ne zna znači da joj godinama rade iz leđa, znači nije sposobna voditi ministarstvo… ili? Ako je pak sve znala pa pustila da sve ide kako ide, postoji velika sumnja da je bila “dioničar” tih “poslića”, kako drugačije? Kad se otvori taj slučaj doći ćemo do toga koja je stvarno bila ministričina uloga. Je li možda (i) ona bila nečiji kurirček? Kao Kazo Bandićev… A saznat ćemo i zašto se ministrica toliko koprca s N1 televizijom ovih dana te tako lako gubi živce. Zašto?

Ne znam, sve mi to djeluje tako nemoguće i nestvarno. I nisam jedini, zasigurno. Ne mogu vjerovati da se tako javno i glupo kralo. Da se tako glatko priklalo Nadzorni odbor i sve njegove utemeljene nalaze, sva njegova istinita priopćenja, koja, nota bene, nikada nisu bila ni dovedena u pitanje a nekmoli pobijena. Čak ni dovedena u pitanje, ponavljam. Jer nisu ni mogla biti?

Nacional dalje pita: “Iako ste se obratili pismom saborskim zastupnicima, to očito nije imalo nikakvog efekta. Zašto i koga Sabor i Vlada štite?”

Gđa Anja Šovagović Despot, predsjednica tadašnjeg Nadzornog odbora, odgovara: “Nije mi jasno što se u tom našem godišnjem izvješću moglo odbiti?! U tom izvješću navedeni su podaci koji su sadržani u revidiranim financijskim izvješćima neovisnih revizora, izvješća interne revizije s podacima o nabavi audiovizualnih djela, izvješće pravne službe o sklopljenim izvansudskim nagodbama, podaci s iznosima svih isplaćenih autorskih i izvođačkih honorara te niz drugih izvješća koja se tiču javne nabave i poslovanja HRT-a. Dakle, u tom izvješću nema ničeg onog o čemu NO HRT-a ne bi trebao obavijestiti Hrvatski sabor.

Međutim, to što je ministrica kulture navukla predsjednika i ostale članove Vlade da predlože Saboru odbiti naše izvješće, uopće ne mijenja ništa na stvari. (…) Uostalom, ministrica kulture nije opovrgnula niti jedan podatak iz tog izvješća, niti se usudila netočnost podataka navesti kao razlog odbijanja našeg izvješća”.

Sada zato, temeljem svega, logično pitam: je li ikome, od svega ovoga, imalo mučno?

- nažalost, nastavlja se -

Javor Novak

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Uto, 26-10-2021, 23:08:42

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.