Hrvatski tjednik
 

Razgovor s Dr. Srećkom Sladoljevom, bivšim zaposlenikom Imunološkog zavoda koji je prvi ukazao na lopovluk u nabavi 'svinjskog cjepiva' i zbog toga nastradao

Dr. Sladoljevu, jedini ste se u Hrvatskoj energično suprotstavili kad je Ministarstvo zdravstva od tvrtke Novartis naručilo cjepiva protiv svinjske gripe. Što možete reći danas, s vremenskim odmakom, zbog čega ste to učinili?

Učinio sam što sam morao po savjesti i službenoj dužnosti prije nego što je cjepivo naručeno. Kondicije su bile neprihvatljive: po uhodanoj srecko sladoljev'špranci' Nadzorni odbor (NO) namjeravao je dati Upravi suglasnost za nabavu 330 milijuna kuna pandemijskog cjepiva bez dokaza da će to i prodati. Na ovu okolnost faksom sam upozorio i ministra i ravnatelja HZZO-a. Upozorio sam i na kakvoću cjepiva jer sam držao neprihvatljivim kupovati i raspačavati neprovjereno cjepivo upitne učinkovitosti protiv izmišljene pandemije i preuzeti odgovornost za nuspojave umjesto proizvođača. Tako se ne ponaša struka i menadžment tvrtke koja ima 120 godina iskustva i znanja u proizvodnji cjepiva. Reagirao sam štiteći i poslovni interes tvrtke, ali i zdravstveni interes društva. Po mojoj spoznaji, Hrvatska je prva zemlja u kojoj se član nekog regulatornog tijela usprotivio nabavi 'svinjskog' cjepiva. Kasnije je jednako postupila i poljska ministrica.

Iako od ministra nisam dobio odgovor, nakratko sam prekinuo pogubnu praksu da se poslovne odluke donose izvan NO. Zbog takvog ponašanja u dvije godine, unatoč upozorenjima koja sam dao u zapisnik, 15 milijuna kuna cjepiva za gripu bačeno je u smeće. Vlasnika (HZZO, Ministarstvo zdravstva) i Fond (HFP) nije zanimalo to što 'fantomska' firma bez uložene kune ubire proviziju čak i na bačenom cjepivu (ukupno 8 posto), niti to da o takvom 'poslovnom' ortakluku NO službeno ništa ne zna. Isplate provizija imale su prioritet čak i pred radničkim plaćama. Za očigledni lopovluk, Vlasnik i Fond nagrađivali su Upravu i NO davanjem razrješnica i produljenjem menadžerskog ugovora, a kada se umjesto očekivanih 20 milijuna dobiti, u poslu s gripom pojavio gubitak, Vlasnik i Uprava falsificirali su bilancu. Na pokrenutu kaznenu prijavu Odvjetništvo još nije reagiralo.

Sad se svi ograđuju da nisu vidjeli ugovor s Novartisom

U susjednoj Srbiji njihova su državna tijela za kazneni progon nedavno uhitili Svetlanu Vukojlović i još dva direktora Pravna državaVlasnika (HZZO, Ministarstvo zdravstva) i Fond (HFP) nije zanimalo to što 'fantomska' firma bez uložene kune ubire proviziju čak i na bačenom cjepivu (ukupno 8 posto), niti to da o takvom 'poslovnom' ortakluku NO službeno ništa ne zna. Isplate provizija imale su prioritet čak i pred radničkim plaćama. Za očigledni lopovluk, Vlasnik i Fond nagrađivali su Upravu i NO davanjem razrješnica i produljenjem menadžerskog ugovora, a kada se umjesto očekivanih 20 milijuna dobiti, u poslu s gripom pojavio gubitak, Vlasnik i Uprava falsificirali su bilancu. Na pokrenutu kaznenu prijavu Odvjetništvo još nije reagiraloprivatnih tvrtki koje su za Novartis prodavali cjepiva u Srbiji, sumnjičeći ih da su oštetili državni proračun za 6 milijuna eura. U Hrvatskoj se nad ovom kupnjom nadvio veo tajni, još nitko nije procesuiran zbog propasti silnih desetaka milijuna za nabavu neprovjerenog cjepiva. Koji su razlozi za to i koji su dužnosnici za to najodgovornijinovartis?

