Davor DijanovićDavor Dijanović

Fragmenti hrvatske zbilje

 Razgovor s Petrom Mandarićem, tajnikom udruge „Novi pogledi“

Poštovani gosp. Mandariću, prošle godine osnovana je udruga „Novi pogledi“ u kojoj ste tajnik. Možete li nam reći više o ciljevima Udruge?

Udruga Novi pogledi osnovana je kako bi se hrvatskoj javnosti približila srednjeeuropska Petar Mandaricpripadnost Hrvatske. Hrvatska je stoljećima pripadala srednjoj Europi, bila predziđe i prvi bedem obrane te Europe, a iz nje je grubo otrgnuta i ubačena u Jugoslaviju čime počinje period strašne stagnacije i zatiranja hrvatske državnosti. Naša udruga upravo želi kroz promociju pripadnosti Hrvatske srednjeeuropskom krugu izvlačiti poveznice iz povijesti koje nas vežu sa srednjom Europom, a koje su godinama prikrivane kako se ne bi dovela u pitanje „balkanska“, „jugoslavenska“ orjentacija Hrvatske koja je nepostojeća, ali koja se konstantno u nekom obliku pokušava „naturiti“ hrvatskom narodu.

Udruga kroz povijesna iskustva želi pronaći zajednički nazivnik sa zemljama srednje Europe, poglavito sa zemljama Višegradske grupe i iz te vizure zajedničkih i sličnih povijesnih okolnosti zajedno s tim zemljama davati odgovore na moderne izazove. U tim odgovorima na moderne izazove Hrvatska bi itekako trebala biti u suglasju sa zemljama srednje Europe koje su u današnjem zbunjenom svijetu pokazale izuzetnu sposobnost da svijetu ponude rješenja koja su drugačija od pokušaja nametanja crno-bijelog svijeta u kome si ili za (kvazi)liberalne vrijednosti ili si fašist, naravno pokušavajući te tako prisiliti da usvojiš te liberalne vrijednosti.

Zemlje Višegradske grupe su ponudile i treći pogled na stvari u kojem nema govora o ekstremima, ali ima u UdrugaZemlje Višegradske grupe su ponudile i treći pogled na stvari u kojem nema govora o ekstremima, ali ima u očuvanju nekih tradicijskih elemenata koji su izgradili Europu kakva ona danas je. I u tom pogledu su u većini stvari suglasni Fico koji je lijevo orjentiran političar i Orban kojeg smatraju desnim. Želimo u „Novim pogledima“ da i Hrvatska sudjeluje u kreiranju tog novog pogleda na svijet i društvo, želimo da sjedi za stolom s tim političarima Novi pogledinovog kova koji drugačije gledaju na stvari i da zajedno s njima budemo opet predziđe i branik od bujice vrijednosti koje nastoje preformatirati naša društva.očuvanju nekih tradicijskih elemenata koji su izgradili Europu kakva ona danas je. I u tom pogledu su u većini stvari suglasni Fico koji je lijevo orjentiran političar i Orban kojeg smatraju desnim. Želimo u „Novim pogledima“ da i Hrvatska sudjeluje u kreiranju tog novog pogleda na svijet i društvo, želimo da sjedi za stolom s tim političarima Novi pogledinovog kova koji drugačije gledaju na stvari i da zajedno s njima budemo opet predziđe i branik od bujice vrijednosti koje nastoje preformatirati naša društva.

Koje su Vaše dosadašnje aktivnosti?

Udruga je relativno nova, ali mi neformalno djelujemo već nekoliko godina. Okupili smo nekoliko briljantnih ljudi u svojevrsni think-tank, svakodnevno analiziramo događanja i procese kako u Hrvatskoj i srednjoj Europi, tako i šire i pokušavamo na mikrorazini analizirati njihove učinke na naše društvo i na na našu užu i širu okolinu. U tu svrhu pokrenuli smo portal www.novipogledi.hr i facebook stranicu na kojem objavljujemo vijesti, analize i pokušavamo pokrenuti rasprave o određenim pitanjima. Smatramo da je u onome što zovemo „mainstream medijima“ orijentacija Hrvatske prema srednjoj Europi nepravedno zanemarena i da se ne prezentira dovoljno, opet iz razno raznih interesa naših političkih elita, ali današnja tehnologija nam omogućava da onda kroz jedan medij poput našeg portala približimo to onima koje takva orjentacija Hrvatske zanima i da tu temu dodatno populariziramo i nametnemo kao jednu od ključnih tema hrvatskog društva, a geopolitičko pozicioniranje jedne zemlje bi trebala biti ključna ideja svakog društva. Kod nas je na žalost namjerno zatrpana. No, mi ćemo to promjeniti i pridonijeti da se to promjeni.

