Članci

Strah od istine

 

 

Strah od istine

 

HaagZavladao je veliki strah od hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije. Na djelu su veliki pritisci s raznih strana kako bi se Hrvatska primorala da odustane od tužbe. Zato je napisana i protutužba Srbije kako bi se stvorio privid međusobnih ustupaka radi budućnosti i dobre suradnje, kako bi se stvorio privid da eto, ne odustaje samo Hrvatska, nego i Srbija od svoje tužbe. Na žalost ta tužba postala je bitan čimbenik koji je utjecao na predsjedničke izbore. Ako bi se na Sudu pravde utvrdila istina o velikosrpskoj agresiji onda bi cijela strategija Haškog suda pala u vodu. Onda bi se potpuno diskreditirala ne samo politika Međunarodne zajednice, nego i znatnog dijela hrvatske politike i političara koji su ne samo bespogovorno prihvaćali krivotvorine Haškog tužiteljstva kao veliku istinu, nego su i propagirali tu neistinu kao istinu i pridonosili čak i pisanju optužnica i pronalaženju lažne argumentacije za takve optužbe. Pala bi u vodu i ambicija Međunarodnog suda u Hagu za područje bivše Jugoslavije da haškim presudama piše povijest raspada Jugoslavije i stvaranja novih država, ali ne istinitu povijest nego krivotvorenu povijest.

Tu ambiciju Međunarodne zajednice otkrila je još u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda daleke 1993. godine američka ministrica Madeleine Albright u svojem govoru tražeći da Haški sud ima i ulogu povjesničara u burnim procesima raspada Jugoslavije i stvaranja novih država. Na istom tragu Haški sud je u svojem izvješću 1998. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda svoju ulogu povjesničara nazvao najvažnijom zadaćom, iako ta uloga povjesničara nije u nadležnosti Haškog suda. Čak se može reći da je ona u suprotnosti sa Statutom Haškog suda, koji utvrđuje da sud ima pravo suditi privatnim osobama, a ne organizacijama, političkim strankama, upravnim jedinicama, a pogotovo ne državama. Dakle, Haški sud za razliku od Nürnberškog suda ovlašten je kazneno goniti samo pojedinačne osobe i pojedinačne zločine. To je i veliki nedostatak Haškog suda jer on već u startu isključuje svoju nadležnost da sudi za zločine protiv mira i za zločine agresije.

Mnogi su ukazivali na apsurdnost ambicije Haškog suda da bude povjesničar. O tome je među prvima pisao akademik Davorin Rudolf u Vjesniku od 16.3.2004. godine, pod naslovom: "Zar se još čudimo netočnim političkim kvalifikacijama povijesnih zbivanja u optužnicama Haškog suda?"

Akademik Rudolf naglašava da je više puta u Vijeću sigurnosti jasno rečeno da zadatak Haškog suda nije samo istraživanje i suđenje ratnih zločina nego i pisanje povijesti raspada Jugoslavije kako bi utvrdio istinu o stvaranju novih država u ratnom vihoru ali ne zato da bi se saznala istina, nego da bi se oblikovalo političko javno mnijenje radi projektiranja poželjne budućnosti.

U optužnicama protiv hrvatskih generala Markača i Čermaka više nego ikada, i grublje i javnije nego ikada Hrvatska je lažno optužena, jer je od žrtve agresije pretvorena u agresora i jer je državni i vojni vrh lažno optužen za planirano i ostvareno etničko čišćenje, a najveća vojna operacija oslobađanja Hrvatske - Oluja - okvalificirana je zločinačkim pothvatom.

Postavlja se pitanje zašto tužiteljstvo Haškog suda kao moćna "batina" međunarodne zajednice u novim optužnicama užasnim i najtvrđim riječima lažno optužuje Hrvatsku, zašto želi pisati lažnu povijest, odnosno krivotvoriti istinu o novijoj povijesti.

Postavljaju se spontano i druga pitanja. Zašto tužitelji Haškog suda žele pisati povijest? Mogu li tužitelji postati povjesničari? Jesu li kompetentni za to?

Bezbroj je argumenata koji pokazuju da Haški sud u stvari ne zanima povijesna istina.

Prije svega, nije moguće pisati povijest samo na osnovu istrage počinjenih zločina. Kriminalisti, tužitelji i suci nisu kompetentni da utvrđuju povijesne istine niti dovoljno poznaju situaciju da bi mogli pisati povijest.

Međutim, sve to tužiteljstvo Haškog suda i njegove sponzore ne brine previše jer i oni su svjesni da ne znaju i ne mogu napisati noviju povijest raspada Jugoslavije i stvaranja novih država u ratnom vihoru.

Njih, u stvari, ne zanima istina jer oni imaju prije nego što su počeli istraživati i navodno pisati povijest, već unaprijed napisanu krivotvorenu povijest. Neobjektivnim i djelomičnim istraživanjima uzimaju u obzir samo one argumente koji mogu kako-tako potvrditi njihovu, već unaprijed napisanu krivotvorenu povijest. Uzimaju kao dokaz samo ono što potvrđuje njihovu "istinu", a odbacuju sve brojne dokaze koje opovrgavaju takvu navodnu istinu.

Dosadašnja aktivnost Tužiteljstva haškog suda nedvosmisleno potvrđuje da se želi nametnuti sljedeće krivotvorine kao navodne povijesne istine:

1. Velikosrpsku agresiju kao uzrok rata pretvoriti u nacionalne sukobe i građanski rat u kojima nije bilo dobrih i loših i u kojima se nije moglo razlikovati agresora i žrtvu.

2. Domovinski rat diskreditirati kao navodno zločinački pothvat u kojem je Hrvatska bila dvostruki agresor; na Srbe u tzv. Krajini i na Bosnu i Hercegovinu.

3. Velikosrpsku agresiju pretvoriti u dogovorni rat srpskog i hrvatskog nacionalizma radi komadanja Bosne i Hercegovine te krivnju za rat i ratne zločine ravnomjerno rasporediti na srpski i hrvatski nacionalizam.

4. Kriminalizirati ne samo državno i vojno vodstvo Srbije nego i Hrvatske, izjednačiti krivnju Miloševića i Tuđmana - Srbije i Hrvatske.

5. Osporiti legitimitet Hrvatske u oslobađanju okupiranih područja te stvarati podlogu za oživljavanje plana Z4 kao modela za budućnost u kojem će na Zapadnom Balkanu srpska manjina u Hrvatskoj imati ista prava kao albanska manjina u Srbiji i Makedoniji.

U ostvarivanju takvih ciljeva Haško tužiteljstvo se nije sramilo davati podršku četničkoj organizaciji "Veritas" na čelu sa Savom Štrbcem čiji se rukopis prepoznaje u dijelovima optužnica.

Cijelo vrijeme Savo Štrbac, kao zvučnik, između ostalog i gospodina Blewita, zamjenika Carle del Ponte, koji je napisao javnu preporuku o vjerodostojnosti organizacije "Veritas" kao provjerenog suradnika tužiteljstva Haškog suda, tvrdi da će optužnice koje Hrvatsku optužuju za zločinački pothvat i etničko čišćenje dokazati genocidni karakter Hrvatske države, te stvoriti ustavnopravnu i političku osnovu redefinicije Republike Hrvatske. U stvari, vrši se na različite načine pritisak da Hrvatska osudi svoju mračnu prošlost i da se pokaje i ispravi nepravde.

Ponovno se na političku scenu pokušava vratiti zloglasni plan Z4 iz 1995.