Mislim da se istraga vodi zbog 1,6, a ne 6 milijuna eura pandemijskog cjepiva koje je RZZO Srbije za svoje potrebe kupio preko svojih posrednika od Imunološkog zavoda. Slično kao i kod nas, u lancu su sudjelovale dvije srpske tvrtke, Jugohemija i Detap, pa nije čudo da je cijena doze proizvedene u Italiji i finalizirane u Sloveniji stajala npr. Švicarce 4, nas 6, a Srbe oko 8 eura. Razlike su bile nečije provizije. No dok odvjetništvo Srbije 'bistri' 1,6 milijuna eura, naše ne zanima niti 19.8, koliki je 'ceh' zbog amaterski sklopljenog ugovora sa Srbijom. Na posljednjoj sjednici NO na koju sam pozvan (22.9.2009), izrijekom sam upozorio predsjednika NO gospodina Tureka, tada savjetnika predsjednika Gospodarske komore Hrvatske i njegova zamjenika gospodina Kovačića, financijskog direktora HZZO-a, da ugovor sa Srbijom ne propuste osigurati izvoznim akreditivima. Nešto mi nije dalo mira pa sam na sjednici od obojice tražio da se izrijekom očituju u zapisnik. Izdržao sam pritom pošalice, peckanja pa i uvrede na moj račun jer 'oni znaju kako se sklapaju ugovori'. Od zapisničarke, zavodske pravnice gospođe Pluščec, tražio sam da pročita zapisnik. Unijela je. Na sljedeću sjednicu, kao ni sljedećih 17 mjeseci nisam pozivan na NO unatoč upozorenju Sindikata, mog odvjetnika i mene osobno. Pokazalo se da Uprava nije akreditivom osigurala posao, a kako je Srbija odustala od ugovorenog posla, Novartis je nastavio potraživati srpsku narudžbu od Imunološkog zavoda. Uprava i predsjednik NO smijenjeni su, no to je bio samo politički igrokaz. Novi direktor, netom smijenjeni 'hepovac' zadužen za financije, zajedno s ostatkom NO-a predložio je (i ishodio) da smijenjeni predsjednik i direktorica dobiju razrješnice za rad.

Je li kod nas još netko od službenog osoblja stradao zbog 'svinjskog' cjepiva?

Zanimljivo je da se svi ograđuju kako nisu vidjeli ugovor s Novartisom. Ugovor nije došao na NO, dakle nisu ga vidjeli članovi NO, sam ministar tvrdi da ga nije vidio, a nije ga vidjela čak ni najodgovornija osoba u Agenciji za lijekove zadužena za njegovu registraciju. Kada je inzistirala na presliku ugovora koji po zakonu mora priložiti registracijskom dokumentu, smijenjena je s funkcije, a njezin odjel razmontiran! Radilo sehzzoo odjelu koji je dobio najvišu ocjenu inspekcije WHO-a. Imunološki zavod tu inspekciju nije prošao. Toliko o 'velu tajni', odnosno o 'plesu vampira' u Hrvatskoj.

Sve više najistaknutijih stručnjaka iz zdravstva ističe da se u farmaceutskoj industriji kao jedino božanstvo i jedina vrijednost usadio najsuroviji profit. Neki idu čak tako daleko pa tvrde da se u laboratorijima proizvode virusi i bakterije raznih boleština kako bi se na prevenciji tih bolesti zarađivalo bolje nego na prodaji oružja i droge na crnom tržištu. Mislite da je to baš tako?