Višegradska skupina

Udruga „Novi pogledi“ zalaže se za priključivanje Hrvatske Višegradskoj skupini. Što bi Hrvatska dobila uključivanjem u Višegradsku skupinu?

Svatko tko pogleda kartu Europe i prostor između Baltika i Jadrana, nacrta sile poput Njemačke i Rusije lijevo i desno bez imalo geopolitičkog znanja će reći da taj prostor mora biti kompaktan i da se mora držati zajedno. Na DobitciSve druge dobitke za Hrvatsku smo detaljno prezentirali na našem portalu novipogledi.hr i samo ću spomenuti recimo gospodarske učinke koje nam donosi LNG terminals plinovodom Krk- Swinoujscie (Gdansk), željeznička pruga Rijeka – Budimpešta, razvoj naših luka, od Ploča preko Zadra do Rijeke koje trebaju postati glavni izlazi i ulazi te „Uspravnice“, razvoj infrastrukture koji to mora pratiti i mogućnost da se s najboljima kreiraju gospodarski procesi na toj „Uspravnici“. Ne treba zanemariti ni političke dobitke, sa zemljama Višegradske grupe imali bi zajedno preko 15% glasova u EU parlamentu, a to nam daje mogućnost veta na odluke i to je ogromna moć.žalost, danas iako je došlo do promjene vlasti umjesto te vertikale ili „Uspravnice“ na snazi je više i opasnije nego ikad „horizontala“ koja Hrvatsku veže na „Balkan“. Uspravnica donosi mnogo Hrvatskoj, osim vraćanja u njeno povijesno okruženje iz kojeg nam potiče sve što turisti slikaju kad dođu u Zagreb, Hrvatska pristupanjem Višegradskoj grupi postaje dio najpropulzivnijeg kruga zemalja koje imaju najveći gospodarski rast u Europi, koje imaju dinamična društva s vrlo dinamičnim demokracijama, djela Europe koji Hrvatsku treba zbog njenog položaja i zbog zajedničkog povijesnog nasljeđa.

Osim gospodarskih učinaka koje bi ulazak Hrvatske u Višegradsku grupu donio, Hrvatska bi neminovno morala mjenjati i prilagođavati svoje društvo tom procesu. Taj proces zahtjevao bi nove elite, kako u gospodarstvu, tako i u politici, znanosti, kulturi i skoro svim drugim područijima društva. Te nove elite bi se regrutirale po sposobnosti „probijanja“ na tom novom tržištu, a ne bi kao dosada tavorile na „brdovitom balkanu“ na kome je imperativ onemogućavanje promjena i uspjeha drugih koji su van tog elitnog kruga. U tome su suglasne sve elite država nastalih iz bivše Jugoslavije i svaka posebno u svojim zemljama drži na uzdi sve procese kako ne bi došlo do smjene elita.

Sve druge dobitke za Hrvatsku smo detaljno prezentirali na našem portalu novipogledi.hr i samo ću spomenuti recimo gospodarske učinke koje nam donosi LNG terminals plinovodom Krk- Swinoujscie (Gdansk), željeznička pruga Rijeka – Budimpešta, razvoj naših luka, od Ploča preko Zadra do Rijeke koje trebaju postati glavni izlazi i ulazi te „Uspravnice“, razvoj infrastrukture koji to mora pratiti i mogućnost da se s najboljima kreiraju gospodarski procesi na toj „Uspravnici“. Ne treba zanemariti ni političke dobitke, sa zemljama Višegradske grupe imali bi zajedno preko 15% glasova u EU parlamentu, a to nam daje mogućnost veta na odluke i to je ogromna moć.