Još na konferenciji za novinstvo, kolovoza 2001., Savo Štrbac je izjavio: "Mislim da je realno očekivati da se taj plan vremenom ostvari, pogotovo ako se uzmu u obzir važne postavke u najnovijim optužnicama koje je Haški sud podigao protiv generala hrvatske vojske za počinjene ratne zločine nad Srbima". Osim toga, naglašava Štrbac: "Hrvatska je izvršila agresiju na Krajinu koja je u to vrijeme bila pod kontrolom Srba i zaštitom Ujedinjenih naroda." Optužnice protiv generala Čermaka i Markača, do kraja su u skladu sa strategijom "Veritasa", koji je samo zvučnik policijsko-obavještajnih i velikosrpskih organizacija koje imaju svoje glasnogovornike i simpatizere i u Hrvatskoj.

Optužnice su potpuno u skladu s ciljevima koje velikosrbi cijelo vrijeme ponavljaju:

1. Republika Hrvatska nastala je na zločinu i etničkom čišćenju;

2. To etničko čišćenje planirao je i proveo državni i civilni vrh Hrvatske; i

3. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i njegovi suradnici su ratni zločinci.

Nakon eventualnih osuda generala Gotovine, Čermaka i Markača, "Veritas" se sprema službeno zatražiti obnovu plana Z4 za Hrvatsku, obnovu takozvane Republike Srpske krajine u Hrvatskoj.

Zato nije slučajno što se stalno iz državnog vrha Srbije "Oluja" kvalificira kao etničko čišćenje Srba. Također nije slučajno što visoki crkveni dostojanstvenici u Srbiji Hrvatsku optužuju za etničko čišćenje.

Treba jasno i argumentirano pokazati da ono što piše u optužnicama Haškog suda u kojima se vojni i državni vrh prikazuje kao zločinačka organizacija nije povijesna istina.

Zato je vrlo upitno stajalište da je naš nacionalni interes prihvatiti bespogovorno naredbe tužiteljstva Haškog suda i ne buniti se protiv lažnih optužnica, jer kako tvrde, samo tako ćemo brzo postati članica Europske unije i osloboditi se obveze da dijelimo sudbinu nestabilnih zemalja Zapadnog Balkana. Zastupam upravo obrnuto stajalište. Ako bi prihvatili da je hrvatska utemeljena na zločinu, ako bi šutke prihvatili da je Hrvatska agresor na Srbe u Hrvatskoj i na Bosnu i Hercegovinu, onda bi dali argumente onima koji tvrde da mi ne pripadamo Europskoj uniji, nego da smo dio Balkana te da hrvatsku sudbinu treba rješavati zajedno sa sudbinom nestabilnih i nedefiniranih država zapadnog Balkana.

Ponovo se i na slučaju Hrvatske potvrđuje da je borba za prošlost uvijek i borba za budućnost, odnosno da međunarodna zajednica krivotvorenjem prošlosti želi stvoriti pretpostavke za poželjnu budućnost.

Zato je opasno širiti iluzije da je međunarodna zajednica odustala od projekta Zapadnog Balkana koji se temelji na sljedećim ciljevima:

1. Stvaranje regionalne zajednice država nastalih raspadom bivše Jugoslavije minus Slovenija, plus Albanija u okviru regije želi se osigurati politika otvorenih granica sa slobodnim kretanjem ne samo roba i ideja nego i ljudi (radne snage). Zato će uskoro Hrvatska biti pritisnuta zahtjevom da prihvati stvaranje zajedničke zone trgovine kako ne bi bilo bitno s koje strane granice i u kojoj od država zapadnog Balkana žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci jer bi na neki način svi živjeli zajedno. Smatra se da se albansko-srpsko-makedonski odnosi i hrvatsko-srpski-bošnjački odnosi ne mogu riješiti bez uspostavljanja regionalnog zajedništva. Smatra se da će prestati zahtjevi za promjenom granica i stvaranjem velike Srbije, velike Albanije i velike Hrvatske samo onda ako svi Hrvati, svi Srbi, svi Bošnjaci, svi Albanci i svi Makedonci budu živjeli u regionalnoj zajednici u kojem će granice država biti formalne.

2. U ostvarivanju projekta zapadnog Balkana izuzetno je značajno da se Hrvatska pretvori u multietničku državu kako bi bila slična Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini te kako bi se problem manjina u svim državama Zapadnog Balkana mogao rješavati na istim načelima. Zato međunarodna zajednica ne inzistira na povratku svih prognanika i izbjeglica nego prije svega Srba u Hrvatsku kako bi Hrvatska od nacionalne države hrvatskog naroda postala multietnička država te kako bi se onda na istim načelima rješavala autonomija Albanaca u Srbiji i Makedoniji i Srba u Hrvatskoj.

3. Haške optužnice trebaju pomoći da se potisnu s političke scene svi političari koji ne prihvaćaju da se povijesnim falsifikatom stvore pretpostavke za programiranu zajedničku budućnost.

Zato će se nastojati na sve moguće načine onemogućiti svi oni koji ne prihvaćaju projekt razaranja Hrvatske kao nacionalne države hrvatskog naroda, a Bosne i Hercegovine kao države tri ravnopravna naroda u kojem će Hrvati imati ista prava kao i ostala dva naroda.

Ako se najtežim optužbama obezvrjeđuju stvaratelji hrvatske države i proglašavaju zločincima, ako se Domovinski rat od ponosa pretvara u sramotu, onda Hrvatska kao demokratska država ne samo da nema šanse postati članica Europske unije, nego nema šansu ni na opstojnost jer ono što je utemeljeno na zločinu ne može opstati - mora propasti.

Zato je pitanje svih pitanja: Smiju li se prihvatiti takve optužnice?

Ogroman dio hrvatskog naroda uvjeren je da Oluja nije bila zločinački pothvat, da Hrvatska nije bila agresor na Bosnu i Hercegovinu, da za takve monstruozne optužbe nema argumenata, ali svejedno bez otpora ili bilo kakve pobune tvrdi se da nemamo alternative nego nevine ljude slati u Haag, čak tražiti od njih da se ponovno žrtvuju za svoju domovinu. Teza da se nevinost mora dokazivati je opasna teza i podsjeća na olovna vremena staljinizma kada je Staljinov tužitelj Višinski, ne samo tvrdio nego postupao po načelu: Moje je pravo da te optužim, ja ne moram dati dokaze da si kriv, jer ti moraš dokazati da si nevin! Kako je moguće da veliki demokrati barem koji tvrde da su veliki demokrati podržavaju stavove tužiteljstva iz Haga koji podiže optužnice bez dokaza na osnovu falsificiranja povijesti, tražeći da optuženi dokazuju svoju nevinost.

Nikada nisam osporavao potrebu da se sudi svima onima koji su počinili zločine i u obrani ili koji su neposredno odgovorni za te zločine po zapovjednoj odgovornosti, ali sam se žestoko suprotstavljao meni nerazumljivoj hrvatskoj politici koja se mirila s lažnim optužbama koje su kriminalizirale Domovinski rat. Smatrao sam kao i što danas smatram da se ni po koju cijenu takve laži ne smiju prihvatiti kao navodna istina.

Još 2000. godine na Spomen-groblju u Vukovaru rekao sam: "Ako gospoda iz Haaga neistinito pokušavaju izjednačiti agresora i žrtvu, ako žele oslobodilačke akcije proglasiti planiranim smišljenim zločinačkim akcijama i na osnovu toga suditi našim generalima, onda treba energično reći: dosta gospodo iz Haaga."

Samo istina o Domovinskom ratu oslobađa krivnje ne samo branitelje nego i hrvatski narod i hrvatsku državu. Najmanje što se može učiniti za branitelje i sudionike Domovinskog rata je obrana od lažnih optužbi.

