Tehnologija koja radikalno mijenja svijet

Peta generacija mobilne tehnologije (5G) nezaustavljivo dolazi i postupno se primjenjuje na regionalnim područjima diljem svijeta, a Hrvatska je odabrala Osijek koji će biti prvi veliki grad u Hrvatskoj koji će dobiti komercijalnu 5G mrežu. Prema planovima, do kraja ove godine bit će izgrađena infrastruktura i 5G usluga postat će komercijalno dostupna. U osnovi sve se svodi na povećanu brzinu prenošenja podataka unutar mobilne mreže te skraćivanje kašnjenja u komunikaciji između uređaja, antena i središta za obradu podataka. Kao primjer, preuzimanje nekoga filma s interneta trajat će nekoliko sekunda pri brzini prijenosa od 1000 megabita po sekundi. Tehnologija će omogućiti učinkovitu primjenu brojnih tehnoloških funkcionalnosti koje uz današnja ograničenja mreže nisu moguća i vrlo izgledno na bolje promijeniti svijet u kojemu živimo.

Ekonomski benefiti

Problem je što se kao i do sada tehnologija prihvaća bez adekvatne procjene rizika po zdravlje ljudi. Da bi se postigla stabilna brzina prijenosa podataka koja će biti deset puta veća od trenutačne koju omogućuje 4G tehnologija, morat će se postaviti pet puta više mobilnih antena od onih koje trenutačno vidimo. 5GOsim toga, trenutačna tehnologija koristi se elektromagnetskim valovima veće duljine i niže frekvencije, dok će se 5G osim njih koristiti i srednjim te milimetarskim valovima iznimno visoke frekvencije. S obzirom na njihov kratki domet i inače potrebu za većom stabilnosti prijenosa, otud i potreba za većim brojem antena. Budućnost nam, dakle, nosi znatno višu razinu elektromagnetskoga zračenja čije ćemo posljedice tek analizirati. Unaprijed se na žalost ne izrađuju projekcije, osim isključivo ekonomskih. Ekonomski su benefiti i poboljšanje kvalitete života zbog uvođenja ove tehnologije, s druge strane, isključivo pozitivni. Troškovi izgradnje mreže bit će visoki, međutim, kao i izgradnja svake druge infrastrukture, ovo je dugoročan proces od kojega će ekonomija u cjelini ostvarivati brojne koristi. Naglasak na koristi od poboljšanja mreže koje će imati obični potrošači uglavnom je prenaglašen, jer i 4G mreža nudi posve dovoljnu kvalitetu za namjene koje u svojemu privatnom životu koristi običan potrošač. Ne radi se ovdje više o mobilnim uređajima, već o prelasku na novu eru digitalne ekonomije.

Osijek za početak

5G tehnologija uistinu bi mogla biti temelj razvoja potpuno novih proizvoda i usluga te biti važna kao što je bila i primjena interneta ili električne energije. Goleme su mogućnosti primjene 5G tehnologije u državnim i industrijskim sustavima. Većinom se to odnosi na informacijski i upravljački sustav povezanih digitalnih senzora dodanih raznim objektima koji se naziva internet stvari (engl. IOT). tehnologijaOčekuje se kako će primjena uređaja koji međusobno brzo i pouzdano komuniciraju automatizirati brojne kućanske i poslovne radnje. Ericsson, koji je lider u novoj tehnologiji, predviđa kako će do 2022. godine u svijetu biti povezano 18 milijarda uređaja. Primjenom umjetne inteligencije sustav će dijeliti znanje, štedjeti energiju i troškove, povećavati produktivnost, a sve zbog goleme količine podataka koja će se prikupljati preko fizički odvojenih senzora. Kombinacija umjetne inteligencije i strojnoga učenja uz uvjet stabilne komunikacije koju pruža 5G omogućit će primjenu naprednih tehnologija. Prometni sustav međusobno povezanih subjekata moći će funkcionirati kao živčani sustav s pametnom regulacijom prometa i autonomnim vozilima, što će značajno smanjiti gužve, zagađenost i praktički eliminirati prometne nesreće. Do punoga će učinka doći i uporaba električnih vozila. Unutar kućanstava, stambenih zgrada i gradskih blokova lakše će se upravljati grijanjem, rasvjetom, upozorenjima na potencijalne opasnosti i slično. Medicinska je skrb jedan od najvećih potencijalnih korisnika bolje obrade važnih podataka. Bit će moguće postavljati rane dijagnoze na daljinu, a u perspektivi obavljati i daljinske medicinske intervencije. Po predviđanjima, poljoprivreda će se u budućnosti koristiti automatiziranim strojevima, sustavima navodnjavanja i slično, pa su Osijek i Slavonija dobar početni izbor za primjenu nove tehnologije.

Velika prilika

Zbog komunikacijske, ali i drugih tehnologija, porast će produktivnost ljudskoga rada te će se smanjiti potreba za izravnim ljudskim uplitanjem u brojne procese, nadzore, te čak i u odlučivanje. Gdje god je moguće, strojevi će preuzeti funkcije koje su do sada obavljali ljudi. Potreba za ljudskim radom će se, dakle, smanjivati, što će predstavljati izazov budućega društvenog uređenja i raspodjele od strojeva stvorene vrijednosti. Ako se zadaća obavi kako treba, budućnost možda nosi društvo u kojemu će motivacija za kriminalnim radnjama biti svedena na minimum. Na brojnim će se područjima povećati ljudska sigurnost, cijena čega će ipak biti apsolutna kontrola i nadzor svakoga pojedinca. U svakome će se trenutku moći znati gdje se koji pojedinac nalazi i što radi.

Još uvijek je neizvjesno kojom će se brzinom razvijati primjena 5G tehnologije, naročito zbog visokih troškova ulaganja koji bi samo za Hrvatsku iznosili nekoliko milijarda eura, ali je evidentno kako je njezina puna primjena neminovna. Potencijal koji nudi boljim proizvodima, njihovom učinkovitijom proizvodnjom i općenito učinkovitijim društvo prilika je koju Hrvatska ne smije odgađati i ne može se mjeriti kratkoročnim ekonomskim povratom. Hrvatska treba nastojati biti jedan od lidera pune primjene 5G tehnologije na čitavome svom području, čime bi sigurno privukla toliko željena izravna strana ulaganja.

Marijan Jović
Hrvatski tjednik

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.