Hrvatski tjednik
 

 Humoreska, ali dosta ozbiljna

Svaka je bitka posljednji, odlučni i teški boj, a u tom je boju pobijedila kršćanska vojska. Matko MarušićBitka je uzbudljiva i lijepa, napose na filmu, ali kad se pogleda bojno polje nakon bitke, ono nije ni uzbudljivo niti lijepo: na sve strane mrtvi, u različitim položajima, ranjeni jauču, preživjeli traže mrtve koji su im važni, udareni u glavu polusvjesni tumaraju bojištem (takvih je ovdje bilo najviše), a neki se spremaju i na pljačku mrtvih i ranjenih, svi u odorama vrlo različitih boja i ne zna se tko je tko i tko je što, a ne znaju ni oni sami.

Tako izgleda scena hrvatskoga političkoga bojnoga polja godine Gospodnje 2017. nakon dvije godine ratovanja. Neznanac sa Sjevera, vitez hladan kao špricer, pristojan kao časna sestra, kršten na Farosu, obrazovan u najboljim protestantskim školama Sjevera, očeličen u Galiciji, blagoslovljen u Mississaugi, okupio je gotovo razbijenu kršćansku vojsku (neki ju nazivaju demokršćanskom, ali to je tautologija), složio je u simetrične redove i pregazio sve protivnike, od Čarkara s Mosta, preko Seljaka bez Imanja, do Klaunova Kraljevstva Bezbožničkoga.

Zapravo nije bilo mnogo mrtvih jer se porazom brojilo skidanje maski, ali to je za većinu bilo i bolnije i pogubnije od časne viteške smrti. No Markiz od Stiera nije mogao podnijeti da bez oprosta Božjega strada toliko bezbožnika i tražio je dvanaest pjevanih misa za njihove duše koje možda ipak imaju; ali vojska je trebala krenuti na Zapad, prema Europi, i nije bilo vremena za mise, niti pjevača za kor.

Plava Djeva Iz Sviniške Šume zakasnila je na posljednji i odlučni teški boj i bila je zbog toga jako ljutita pa je zatražila privilegiju da zaplijeni zastave poraženih; trebale su joj za karneval u Svinjiškoj šumi.
– Izvolite, uzmite – rekao je Neznanac sa Sjevera – all inclusive.

Djeva je pregledala bojište i vratila se ljutita:

– Sve imaju crvenu zvijezdu.
– Žao mi je – rekao je ljubazno Neznanac sa Sjevera – ne vidim zašto bi Vam to smetalo u karnevalu. Uostalom, neke imaju vrlo male zvijezde.
– Gluten i zastave s crvenom zvijezdom ne podnosim još od djetinjstva. Ima li barem onih s mrtvačkim glavama?
– Nema – rekao je Neznanac sa Sjevera tonom koji je odavao tolerantno čuđenje njezinoj neupućenošću – njihova koalicija ima sporazum da te ne nosi u javnosti.

Razmažena zbog viteškoga roda i nenadmašene ljepote, nije mogla podnijeti da joj se želja ne ispuni pa je isplazila jezik Neznancu sa Sjevera i okrenula konja natrag u šumu. Nijemo ju je pratio Sporogo(vo)reći Mudrac sa Sabljom, ljutit na sebe i na cijeli svijet što mu je sablja u tako krasnoj prigodi ostala neomaštena.

Vojvoda Gromkoga Glasanja (od Lijevna) dolazio je na bojno polje drugim putom, ali i on je zakasnio. Krenuo je iz daleka i na vrijeme, ali Bezbožnici prerušeni u Hrvate koji govore engleski namamili su ga ponudom uloge staroga svata na vjenčanje, a poslije se pokazalo da je to bilo sklapanje partnerstva dvaju muškaraca. Nerazumljivo je opsovao komuniste, kuburama skinuo sedam brzoletećih lastavica (ni jednu nije promašio!) i otputio se u krčmu, naredivši pratnji da najprije izvidi ima li krčma križ i da nije opet neka komunistička podvala.
Šaka preživjelih Bezbožnika prerušila se u Klaunove na Zadatku i, kao da izgubljena bitka nije njihova briga, otputila se zabavljati narod glupim šalama. Na kraju su im zalijepili flastere na usta i bojišnica je zapala u sumaglicu s vonjem trulih lešina koji je jačao. Samo su Bezbožničke Vještice još nešto nerazumljivo kričale, ali onda ih zatukoše Klaunovi na Zadatku (koji to uopće nisu bili), da ne bi brbljajući otkrile spin da se oni samo prave glupima.

