Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

 Obilježen međunarodni dan borbe

Ravnateljstvo policije MUP-a i Policijska uprava zagrebačka u suradnji s partnerima (a koje BiznisJoš uvijek u Hrvatskoj postoji nasilje nad ženama kao primarno i ostala obiteljska nasilja, kao sekundarna i trajno neimenovana. Usputna i zbirna. Dovoljno je valjda reći 80 je posto žrtava žena, da bi onih „preostalih“ 20% bilo „opravdano“, sporedno i valjda logično: s razlogom minorizirano.nam nisu prikazali) obilježili su (i ovaj) Međunarodni dan, dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tako se krenulo od operativaca, ljudi koji rade na izravnom zaustavljanju nasilja, na obradi i registraciji nasilnica i nasilnika pa prema, uvjetno rečeno, gore. Sve gore i gore. Prema dužnosnicima i ministrima, dakle politici. A bilo i kulturno umetničko program... nadam se, ovom (ne)zgodomi svakako, bez tamburaša.

Naime, i u studenom ove godine, a nadnevka 25-og, kao i svake godine, a povodom tradicionalnog UN-ova obilježavanja (širom uljuđena svijeta) dana kada je donijeta odluka o sprječavanju nasilja nad ženama i žrtvama obiteljskog nasilja (iz god. 1999.) – relevantne, nekmoli suštinske promjene, u RH, još uvijek nema. Ni blizu. Još nismo dozrjeli nadmudriti diskriminaciju. Ona je postala privatni biznis i profit, čije troškove svi plaćamo. Sosjalištiški ka-aptalizam... Bogarati! Kazao bi onaj, sav krvavi...

Diskriminacija je danas biznis, isti kao i ljudska prava. Sve te konferencije, konvencije, seminari, kongresi i simpoziji, ekspoziture... op ne to... i landranja svijetom... pa devizne dnevnice... Još uvijek u Hrvatskoj postoji nasilje nad ženama kao primarno i ostala obiteljska nasilja, kao sekundarna i trajno neimenovana. Usputna i zbirna. Dovoljno je valjda reći 80 je posto žrtava žena, da bi onih „preostalih“ 20% bilo „opravdano“, sporedno i valjda logično: s razlogom minorizirano.

Plenković

I predsjednik Vlade A. Plenković, tog nadnevka, teatralno naglašeno, žvače nasilje nad ženama u sve mikrofone i sve kamere... Iznosi bombastične brojke (za naivne i ignorante) jer se dao kapacitirati od onih pristranih i ostrašćenih žena... Žena po profesiji. Notorno je, često smo na taj dan mogli vidjeti i čuti one militantne feministkinje koje „ne znaju“ ni za kakvo drugo nasilje. Koje ne elaboriraju i ne glagoljaju ni o kakvom drugom nasilju, nego samo i jedino o onom nad ženama. Kad ste ih čuli govoriti o djeci žrtvama? O žrtvama muškarcima? To se upikne pa preskoči. Eventualno. Kad ste čuli da je svaka žrtva – žrtva? Bez obzira na spol, dob i rasu, nacionalnost ili vjeru? Slabo, rijetko ste čuli, ili nikad. A to je za medijske istupe u Hrvatskoj, baš kao i drugdje u svijetu - sasvim nedopustivo. Dakle, nije djelomično.

Tako A. Plenković obilježava taj, očito ženski dan, vlastitom promocijom u svim medijima te tek usput svoj mudri izričaj dopunjuje: „nasilje nad ženama i...“ - pa zbirno i amorfno pompozno završava: „...i obiteljsko nasilje“. I iznosi nadalje, strahote u brojkama, ali stalno selektivno. Uvijek i stalno u RH isto. Jednak pogrješan pristup, već desetljećima. Mitraljira on tako podatcima selektivno, a kao je holistički predsjednik Vlade. Trenutni predsjednik. Onaj na odlasku. Sve je isto ko' i lani.