Isto tako, s 5 premijera koji u vijeću Europe imaju usuglašeno stajalište cijela srednja Europa bi postala i politički višegrad karta hrtfaktor bez kojeg se ne bi mogla donijeti nijedan važna odluka unutar institucija EU-a. Zemlje Višegradske grupe se drže zajedno u bitnim pitanjima i zajedno usklađuju djelovanje kako bi interesi svake od njih bili zadovoljeni, a opet svaka od njih ima svoj zaseban život i razvojni put.

Okolina koja Hrvatskoj jamči zaštitni kišobran samostalan razvoj, traženje njenog mjesta u svijetu, (re)izgradnju svog identiteta po svojim vlastitim željama, bez ičijeg naturanja, a opet snaga zajednice u bitnim pitanjima i postavljanju prema velikima. To bi Hrvatskoj dalo mogućnost da na najbolji način kreira svoje društvo nakon ruševina rata, ali i ruševina koje je komunizam ostavio i još uvijek ostavlja u našem društvu. Ulaskom Hrvatske u Višegradsku grupu ona postaje glavna uvozno-izvozna točka srednje Europe za robe i energente, glavno čvorište infrastrukturnih pravaca, pojačava svoju ulogu u institucijama EU-a, postaje značajan partner svima, ali i isto vrijeme je na vodećem bridu promjene političke paradigme europskih društava i jedan od predlagača smjerova kojima treba krenuti u sraz sa izazovima modernih društava.

Jadran-Baltik

Kako gledate na novu geopolitičku paradigmu „Jadran-Baltik“ koju je afirmirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović?

Inicijativa je sjajna i čini se da jedino predsjednica brani hrvatske nacionalne interese jer je vraćanje Hrvatske u Kolinda VisegradPredsjednicaHrvatska treba težiti povratku u srednjeeuropski krug, a onda iz njega gledati svijet oko sebe. Dok nismo tamo, nemamo ispravnu perspektivu ni vizuru. Predsjednicu treba podržati i pružiti joj svu pomoć u medijskom prezentiranju njenih napora i mi kao udruga to činimo i činit ćemo i dalje u svim potezima koje ona poduzima u smjeru repozicioniranja Hrvatske.srednju Europu bez sumnje hrvatski nacionalni interes. No na žalost, ona je jedina relevantna snaga na političkoj sceni koja je svjesna toga. Ono što mi smatramo pogrješnim u njenom djelovanju je nepotrebno razvodnjavanje te inicijative uvođenjem dodatnih smjerova i dodatnih igrača koji baš i nemaju veze sa srednjom Europom i tu je definitvno napravljena grješka u koracima. Previše aktera, previše interesa za uskladiti i previše prepreka.

Hrvatska treba težiti povratku u srednjeeuropski krug, a onda iz njega gledati svijet oko sebe. Dok nismo tamo, nemamo ispravnu perspektivu ni vizuru. Predsjednicu treba podržati i pružiti joj svu pomoć u medijskom prezentiranju njenih napora i mi kao udruga to činimo i činit ćemo i dalje u svim potezima koje ona poduzima u smjeru repozicioniranja Hrvatske.

Stvara se dojam da iza inicijative „Jadran – Baltik“ stoji potpora SAD-a koji na prostoru od Jadrana do Baltika, pa i šire do Crnog mora želi stvoriti svojvrsni proturski „sanitarni kordon“, a što je nesumnjivo povezano s događanjima u Ukrajini. No, Hrvatska bi tu prvenstveno trebala gledati svoje interese, zar ne?

Velike sile uvijek imaju interese i interes je legitimna stvar. No međutim mi smo kroz povijest puštali da nas interesi sila pregaze, umjesto da smo kroz kanaliziranje tih interesa ostvarivali svoje ciljeve. Osim SAD-a i Velika Britanija ima interese vezane za srednju Europu i nas.Taj interes se gotovo neprimjetno (u hrvatskoj javnosti) promjenio zadnjih nekoliko godina i na žalost političke elite nisu svjesne te promjene koja je toliko značajna jer se događa jednom u 100 godina kod Britanaca. Imaju interes i druge sile. No, umjesto da nas opet pregaze interesima i to zbog sljepoće političkih elita koje nas vode, Hrvatska bi trebala biti proaktivna, sagledati sve interese i ponuditi tim zemljama rješenja za njihove probleme, a koja nama donosi najviše dobiti.

