Bravo za Braću Pivac zbog kupnje Kraša!

Mesna industrija Braća Pivac uspjela je u nakani kupnje 18 posto dionica Kraša koje su preko KrašKraš-ESOP-a držali sami zaposlenici te kompanije. Time završava rijedak, ali relativno uspješan model upravljanja kompanijom od samih zaposlenika. Na grupi Pivac sada je teret zadržavanja kvalitete kadra koji radi u Krašu, a sasvim sigurno je dobar znak vjera u te radnike te kupčevo jamstvo zadržavanja i radnika i proizvodnje unutar granica Hrvatske. Osim toga, ispoštivat će sve dosadašnje kolektivne ugovore i sporazume koji reguliraju prava zaposlenika. Još više, Mesna industrija Braća Pivac, Kraš-ESOP i sindikat PPDIV istodobno su sklopili sporazum o socijalnom partnerstvu, što je hvalevrijedan potez obiju strana. Po najavama iz grupe Pivac, pred Krašom je proces ulaganja u modernizaciju, optimizaciju i posljedično veći plasman proizvoda te višu stopu profitabilnosti, od čega bi trebali profitirati i zaposlenici i društvo u cjelini.

Koristan investitor

U Pivcu očito imaju ozbiljne namjere kada je riječ o razvoju Kraša kad daju ovakva obećanja, a i za samu državu je bolje da je kupac iz Hrvatske nego da je u nakani kupnje preuzimanjem putem burze uspio drugi takmac, Nebojša Šaranović, jer bi i kvaliteta i lokacija same Kraševe proizvodnje postali upitni. No da je umjesto radnika prodavač bila Proračudržava, tko zna u čijim bi rukama Kraš završio. Šaranović je, naime, vlasnik dviju konditorskih tvrtki u Srbiji koje se kvalitetom ne mogu nositi s Krašom, ali mogu ponuditi jeftiniju proizvodnju dok Kraš nudi iznimno vrijedne artikle koji se mogu proizvoditi bilo gdje. Grupa Pivac nema druge nego unaprjeđivati poslovanje tvrtke u Hrvatskoj, uz podizanje kakvoće proizvoda i asortimana, o čemu moraju voditi iznimnu brigu, s obzirom na to da je kvaliteta proizvoda ono što Kraš drži u borbi sa snažnom inozemnom konkurencijom. Naravno, određenih optimizacija poslovnih procesa i rezanja troškova svakako će biti, što je i logično sada kada jedan vlasnik vodi igru. Sam plasman Krašovih proizvoda bit će znatno ojačan kada iza sebe ima dodatnu snagu vodećega distributera mesa u Hrvatskoj s otvorenim kanalima prodaje u zemlji i u inozemstvu i s razgranatom mrežom vlastitih prodajnih mjesta.

Grupa Pivac u mesnoj industriji pokazala se kao odličan investitor od kojega su njegove akvizicije PPK Karlovac i čakovečka Vajda imali velike koristi, a i sama namjera povećanja proizvodnje i obrade mesa unutar Hrvatske od velikoga je značaja za zemlju koja je postala gotovo isključivo uvoznik hrane. I Pivac je veliki uvoznik mesa što će se, nadajmo se, vremenom mijenjati, ako Vlada shvati važnost povećanja domaće proizvodnje i konačno izradi kvalitetnu strategiju razvoja stočarstva.

Stabilna kompanija

Cijena od 860 kuna po dionici koju će Pivac platiti radnicima dvostruko je viša od knjigovodstvene i trideset puta viša od godišnje dobiti po dionici, što se na prvi pogled čini kao precjenjivanje. Međutim, osim nesporne kvalitete proizvoda i branda, Kraš je stabilna kompanija, relativno dobro kapitalizirana te ostvaruje godišnju prodaju koja se kreće oko milijardu kuna. Uz bolju kontrolu troškova te ulaganje u modernizaciju proizvodnje i logistiku, novi će vlasnik svakako podići profitnu maržu s niskih pet posto na barem deset tako da će aktualna cijena na kraju u stvari biti realna. Prihod Mesne industrije Braća Pivac također se kreće oko milijarde kuna, a ako su dosadašnjim poslovanjem uspjeli uštedjeti kapital kojim sada kupuju Kraš, nemaju značajnoga rizika zbog ovoga krupnog zalogaja, za razliku od nekadašnjeg Agrokora koji je svoje iracionalno širenje financirao iz duga i logično loše završio. U mesnoj industriji PivacPivčeve akvizicije prošle su izvrsno. PPK iz Karlovca je od 2010. godine udvostručio poslovne prihode i prešao milijardu kuna uz profitnu maržu od desetak posto, uz ulaganja u pogone od stotinu milijuna kuna. Vajda iz Čakovca je od ulaska u grupu Pivac gotovo udvostručila prihode i u nju je uloženo pedeset milijuna kuna u nove pogone i klaonicu.

Zaokruživanje poslovanja

U Vrgorcu Pivac završava pršutanu koja će godišnje izbaciti 300 tisuća komada dalmatinskoga pršuta i to od sirovine domaćega podrijetla, za razliku od dosadašnje koja je bila isključivo inozemna. Od velikoga uvoznika mesa, grupa Pivac krupnim koracima zaokružuje proces od proizvodnje do izravne prodaje, barem što se tiče svinjskoga mesa. To je i pokazatelj kako bez velikih sustava poljoprivredna proizvodnja ne može napredovati. Brojni se kooperanti tako imaju za koga vezati i plasirati svoju sirovinu. U mesnoj industriji postigli su izvrstan rezultat te bi bilo od koristi da sličan put zacrtaju i Krašu, koji uz dodatan kapital i bolje upravljanje ima sve preduvjete postati ozbiljan proizvođač i na svjetskoj razini. Ne treba sumnjati kako će u grupi Pivac pronaći adekvatan kadar za provođenje takvoga plana. Palac gore za sve domaće kompanije koje razvijaju domaću proizvodnju i sebi ostvaruju pristojan profit, a državi prihode od kojih se mogu platiti i liječnici i prosvjetni djelatnici.

Marijan Jović
Hrvatski tjednik

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.