Ne trebate stručnjake da shvatite što se događa kada se uplete novac. Najveća opasnost dolazi baš od 'stručnjaka' koji će vas uvjeravati u suprotno. 'Najgorljiviji' zagovornici, 'stručnjaci' za pandemijsko cjepivo združeni u Državnom stožeru za obranu od svinjske gripe, zahtijevali su od tiska da ne objavljuju moje izjave. Iako sam što se tiče struke na kraju u svemu bio u pravu, a oni u krivu, takvi su napredovali i promovirani u ravnatelje i zamjenike ravnatelja bolnica, a ja sam ostao na cesti. Iako sam spriječio privatizaciju od strane rodbinsko-političkog agregata sastavljenog od rođaka i nećaka bivše direktorice i sve učinio da spasim javni novac, na prvostupanjsku sudsku presudu koja je bila u moju korist, Uprava se žalila jer se previše oslanjala na legislativu Europske Unije. Tragikomično je i to što je bivša uprava protiv mene kao 'bunitelja naroda' pokrenula kazneni progon tražeći zatvorsku kaznu istog dana kada je Vijeće Europe pokrenulo istragu zbog sumnje da se radi o svjetskoj prijevari. Tko je tu lud?

U namjernu proizvodnju supervirusa i bakterija kako bi se zbog zarade izazvale smrtonosne epidemije baš i ne vjerujem. Tko bi otvoreno pokrenuo globalni holokaust? Nisam siguran ni da je genetski dizajn supervirusa izvediv s obzirom na beskrajnu 'valentnost' imunološkog sustava. Prekomjernom uporabom antibiotika selekciju superbakterija svakodnevno nenamjerno i sami pokrećemo. Uz koktele antibiotikakorupcijada se smanji smrtnost na farmama, nenamjerno se selektiraju superrezistentne bakterije. Ovog ljeta iskusili smo učinak smrtonosne E. coli.

Glas korupcije u službi privatnih interesa

U javnosti je prisutno mišljenje da pacijenti svakodnevno podmićuju liječnike za liječenje iako su vrlo rijetki slučajevi koji su završili na sudu,a još rjeđi oni koji su pravomoćno okončani da to potvrde. Međutim, rijetko je naići na razmišljanja da farmaceutske kuće i njihovi trgovci podmićuju javne dužnosnike da bi npr. na listu besplatnih lijekova, a koje plaća HZZO, stavili svoj lijek. Je li to prostor za veliku korupciju i je li ona kao takva prisutna u RH u području zdravstva?

Najveća korupcija u našem zdravstvu jest puzajuća krađa samog zdravstvenog sustava, javnog solidarnog dobra dograđivanog desetljećima s idejom da društvo pomogne članovima prebroditi nevolju, a da pritom ne osiromaše i psihički ne stradaju. To je smisao javnog zdravstva, u tome je njegova plemenitost, sukus Hipokratove zakletve. Korupcija koju ste spomenuli u drugom je planu i često se koristi da se skrene pažnja s glavnog zla. Sustavno ga provode grješne 'strukture'. U programima parlamentarnih stranaka ne vidim mnogo razlika. U sustav bi trebalo ponovno vratiti izdvojene sastavnice da bi zdravstvo vratilo vitalnost. Sustav bez dijelova nije sustav. Natjecatelj bez noge ne može se ravnopravno natjecati. On se natječe na paranatjecanju.

Za lijekove godišnje izdvajamo preko 8 milijarda kuna. Trećina bi se uštedjela kada bi zdravstvo za stotinjak najtraženijih lijekova uspostavio vlastitu proizvodnju generika. 'Stručnjaci' će na ovo sigurno ustati kako to nije moguće zbog 'slobodnog tržišta' i 'tržišnog natjecanja' i sl. No to je samo glas korupcije u službi privatnih interesa. Pliva nije stagnirala već se snažno razvijala iako je lijekove davala 30 posto ispod tržišne cijene. Propala je kad su ju privatizirali. Nedavno je u nas otvorena nova tvornica generika. Stajala je 0,4 milijarde globalizacija-krupni-kapital-gospodarstvokuna. Generici su u Hrvatskoj očito isplativa investicija. Zašto zdravstvo tuđi profit ne bi zadržalo za sebe i vratilo ga u zdravstvo?

