Pobjednici i gubitnici

Završen je prvi krug lokalnih izbora, i medijski je prostor ispunjen raščlambama rezultata. Najveći hrvatski mediji uglavnom se pitaju „tko je dobitnik, a tko gubitnik izbora“, ponavljaju kako se „svi proglašavaju pobjednicima“ i kako je to „uvijek tako na lokalnim izborima“.

Pri tome je jasno da mnogi političari žele naglasiti svoje uspjehe, te prikazati neuspjehe kap uspjehe, pri čemu u Izborislučaju neuspjeha, uz pomoć mnogih novinara i „političkih analitičara“, u pomoć pozivaju otrcanu i netočnu floskulu o statistici kao nečemu proizvoljnom. Statistika je, kao grana matematike, egzaktna znanost, a tumačenja mogu biti proizvoljna, ovisno ponajviše o, recimo to tako, „ljubavi za istinu“ onoga koji statističke podatke tumači.

Rezultati nedjeljnih izbora često se stavljaju u kontekst mogućih izvanrednih parlamentarnih izbora, pri čemu se često miješaju kruške i jabuke. Koliko se pri svemu tome radi to „nezavisnom“ i „istraživalačkom“ novinarstvu i analiziranju, a koliko o dodavanju novih spinova u ionako spinovima prezasićen javni prostor, prosudite sami.

Parlamentarni i lokalni izbori su različiti. Na prvima se biraju liste, stranačke ili nezavisne, ma lokalnima se biraju pojedinci, u slučaju župana i gradonačelnika/načelnika, kao i liste, u slučaju skupština odnosno vijeća. U našoj raščlambi ograničili smo se samo na izbore za županijske skupštine, budući da se na njima bira između stranačkih i nezavisnih lista, baš kao i na parlamentarnim. Razlika je, naravno u broju izbornih jedinica, kojih je na lokalnim izborima 21, a na državnima 10. Rezultate izbora za skupštine hrvatskih županija usporedili smo s odgovarajućim rezultatima postignutima na lokalnim izborima 2013. Pri tome smo se ograničili na dvije najjače stranke, HDZ i SDP, i usporedili smo njihove rezultate na tim dvama izborima. Usporedbi, a posebice zaključcima koji iz nje proizlaze pomaže i okolnost da je izlaznost u prvim krugovima izbora 2013. i 2017. bila gotovo identična, nekoliko stotinki postotaka ispod 47%.

Napominjemo da smo postotke koje su dobile pojedine liste zaokružili na najbliži cijeli postotak. Isto tako, važno je napomenuti da se podatci odnose na liste na kojima su dvije navedene stranke, a da koalicije nisu sve nužno bile iste 2013. i 2017.

Tablica izbori

Crvenom su bojom označene županije u kojima je u prvom krugu od dviju stranaka više glasova dobio SDP (s partnerima), a plavom one gdje je relativni pobjednik HDZ (s partnerima). Odmah se može uočiti da su relativni pobjednici 2017. u svim županijama isti kao i 2013. No, tu prestaje gotovo svaka sličnost.

SDP je popravio rezultat u odnosu na 2013. u 5 županija (uz 2 jednaka rezultata), dok je u 14 županija postigao HDZ SPDlošiji rezultat. Zapravo je kao stranka jedini imalo značajan napredak postigao u Krapinsko-zagorskoj županiji, budući da su rezultati u Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj posljedica koaliranja ove godine s HSS-om, koji je u tim županijama 2013. bio treća snaga.

U 14 županija, u kojima je SDP prošao lošije nego 2017., taj je pad u postotcima nerijetko dvoznamenkast, i posebno je uočljiv istočno od Zagreba i južno od Karlovca.

S druge strane HDZ je u odnosu na 2013. prošao lošije tek u 4 županije, pri čemu je najveći pad od 3% doživio u županiji u kojoj je uz taj pad dobio 44% glasova.

Uzevši u obzir sve županije HDZ je u prosjeku dobio 3,7 % više glasova po županiji nego 2013., što treba usporediti s prosječnim padom po županiji od 4,4 % u slučaju SDP-a.

Relativni odnos uspjeha HDZ-a i SDP-a na nedjeljnim izborima u odnosu na one iz 2013. najvidljiviji je iz posljednjeg stupca u kojem se uspoređene relativne promjene tih stranaka (razlika 4. i 7. stupca). Plavom bojom označeni su HDZ SDPSDP je nazadovao u odnosu na HDZ u 18 županija, u prosjeku za 11%, a napredovao tek u 3, od kojih je u 2, kako je to rečeno, to doprinos u tim županijama jakog novog koalicijskog partnera, HSS-a. Smatramo da je, dakle, posve jasno tko je izborni dobitnik, a tko gubitnik.postotci za koje je napredak HDZ-a u odnosu 2013. veći od onoga SDP-a, dok su postotci za županije u kojima je više napredovao SDP označeni crvenom bojom.

SDP je nazadovao u odnosu na HDZ u 18 županija, u prosjeku za 11%, a napredovao tek u 3, od kojih je u 2, kako Upitnikje to rečeno, to doprinos u tim županijama jakog novog koalicijskog partnera, HSS-a.

Smatramo da je, dakle, posve jasno tko je izborni dobitnik, a tko gubitnik.

I još neke zanimljivosti. U odnosu na 2013., u županijama tradicionalno nenaklonjenim HDZ-u, Primorsko-goranskoj i Istarskoj, HDZ je napredovao a SDP stagnirao, odnosno nazadovao.

Druga zanimljivost je, zapravo, stabilnost HDZ-ovog biračkog tijela. Naime, iz nedjeljnih rezultata je razvidno da Most, kojeg nije bilo na lokalnim izborima 2013., nije uzeo mnogo glasova HDZ-u, budući da je u županijama u kojima je Most jak HDZ napredovao. Posve je jasno čiji su mnogobrojni glasovi otišli Mostu.

Treća se zanimljivost tiče Grada Zagreba. Mediji su puni naslova i tekstova o debaklu HDZ-a u Zagrebu. Stvarnost, međutim, baš i nije takva. U izboru za skupštinu Grada Zagreba HDZ je dobio 2% manje nego 2013., što se baš i ne može nazvati debaklom. Točnije bi bilo reći da je HDZ Plenkovićevin postavljanjem Prgometa i minimiziranjem Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, koji su političko ime stekli na listama HDZ-a, pogriješio i propustio u skupštini Grada Zagreba postići bolji rezultat. Bolji rezultat bi postigli i da je HDZ podržao Brunu Esih, iako bi i tada to bilo dovoljno tek za 4. mjesto pri izboru gradonačelnika ako samo zbrojimo nedjeljne glasove Esih i Prgometa .

D. J. L.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.