Marija Sošić: Batun / elboton, Izdavač: Scuolamaterna e asilonido „Neven“, Rovigno, Rovinj, 2017.

Na književnim susretima koji se održavaju na lokalitetu Badavca nedaleko od Poreča, u Slikovnicaprekrasnom ambijentu hrvatskog krajolika, pored starodrevnog izvora vode koji se spominje još u rimsko doba, koji okupljaju književnike ne samo iz Istre, nego iz cijele Hrvatske, pod sva tri narječja upoznao sam zanimljive kolege i kolegice iz Istre. Duša ove književne manifestacije je pjesnik Tomislav Milohanić.

Na ovogodišnjoj Badavci upoznao sam gospođu Mariju Sošić, pjesnikinju iz istoimenog sela. Ona je književnica i umirovljena učiteljica. Poklonila mi je vrlo dojmljivu dvojezičnu pjesmaricu ukrašenu originalnim dječjim crtežima, pod naslovom „Batun“ (u značenju „puce“, „gumb“, „dugme“). Vrijednost ove slikovnice povećavaju čudesni dječji crteži. Svaka pjesma pisana je na lokalnome čakavskome idiomu, ali je istovremeno prevedena na istoj stranici i na talijanski jezik. Pjesmarica je namijenjena djeci vrtićke dobi i to ju čini važnom i korisnom. Kao primjer navodim pjesmu „Mati bi sve rada znati“.

MATI BI SVE RADA ZNATI

Ča je novega
danas u vrtiću bilo?
- svaki dan
me pita moja mati,
još više nego ja
sve bi rada znati.

Ste kantali,
ča je teta povidala,
kako ste hodili,
ča ste vidili?

Joh je meni
koliko me tega pitala.
Polovicu je povidan,
ma me brzo štufa,
- pak rečen:

Pitaj tetu
vona sve zna!

Navedena slikovnica dobar je primjer za učenje lokalnog narječja u nekoj od naših pokrajina. No postavlja se pitanje, s obzirom na to da je riječ o Istri, što je s ovakvim slikovnicama i pjesničkim zbirkama za djecu kojoj treba pomoći i u učenju hrvatskoga književnog jezika, a ne samo talijanskog. Ako im se uskrati ta mogućnost, u daljnjem školovanju morat će ga učiti kao strani jezik. Zaustavljanje na lokalnom idiomu, bez književnog standarda kao čimbenika naše nacionalne homogenizacije, nije ispravan put, a učenje isključivo talijanskog jezika, ako nije riječ o manjini, protivno je našem Ustavu.

Đuro Vidmarović

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.