Zato nije dovoljno tvrditi kako će se braniti istina samo na Haškom sudu. Istinu o Domovinskom ratu potrebno je znanstveno utvrditi i poduzeti veliku diplomatsku i političku akciju, kako bi se krivotvorena povijest, koju nameće Tužiteljstvo Haškog suda i dio međunarodne zajednice, opovrgla.

Tužba Međunarodnom sudu pravde za genocid Srbije sjajna je prilika da se argumentirano sruše krivotvorine Haškog suda i da se utvrdi istina o velikosrpskoj agresiji, o zločinu protiv mira, zločinu agresije i zločinu genocida. Uništili su Srbi u potpunosti Vukovar, razorili su brojne hrvatske gradove. Npr. Županja je granatirana preko 1000 dana, logori u Srbiji i u Crnoj Gori tužni su dokaz agresije genocida. Kada se otvori rasprava o tužbi Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde saznat će se istina. Tada će biti srušene krivotvorine Tužiteljstva Haškog suda, pokazat će se neodrživost koncepcije udruženog zločinačkog pothvata. Optužbe protiv Oluje kao udruženog zločinačkog pothvata bit će srušene. Bit će srušena i optužnica protiv Hrvatske kao agresora protiv Bosne i Hercegovine, srušit će se monstruozna laž o građanskom ratu i etničkom sukobu s podijeljenom odgovornošću na agresora i žrtve. Potpuno će propasti "snovi" srpskih političara i Srba u Hrvatskoj o ponovnom uspostavljanju srpske autonomije ili eventualne federalizacije Hrvatske.

Zbog svega toga nije slučajno što su tako veliki pritisci na Hrvatsku da odustane od tužbe za agresiju protiv Srbije, odnosno tužbe za genocid Srbije. Mnogi se boje istine. Ne boje se istine samo kreatori i izvršitelji haške nepravde i konstrukcije udruženog zločinačkog pothvata, ne boje se samo predstavnici Međunarodne zajednice koji su krivotvorinama pokušali napisati lažnu povijest kako bi na toj lažnoj povijesti gradili budućnost i nametnuli Hrvatskoj novo balkansko zajedništvo. Boje se otvaranja rasprave pred Međunarodnim sudom pravde i srpski političari na čelu s Borisom Tadićem. Boje se i srpski političari u Hrvatskoj jer im to ruši planove da od agresora postanu navodna žrtva agresije. Međutim, boje se i mnogi hrvatski političari koji su cijelo vrijeme ne samo pokorno provodili hašku nepravdu, nego je i lažno prikazivali kao vrhunac pravde. Boje se i novinari i mnogi intelektualci koji su propagirali hašku nepravdu kao pravdu, koji su pomagali da se pronalaze "argumenti" kako bi se Hrvatska optužila, a Srbija amnestirala.

Zato su svi oni tražili novog predsjednika Hrvatske koji neće dirati u hašku nepravdu, koji će nastaviti Mesićevu politiku, koji će biti spreman na dogovor sa Srbijom i na povlačenje tužbe protiv Srbije. Išlo se tako daleko da su i davali podršku onom predsjedničkom kandidatu koji je spreman za takve ustupke i za kontinuitet takve politike. Zato su se svim sredstvima nastojali eliminirati prof. dr. Miroslav Tuđman i Andrija Hebrang već u prvom krugu, a Milan Bandić u drugom krugu.

Treći hrvatski predsjednik, dr. Ivo Josipović, imao je podršku i Stjepana Mesića, i Vesne Pusić, i Damira Kajina, i Milovana Pupovca, čak i Save Štrbca i svih srpskih stranaka, jer su svi oni procijenili da on neće radikalno mijenjati hrvatsku politiku u odnosu na Haag i na Domovinski rat. Dr. Ivo Josipović je vrstan pravnik. On zna istinu. On zna da ima povijesnu šansu boriti se za istinu. On zna da mora inzistirati na tužbi protiv Srbije. On zna da mora braniti nacionalne interese i istinu o Domovinskom ratu. On zna da od njegove nove pravde neće ostati ni početno slovo P ako ne osigura pravdu za haške optuženike, ako ne osigura pravdu za branitelje Domovinskog rata, ako ne osigura pravdu koja se temelji na istini o hrvatskoj prošlosti.

Međutim, isto tako zna da ako postupi u skladu s istinom i pravdom da mora doći u sukob i sa Stjepanom Mesićem, i Vesnom Pusić, Damirom Kajinom, Milovanom Pupovcem, i Tužiteljstvom Haškog suda, i britanskom politikom, i mnogim centrima koji su ga podržali upravo zato što su vjerovali da će on nastaviti kontinuitet hrvatske politike koja ne samo bespogovorno provodi naredbe i ultimatume Međunarodne zajednice, nego koja je spremna pomoći da se krivotvorine o udruženom zločinačkom pothvatu prikažu kao navodna istina.

Dakle, treći hrvatski Predsjednik može birati: nastaviti kontinuitet sramotne hrvatske politike, pokorne, pokorničke i sluganske, ili se suprotstaviti svim ultimatumima i ucjenama i tražiti podršku i slogu hrvatskog naroda u obrani istine.

Nema pravde za hrvatski narod ako se pod pravdom pokušava podmetnuti haška nepravda. Nema pravde za Hrvatsku ako se prihvaća da se velikosrpska agresija pretvori u etnički sukob i građanski rat s podijeljenom odgovornosti. Nema pravde ako se ne obrane nevino optuženi, kako hrvatski generali tako i optuženi iz Bosne i Hercegovine.

Dr. Ivo Josipović može ujediniti podijeljeni hrvatski narod upravo na čvrstoj obrani istine o Domovinskom ratu i povezivanjem i slogom hrvatskog naroda, odnosno čvrstom obranom istine. Tužba protiv Srbije je prilika da se obrani istina. Zato već sam nagovještaj da bi se mogao postići dogovor sa Srbijom o povlačenju tužbe nije dobar i pokazuje da treći hrvatski Predsjednik još nije odlučio hoće li voditi svoju samostalnu politiku, ili će biti "daljinski upravljač" onih koji su i do sada upravljali Hrvatskom i u posljednjih 10 godina doveli Hrvatsku u podređeni položaj u kojem vrhovi političkih stranaka uglavnom se međusobnom natječu tko će više i pokornije služiti stranim gospodarima.

Međutim, čekam kao i mnogi drugi praktične poteze novog Predsjednika kako bih mogao ocijeniti da li je spreman čvrsto braniti hrvatske nacionalne interese i pod cijenu sukoba s onima koji su ga doveli na vlast, ili mu barem pomogli da dođe na vlast, ili će nastaviti kontinuitet stare politike u kojoj će njegova nova pravda biti samo pokušaj umatanja stare haške nepravde u lijepu ambalažu.