Izbori 2019

Da bi neko izvješće, javni nastup, istup dužnosnika bio vjerodostojan, utemeljen, relevantan... vrijedan naše PodatciNe iznose se podatci koje je nasilje u porastu, kakvi su trendovi, stradavaju li sve češće djeca, opada li muško nasilje, a raste li žensko, je li se pojavio neki nov pojavni oblik nasilja? Prema obiteljskom psu recimo. Ne tambura se glazbeno, već samo politički. Političari promoviraju sami sebe, ozbiljni do kosti. Njima nije do šale (pred kamerama). Inače se rado i vrlo grdo šale, do krvi, sa svima nama.pozornosti i povjerenja, on mora biti barem naslonjen na istinu, a svakako mora biti integralan. Ne istupa se jednostrano, time sasvim manjkavo. Već u začetku auto-diskvalifikatorno. Postoji dobro znan politički pojam parcijalni interesi, a ovo je upravo oživotvorenje toga.

Strahotâ onog ženskog nasilja, u brojkama, tako u RH nema. Strahotâ onog ženskog nasilja nad djecom, u brojkama, opet nema. Strahotâ muškog nasilja nad djecom, opet nema. Nema djece koja su najizloženija, nema nepravdi spram očeva. Svi su oni 20 % i ništa drugo. Nema nasilja spram drugoga spola osim spram ženskog. Slavi se, obilježava, agitira i politički tambura, a ne iznose se podatci, koji bi primjerice mogli biti zanimljivi i koji bi zaista oslikavali stanje ovog velikog problema suvremenog života... kao učestale frustracije i životom i standardom. Ne samo u Hrvatskoj, naravno, ali me za druge zemlje nije briga. Frustracije ne samo brakom. Pa policija sve te podatke ima. Ali političari...

Ne iznose se podatci koje je nasilje u porastu, kakvi su trendovi, stradavaju li sve češće djeca, opada li muško nasilje, a raste li žensko, je li se pojavio neki nov pojavni oblik nasilja? Prema obiteljskom psu recimo. Ne tambura se glazbeno, već samo politički. Političari promoviraju sami sebe, ozbiljni do kosti. Njima nije do šale (pred kamerama). Inače se rado i vrlo grdo šale, do krvi, sa svima nama.

Uvijek se sjetim one Sanaderove teške mudrosti o politici koja će se baviti tobom ako se ti ne baviš njome. Koji luft. Eto sada se ona bavi njime iako se on cijelo vrijeme bavio njome. Gdje je izlaz? Uvijek i samo u izborima. Pelene, političari i Mark Twain. Živa istina.

Kontejner

Šalili bi se oni i na ovaj dan borbe, pa pred očima im je cijeli UN, ta odluka i deklaracija... proglašenje žrtve, Dominikanci i Dominikanke, republikanke i republikanci. Svi. Diljem svijeta... I sve Plenkoviću na brigu i svim ministrima pred okicama. Pa kako onda ne bi bili ozbiljni kad mandat samo što im nije propao? UN odluka! I to kakva... širom svijeta! Kad ste ono rekli da raspisujete izbore? Tek 2020. u siječnju?

Zato ministri, mali, srednji i veliki, kao interpreti, istupaju. Njihove gaže su cjelogodišnje. Pa nastupaju mjesto tamburaša. Uzmu danak svemu, pa i ovome. I tu su onda svi: Plenković, Božinović, Kujundžić, Kušćević... što ćeš više. Sve redom prezaposleni ministri. Jedva su ih audijima otkinuli od posla. Dobro, ruku na srce, min. Kujundžić radi, pa to svi vide. Dječja bolnica naočigled raste, iznajmili su najveću salu samo za pohranu nacrta i projektne dokum... Da im sve bude pri ruci i na jednom mjestu.