Galama se čula tek od Čarkara s Mosta, koji su izbjegli bitku, s izlikom da su u zadnji čas ustanovili da nisu oboružani ničim nego poštenjem. Prosvjedovali su što se u bitci poštenje ne boduje bez dokazivanja, i što najglasnije, ma zaglušujuće, izvikivanje vlastite duševne čistoće ne donosi prednost. Uskoro se okrenuše (prerušenim) Klaunovima na Zadatku, ali pridošlicama se nitko nije smijao, pače neki su i plakali.

U to je vrijeme GOVNG bio zabavljen kontrolom izbornoga procesa pa je još uvijek vladao kršćanski običaj da se pobjednik odmah okrene spašavanju izgubljenih duša, a to je Neznanac sa Sjevera također izvrsno radio. Nagnuo se nad jednoga umrtvljenog Bezbožnika, koji zapravo nije bio mrtav, nego se takvim činio zbog ingestiranoga otrova za korov iz motorole kojom je dugo unosio kaos u kršćanske redove. No odmah nastade mrmor nezadovoljstva na desnome krilu njegove vojske. Tamo su do maločas vojevali Napaćeni, Poniženi i Iskorijenjeni, koji su sada pili pivo i s velikom dozom divljenja i malom dozom sumnje gledali što radi njihov Neznanac sa Sjevera:

– Njega mrtva vidaš, a nas žive puštaš da čekamo; povedi nas tražiti grobove naših najmilijih koje su pobili Bezbožnici, kao što si obećao! Vrijeme je da im kosti kršćanski pokopamo – povikao je netko.

– Krećemo u ponedjeljak, najdalje u utorak. No prije moramo Markizu od Stiera, bez njega se takve odluke ne mogu donositi – odgovori blago Neznanac sa Sjevera.

Ali mrmor ne prestade; prigovarali su mu da vida rane i krsti svakakve sumnjive likove koji su se družili, čak i u brakove udruživali s Bezbožnicima, a neki su slušali poslijediplomske programe u Otvorenom Kraljevstvu Udbenome. Neznanac sa Sjevera pozivao se na blistavu pobjedu, na milostivu vjeru Kristovu kojoj su svi pripadali, na dobrostivost i vjeru naroda hrvatskoga koji su svi ljubili, te na rast BDP-a i izvoza, ali Napaćeni, Poniženi i Iskorijenjeni ostadoše tvrdoglavi i odadoše se Žuji, napose stoga što je i njihova Sveta Nogometna Vrsta zeznula nekoliko lijepih snova koje su bili sanjali. Neznanac sa Sjevera blago ih je i uvjerljivo korio, prizivajući ih vjeri njihovih otaca i inkluzivnosti, ali oni zaprijetiše da će otrčati za Djevom Iz Sviniške Šume.

– Pa tko će vas onamo odvesti, braćo moja najdraža? – upita Neznanac sa Sjevera.

– Ne laži, Veleučeni – odgovoriše oni – mi znamo da ti najviše voliš onoga raspopa Marasa.
– Molim vas za barem zrnce političke zrelosti – dozirano se nasmiješi Neznanac sa Sjevera – to je bila diplomatska šala. Očekivao sam da ju on ne će shvatiti, ali mislio sam da Vi sigurno jeste.

– Jesmo, jesmo – požuriše ga uvjeriti. – To je bilo jasno k'o dan.
No Neznanac sa Sjevera nije bio zadovoljan njihovom idejom da slijede Plavu Djevu:

– Niste mi odgovorili: tko će vas voditi u Svinišku Šumu?

– Ima Mate motorolu, odnio je onom debelom Bezbožniku; nema u njoj više metanola.

– Motorola nije za orijentaciju u šumi.

– Ima Vojvoda Gromkoga Glasanja (Lijevanjski) đipijes, on će nas voditi – dahnuše oni uglas.

– Vojvoda Gromkoga Glasanja (Lijevanjski) ne može, jako je zauzet nekim administrativnim poslom – upade jedan dvostruki špijun Otvorenoga Kraljevstva Udbenog zakrinkan kao civilna osoba iz militantne udruge za uživanje u činima koji se ne smiju izgovoriti.

 

– I kubure su mu prazne – dopuni ga jedan od prerušenih u Klaune na Zadatku.

