Ne možete služiti Bogu i bogatstvu

 

Milan BandićU posljednjem broju Hrvatskog lista od 12. studenog 2009. g. priređeno je ocjenjivanje predsjedničkih kandidata od strane osoba iz različitih područja društvenog života – od svećenika i umirovljenih generala pa do redatelja i studenata. Svakome kandidatu mogla se dodijeliti ocjena u rasponu od 0 pa do 5. Među onima koji su cijenili kandidate našao se i g. Ivan Pandža, predsjednik zagrebačke HVIDR-e. Spominjem njega jer su upravo njegovi odgovori i ocjena naprosto neshvatljivi. Naime, g. Pandža Miroslavu Tuđmanu daje ocjenu 0, uz obrazloženje da je isti «sljedbenik Tita». E sad, naravno da je njegovo pravo misliti o svakome kandidatu što god želi. Međutim, tragikomično je da g. Pandža s druge strane Milanu Bandiću daje ocjenu 5, uz obrazloženje:« mislim da će on pobijediti». Zašto tragikomično? Iz vrlo jednostavnog razloga: isti taj Milan Bandić do jučer je bio u stranci koja je legitimni nasljednik nekadašnje komunističke partije.

Dakle, Miroslav Tuđman – dragovoljac Domovinskog rata i ustrojitelj obavještajnih službi – za g. Pandžu je «sljedbenik Tita», dok je Milan Bandić, dojučerašnji član stranke koja je prilikom izglasavanja suverenosti RH napustila Sabor, osoba koja zaslužuje najvišu ocjenu. Kojim se to načelima g. Pandža služi, meni osobno nije previše jasno. Valja napomenuti još jednu stvar – taj «sljedbenik Tita» Miroslav Tuđman jasno je rekao da je za ukidanje Titina trga, dok je upravo Milan Bandić, kao dojučerašnji gradonačelnik Zagreba – i utoliko osoba nadležna za promjenu imena Trga - bio taj koji je štitio Trg toga razbojnika. S obzirom da čisto sumnjam da g. Pandži nisu poznate te elementarne činjenice, pitam se koji bi mogao biti razlog ovakvog neshvatljivog manipuliranja notornim činjenicama. Razumljiv odgovor doista si ne mogu predočiti.

A biračima sklonima zaboravu ili kompromisima ocrtanima u sintagmi o famoznom «manjem zlu», dao bi na razmišljanje jedno pitanje: kakav je integritet i moral osobe koja s jedne strane trči «Gospine maratone», a s druge strane štiti Trg osobe koja je rukovodila pokretom koji je pobio više od šest stotina svećenika, redovnika i časnih sestara (Vidi: Juraj Batelja, Crna knjiga, O grozovitostima komunističke vladavine u Hrvatskoj, 1999.)? Posebno se nadam da će o ovome pitanju porazmisliti crkvene strukture... Biblija je vrlo jasna: “Nitko ne može služiti dvojici gospodara: Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti: ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu” (Mt 6, 24).

Davor Dijanović

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.