Prof. dr. Zdravko Tomac

 

 

Komentari  

# RadomirGuest 2010-01-14 19:15
Vjerujem da nigdje u svijetu nema takovih bahatosti i obijesti koju pokazuju tzv. hrvatski političari, balkanske pasmine i odgoja. Odreda ljudi, koji su se izvukli s dna nekakve smrdljive kace ili poput uši izmiljeli iz kakve prljave vunene bječve, te u kaosu «pretvorbe» stekli (?) nešto novca i moći, te se onda bahato razmeću i šire oko sebe strah i svoju nezamjenljivost . I domogli se polažaja sa svojom prethodnom crvenom knjižicom, koji položaj im je omogućio «osnivač hrvatske države» Franjo Tuđman.
Možemo li zamisliti da, recimo, Marko Perković, Rojs ili Mladen Schwartz sjednu u auto vrijedan milijun kuna i okolo divljaju i jurcaju, i na koncu pobiju ljude? To je nezamislivo, kakova bi to buka nastala od ovih smradnih komunističkih medija.
Ovih dana se na kapaljku može saznati nešto o ubilačkom pohodu u Mađarskoj komunističkog moćnika i «nouveau richea», Radomira Čačića.
Je li konačno dolijao taj bezobrazni razbojnik u svakom pogledu? Sumnjam. Naći će on načina da se izvuče zbog ubojstva koje je učinio u Mađarskoj, svojom suludom i bahatom vožnjom. Konačno, Mađarska je u još «većoj banani».
Taj potomak podvelebitskih crnih vlaha (morlaka), sin partizana i zloglasnog komunističkog tužioca, četvrtaste glave, bio je od rođenja privilegiran u svakom pogledu u titinoj Jugi. Sam se hvalio da je s dvadeset godina dobio prvi auto.

Poslije «demokratskih promjena» u pretvorbi je ugrabio neko građevinsko poduzeće i izveo niz pljački, za koje nije odgovarao (najveće su one kada je uzeo novce unaprijed za izgradnju starčkog doma u Dubrovniku ili srednje škole u Zadru, koje nije nikada napravio, a gdje su pljačke za koje se zna?).

Drzak, bezobrazan, nasilan, ohol, pun sebe. Najgori izrod (?) i ološ ove katastrofalne i kaotične politike.
Brzi i skupi automobili, skupe jahte, rasipanje novca po inozemstvu, ljetovanje s obitelji po morima, dok istovremeno riče i nariče kako «hadezeova vlada» vuče narod u propast, da ljudi kopaju po kontejnerima, ili se hrane u pučkim kuhinjama.
Pa u kojoj je on to državi živio kada ga «hadezeova vlada» nije odvela u propast.
Imao je nekoliko teških prometnih udesa, iz kojih se izvukao i tjeleno i kazneno čitav. Razbio je čitav niz skupih automobila, bio bezobrazan i bahat prema policajcima, koji su, policajci, – kukavelji i sami – nasilni prema sitnim građanima, koje i tuku i ubijaju, drhtali pred njegovim božanskim bijesom.
I ovaj put u Mađarskoj je slupao skupi auto, ubio ljude – a njemu ništa.
Pravedni i dobri Bog čuva nasilnike!

Kako i svi hrvatski dođoši koji iz opanaka upadaju u teniske patike, i u skupe teniske klubove, tako i taj varaždinski vlah igra tenis i predsjednik je čak Teniskog saveza.
Sjećam se kada je nekadašnja «ministrica prvosuđa», nekakva Vesna Škare, uhvaćena da juri autom preko 200 km na sat, i kada su ju uhvatili, izjavila je da će opet brzo voziti i platiti.
Ministrica pravosuđa! Makar šta!

Dobro su ti instant političari komunističke prvenijencije, a koje podržava «demokratski» svijet, sebi uredili život: SEBI SU OSTAVILI SOCIJALISTIČKI SAMOUPRAVNI DOGOVORNI SOCIJALIZAM, A RAJI I FUKARI SU «ODREDILI» NATJECATELJSKI LIBERALNI POHLEPNI KAPITALIZAM.
Baš lepo!
Postali su elita!
Baš me zanima kako će se provesti Čačić? Da uspostavimo kladionicu? Ja dajem sto kuna da će se izvući.
# Oklada?Guest 2010-01-15 01:09
Članak i autora dr. Tomca treba pohvaliti iz više razloga.
Hoće li Josipović uspjeti, bez obzira kakvu politiku bude vodio, ili će nas mrcvariti pokušajima i neodlučnošću?
Jesmo li dobili Ivu trećeg hrvatskog ili haaškog?
# josipovićdtuckar 2010-01-15 10:51
Citat:
Međutim, čekam kao i mnogi drugi praktične poteze novog Predsjednika kako bih mogao ocijeniti da li je spreman čvrsto braniti hrvatske nacionalne interese i pod cijenu sukoba s onima koji su ga doveli na vlast, ili mu barem pomogli da dođe na vlast, ili će nastaviti kontinuitet stare politike u kojoj će njegova nova pravda biti samo pokušaj umatanja stare haške nepravde u lijepu ambalažu.
G.Tomac postavlja pitanje o tome kako će se postaviti Josipović, a ovaj je već u noći "izborne manipulacije" izjavio kako bi on odustao od tužbe Srbije , "čim oni ispune uvjete", tj. vrate opljačkano kultuno blago, kažu gdje su pobijeni....
O ODŠTETI za počinjene zločine, niti riječi ! Uz put, ova je godina POSLJEDNJA GODINA u kojoj je Njemački PARLAMENT morao izglasati ZADNJU ratu ODŠTETE FRANCUSKOJ, nametnutih Versileskim mirovnim ugovorom na kraju I. svj. rata. Dakle, stoljeće nakon toga rata , njegovi POBJEDNICI nisu imali niti na kraju pameti OPROSTITI odštetu Njemačkoj, današnjim "najbližim EU prijateljima", zemlje s kojom više nema niti granice niti carine ...

A Josipović je već dao "vjetar u leđa" Z4-SRBIMA Hrvatske i "njegovom BG prijatelju Tadiću", nepromišljenim i na SDP liniji promišljanjima o "unapređivanjim a odnosa sa Srbijom" !

Hoćemo li to opet dopustiti ili "mesića poslije Mesića", sa suflirajućim Mesićem u "sjeni", u vili na susjednom brdu ?
# ODG: Strah od istineGuest 2010-01-15 14:12
Ako upotrebimo malo logike jasno je da EU moćnici koji su Rumunjskom i Bugarskom već "zapišali" ovaj prostor ne će praviti Šengenske granice između Hrvatske i BIH na duži rok. Nema logike da Balkanski dragulj- Hrvatsku odvoje od svoje istočne Zapadno balkanske matice. Isto jezično područje iliti Bajagina sfera treba saživiti i turističke devize bolje raspodjeliti da nam braća ne budu siromašna. Mandićevo pleme može živjeti u ljubavi ako se okrenemo kršćanskoj vrlini ,nesebičnom davanju. Ovaj bijeli orguljaš agnostik janjeće kože je navjestitelj tih boljih vremena.
Našim dragim Hercegovcima se osmjehuje sreća, ne će više biti dijaspora , biti ćemo jedna zapadnobalkansk a zvjezdica u velikoj EU.
# ODG: Strah od istineGuest 2010-01-15 14:21
Na Vojvođanskoj TV (koja se vidjela i u Osijeku) pred sam rat sam gledao prenos iz njihove Skupštine kad se opredjeljivalo da li ići u rat sa Hrvatskom . Zanimljive analiza pro rata gdje su pojedini zastupnici osim poznate teze o povjesnoj nedržavotvornos ti Hrvata nabrajali kako će se obračunati sa pojedinom regijom , pa eto Zagreb će ostaviti neka to bude Hrvatska, Istru Slovencima i Talijanima , sa Dalmatincima će lepo , a sa GANGAŠIMA ĆE NA KRAJU OBRAČUNATI.
I oni su shvaćali da su jedina nacionalna snaga "gangaši".
Te folklorne regionalne podjele nisu suštinske već ova podjela NACIONALNA (Dinarska)Hrvat ska i ova druga ANACIONALNA koja preteže kako su pokazali svi dosadašnji izbori, u ostalim regijama,
Druga važna stvar je da u geostrateškim igrama na ovom prostoru među velikima važe pitanje da li se upustiti u regionalnu opciju a da se ne desi opet Vukovar ili ako Hrvati snažno drže do sebe dakle imaju jaku nacionalnu svijest ,da se prihvati pragmatičnije rješenje svaka zemlja posebno.
Ovi predsjednički izbori pokazali su nažalost da su Hrvati beskrvno prepustili sudbinu drugima deklarirajući se ANACIONALNO."Ga ngaši" su eutanazirani od strane svojih "Hrvata" kako su Srbi svojedobno samo sanjali. Pragmatika govori Hrvatska je spremna za Balkan ,naravno na jedan nježan način što svakako podrazumjeva navalu bratske ljubavi sa istoka. Bajage,Bregović i,Brene, Severine .. će kulturno umrežiti prostor tako da će transformacija proći nezapaženo.
Ovo je naravno skraćeno razmišljanje a molit ću boga da nisam u pravu.
U svakom slučaju moje bitke su završene a čuda prepuštam drugima.
Pozdrav!
# Štrbac i ZemunZagi 2010-01-15 14:51
Nije problem da Sava Štrbac ima aspiracije na hrvatski teritorij ili neki Z4 plan itd.
Nije zabranjeno imati aspiracije ali je pitanje je li utemeljeno.