– Onda će nas voditi Sporogo(vo)reći Mudrac sa Sabljom – kliknuše Napaćeni, Poniženi i Iskorijenjeni.
– Ih – nasmija se jedan prerušeni Klaun na Zadatku – dok vam on opiše put, Djeva Iz Sviniške Šume bit će miljama daleko, možda već u bikiniju na plaži u Brelima.

– Što ćemo unda? – zdvojno uzdahnuše Napaćeni, Poniženi i Iskorijenjeni.

– Dođite meni, maleni – reče najneučenijim glasom kojim je mogao Neznanac sa Sjevera.
Napaćenima, Poniženima i Iskorijenjenima taj se poziv učini bliskim, pa upitaše:
– A kud ćeš unda ti s nami?

– Idemo Markizu od Stiera u samostan, ispovjediti grijehe, izmoliti pokoru i Gospodina slaviti, sve kako inkluzivno propisuju braća iz najkršćanskijega europskoga grada, onoga na B.

– Nije valjda Beograd? – uskliknu panično jedan Napaćeni, Poniženi i Iskorijenjeni.
– Nemoj zajebavat, ne daj, Bože, da je taj; nego ti je to Brukseles – ljutnu se jedan drugi Napaćeni, Poniženi i Iskorijenjeni čiji je sin dvije godine studirao Politologiju u Padovi.

– A koja je razlika?

– Brukseles je mnogo sjevernije, brate moj nenaučeni.
Svi ušutješe.

– Bit će to dugačka misa, i još tiha – promrmlja za sebe Neznanac sa Sjevera – ali mora se napraviti ono što se mora napraviti.

Magla se diže i oni složno krenuše na put. U početku je desno krilo malo posrtalo, a onda uhvati korak i zemlja zadrhta od njegove spremnosti i snage, pa zagrebačke frajle istrčaše da vide tko to tako bodro stupa.

– Gle, neke plaču – ljutnu se Knez Specijalac koji je stupao s desna Neznancu sa Sjevera. – Koji im je vrag, mi ćemo se sigurno vratiti.
– Nije to baš tako jednostavno – otpovrnu Neznanac sa Sjevera – najprije moramo čuti što će Markiz od Stiera poručiti u svojoj analitičkoj propovijedi.

– A što ako je još tužan pa ju ne napiše? Što ako u samostanu ne bude toliko papira? Ili tinte?
– Nema veze – promrmlja više za sebe Neznanac sa Sjevera – ako ne će on, ja ću. Najvažnije je biti umjeren i inkluzivan.

– Umjeren i inkluzivan – pomisli u sebi gorko Knez Specijalac – bojim se da će ovo za mene biti Križni put drugim sredstvima.

Legenda:

Neznanac sa Sjevera, vitez hladan kao špricer, pristojan kao časna sestra, kršten na Farosu, obrazovan u najboljim protestantskim školama Sjevera, očeličen u Galiciji, blagoslovljen u Mississaugi, okupio je gotovo razbijenu kršćansku vojsku (neki ju nazivaju demokršćanskom, ali to je tautologija), složio ju u simetrične redove i pregazio sve protivnike, od Čarkara s Mosta, preko Seljaka bez Imanja, do Klaunova Kraljevstva Bezbožničkoga.

prof. dr. sc. Matko Marušić
Hrvatski tjednik

Hrvatski tjednik

Sub, 23-06-2018, 12:17:31

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
2
4
6
8
11
12
13
15
16
18
19
20
22
28
29

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

PRETPLATA

Svakoga četvrtka
Hrvatski tjednik,
a sve drugo je manipulacija!

Posebna ponuda

Hrvatski tjednik dolazi s vrlo niskom cijenom pretplate!

Godišnja pretplata iznosi samo 678 kuna,

170 eura za zemlje EU i 200 eura za prekooceanske zemlje.

Hrvatski tjednik 210 41

Želimo da Hrvatski tjednik dođe u svaki hrvatski dom!

Podatci u računima

Žiro-račun: 2500009-1101384007

Banka: Hypo Alpe-Adria-Bank
Korisnik: Tempus d.o.o. Zadar
IBAN: HR61 2500 0091 1013 84007
BIC:HAABHR22

KONTAKTI

Hrvatski tjednik

KONTAKTI

TelefonTelefon
Hrvatskog tjednika:
+385 (0)23/305-277

Fax
Fax:
+385 (0)23/309-180

Elektronička pošta
Elektronička pošta:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preporučite članke

Podržite članke na jednoj od socijalnih mreža jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

Preporučite Hrvatski tjednik, portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Copyright © 2018 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).