Danica Bartulović: Drhtave latice srca, Ogranak Matice hrvatske u Podstrani, Podstrana 2017.

Danica Bartulović je već etablirano ime u suvremenoj književnoj produkciji. O njezinom pjesničkom radu kojim veliča rodni kraj i nalazi u njemu neiscrpno vrelo nadahnuća pohvalio je i naš pokojni velikan, Jure Kaštelan. Rođena je 1953. u Kreševu Brdu u Dalmatinskoj zagori. Autorica je velikog broja pjesničkih knjiga. Posljednja njezina zbirka „Drhtave latice srca“, na određen način je pjesnički sumarum, ali i veličanstvena apoteoza rodnome kraju iz kojega je potekla i u kojemu je pronašla neprocjenjivo bogatstvo za svoju poeziju.

Danas se zavičajnost nastoji gurnuti u drugi plan. U vrijeme univerzalne unifikacije što raditi s vlastitim zavičajem? Bolje je biti repa bez korijena – lakše se tališ u globalnome meltingpotu! - jer bez zavičaja mi nemamo korijena, a bez korijena nemamo niti samobitnosti.

Bartulović

Danica Bartulović je hrvatskoj poeziji približila duhovnu baštinu Dalmatinske zagore na jedan nov i osebujan način, ne koristeći se pri tome modernističkim eksperimentima i poetskom zloporabom. Ova knjiga zaslužuje veći osvrt od ovoga. Stoga ću samo spomenuti neke naslove koji nam pred oči stavljaju čudesni dio hrvatske zemlje koji se zove Dalmatinska zagora: „Babine pletenice“; „Šta će mliko u krave ka mu nema uprave“; „Sva si se omrčila“; „Sirotinja razumi sirotinju“; „Ubila je memla o kamena“; „Pura puton dura“; „Jele rađa Josko muku podnosi“; „Ispraćaj zbabne neviste“; „Tvrđa mater nego maća“; „Klin se klinon izbija“; „Eno krava muče“. Neke od ovih pjesama su poeme, a neke su pjesnički dramoleti sposobni za izvođenje na pozornici.

Danica Bartulović živi u mjestu Podstrana iznad kojega se uspinje drevno brdo Perun. Njemu je posvetila pjesmu „Perun se budi“:

sporo otvara oči
iz sanja njegovih
iz duše
iz grudi
kadulja medi
brnista miomirisom miriše
pucalina se žuti
cvjetovi crveni i bijeli i plavi
zeleni i žuti
ljubičasti i šareni
majčina dušica i gospina trava
sretno i radosno buđenje mu žele

Po biofilnosti ravna je pjesniku Peri Pavloviću iz Neuma.

Ovoj mali prikaz tek je podsjetnik na ovu bogatu i vrijednu knjigu.

Đuro Vidmarović

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.