Javor NovakJavor Noval karikatura

Moje kverulancije

Predsjedajte vi Hrvatskom, a ne Europskom unijom

Hrvatski Radio, kao HRT, odlučio je svoj očito negativni image popravljati urnebesno čestim, senzacionalno šupljim jinglovima: „mi pitamo“, „odgovaramo na sva pitanja“, „hvatamo ih“... govore nam. Kako je to HRTjadno. Pa svak' vidi, čuje i zna da ništa od toga nije istina. Primjerice, kada je Hrvatska radio televizija progovorila o svojim mračnim danima, o zabranjenim auktorima, zabranjenim emisijama, proskribiranim radio-dramama, NasiljeUnatoč Istanbulskoj konvenciji obiteljsko nasilje raste i poprima upravo jezive gabarite. Do odurnih razmjera leševa u hladnjacima. Do očaja raspamećenih roditelja koji već bacaju svoju djecu (danas) tuđu djecu (sutra) s balkona. Jesu li sve te pojave slučajne ili su alarmantni znak i vjerni odraz društva koje se potpuno raspada? Društva u kojemu je sve više opravdanih očajnika? A političari i politički HRT zajedno glagoljaju o uspjesima, novinarski šmiraju u nekakvim blagim i kvazikritikama, podvaljuju nam (u pokušaju) nekakvu otvorenost. Pa dajte skupite napokon hrabrosti i pustite predstavke u javnost, neka slušatelji i gledatelji govore. Jeste li u stanju?zabranjenim pitanjima? Nikada. I vrlo je vjerojatno da ne će smoći snage niti u dogledno vrijeme. Kada je javnosti objasnila zašto su toliki kvalitetni novinari, najsposobniji ljudi... pobjegli s nje? Kakve su prirode brojni sporovi koje HRT u zadnje vrijeme hiperaktivno vodi? Zar mi, koji im plaćamo pretplatu ne smijemo znati istinu? Kakva su to dakle otvorena SVA pitanja? Kakva dakle hvatanja političara na krivoj nozi? Kako bijedno i iskrivljeno.

Kao nitko, ministar Davor Božinović jednim gnjecavo babskim glasom non-stop zagušuje medije i kontraproduktivno hvali Hrvatsku policiju. Te oni se trude, te oni izlažu živote te oni su genijalni. Ma nemojte? Bi li tako trebao zboriti i ministar Kujundžić: Naši liječnici rade prekovremeno. Oni rade noću, praznicima, dežuraju... Oni su genijalni... Bi li tako trebao zboriti i šef hrvatskih vatrogasaca? Ono: Naši djelatnici ulaze u vatru, izlažu živote, penju se kroz šikare i po nepristupačnim brdima. Jedino znači hrvatski građani ne rade ništa i samo sve to plaćaju i još zanovijetaju. Treba te nepotrebne lupiti po džepu, samo smetaju.

Baš kao da smo u boljševizmu ili na radnim akcijama, sve je divno, drugarstvo cvate! Državne su službe same sebi svrhom (i političarima) pa su si cjeloživotno perfektne.

To oni nama preventivno? Da ih ne bi prepunili prigovorima. Ili baš zato što su njima zatrpani do guše? Prigovora je punu tonu, ali kažu oni nama: „mi otvaramo sva pitanja“. A da li ih odgovorima zatvarate? Hrvatska policija obavila je iznimnu zadaću na granicama. A recite kako je unutar granica? Svi vani hvale HP. Kako prekrasno, radimo posao Hrvatska policija56za druge i zbog drugih? A kako je nama unutra? Dođe mi da pobjegnem u BiH pa probam nasilno ući. Da me zbrinu, hrane i oblače, plaćaju mi i režije. Dobro, malo bi mi (po)ravnali kralješnicu i oteli mobitel, ali bio bih besplatno na toplom, sit i s jasnom perspektivom. Ovako, ne znam gdje će me sutra snaći hrvatska država: u HEP-u, Plinari, Vodovodu ili pri pričuvi...