Njemu i ostalim bih rekao i neka ostane zapamćeno da i mi Hrvati imamo povijesno pravo na državu u svojim povijesnim i etničkim granicama, koje sežu između Save, Drave, Dunava i Drine.

Hoće li to biti za 20, 50 ili 100 godina je nebitno.
Sve ostalo su varijante na temu.
# O povlačenju tužbe protiv SrbijeGuest 2010-01-15 17:45
Ne znam što je sada za nas gore, da Josipović izvršava zadaće što se od njega očekuju, ili da on samostalno, takav kakav je, uradi ono što mu um i srce nalaže.
# Ubojica?Guest 2010-01-15 17:50
Izbrisano.
# Tužba i ratna odštetaGuest 2010-01-15 17:51
Mislim da je Ivo Josipović ambiciozni, anacionalni i proeuropski beskičmenjak koji je još k tome sklon samoljublju. S takvim osoma se može lako manipulirati i podrediti raznim idejama i zahtjevima. Možda se varam, daj Bože, pa pričekajmo.

Da će Hrvatska povući tužbu protiv Srbuje kod Haškog suda svima je već jasno. Em treći predsjednik najavljuje tu mogućnost za povrat ukradenih umjetnina; na što imamo pravo bez ustupaka, odavanje grobišta poubijanih Hrvata u Dmovinskom ratu, što je tako i tako dužnost svih civiliziranih ljudi (osim Srba) i možda još nekih citnica. O odšteti ni riječi !? Eto to je naš ponos i suverenost.

Još očitije je mješanje pravoslavnih popova s oltara o "ruci pomirenje i oprostu, pa da opet, bre, živimo zajedno ko ljudi" (do prve prilike da nas opet pokolju); česti nastupi M. Pupovca na TV i u medijijia, koji govri slično njihivim popovima,te Slobodana Uzelca, podpredsjednika Vlade, pozivanja ratnog zločinca Štrbca na HTV u glavni dnevnik; a ne smijemo zaboraviti da je i premijerka Jaca "njihova".Kako vidimo sve je to dogovoreno i usklađeno do poslijednjega detalja.

Pa zar nemamo nimalo nacionalnoga ponosa i domoljublja da nas beogradska čaršija tako ponižava i vrijeđa, a naši joj političari smijući idu na ruku ? Mislim da opet moramo zapjevati "Ustani Bane....".Ali još ne znamo tko će biti taj Ban ? A doći će sigurno jednog dana.
# Dobro i jasnobosanac 2010-01-15 18:03
...je ovo što je napisao prof. Tomac, mada nagoni suze nemoči na oči. Žao mi je što g.Duvnjak izgleda odustaje od svega, on je jedan od onih koji ima oštro inženjersko oko i elokvenciju da izrazi što vidi. Ne odustajmo, organizirajmo se u novu Hrvatsku domovinsku stranku prema ideji doc.dr Marića iznesenoj na ovom portalu.
# Jusuf i dr.Boljunac 2010-01-15 18:49
Gospodine Jusuf, ne iznanađuje me ton Vašega pisanja u prvom komentaru koji odudara od uljuđenog komuniciranja pa i od tona kojima se vode najoštrije polemike.

O Radomiru Čačiću nemam dobro mišljenje i ovo što mu se dogodilo je plod koliko njegove umišljene vozačke sposobnosti , toliko i plod njegove bezobzirnosti i umišljenosti u svoju veličinu. Isto tako mi se ne dopadaju njegove najčešće iritantne pouke vladajućima s nedostižnih njegovih stručnih visina.

O pretvorbi, koju povezujete s "osnivačem hrvatske države" Franjom Tuđmanom (nije mi jasno čemu navodnici) i s položajem onih koji su se u pretvorbi obogatili, vidim da jako malo znadete. Vaš je "pravedni gnjev" uzeo maha, jer vidite da se stvari nisu odvijale onako kako ste ih možda Vi zamišljali.

Stjecajem okolnosti upoznat sam donekle s pretvorbom i privatizacijom jer sam i osobno u njoj sudjelovao.

Mogao bih o tomu, onako iz glave, predavanje održati. Ali, umjesto da se ja oko toga trudim, upućujem Vas na ono što je o pretvorbi napisao i izrekao famozni Borislav Škegro. On je bio strahovito napadan da ne velim sotoniziran od strane lijevih medija, pa možda bude Vama po volji budući da se ovdašnjim prisustvom deklarirate kao "desničar", kao i svi mi posjetiteljiovo ga portala.

Zamjeram Vam na tomu što ste na sjajni uvodni članak g. Zdravka Tomca, otpočei s bezveznim komentarom u kojem ste počeli s bogaćenjem, pretvorbm, Tuđmanom , Čačićem, a posve ste izostavili ono bitno u Tomca to je osvrt na to što će učiniti u svom mandatu novipredsjednik Ivo Josipović.

Otvoreno velim, da ja vodim porta, smjesta bih Vas izbrisao.