Tu je dobar primjer „operacija Oluja“ 1995.g. SAD je imao problem Bihaća i drugih enklava po BiH i nije mogao dopustiti ponavljanje Srebrenice, a Tuđman je uvidio taj njihov pogled na stvari i ponudio im rješenje. To rješenje je nama donijelo oslobađanje zemlje, a SAD-u rješilo problem. Isto tako danas treba pronaći rješenja koja će pomoći silama u ostvarenju njihovih interesa, a Hrvatskoj donijeti dobitke i proaktivno ih ponuditi silama za koje procjenimo da nam donose najviše dobiti. No Hrvatska kreće drugim putevima, opet se slušaju zapovijedi iz NjemačkaBalkan garantira cementiranje stanja i paralizira promjene, dok repozicioniranje promjene stavlja kao imperativ. Stoga su političke elite obaju političkih polova u Hrvatskoj protiv repozicioniranja i stoga one ne sudjeluju u kreiranju planova za promjene, nego u interesu trenutno Njemačke na ovim prostorima izvode betoniranje terena. Njihovi saveznici su oni koji žele ostaviti stanje nepromjenjenim, prije je to bila Velika Britanija, danas je to postala Njemačka.centara, ovaj put Bruxellesa i Berlina i nastoji se održati stanje kakvo je, Hrvatska ni u EU, ni izvan nje, Hrvatska kao most prema „jugoistoku Europe“ (koji treba čitati kao novo ime za „Zapadni Balkan“), Hrvatska kao sanitarni kordon Višegradskoj grupi u pristupu lukama Sredozemlja.

Na žalost, umjesto da se, iz pretumbacije koja je nastala, uz pomoć SAD-a repozicioniramo, političke elite i prijašnje i sadašnje vlade se bore protiv toga. Postavlja se pitanje zašto, a mislim da odgovor leži u zadržavanju struktura moći i nedopuštanju da procesi repozicioniranja uvedu tržište na kome bi zahvaljujući sposobnostima niknuli novi igrači u svim sferama društva. Balkan garantira cementiranje stanja i paralizira promjene, dok repozicioniranje promjene stavlja kao imperativ. Stoga su političke elite obaju političkih polova u Hrvatskoj protiv repozicioniranja i stoga one ne sudjeluju u kreiranju planova za promjene, nego u interesu trenutno Njemačke na ovim prostorima izvode betoniranje terena. Njihovi saveznici su oni koji žele ostaviti stanje nepromjenjenim, prije je to bila Velika Britanija, danas je to postala Njemačka.

Tko je protiv hrvatskog povratka u Srednju Europu

Koji su prema Vašem mišljenju glavni „kočničari“ hrvatskog geopolitičkog povratka u srednju Europu?

Glavni kočničari su oni koji time najviše gube, oni koji nastoje spriječiti pojavu novog, pojavu dinamičnog, pojavu slobodnog tržišta, pojavu novih političkih i društvenih ideja i promišljanja. Oni kojima sukob „partizani-ustaše“ uvijek garantira politički program na nekoliko stranica, oni koji jako dobro znaju kako zabaviti Hrvate retorikom dok oni u pozadini odrađuju poslove bez ikakvih ideoloških ograda.

Pogledajte samo naše tržište, gdje god država prestane s financiranjem tvrtke odlaze u stečajeve. To govori koliko je zapravo naše tržište još uvijek duboko neslobodno i koliko se političke elite mješaju u funkcioniranje tržišta. Zamislite samo slobodno tržište srednje Europe gdje te elite ne mogu utjeicati na procese i preusmjeravati državni novac sebi, nego to tržište traži najsposobnije. Zamislite samo investicije koje su stvarne, planirane i sa vrlo dobro poznatim parametrima cijene i dobiti. Nema tu prostora za manipulacije i zato to elite moraju stopirati. Investicije našim političkim elitama moraju biti složene tako da ih oni mogu usmjeravati na sebe i svoje jatake.  Stoga su glavni kočničari svi oni u političkim elitama skoro svih stranaka koje je takav sustav iznjedrio da bi ga čuvali. I tu nema razlike lijevo i desno, HDZ i SDP.