Dok Hrvatska policija, po ministru, na istočnim granicama čini čuda, za to vrijeme na tolikim kritičnim raskrižjima u Zagrebu uopće nema prometne policije. Nema pomoći vozačima. Ali ima globa kad prekršite propise. Jer globe se moraju uzimati, a promet ne mora teći. Evo ja već danas priznajem da ću sutra biti kriv. Zbog ovog blebetanju u prometu. Nisam imao ruke na upravljaču.

Sve to vrijeme, unatoč Istanbulskoj konvenciji obiteljsko nasilje raste i poprima upravo jezive gabarite. Do odurnih razmjera leševa u hladnjacima. Do očaja raspamećenih roditelja koji već bacaju svoju djecu (danas) tuđu djecu (sutra) s balkona. Jesu li sve te pojave slučajne ili su alarmantni znak i vjerni odraz društva koje se potpuno raspada? Društva u kojemu je sve više opravdanih očajnika? A političari i politički HRT zajedno glagoljaju o uspjesima, novinarski šmiraju u nekakvim blagim i kvazikritikama, podvaljuju nam (u pokušaju) nekakvu otvorenost. Pa dajte skupite napokon hrabrosti i pustite predstavke u javnost, neka slušatelji i gledatelji govore. Jeste li u stanju?

Svo to vrijeme punog medijskog političkog samozadovoljstva u Splitu na vozače javnog prijevoza nasrću manijaci, Autobus SPlitidioti i nasilnici, a Hrvatska policija ne zna kako bi na dvadeset autobusnih postaja postavila policijske patrole. Huligani vladaju, policija je nemoćna. Glavno da smo moćni na hrvatskoj istočnoj granici. Jer ljudi u nevoljama nema u Splitu. U Splitu usred grada pobješnjeli, izgleda policiji trajno neuhvatljivi, divljaci bacaju kamenje na vozače i autobuse. AparatDržavna poduzeća, ministarstva, cijeli sustav, postavljen je mimo potreba građana, ali tko njih išta pita? Inače... natezajuće kamate. Cijeli taj retardirani aparat... kojeg se ni jedna vlast ne usudi taknuti, jer su ta velika poduzeća bankomati politike, naročito pred izbore, kroz razna stranački formirana upravna, zazorna i nadzorna, uhljebnička radna mjesta... je toliko zastario, toliko građanima trom, toliko dragocjenog radnog vremena guta da je odavno tu i u tome baš ona važna kočnica (od mnogih) ukupnog hrvatskoga razvoja. Ma kakvi učinci rada. Ali političarima ne treba ni razvoj ni napredak a niti rad, kad su već sada najbolje, najviše plaćenici u državi.Premlaćuju koga hoće. Divlji zapad stigao je do hrvatske obale Mediterana, možemo sjesti od muke i početi snimati špageti-westerne. Nepozatvarani vrijeđaju i razvaljuju vrata, prozore... Mlate. A gdje je policija? Štiti suradničku mrežu? Zar za održavanje reda nemamo ljudi? Zar to nisu sigurnosni prioriteti? Jer, kako riješiti splitsko nasilje? Policija ne zna. Izgleda nikako. Pa znate li vi koliko Split ima autobusnih postaja, tko bi ih sve i pobrojao. I zamislite da četiri huligana budu uhvaćena pa primjerno raspaljena u zatvor. Koliko bi ih još bacalo kamenje na vozače?? A i ti građani isto, znate. Oni bi se samo vozali autobusima, kao da nemaju drugoga posla.

Božinović nam se šeće po inozemstvima od Bospora do Dardanela i potpisuje papire koji ništa ne donose ali zato i ne mijenjaju. Osim možda za šoping cijele njegove svite. Ostvaruje regionalnu suradnju dok suradnje u Splitu i Zagrebu nema, rezultata nema. Zagrebom se u prometu puzi, semafori su neusklađeni kao u 19. stoljeću, a bit će i vrlo brzo kompjuterizirani. Već u 22 stoljeću. Glavno da su kamere postavljene posvuda - voajerizam je ionako u modi. Sve se snima, osim maltretiranja i kriminala. Osim prometnih čepova. Kako zapravo saznati koje je veličine i Božinovićgdje je zapravo zastoj prometa? Možda da postavimo studentice i studente u svjetlucavim prslucima da broje kamere na raskrižjima?

