Još jedan sramotni istup predsjednika Mesića

Tradicionalni prijem kojeg predsjednik Republike Hrvatske priređuje početkom svake godine za članove diplomatskog zbora, čelnike Vlade i Sabora, stranačke čelnike i predstavnike nacionalnih manjina svečarska je prilika za neslužbeno druženje najviših dužnosnika Republike Hrvatske, članove diplomatskog zbora, stranačke čelnike i predstavnike nacionalnih manjina.

Predsjednik Mesić, očito, i taj je događaj shvatio kao priliku za isticanje samog sebe, te za napade na izabrane predstavnike vlasti Republike Hrvatske. Između ostalog rekao je, citiramo, "kako smatra da se Hrvatska razvija i napreduje, iako ne na svim područjima na kojima bi trebala i ne uvijek onom brzinom koju bih ja htio." Nadalje kaže: "Na unutrašnjem planu primarni zadaci su ubrzati razvoj, pokloniti veću pozornost rješavanju socijalnih problema, dovršiti reforme pravosuđe i javne uprave i ozbiljno se uhvatiti u koštac s korupcijom", da bi taj dio svog istupa završio s: "O tome ovisi kako ćemo dalje i kojom brzinom dalje. A o tempu i smjeru našeg kretanja ovisi naš opstanak kao demokratske, civilizirane, europske države".

Smatramo da je krajnje neprimjereno da predsjednik države u takvoj prilici, i pred predstavnicima drugih zemalja tako govori o zemlji čiji je predsjednik, i čiju bi čast i ugled trebao braniti. Vjerojatno je nemoguće naći sličan primjer u bilo kojoj drugoj državi. Krajnje je necivilizirano iskorištavati svoj položaj i ovakvu priliku za vlastito isticanje i napad na na izborima izabranu vlast. Što se toga tiče, predsjednik je, mora mu se priznati, dosljedan. Svojim je spletkarenjem prolongirao uspostavljanje Sabora i Vlade za nekoliko tjedana, tražeći sve vrijeme priliku da na vlast dovede svog miljenika Zorana Milanovića, kojeg u svakoj prilici hvali kao "budućeg državnika". A taj Milanović je predsjednika druge stranke uspoređivao sa Slobodanom Miloševićem, odbijao je (i još odbija) priznati poraz na izborima,  uporno laže kako su građani u većini glasovali za promjene, a istina je da su stranke koje čine novu Vladu dobile daleko više glasova (ne samo mandata!) nego stranke koje čine oporbu.

Uz takvog je predsjednika njegova zabrinutost za opstanak Hrvatske kao civilizirane europske države posve opravdana.

D.J.L.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.