Obilježena godišnjica smrti ratnoga pobjednika

Polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom prošloga je tjedna u Zagrebu obilježena 21. Svijećagodišnjica smrti ratnoga ministra obrane Gojka Šuška. Nakon što su u četvrtak na ministrovu posljednjem počivalištu, na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj, položeni vijenci i zapaljene svijeće, u petak je vojni biskup i ordinarij mons. Jure Bogdan, u nazočnosti mnoštva prijatelja, poštovatelja, vojnika, časnika i članova obitelji, predvodio misu zadušnicu u crkvi bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, u Avenija Gojka Šuška u Dubravi. Misi su pribivali potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, haaški uznik Dario Kordić, generali Ljubo Ćesić Rojs, Krešimir Ćosić, Miroslav Tuđman, Mijo Zlatan Jelić, Stanko Sopta Baja, bivši ministri Milan Kovač, Ljilja Vokić, članovi Hvidre Ivan Pandža, Marko Radoš, vijećnica u skupštini Grada Zagreba Dragica Nikolić, predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Ante Beljo, Gordana Turić, Miroslav Međimorec, Hrvoje Kačić i brojni drugi. Misno slavlje je svojom pjesmom uveličala klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

I ovogodišnje je obilježavanje pokazalo kako ne jenjava sjećanje i uspomena na velikoga i samozatajnoga ratnog pobjednika, na najbližega suradnika predsjednika Tuđmana iz sudbinskih dana stvaranja hrvatske države. Sudionici Šušaksvečanosti prisjetili su se presudnih bitaka Domovinskog rata i povijesne uloge ministra Šuška. On je kao ministar obrane dao nemjerljiv prinos u ustrojavanju i jačanju Hrvatske vojske, u brojnim ratnim operacijama te u stvaranju i obrani nove i ŠušakPovodom ove godišnjice trenutačni ministar obrane Damir Krstičević priopćio je kako je ministar Šušak, uz prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i hrvatske branitelje, jedan od najzaslužnijih za uspješno vođenje i pobjedonosni završetak Domovinskoga rata. "Imao je viziju razvoja Hrvatske vojske i bio je velik na djelima. Svojim potezima i odlukama trasirao je put pobjedničke Hrvatske vojske prema budućnosti", smatra Krstičević. samostalne države Hrvatske. Bio je na čelu slavnih vojnih pobjeda u Oluji i Bljesku, iz 1995. godine, u kojima je Hrvatska vojska do nogu porazila neprijateljsku srpsku vojsku. Nakon tih akcija dobio je brojna priznanja, zbog primjene novih, zapadnih vojnih doktrina temeljenih na standardima NATO-a. Vremenski odmak sve više podcrtava Šuškovu političku i vojničku ulogu u nastanku moderne Hrvatske.

Povodom ove godišnjice trenutačni ministar obrane Damir Krstičević priopćio je kako je ministar Šušak, uz prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i hrvatske branitelje, jedan od najzaslužnijih za uspješno vođenje i pobjedonosni završetak Domovinskoga rata. "Imao je viziju razvoja Hrvatske vojske i bio je velik na djelima. Svojim potezima i odlukama trasirao je put pobjedničke Hrvatske vojske prema budućnosti", smatra Krstičević.

Počast ratnom ministru obrane odali su državni tajnik Morha Tomislav Ivić i zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drago Matanović. Oni su u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika Glavnoga stožera, položili na KninŠuškov grob zajednički vijenac, s umirovljenim generalom Miljenkom Filipovićem, izaslanikom predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, te s izaslanikom ministra hrvatskih branitelja, državnim tajnikom Ivanom Vukićem.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Nakon povratka iz iseljeništva 1990. godine obnašao je dužnost ministra obrane u svim hrvatskim vladama od 1991. do svoje smrti 1998. godine. Odlikovan je Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto '95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. Posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske. U središtu Širokoga Brijega, točnije na trgu koji nosi njegovo ime, otkriven je 31. svibnja 2008. godine spomenik Gojku Šušku, ministru obrane Republike Hrvatske. Ljiljana Bunjevac-Filipović snimila je o ministru Šušku dokumentarni film Pobjednik iz sjene.

Hrvatski tjednik

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.