Fazan

„Jer vlaga je tamo jaka, znate?Jer blata je tamo posvuda, znate?“ - pita nas ministar poštapajući se. Možda mi ne znamo. Nikad bili tamo. U carstvu fazana. Ima okolo previše šaša i blata. Ne oko ministra, nego na gradilištu. In spe. Znači... lječilište za divlje fazane?

Svi su se toga dana borbe, borbeno i nasilno naslikavali, mada se nije dalo baš ništa prerezati, otvoriti, mislim SuvremenoJe li policijski tim dobio neki suvremen strani tečaj, jesu li ekipe dodatno obrazovane, ima li kakve tehnološke novosti koja će od 2019.-te biti u uporabi u Hrvatskoj policiji, a za obiteljsko nasilje? Možda suvremenija obrada podataka, brži unos, neki soft koji je fer, koji sam obrađuje žrtve nasilnike i susjede? Ili barem da stigne nova sofa za ministra Božinovića?pokazati kameri ili mirko-slavko-fonu. Kako će tek biti na proljeće? U Blatu. U blatu Remetinečkog rotora, u blatu dječje bolnice, u blatu predizbornih floskula... Ne znamo doduše da li će to tako biti s ili bez onih... ministrovih naočala koje je spomenuo ili možda... možda on vidi i bez očiju? Nema tko se sve tu nije nasilnički uslikavao. Tek na proljeće? I tko zna dokle će? Eeee, nije krhko znanje, ide zadnja godinica. Štoviše pa-pa, pa posljednja. Nego naočale... Ministar kaže da samo oni koji nemaju naočale ne vide da se zdravstvo mijenja... pa si onda idem po druge naočale. One 3D.

Ili što su uslikani na dan borbe (po)činili? Je li policijski tim dobio neki suvremen strani tečaj, jesu li ekipe dodatno obrazovane, ima li kakve tehnološke novosti koja će od 2019.-te biti u uporabi u Hrvatskoj policiji, a za obiteljsko nasilje? Možda suvremenija obrada podataka, brži unos, neki soft koji je fer, koji sam obrađuje žrtve nasilnike i susjede? Ili barem da stigne nova sofa za ministra Božinovića? Pa čovjek je stalno umoran. Slikaj se ovdje, slikaj se tamo... samo radi-radi...

A može li se unaprijediti i ubrzati psihološka i pravna pomoć žrtvama? Postoje li psiho-psihi-trauma timovi koji će odmah započeti raditi s djecom ili je sve po starome: sve ideje, sva znanja i priznanja (pr)ima samo sveznajuća i opštepopularna dr. G. B. Flander? A nema je na TV, kako to? Neobično za nas i naše prilike. Poznajem djecu koja to više nisu, koja kad prolaze Đorđićevom pokraj „njezine“ Poliklinike... jel'te vade alat i mokre. Skupljaju slinu u ustima... Da ne budem vulgaran koliko je vulgarna ženska ili svaka pristranost i to vječno spolno i pristrano navijanje...

Garguj

Ukratko, i dalje je sve po onom dobrom starom: tužakajte se, hajte... pa kad pravosuđe presječe... Recimo: pa kad onda tamo ili vamo odrape kako ne mogu ispitivati primjerice 16-to godišnjakinju. Vu sodelovanju z naravo (sjećate se?): Fructal. Sutkinja kaže kako „ni educjirana za delavo s maloletniki'. Eto vidiš. Zemi soka. A Božinović je za svakovrsnu edukaciju... i nema soka. Celi život uči i još ništa.

Božinović

Sve, sve bi on dao, samo da se napokon probudi. Iz letargije. U edukaciji je sve. Sve za Božinovića, sve za Kujudžića, sve za Plenkovića... sve za Kuščevića zvanog Refo-Kuš! Koliko' ih ima, majčice... Kako kaže narod: „Treba sve to i obući i nahraniti!“.

Javor Novak
(nastavlja se)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Čet, 24-09-2020, 19:17:56

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.