Nakon izraelsko-hrvatskog Memoranduma za unaprjeđenje obrane

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević prošlog je Krsticevic Liebermantjedna boravio u službenom posjetu Državi Izrael gdje ga je uz vojničke počasti primio izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman. Posjet je organiziran u cilju intenziviranja dosadašnjih sveukupnih bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Izraela. Tom prigodom ministri Krstičević i Lieberman potpisati Memorandum o razumijevanju u području obrane, što je postao temelj za unaprjeđenje obrambene suradnje dviju zemalja.

Zaključeno je, da osim suradnje na uvođenju novog sustava Domovinske sigurnosti Hrvatske, razmijenit će se i iskustava na području vojne izobrazbe, te vojno-gospodarske i tehničko-znanstvene aktivnosti u zajedničkim istraživanjima. Ponovljeno je kako postoji podudarnost nacionalnih interesa Hrvatske i Izraela, pogotovo jer obje države dijele niz zajedničkih pogleda ČinjenicaČinjenica je, prema izraelskim izvorima, kako Hrvatska i Izrael imaju dobre političke i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, te da će produbit svoje političke i vojne veze i postati vojne saveznice.na svijet. Na sastanku je bilo riječi i o budućnosti borbenog zrakoplovstva Hrvatske, kojom prilikom su Hrvatskoj ponuđeni američki F-16 oplemenjeni sofisticiranom izraelskom tehnologijom.

Temelj za unaprjeđenje sadržajne suradnje dviju država nastavljen je nakon uspješne hrvatske “kanader Ustaška zmijadiplomacije”, kada je krajem studenog prošle godine Hrvatska u Izrael poslala svoja dva kanadera CL-415 s ukupno 14 članova posade dok su Izraelom plamtjeli šumski požari biblijskih razmjera. Nastavilo se potom službenim posjetom premijera Plenkovića i srdačnim susretom s izraelskim premijerom Netanyahuom.

Činjenica je, prema izraelskim izvorima, kako Hrvatska i Izrael imaju dobre političke i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, te da će produbit svoje političke i vojne veze i postati vojne saveznice.

Takva potvrđena visoka razina prijateljskih i sveukupnih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael, te najnovija zajednička ambicija za unapređenje suradnje ministarstava obrane koja uspješno surađuju još iz Domovinskog rata, samo su dokaz svim onima, iz tzv. regije, ali i nekim unutarnjim političarima koji Hrvatima lijepe etikete lažnog fašistoizma i ustaštva, da izmišljaju kako bi hrvatskoj državi samo napakostili. Jer, Izrael sigurno u takvom slučaju ne bi nam pružio ruku prijateljstva.

Tomislav Držić
Hrvatski tjednik

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.