Eto, bio sam otvoren, pa bilo Vam pravo ili krivo. Na ovom poratlu ne želim čitati takve tekstove. Radije neka me izbace nego da takve stvari moram čitati.
# ODG: Strah od istineVoC 2010-01-15 19:07
Osobno ne volim uvrjede osobne naravi, osim kad pravo imenuju stvari kakve jesu, ili metaforički prikazuju neke pojave i odnose u "društvu." Ipak treba imati neku etiku ali i jednakopravne kriterije....
Vidjeli smo da nikom ne smetaju neki izrazi, kad se moj portal nazvao "voc, vo, voc" i još se ne zna tko bi se stidio. Kretenu onda treba uzvratiti, ali pustimo to...
Pa svi bismo mi voljeli lijepo kulturno raspravljati na sigurnom, da se nikakva žrtva ne podnese, a kad ipak taknemo u to blato hrvatske izdaje, a ponekad i odgovorimo kako tko zaslužuje -- pa dokazalo se tko je imao pravo a tko ne s onim "kvascem zarastanja" podjela (premda nikoga ne treba izložiti linču zbog toga, treba shvatiti i ISPRAVITI pogrešku) -- onda nitko ne shvaća...
I ja osobno sam mogla utopiti se u udobnost po svjetskim centrima moći, i prikrivati izdaju i prijevaru kao da sve ide dobrim putem u Hrvata, i lijepo pisati, da je od toga bilo koristi.
Treba ipak imenovati neke stvari.
A što se tiče gospodina Jusufa, Čačić prije ima "okruglu glavu" - gdje je sve ciklično, povijest se ponavlja, zar ne.
Naša je vjera ipak linearna, i doista, katoličanstvo, ali ono istinsko, najbliže je istini: čovjek se uistinu mora ponekad odreći svega, ponekad i bližnjih (ovdje mislim na mnoge Hrvate koji se pokoravaju "antifašističko j" "demokraciji" iz neznanja ili svjesno-- pa narode, ja sam naučila ekstremizam od Židova! čega se bojiš da to trpiš!), da bi slijedio put pravednosti i najvišeg dobra...
Dakle nije ništa "četvrtasto", prije "ciklično", ali ako je sve dopušteno protiv ljudi koji su uistinu nešto i UČINILI (ja znam dobro dokle to ide!), zašto nam onda smeta kad nekomu "pukne"....
I najvećim zločincima se prašta, a eto vidimo komu nikada ne.... "demokracija ili izolacija" po Đukiću, o tome se radi....
Pa imajmo malo respekta, to što se napiše u interesu Hrvatske, ali Hrvatske što je trebala i morala biti, ne daje nikomu pravo da zaboravi respekt, i svoju paljbu troši na ljude koji vide što se događa.
Ni ja nisam nikad željela puno toga čitati ružnog, ali ipak svaki dan sam za moj portal primala najgore uvrjede, pa i s ovoga portala (koji ipak cijenim po mnogim sadržajima).
# ODG: Strah od istineVoC 2010-01-15 19:26
U zaključku, mogu samo navesti, da su naše elite bile upola tolerantne prema nama koji smo odpočetka ukazivali kud sve to vodi, često uz goleme rizike, koliko prema haaškim i prodanim političarima i ideološkim huškačima u ime "antifašizma", ovaj članak od dr. Tomca danas ne bismo morali ni čitati....
# Izbrisan?Guest 2010-01-15 21:23
Biste li me "izbrisali" iz živih? Niti govoriti mi ne dajete. Ja neuljuđeno "komuniciram", a taj bandit - Čačić - već dvadeset godina "komunicira" s malinovom grančicom u četničkoj gubici.
# ODG: Strah od istineVoC 2010-01-15 21:39
Ja nisam NIKOGA na ovom portalu uvrijedila, a ipak mi je jedan anonimac napisao da se ne javljam zato što se mene može vrijeđati (a jeli baš tako...) To ne bih ni primijetila, da se tako ne ponašaju barem 7 godina, to jest otkako raskrinkavam izdaju i prijevaru koje se provode pod maskom "protiv komunista" i u "nadi" koja ne dolazi nikada do onih koji je svojim djelom, radom i žrtvom zaslužuju, a koja ne ispravlja nikakvo zlo, manje ili veće...
# JusufBoljunac 2010-01-15 23:02
Citat Jusuf:
Biste li me "izbrisali" iz živih? Niti govoriti mi ne dajete. Ja neuljuđeno "komuniciram", a taj bandit - Čačić - već dvadeset godina "komunicira" s malinovom grančicom u četničkoj gubici.Jusufe, ne bih Vas izbrisao "iz živih": Za tako nešto se ne trebate bojati. Ali, kad netko zastrani kao što ste Vi ovdje učinili, tada sam veoma odrješit.

Tomčev komentar, kako sam ga ja shvatio, imao je za glavni cilj izreći on što slijedi nakon što je spomenuo hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid i s posebnim osvrtom na to kako će se ponijeti novi predsjednik Josipović.

Ja bih ga prozvao ne samo za tu tužbu nego i za sporazum o arbitraži za koji je izjavio da će ga poštivati, iako je glasovao protiv njega, Čemu se o tom sporazumu trebao tako žurno izjašnjavati ? Njega i Vladu RH bih unaprijed prozvao zbog obnove spomenika srpskom zločinu od 27. srpnja 1941. g, i ne samo to nego treba organizirati prosvjede protiv proslave takvih obljetnica. Dokle ćemo slaviti zločine nad Hrvatima u čast počinitelja zločina ? Umjesto da se na mjestu zločina podigne spomenik žrtvama srpskog zločina, mi na svoj trošak podižemo spomenik zločincima.

Trebalo bi organizirati prosvjed u samom Srbu na dan obljetnice toga zločina s preporukom da prosvjednici dođu s čekićima i drugim alatima podesnim za javno rušenje sramotnog spomenika zločina nad Hrvatima.

Eto Jusufe, pročitajte još jednom što piše Tomac, pa se o tomu izjasnite !
# "Tomac"Guest 2010-01-15 23:31
Šjor Boljunče, čitati nešto što netko kao Tomac piše, ili slušati ga što i kada govori (a njangore ga je gledati) je ispod svakog dostojanstva. Toga tipa gledam još od 1972. i to «biće» je paradigma zla i pokvarenosti. Tomac je bio najjači Račanov čovjek (a, valjda, znate tko je i što Račan?) i kada je odradio zadatak, povukao se u «mirovinu» i sada kao katolik piše knjige. Zar se ne sjećate koliko je knjiga Tomac napisao (knjiga je daleko više napisao, nego što ih je pročitao) da je Hrvatska bila «agresor u Bosni». Toga se ne sjećate. Kada je agent-komesar, neki J.Šarić, tzv. tv-agram organizirao podršku sramotnoj presudu u politički montiranom procesu u tzv. slučaju Lora, u kojem su nevini ljudi osuđeni za navodno ubojstvo DVOJICE ČETNIČKIH UBOJICA, Tomac je tvrdio da nisu ubijena dva čovjeka, nego PREKO PEDESET. tO JE tOMAC
Vi ne znate kakvi su se sve velezločini dogodili u Baranji, za vrijeme ovog posljednjeg građanskog rata, koji se danas prešućuju i zataškavaju. Beli Manastir, u kojemu je bio srpski logor-mučilište (zloglasna vojarna – Psetara – u njoj su se kotili i uvježbavali kerovi za JNA), novi precjednik je smjestio u Srbiju. I upravo u to četničko leglo, Beli Manastir, dolazi on – Tomac – , nakon tzv. mirne reintegracije, u društvu V.Pusić i zajedno s njom pred zapenjenim srbima, u kinu «Jovan Lazić», izlažu zajedničku platformu svih stranaka (SDP, HNS, HSS, HSLS, Libra, SDSS, SBNS itd), osim HDZ-a koji je tada bio hrvatska stranka da gradonačelnik postane (i ostane) SIMO STAPAR, četnički političar i ubojica. I to je Tomac. To su bili prvi lokalni izbori. I S.Stapar prođe za gradonačelnika s jednim glasom više kolaicije «hrvatskih» stranaka. Stvar spasi S.R. (znam mu identitet, ali ga treba skriti da ga Josijevi ne ubiju) i dade glas za HDZ. Svi, uključujući i Tomca, su bili presenećeni jer im nije prošao četnik Sima. Suludi Tomčić je istu večer telefonski isključio S.R.-a iz HSS-a.
Eto, to su stvari koje su nedopustive, stvari zbog kojih treba ukinuti ovaj entitet i ruglo.
# JusufBoljunac 2010-01-16 00:03
Gospon Jusufe, o Tomcu znam što znam. Isto tako i o Račanu. Bio sa m ladi pravnik kad je Račan došao u poduzeće i kao hrvatski kadar (omladinski rukovodilac) došao u poduzeće gdje sam radio i zanimao se za rad zborova radnika kao oblika neposredne radničke demokracije. To je bilo vrijeme kad su se uvodile ekonomske jedinice, pa su ih slijedile radne, pa tzv. OOUR-i sve po evanđelju po Eduardu Kardelju. I, još i sada čujem Račanovo pitanje je li "zborovi radnika pokazuju dinamiku, dinamiku". Pitao je da li oni odlučuju o raspoređivanju radnika na radna mjesta odnosno poslove. Pkušali smo mu obasniti da to tako ne ide i da ne može ići kako on zamišlja.