Globalizacija je proces koji najnemilosrdnije uništava sve do sada poznate pozitivne tradicionalne vrijednosti. Kako se ona reflektira na zdravstvo u Hrvatskoj?

Da, globalizacija je proces koji sve vrjednuje preko novca i ostvarenog profita. U takvom košu bljutava pričica nekog voajera potukla bi zbirku pjesama Tina Ujevića. No znači li da je vrjednija zbog trendeseterske jagme da se brzo dozna 'tko je s kim'? Može li se vrijednost Ujevićeva opusa uopće iskazati novcem? Koliko stoji npr. 'Pobratimstvo lica u svemiru', koliko stoji Mozartov 'Requiem'? Kada je novac mjera svega, onda smo svedeni na obnovljive resurse, manje važne od npr. ležišta nafte ili rudače.

Profit i zdravstvo ne idu zajedno kao što s profitom ne idu vatrogastvo ili policija. To je samo po sebi razumljivo, za to vam ne trebaju 'stručnjaci'. Kada bi ovi javni servisi (na stupnju svijesti koju iskazujemo) radili na profitnoj osnovi, policajci bi počeli krasti, a vatrogasci podmetati požare. Što se tiče 'profitnog' zdravstva, u Americi su se 'pametnjakovići' prije 40 godina dosjetili da bi se na tuđoj nevolji moglo dobro zaraditi ako se zdravstvo privatizira. Uspjeli su. Zaista, ništa se ne može usporediti s profitima američkih zdravstvenih osiguravatelja. U trci za zaradom, ova 'babilonska kula' otišla je toliko daleko da liječnici osiguravatelja koji 'preveslaju' korisnike, za to dobivaju bonuse i postaju 'stars'. Bolest je tako postala 'američki san' koji plaćaju konzumenti tog 'sna'. Što se tiče zdravstva, prosječni Amerikanac može tek sanjati ono što ima i najsiromašniji Kubanac.

Ovim putem na žalost, 'brodi' i hrvatsko zdravstvo. Privatizacija je alat globalizacije. Nije sporno da u nas za zdravstvo sve više izdvajamo, a da dobivamo sve manje. Globalizacijsko 'zdravstvo' trebalo bi preimenovati u 'bolesno'. Problem je zdravlje a ne bolest.

Tomislav Jelić
Hrvatski list

Hrvatski list

Hrvatski tjednik

Sri, 11-12-2019, 10:14:15

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

PRETPLATA

Svakoga četvrtka
Hrvatski tjednik,
a sve drugo je manipulacija!

Posebna ponuda

Hrvatski tjednik dolazi s vrlo niskom cijenom pretplate!

Godišnja pretplata iznosi samo 678 kuna,

170 eura za zemlje EU i 200 eura za prekooceanske zemlje.

Hrvatski tjednik 210 41

Želimo da Hrvatski tjednik dođe u svaki hrvatski dom!

Podatci u računima

Žiro-račun: 2500009-1101384007

Banka: Hypo Alpe-Adria-Bank
Korisnik: Tempus d.o.o. Zadar
IBAN: HR61 2500 0091 1013 84007
BIC:HAABHR22

KONTAKTI

Hrvatski tjednik

KONTAKTI

TelefonTelefon
Hrvatskog tjednika:
+385 (0)23/305-277

Fax
Fax:
+385 (0)23/309-180

Elektronička pošta
Elektronička pošta:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preporučite članke

Podržite članke na jednoj od socijalnih mreža jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

Preporučite Hrvatski tjednik, portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Copyright © 2019 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.