U Splitu svi putnici, ne samo studenti, nose vojne kacige da im doletjeli kamen ne razbije lubanju. Vozači ih nisu dobili pa oni stradavaju. Logično, tko im je kriv. Jer, previše je autobusa, previše vozača, previše postaja. Trebalo bi sve to smanjiti jer policija, jadna, ne stiže na sve. Pa nije Split na granici.

Još davne 1973. profesorica nam je fizike ponavljala poslovicu: „Samohvala smrdi!“ Ali u vremenima koja su došla nakon toga, prevladala je bijedna poslovica: „A tko će te hvaliti ako se ne ćeš sam?!“ Toga se kao pijani plota drže Plenkovićevi ministri na odlasku, pravosuđe, HRT pa čak i mudri Kuščević. Svi oni, ako ih samo pustite a mediji su ih već odavno pripustili, mogu glagoljati do sutra. I podcjenjivati slušatelje, građane. U zdrav mozak, dakako.

HEP primjerice po Zagorju obilazi domaćinstva. Mlade djevojke, obučene za taj posao, daju korisnicima preporuke da ako trebaju obaviti promjenu vlasništva nad sudbinskim im brojilima - neka časkom donesu sve papire u Zagreb, u Gundulićevu! Što ćeš brže. To je sada objedinjeno. Ajde hvala Bogu.

Svi oni sami sebe hvale do neizdržljivosti slušanja, sami su na sebe iznimno ponosni, hvale svoje dvorište kao da su 24 sata pred svojim velikim tatom Plenkovićem. U svojem su ministarskom lenu, tvrtki ili resoru. Plinara će primjerice poskupjeti svoje usluge jer zima je blaga, nisu zaradili koliko su trebali pa će (i) ti monopolisti lijepo podići cijene. Nema tu traga reorganizaciji, traženju načina kako smanjiti troškove poslovanja. Ne, mi trebali dobiti/zaraditi toliko, Uhljebistiglo nam manje, ajmo cijene gore. To se zove poslovanje? Pa onda i ja mogu voditi plinaru. Štoviše, mogu reći da prodajem najzračniji plin koji postoji. Tako je prozračan da satima stojim uz plamenik i molim ga najljepše.

Državna poduzeća, ministarstva, cijeli sustav, postavljen je mimo potreba građana, ali tko njih išta pita? Inače... natezajuće kamate. Cijeli taj retardirani aparat... kojeg se ni jedna vlast ne usudi taknuti, jer su ta velika poduzeća bankomati politike, naročito pred izbore, kroz razna stranački formirana upravna, zazorna i nadzorna, uhljebnička radna mjesta... je toliko zastario, toliko građanima trom, toliko dragocjenog radnog vremena guta da je odavno tu i u tome baš ona važna kočnica (od mnogih) ukupnog hrvatskoga razvoja. Ma kakvi učinci rada. Ali političarima ne treba ni razvoj ni napredak a niti rad, kad su već sada najbolje, najviše plaćenici u državi.

Probajte nekome na Zapadu reći da u nekim hrvatskim bankama imate dnevno ograničenje podizanja novca postavljeno na samo 30.000 kn! A ostalo najavite se, pa će onda banka pripremiti... Pa se tako primjerice trgovci automobilima snalaze na kojekakve načine, odjavljuju, najavljuju se i snimaju jinglove. Ali što, onda umjesto da novac kola što brže, milijuni kuna kolaju odgođeno! Za 24 sata. Kako lijepo, znači cjelodnevno. Igre nikad ne prestaju. Pa to da je debil smišljao ne bi smislio pogubnije. I tako gdje god takneš...

Nositelji sustava potpuno su bez svijesti. Oni ne žele ni znati da se kredibilitet ne stječe lažima i lakiranjima već samo trajnim i učestalim procesuiranjem korupcije. Disciplinskim opomenama za birokraciju pa i oštrijim mjerama, Plenkovićstalnim snimanjima efikasnosti državne službe, stalnim unutarnjim kontrolama u policiji, trajnim HRT-ovim propitivanjem mnijenja pretplatnika. I objave rezultata. Stalne objave rezultata. Dok HRT govori o sebi, Božinović o sebi, Plenković o sebi, svi samo o sebi samima, status quo se nastavlja a mi smo umalo u trećem desetljeću 21 stoljeća. Još nismo ni blizu razini zemalja koje su sve imale puno bolje riješeno nego Hrvatska. Ali još 1980-ih. Da postoji volja, tisuću birokratizama samo bi otpalo, poslovanje bi se ubrzalo, novac bi kolao, a obrtnici bi lakše i brže poslovali. Rasla bi i besposlenost, ovaj, zaposlenost. Ovo sada (još uvijek je, već desetljećima) puko vozikanje. Ali punom brzinom natrag.