Tomca ne mislim angažirati o obavještajnu službu pa da bi me zanimalo što je sve radio i je li njegovo preobraćenje iskreno ili lažno. On je više puta javno izjavio da je doživio preobraćenje i sada se kaje za to što je radio kao člam SK, da je krivu prosuđivao Franju Tuđmana u da je Tuđman imao pravo a ne on i oni s kojima je on bio u politci.

Sada me zanima što on piše i ako nešto ne odobravam kod njega isto ću mu tako prigovoriti kao i svakome drugome.
# ODG: Strah od istineVoC 2010-01-16 01:38
Dr Tomac je u Vancouveru zastupao opet jedino "manje zlo" i nakon što se pokazalo i dokazalo veliko: još jedan mandat za Ivu Sanadera, "protiv komunista", čijim gospodarima je i ovaj potonji služio. I onda se ta poruka odaslala po "dijaspori", na temelju čijih je "glasova" i zlo još jedanput nagrađeno.... kao što RH uvijek nagrađuje, ili pristaje da se nagradi, samo - zlo.

Šteta je da se kvalitetni ljudi podvrgnu svemu tome, ako su uistinu kvalitetni i sposobni preobratiti se, kad uvijek posluže samo "manjem zlu" mašto to u nas bilo.
Glede oštrih kritika protiv takvih ljudi, Qui bene amat bene castigat. Koliko volimo Hrvatsku, kakvu smo sanjali, toliko imamo kazniti prijevaru i izdaju, makar svojim poštenim stavom.

Drugim riječima, dok se velike nepravde ne isprave, ne vjerujem niukakva "velika preobraćenja" koja samo služe sve većem "manjem zlu."
# VoCBoljunac 2010-01-16 08:26
Nemojmo Tomca osuđivati zbog podrške Sanaderu. Bilo je za birati između Sanadera i Milanovića. SDP-ovci su se izjasnili protiv bjeronauka u školama i za kidanje izbornog prava dijaspore, a Sanader i HDZ pak su opet zavrtjeli domoljubnu retoriku. I znaj ti što je iskrenost, a što demagogija. Naime, ja sam, priznajem opravdavao Sanadera za to što nije više ili ništa učinio za povratak na Tuđmanovu Hrvatsku. To sam opravdavao time što je HDZ u Saboru imao veoma tijesnu većinu i to s koalicijskim parnerima koji su nepoželji s gledišta hrvatskog nacionalng interesa. Dakle, opravdavao sam ga nemoćju da nešto više učini. A nisam znao niti mgao znati da se on vjerojatno slizao s "lijevima", pa su ga zato lijevi toliko hvalili koliko ga sada sotoniziraju.

Ja vjerujem da je dotični imao puno putra na glavi i kad je odlučno izjavio da Hrvatsks n će trgovati sa svojim teritorijem radi ulaska u EU, potpisao je sebi politčku smrtnu presudu. Oni koji su bili dobro obavješteni o njegovoj naputranoj glavi, naredili su mu da smjesta napusti sve dužnosti u Državi i stranci. Nu, to su tek moja nagađanja, jer ništa o tomu ne znam pouzdano.

Inače sam Sanaderu par puta pisao o tomu s čime se nisam slagao u njegovoj politici, Ali tko sam ja da bi on meni odgovorio !

Pa sada, zbog zalaganja za Sanadera, kriviti nešto Tomca nije opravdano. Sanader je veuma bistar i elokventan. Mnoge je mogao zavarati o svom značaju.
# ODG: Strah od istineVoC 2010-01-17 23:42
Poštovani gosp. Boljunac,
Shvaćam o čemu govorite, i cijenim Vaš racionalan pristup problemu te uljudnost. Ali ne možemo nikomu dopustiti da se krije iza Križa dok uništava ljude koji su ga najčasnije obranili -- stoga više vjerujem u njihov Križ nego u neke po uredima iza kojih se kriju i rade što bi nam samo neprijatelj poželio. U zemlji koja je teško izborila svoje mjesto pod suncem (spomemnuli ste Jahvu, ta nećemo ni znati sve istinske heroje koji su zagovarali naše postojanje pred jedinim pravim Bogom i Poglavarom...), nije se smjelo tako skrenuti.... Neki to zovu još uvijek "demokracijom". .. Korisnije bi bilo raskrinkati svu tu izdaju i prijevaru, ako će Hrvatska opstati, a i komu služi takva, "odumiranje države" je u tijeku, a samo komunisti i neprijatelji kupuju vrijeme, da posve unište moral, duh, otpor, i naravno, ljude koji su sve to imali. Ja sam uporno za ispravljanje nepravdi, po svaku cijenu, kako su ih vlastodršci činili po svaku cijenu. Pa to su surovi sukobi, nijedan narod ne bi ni bio bolji pod tolikim pritiscima, ali ipak, zašto su to političari dopustili (jer im koristi, naravno).
Stoga moraju vrijediti i malo strožija pravila. Inače će taj križ podsjećati na bruxellske masonske škole (koje se sami takvim deklariraju) i objavljuju djela o svetinjama (Gospa, etc.).... A znate koliko to vrijedi od ljudi koji ne znaju ništa o biti vjere. Kao i ovi političari koji ništa ne znaju (jer ništa nisu žrtvovali i značajno učinili)o biti DRŽAVE, o biti PATRIOTIZMA, o biti obrambenog Domovinskog rata....
Ne znam možete li shvatiti, ali za svaki slučaj, napisala sam članak na engleskom o ovim problemima: kad nam je toliko stalo do međunarodne zajednice, neka nauči nešto iz tog "eksperimenta".
Ja nisam za tuđe vladare koji su toliko udaljeni od hrvatske kulture, povijesti, tradicije, mentaliteta, duha.... koji ništa to ne priznaju....I protiv toga ću se boriti, pa ako treba i protiv hrvatskih političara.... Pa nije međunarodna zajednica to što oni kažu da jest.... A ni Križ to što oni predstavljaju.. .. Dok se ne spase ljudi u čijim je rukama vrijedio, ne opraštajmo im.....

Pozdrav,

SOS FOR GOSPIC

From “Antisemitism” to “War Crimes” to Israel “investment”
verusblog.voiceofcroatia.net/?p=321
# ODG: Strah od istineVoC 2010-01-18 01:28
Evo i na hrvatskom:
verusblog.voiceofcroatia.net/?p=334
Jeste li znali da se u "medunardnoj zajednici" kojooj sluze hrvatski politicari cetnici i partizani svrstavaju u "antifasisticke snage"? Ako vas zanima dokaz iz jedne visokoobrazovne ustanove u Kanadi, mogu vam ga citirati (na engleskom)....
# VoCBoljunac 2010-01-18 11:04
Poštovana gospođo,

veoma sam pozorno pročitao Vaš komentar kao i sve ono drugo s čime je povezan (Norac, Gospić, Molak). Molakov prilog iz 2003. sam preuzeo, ali ga nisam u cijelosti pročitao. Tek naslov i istaknute dijelove komentara. Za sada nisam ni trebao čitati sve, jer sam iz pročitanoga uvidio da sadrži ono što i ja tvrdim tj. da su političke stranke odvojene od naroda.