Iza njih su veliki „gospodarstvenici“ koji nisu sposobni poslovati na slobodnom tržištu i koji bi bez svojih političkih jataka bili pometeni od konkurencije. Iza toga su i oni u znanstvenoj zajednici koji su kupili diplome, koji su ih dobivali u raznim varijantama političkih zasluga, pa u kulturi oni koji su tu istu kulturu koristili na način da se dodvore elitama i da budu njihovi pokrovitelji u kulturnom svijetu. Postavlja se pitanje šta će hrvatski predstavnik sa kupljenom diplomom raditi na skupu recimo veterinara Višegradske grupe gdje se traže zajednička rješenja. On bi tamo bio raskrinkan, a na prostoru bivše Jugoslavije se on nalazi s istima takvima iz BiH, Srbije i drugih zemalja koji su isti i nema opasnosti za njega. Veterinari su samo primjer, da se ne uvrijede, duboko vjerujem da nema veterinara s kupljenom diplomom u Hrvatskoj.

Osim unutarnjih faktora protiv inicijative „Jadran – Baltik“ djeluju i određeni inozemni centri moći?

Nedavno smo na našem portalu imali sjajnu analizu kako određene zemlje gledaju na prostor srednje Europe. InicijativaBilo kakvo aktiviranje luka Ploče i Rijeka donosi izlaz Višegradskoj grupi iz okruženja, bilo kakva izgradnja LNG terminala i plinovoda Jadran-Baltik donosi oslobađanje tim zemljama od ucjena Rusije i Njemačke, bilo kakav napredak Hrvatske Hrvatsku pozicionira drugačije u odnosu na Višegradsku grupu i srednju Europu i to ni Rusija ni Njemačka ne žele dopustiti. Na žalost, ta dinamika je trenutno na snazi i Hrvatska je uz bok protivnika inicijativa na Uspravnici Jadran – Baltik.Glavni protivnici te inicijative su Rusija i Njemačka. Rusija i Njemačka teže spojiti svoje interesne zone, ostvariti tok energenata i spriječiti uzlet srednje Europe. Na žalost Hrvatska postaje sredstvo ostvarenja tog cilja i mi smo trenutno u fazi stvaranja tog spoja na jugu. Ono što Hrvatska javnost treba znati je da je u toj viziji Srbija šelna tog spoja njemačke zone s ruskom, dok je Slovenija šelna spoja njemačke zone sa tzv. „Zapadnim Balkanom“ ili Rusija Njemacka2kako se to po novom zove „jugoistočnom Europom“. Time se Hrvatska kao potencijalno problematična zemlja, za njemačko-ruski pogled na ovaj dio svijeta, hvata u kliješta između Srbije i Slovenije, dok se cijela Višegradska grupa hvata u kliješta između Rusije i Njemačke.

U toj viziji Hrvatska ne smije napredovati, nego stagnirati jer svaki napredak je prijetnja za taj spoj. Bilo kakvo aktiviranje luka Ploče i Rijeka donosi izlaz Višegradskoj grupi iz okruženja, bilo kakva izgradnja LNG terminala i plinovoda Jadran-Baltik donosi oslobađanje tim zemljama od ucjena Rusije i Njemačke, bilo kakav napredak Hrvatske Hrvatsku pozicionira drugačije u odnosu na Višegradsku grupu i srednju Europu i to ni Rusija ni Njemačka ne žele dopustiti. Na žalost, ta dinamika je trenutno na snazi i Hrvatska je uz bok protivnika inicijativa na Uspravnici Jadran – Baltik.