Dakle, dragi drugovi, otvorite telefone ako se usudite, otvorite napokon telefone građanima, pročitajte javno ZadovoljniHrvatska vlast s plaćama od 20, 25 tisuća kuna (plus provizije u milijunima) je prezadovoljna, presretna, samozaljubljena. Samo nek' sve potraje ovako, što duže. Sve to vrijeme dijeljenje provizija ispod stola od Agrokora, Uljanika, Trećeg Maja, Ine, LNG-ja, poljoprivrednih zemljišta... traje li traje. Vidi se na prezadovoljnim licima političara u Hrvatskoj.predstavke koje su vam upućene. Imate li te snage? Usudite li se čuti građane? Ili ste savršeni. Kad će Hrvatska napokon smoći snage objaviti glas građana, ma kakav on bio, sa svim psovkama, sa svim vrijeđanjima. Jer, zašto ne? Kako li samo hrvatska država vrijeđa i psuje svoje vlastite ljude u zdrav mozak? Godinama. Na svakom drugom šalteru. Koja je to razina uljudbe? I je li ona niža od psovke? Kome vi glumite filter i u ime čega? U ime kojeg skrivanja, lakiranja istine? U ime kojih ministara i moćnika glazirate? Kada ćete napokon smoći snage i pustiti stvarnost da bude stvarnost. Kada ćete prestati frizirati? Uzimati masne plaće i tvrditi kako je sve u redu. Ne, nije u redu, nije ni blizu manjeg nereda. On je grandiozan. I kao takav jedini (u vašem) sustavu.

Cijelo to vrijeme hrvatska je vlast euforična: danas su u Istambulu, sutra u Moskvi, preksutra u New Yorku pa u Bruxellesu, sve na račun poreznih obveznika. Hrvatska vlast s plaćama od 20, 25 tisuća kuna (plus provizije u milijunima) je prezadovoljna, presretna, samozaljubljena. Samo nek' sve potraje ovako, što duže. Sve to vrijeme Vlada RHdijeljenje provizija ispod stola od Agrokora, Uljanika, Trećeg Maja, Ine, LNG-ja, poljoprivrednih zemljišta... traje li traje. Vidi se na prezadovoljnim licima političara u Hrvatskoj.

Vlada bira one selektivne podatke koji pokazuju koliko je uspješna. A toliko i tako je uspješna da nas od ovoga tjedna ima manje od 4 milijuna!! Čija je to divna rabota? Tko je za to odgovoran? Pa eto sve ove i ovakve Vlade koje su potaknule iseljavanje. Znamo za čijega mandata i kada su suknuli valovi bijega iz ovakve države. I nema druže Plenkoviću drugih parametara, ništa spram toga nije relevantnije, mladi građani dali su vam eksplicitan odgovor. Bacajte vi pijesak u oči nekom drugome. Koliko ste tvrtki otvorili? Koliko ljudi zaposlili, koliko kredita mladim ljudima omogućili, koliko stanova stavili na raspolaganje? Koje ste očajne trendove barem zaustavili? Vaše briselske štipoguze i ostale eu-parlamentarne divote od ispraznica nas ne zanimaju. Predsjedajte vi Hrvatskom, a ne Europskom unijom. Ako možete. Izazivate podsmjeh sa svojim predsjedanjem, s europarlamentom, s izborima. S uvođenjem eura. Tobože to će zaustaviti pogubne trendove, povećati plaće i mirovine, produžiti rad vrtića, zaštititi profesore i liječnike od nasilja? Pa Hrvatska vam puca pa svim šavovima, baš kao da je sve to vaš projekt i vaša realizacija. Kakva istanbulska, ma kakva marakeška, kakva sramota s referendumom... kakvo zaustavljanje nasilja nad ženama, sve je još gore nego prije. Jedino nikako da gugutnete tko vam je sve ušao u Grevio. Imenom i prezimenom molim.

