Tihon Ševkunov: Nesveti sveti i druge priče, Verbum, 2017.

Naša šira javnost malo znade o obnovljenom pravoslavlju u Rusiji. Ta obnova je zahvatila sve sfere ruskoga života. Obnavljaju se od komunista porušene i devastirane crkve, oživljuju napušteni i zapušteni manastiri, otvaraju sjemeništa i bogoslovije, razvija se likovna umjetnost i književno stvaralaštvo nadahnuto pravoslavnom baštinom. Možemo raspravljati o tome koliko je u podlozi svega stari velikoruski resantiman, ali je činjenica da skoro jedno stoljeće krvave komunističke strahovlade nije uništilo Rusku pravoslavnu crkvu i pravoslavnu vjeru. A nasilje je bilo ogromno kako bi se zemlja u cijelosti ateizirala. Vršeni su zločini nad episkopima i svećenicima.

Nesveti sveti

Osobno se sjećam kada je bivši šef ruskih komunista Hruščov javno obznanjivao kako će Sovjetski Savez za jedno desetljeće biti totalno komunistička zemlja, a crkve će totalno nestati.

Sevkunov

Predsjednik Putin i njegov duhovnik Tihon Ševkunov

Knjiga koju je izdao „Verbum“ djelo je istaknutog ruskog teologa i vjerskog dostojanstvenika Tihona Ševkunova. U Rusiji je ovo djelo postiglo velik uspjeh i prodano u oko 1 milijun primjeraka. Ševkunov je nadaren spisatelj. Njegov rukopis oslanja se na tradiciju ruske književnosti. U ovoj knjizi opisuje malo poznate detalje iz života ruskih monaha i monahinja, ali i cijeloga društva. Zanimljivost ovoga djela povećava činjenica što je autor jedan od bliskih prijatelja ruskog predsjednika Putina, zbog čega se pretpostavlja da ima na njega značajan utjecaj, a time i na odnos političke vlasti i crkvene hijerarhije. Prijevod na hrvatski jezik učio je Gabrijel Jurić korektno, koliko je to moguće obzirom na transliteraciju pojedinih teoloških i liturgijskih pojmova. Možda je to vidljivo i u naslovu koji je doslovno preveden sintagmom nesveti sveti. Na hrvatskom jeziku ovo je zbunjujući naslov. Ispravnije bi bilo u duhu našeg jezika i naše teologije pojam „nesveti sveti“ prevesti kao „nekanonizirani sveci“ ili „obični ljudi svetoga života“. No, ova primjedba ne utječe na vrijednost ove knjige jer je ona dobro došla na našem književnom tržištu a potrebna je radi boljeg razumijevanja ruskog pravoslavlja.

Episkop Ruske pravoslavne Crkve, Tihon Ševkunov, rođen je 2. srpnja 1958. godine u Moskvi. Episkop je i poglavar moskovskog samostana Sretensky, te poglavar Zapadnog vikarijata grada Moskve i poznati pisac.

Godine 1982. diplomirao je na Institutu za kinematografiju. Iste je godine prihvatio kršćanstvo, krstio se i otišao u samostan Pskov. U srpnju 1991. godine, u samostanu Donskoy GeorgiyShevkunov položio je zavjete i uzeo monaško ime Tikhon (Tihon). Godine 1998. Tikhon je proglašen arhimandritom. Za glavnog tajnika Patrijarhalnog vijeća za kulturu imenovan je u ožujku 2010. godine. Iste godine proglašen je članom Vijeća za kulturu predsjednika Rusije.

Tihon Ševkunov autor je nekoliko filmova i knjiga: dokumentarni film "Manastir Pskov", "Priče majke Frosyje o manastiru Diveyevo", dječja knjiga "Otac Serafim", "Smrt jednog Carstva. Bizant", "Nesveti sveti i druge priče" te knjiga "Uz Božju pomoć sve je moguće. O vjeri i domovini".

Dobitnik je "Reda prijateljstva" i brojnih drugih crkvenih i državnih nagrada.

Đuro Vidmarović

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.