Vaša gledišta o križu su mi posve razumljiva i odobravam ih, u načelu. Za osudu nekog čina ili nečije riječi crkvenog velikodostojnik a ili za šutnju kad bi trebalo biti glasnim - tražim dovoljno razloga. Naime, pred oko pet godina sam, kao mali nepoznati umirovljenik, među inim prozvao ili pozvao Crkvu da se aktivnije uključi u političke procese u Hrvatskoj. To zato jer nisam vidio tko bi to drugi mogao učiniti. Tražio sam subjekt koji će pokrenuti pozitivne političke procese, pokretača. Ne nalazeći drugog, shvatio sam da bi Crkva mogla biti taj pokretač. To je posebno pitanje i ne bih sada više o tomu.

To što neki u nas nazivaju još "demokracijom" i sve svode na to da imamo višestranačje i da se zbog izrečene ili napisane misli ne ide na robiju, je naše žalosno stanje koje obilježava partitokracija i medijska vlast od naroda otuđenih centara moći. To je ono stanje koje se mora iz temelje promijeniti.

Ne bih se složio s Vašim sumnjama u opstojnost Hrvatske ("ako će Hrvatska opstati ... "). Hrvati se znaju hrvati sa svojim nedaćama kao nitko. To su pokazali svojom dugom poviješću. Nažalost, ono što je za Hrvate kobnio to je činjenica da se vole hrvati i međusobno. Ako netko dođe Hrvatima kobnim to će biti sami sebi. Franjo Tuđman je učinio ono što nam se činilo nemogućim : ujedinio je Hrvate i učinili su čudo koje je presenetilo svijet. Sjećam se kad sam tijekom DR s jednim čovjekom putovao iz Rijeke preko Ljubjane u Zagreb zbog opasnosti od srpskih granata na karlovačkom području. Taj suputnik je izjavio kako su Srbi tako ukopani i naoružani na Banovini da ih nikada ne ćemo izbaciti iz tih rovova i osloboditi ta područja. Pokazalo se da je patio od iluzija. Pomela ih je Oluja.

Ispravljanje nepravda mora biti cilj svakog čovjeka odgojenog u kršćanskom duhu, i vjernika i onoga tko to nije. Nije u tomu problem. Svijet pa tako i Hrvatska su veoma složeni sustavi, s elementima kaosa, na sve strane. U subotnjam VL sam pročitao kakvo je stanje u Africi. Iako sam mislio da nešto malo znam o Africi, zapanjio sam se kakvo je tamo stanje. Ima niz drava koje slove kao države samo na atlasima, ali zapravo i ne postoje. Ne postoje niti kao kolonije jer bi tada za stanje u tim zemljama bile odgovorne države kolonizatori. Ovako postoje nedefinirane i nikome ogovorne vlast. Cijeli je kontinent nekoliko puta veći od Europe i s skoro dva puta više stanovnika - jedna velika nepravda s mnoštvom posebnih nepravda. Što hoću reći ? Svijet nije savršen i nije moguće uspostaviti neku apsolutnu pravdu ni u svijetu niti u pojedinoj zemlji, državi.

Dakle. moramo se okrenuti racionalnom promišljanju što nam je činiti radi opstavrenje nekih nama dostižnih ciljeva, ciljeva koji su nama primjereni.
# ODG: Strah od istineVoC 2010-01-18 21:02
Poštovani gosp. Boljunac,
Hvala za Vaše pozorno čitanje -- to me obvezuje pažljivije i preciznije pisati.
N.B. I ja sam bila za aktivniju ulogu Crkve, ali nisam očekivala da će neki pasti na podršku "manjeg zla", no zaboravimo to, jer se radi o pojedinačnim mišljenjima na koja svatko ima pravo, kao i na svoje razloge. Težimo općem dobru i to je bitno.
# VoCBoljunac 2010-01-19 00:31
[quote name="VoC"]Pošt ovani gosp. Boljunac,
Hvala za Vaše pozorno čitanje -- to me obvezuje pažljivije i preciznije pisati.
N.B. I ja sam bila za aktivniju ulogu Crkve, ali nisam očekivala da će neki pasti na podršku "manjeg zla", no zaboravimo to, jer se radi o pojedinačnim mišljenjima na koja svatko ima pravo, kao i na svoje razloge. Težimo općem dobru i to je bitno.
=====

Večeras je Tomislav Družić gostovao kod Zdravka Tomca "Oči u oči". Tu je rečeno kako je posve mnrmalno da se crkveni dužnosnci, župnici, biskupi i dr. pred izbore u NJemačkoj i u SAD-u slobdno izjašnjavaju u prilog određeng kandidata. Ja sam to peporučio da se našoj Crkvi diskretno to preporuči. Čega se imaju plašiti ? Koga se boje ? Jesu li odgovrna Crkva ili skupina profesionalaca povezana cehovskim interesima ? Njihova poslanica vjernicima i građanima u vezi s izborom predsjednika nije bila adekvatna našim ukiseljenim mozgovima. Našem narodu, pa i našoj agresivoj ljevici treba pokazati odlučnost i otvoreno reći tko nije prihvatljiv za interese Hrvatske. Agresivnoj ljevici treba suprotstaviti agresivu desnicu. Kad toga nema u politčkim strankama, tada treba da desne stranke zamijeni Crkva. Jer, u protivnom Hrvati će prestati vjerovati i Crkvi.
# ODG: Strah od istineVoC 2010-01-19 03:25
Ja sam nekad davno donosila ovu spojnicu kao primjer stava Crkve pri izborima u Kanadi (2008). U PDF formatu, "Naputak za federalne izbore" Kanadske konferencije katoličkih biskupa":

cccb.ca/.../...

Vidjet ćete ovdje i jedan zanimljiv primjer kako se rat u Afghanistanu ne predstavlja kao neki put u Križare kao u RH... i kako su vjernici pozvani orijentirati se glede tog rata, odnosno politike prema tom ratu.

Ali na samom početku, zanimanje Katolika za politiku je obveza... i to ne samo za izbore..... Također je obveza tražiti da budu bolje informirani o važnim temama, iznijeti svoju zabrinutost u svezi pojedinih kandidata, sudjelovati u živoj javnoj raspravi.... (U nas je to još uvijek "izdaja", "nedobronamjeno st" i sl. za neke....)

U svakom slučaju, ovo je za kanadsku javnost: Crkva u svakoj zemlji gleda posebnosti te zemlje kad se o njoj izjašnjava. Ovo je prije svega prilog Vasem komentaru o odnosu komunista u RH prema izjašnjavanju Crkve o temama od opće važnosti.

Upute za komentiranje

Za komentiranje članaka na Portalu potrebno je prijaviti se na naš sustav komentiranja Disqus. Upute se mogu naći ovdje, a upite u slučaju problema molimo poslati na admin@hkv.hr.

Pravila komentiranja

1) Sadržaji koji nisu u skladu s običajima javnog komuniciranja bit će izbrisani.
2) Anonimno iznošenje optužaba na račun osoba iz javnog života, čime se odgovornost prebacuje na Portal, nije dopušteno.
3) Trolovi u rubrici komentara će biti brisani.

Svi komentari djelo su i mišljenje njihovih autora, a ne Portala Hrvatskoga kulturnog vijeća.

Sub, 1-11-2014, 01:09:12

Komentirajte

Zadnji komentari

Radio i TV

Visoka kvaliteta

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Posjetitelji

Imamo 143 gostiju i nema članova online

Administriranje

Copyright © 2014 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).