Nema Vlade zadnjih godina koja nije slavila svoje uspjehe. Upropaštavale su Hrvatsku i slavile svoje uspjehe. Čisti stvarni i veliki a izdajnički uspjesi. To su zaista prirodne lopovske provizije, to je zaista impozantan vaš vozni park. Tko zna što ste sve skrili iza paravana proizvedenih afera, dogovorili s kupljenim novinarima, skrili od naroda? To Franoćemo saznati tek kad padnete a možda i kasnije. Kad padnete kao kao Račan, kao Sanader... pardon on ne, on ide u (dogovorenu) zastaru.

Kad će u Hrvatskoj napokon nestati, postati pravosudno MaturalacPlenković je na maturalcu, pa obilazi Hrvatsku i slavi obljetnice HDZ-a. Kako lijepo. Šteta što s HDZ-om nema dodirnu ni jednu točku. A recite, što se ima slaviti, čemu nazdravljati u ovakvoj Hrvatskoj? Divno je i što priznaje da je HDZ predvodnik svih događaja u RH. Znači predvodnik svih ovih eklatantnih destrukcija. Čestitam drugu Plenkoviću! Ako je doma.procesuirana, sramna politička logika „A gdje sam tu ja?“ kao mjerilo projekata koji će biti i koji ne će biti izvedeni...

Hrvatska će se Vlada zatim pokušati nagoditi s jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije. O jada, o moralne bijede. A kada se zbila kornatska tragedija? Jučer, tj. 2007. u kolovozu. Za manje od pola godine bit će punih dvanaest (12) godina kako niste poduzeli ništa, baš ništa da jedini preživjeli bude napokon obeštećen. Da invalid i junak Frane Lučić ne bude ponižen još i kroz hrvatski, ne samo pravosudni, nego ukupni državni sustav. I sada, kad ste ga samog ostavljali punih dvanaest godina i kada je izgleda neki dio pravosudne bitke mukotrpno sam čini se ipak dobio i sam ostvario, sada se busate u prsa najavom započinjanja procesa nagodbe i obeštećenja. Pa kad prije, kada brže, druže Plenkoviću?

Stradali Miroslav Maškarin s Raba, mladić koji je u riječkoj bolnici postao invalid, čovjek koji kao i Frane Lučić nakon nevolje treba svakodnevnu pomoć, vodi u ovoj i ovakvoj državi nepregledan sudski proces. On je stradao u ljeto 2006. i još nema kraja ponižavanju (ni) tog čovjeka. Kada će on doći na red za nagodbu? Kad podijeli svoju odštetu s onima koji bi mu je morali isplatiti? „A gdje sam tu ja?“ I ovdje ista logika?

Sada, kad je očito da Vlada ne će moći izbjeći sramotu, kada će država morati platiti Lučiću što je trebala već odavno, odavno presjeći i primjereno obeštetiti nastradalog u toj prikrivanoj, zamućivanoj i manipuliranoj velikoj nesreći... sada se pokušaj nagodbe, najavu predstojeće nagodbe, nagodbe u budućem pokušaju, prikazuje kao uspjeh Vlade? Kao humanost i razumijevanje? Kao prirodan i logičan razvoj događaja. Može li mizernije? I Plenković se javlja osobno i on misli da tu može nešto politički ušićariti, kapitalizirati. Dao je posebnu izjavu, apostrofirao je ime. Na havariji, na osobnoj tragediji, na invaliditetu? Kako to nazvati, kojim riječima opisati? Nemam izraza...

Uza sve, Plenković je na maturalcu, pa obilazi Hrvatsku i slavi obljetnice HDZ-a. Kako lijepo. Šteta što s HDZ-om nema dodirnu ni jednu točku. A recite, što se ima slaviti, čemu nazdravljati u ovakvoj Hrvatskoj? Divno je i što priznaje da je HDZ predvodnik svih događaja u RH. Znači predvodnik svih ovih eklatantnih destrukcija. Čestitam drugu Plenkoviću! Ako je doma.

Javor Novak

Ned, 23-02-2020, 02:33:11

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)1/481-0047

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.