Pismo Jurice Jurišića iz Vinkovaca Glavnom odboru Matice hrvatske

Kao dugogodišnji član Matice hrvatske s bolom u duši godinama već pratim žestoko osporavanje projekta izgradnje Matoševe rodne kuće u Tovarniku, koje provode pojedini, blago rečeno, suspektni članovi Matičine uprave, o čijim nečasnim radnjama sve više pojedinosti saznajemo iz medija. Još od proljeća, nakon što sam s nekolicinom prijatelja posjetio Matoševu rodnu kuću, kanim Vam se obratiti s molbom da se konačno trgnete i zauzmete za našeg Antuna Gustava Matoša kako bismo ga u izvrsno osmišljenom spomen-postavu predstavili svima u svijetu i Domovini koji vole i cijene hrvatsku književnu i kulturnu baštinu.

Matoš kuća

Stoga sam, pozivajući se na veliku Matičinu tradiciju, na koju smo slino ponosni, slobodan predložiti Vam sljedeće: zbog prouzročene goleme kulturne, političke i materijalne štete, odmah i bezuvjetno obustavite sramotni postupak ovršne prodaje Matoševe rodne kuće, koji nesumnjivo predstavlja najtužniju epizodu u povijesti Matice hrvatske; da utvrdite odgovornost onih članova Matičine uprave koji su odgovorni zbog gubitka te neprocjenjivo vrijedne imovine koja je bila u vlasništvu Matice hrvatske.

5 Matoseva spomen kuca pogled iz zraka 20190928

Nadam se kako ćete ove moje prijedloge razmotriti i prihvatiti u kontekstu proljetos objavljenih dvaju srbijanskih dokumenata – odluke Matice srpske o osnivanju Krajiškog odbora za Vojnu Granicu, Slavoniju, Dalmaciju i Hrvatsku te Povelje o srpskom kulturnom prostoru. Uvjeren sam kako dijelite moje mišljenje o neprihvatljivosti kukavičkoga povlačenja Matice hrvatske iz Srijema pred sve agresivnijim srpskim imperijalizmom, koji svoje ciljeve ostvaruje ponajprije koristeći se kulturnim i vjerskim ustanovama u svim hrvatskim zemljama.“

Jurica Jurišić
Hrvatski tjednik

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.