Njemacki pogled na države Nove Europe

Njemački pogled prema analizi "Novih pogleda"

Nova Srednja Europa iz perspektive SAD a 1

Američki pogled prema analizi "Novih pogleda"

Novi ministar vanjskih poslova dr. sc. Miro Kovač dao je naputak da se u diplomaciji više ne koristi termin „regija“, a među prvim zemljama koju je posjetio je Mađarska. Možemo li tu vidjeti naznaku promjene smjera vanjske politike?

Upravo ministar Kovač je izvršitelj njemačkih planova za ovaj dio svijeta. Njegove inicijative su usmjerene izgradnji njemačke vizije i on je tu dosljedan. Zamjena pojmova koji spominjete je samo kozmetika, jer ne može HDZ nuditi Hrvatima „Balkan“ koji je njegovom biračkom tijelu omražen pojam i dubinski neprihvatljiv. Stoga je zamjenjen „Jugoistočnom Europom“, „suradnjom na horizontali“, a regija koja je isto tako njegovim biračima omražena je postala „susjedstvo“.

To je samo rebrandiranje pojmova vezanih uz proces uspostave „zapadnog Balkana“, ovog pod pokroviteljstvom Njemačke s ciljem da se zaustavi izlaz Višegradske grupe na Sredozemno more.

Na primjer, SAD snažno gura izgradnju LNG terminala i plinovoda prema poljskom Gdanjsku, ali Vlada sve više govori o postavljanju malog plutajućeg terminala kapaciteta 1,5 milijardi m3. Kovač zna da se nije pametno zamjerati SAD-u, ali i svom biračkom tijelu koje zna što LNG terminal znači za Hrvatsku, pa pokušava udovoljiti samoj ideji LNG terminala, ali ga i napraviti takvog kapaciteta da on nije sposoban pružiti ono što SAD želi – neovisnost srednje Europe o ruskom plinu. Dakle LNG će postati mali izolirani projekt poput „Obrovca“, nevažan za veliku sliku, ali bi mogao postati važan za opskrbu „Jugoistočne Europe“ plinom i to se pokušava „prodati“ SAD-u kao ideja. LNG bi od srednjeeuropskog vezivnog tkiva mogao postati balkansko vezivno tkivo.

Trenutno u Hrvatskoj jedina predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima drugačiji „nebalkanski“ pogled na Hrvatsku. HDZ pod Kovačem kao kreatorom vanjske politike na žalost to nema, radi se o samo još jednoj varijanti da se Hrvatima proda figa u džepu kao i za vrijeme nekih prošlih HDZ-ovih vlada, jer lakše će to progurati „naši“, nego SDP. Na žalost utihnula je kritika tih procesa „regijunašenja“ i ljudi više nemaju otvorene oči kao za vrijeme SDP-ove vlasti. A to je jako opasna situacija za Hrvatsku jer ovo preslagivanje će trajati još neko vrijeme i bojim se da se njime određuje izgled Europe za sljedeće stoljeće. Ukoliko se smjestimo na Balkan, tu ćemo trajno i ostati. To je trenutno za ovu zemlju najveći izazov i najopasnija situacija u kojoj smo se našli u zadnjih nekoliko desetljeća. Određuje se smjer ove zemlje koji će diktirati budućnost generacija i generacija Hrvata.

Koji su daljnji planovi udruge „Novi pogledi“?

Angažirati još potencijala, poglavito ljudskih, privući u tematiku nove sugovornike, pokretati rasprave, kreirati projekte razmjene ideja i iskustava. Dovoditi temu srednjoeuropske orijentacije Hrvatske u fokus javnosti i omogućiti ljudima da uvide prednosti. Udruga priprema i neke projekte o kojima ćemo detaljnije pisati na našem portalu i koji će uključivati konkretno djelovanje na postizanju cilja – pristupanja Hrvatske Višegradskoj grupi.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Sub, 25-05-2019, 02:14:38

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Donacije

Svaka donacija je naravno dobrodošla, a može se uplatiti na naš račun kod Hrvatske poštanske banke.

IBAN računa: HR8023900011100330929.

Za devizne uplate swift kod Hrvatske poštanske banke je: HPBZHR2X.

Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)1/481-0047

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2019 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.