Hrvatski tjednik
 

 Otkrivamo kako je na marginama zakona javnosti nepoznat poduzetnik razvio biznis u Novome Zagrebu, Sesvetama, SAD-u, Češkoj i na Britanskim Djevičanskim Otocima

Brzi gotovinski kredit do 2000 kuna uz efektivnu kamatnu stopu iznad 20 posto mjesečno teško se može nazvati drukčije nego lihvarskim kreditom. Ipak, takvi krediti se i dalje nude na hrvatskome tržištu. Iako se Ministarstvo financija u nekoliko navrata, pa čak i promjenom Zakona o potrošačkome kreditiranju i uvođenjem licencija (odobrenja), krenulo obračunati sa sivim kreditnim tržištem, ono i dalje cvjeta.

Nakon što je više tvrtki iskoristilo raniju zakonsku prazninu i ponudilo tzv. sms kredite bez detaljne kreditne provjere do iznosa od 1500 kuna, Ministarstvo financija iniciralo je 2012. izmjene Zakona o potrošačkome kreditiranju kojim je to ukinuto te je uvedena obveza licenciranja. Nakon toga nekoliko zagrebačkih tvrtki koje su nudile, primjerice, zajmove do 1400 kuna uz mjesečnu naknadu od 350 kuna (Mobitel proizvodi) ili uz naknadu do 299 kuna (Odmah d.o.o.), povukle su se s hrvatskoga tržišta i prestale odobravati sms kredite.

Radilo se o tvrtkama u vlasništvu švedskih (Oste Popović, Luka Čulić i John Alexander Joakim Grundstroem) i islandskih državljana (Skorri Rafn Rafnsson). Neke druge poput Ferratuma iz Zagreba koje su zajam od 1400 kuna odobravale uz naknadu od 350 kuna mjesečno taj su posao nastavile raditi u suradnji s tvrtkama istog vlasnika registriranima u Španjolskoj (Madrid) – Nereida i tvrtkom Global Guarantee OU iz Estonije.

IzigravanjeFerratum međutim nije jedini na hrvatskome tržištu koji vjeruje da je uspješno izigrao Ministarstvo financija. Zagrebačka tvrtka Unesa, registrirana u Sesvetama, također nudi slične gotovinske kredite. Isto tako, zaobilazi Zakon o potrošačkome kreditiranju i nudi kredite bez kamata (www.brzizajam.com) i ww.wnetinfo.hr, ali obvezujući korisnike na kupovinu usluga internetskoga informiranja o bankarskim uslugama.Naime, Ferratum je osnovala finska tvrtka JT Family Holding, a u upravi je, uz nekoliko finskih državljana, i Ferratumjedan Slovenac, Izidor Korpar, i upravo Ferratum i dalje obavlja sav posao oko kredita, no sada kao savjetnik inozemnim kreditorima koji nude zajam od 1500 kuna uz troškove kredita od samo 30 kuna (španjolskoj tvrtki) i obvezno plaćanje jamstva od 375 kuna (estonskoj tvrtki). Dakle ukupno mjesečna kamata iznosi 405 kuna ili čak 27 posto. (www.nereidaspain.com)

Ferratum se time prilagodio zakonskim izmjenama koje propisuju da nije potrebno odobrenje Ministarstva financija za potrošačko kreditiranje bez kamata ili uz trošak do 30 kuna. No dodatna faktura bez koje nije moguće dobiti zajam cijelu priču čini mnogo skupljom.

Ferratum međutim nije jedini na hrvatskome tržištu koji vjeruje da je uspješno izigrao Ministarstvo financija. Zagrebačka tvrtka Unesa, registrirana u Sesvetama, također nudi slične gotovinske kredite. Isto tako, zaobilazi Zakon o potrošačkome kreditiranju i nudi kredite bez kamata (www.brzizajam.com) i ww.wnetinfo.hr, ali obvezujući korisnike na kupovinu usluga internetskoga informiranja o bankarskim uslugama.

Na kredit od 1000 kuna plaća se tako dodatnih 150 kuna mjesečno ili 15 posto. Unesa nudi korisnicima da biraju rokove otplate od 15 ili 30 dana, kao i iznose zajma od 500 do 2000 kuna, pri čemu se usluge informiranja plaćaju od 100 do 400 kuna ovisno o rokovima otplate i iznosu zajma. Na zajam od 2000 kuna cijena usluga informiranja je 400 kuna mjesečno ili 20 posto iznosa kredita, dok na manji iznos ta kamata doseže i 25 posto mjesečno.

Poštanski sandučić jedini znak postojanja tvrtke

Tvrtka Unesa, odnosno partnerska tvrtka Peco Agency Projekt, registrirana na istoj adresi u Sesvetama (Rimski put 50) jasno navodi da za zajam nije potrebno odobrenje Ministarstva financija i da ne podliježe Zakonu o potrošačkome kreditiranju (prema čl. 3 točka 1. stavak d). Zakon izričito kaže da se ne primjenjuje na 'ugovore o kreditu prema kojima se kredit odobrava bez kamata i bez ikakvih drugih naknada te ugovore o kreditu prema čijim se uvjetima kredit mora otplatiti u roku od tri mjeseca, a plaćaju se samo naknade u iznosu od najviše 30 kuna'. Dodatni troškovi, međutim, cijelu stvar poskupljuju i kamatu dižu na 20 posto mjesečno što je prema svim kriterijima lihvarska kamata.

LihvarenjeTko stoji iza tvrtke Unesa? Prema sudskome registru vlasnici i direktori Unese su Nenad i Sanja Uzelac, koja je i direktorica tvrtke Peco Agency Projekt čiji je osnivač američka tvrtka Peco Agency, registrirana u glavnome gradu američke savezne države Wyoming Cheyenneu. Zašto Wyoming? Zato što je to jedna od poreznih oaza u SAD-u, uz Delaware i Floridu najatraktivnija poduzetnicima iz Europe.

Tko je stvarni vlasnik Peco Agency Projekta? Predrag Uzelac, sin istaknutoga borca NOB-a, donedavnoga člana predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista i jednoga od osnivača Saveza društava Josip Broz Tito Nikole Uzelca, koji živi upravo na toj adresi, Rimski put 50. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović Nikolu Uzelca je sredinom 2012. odlikovao redom Stjepana Radića za doprinos u antifašističkoj borbi. Nikola Uzelac oglušio se međutim na sve upite o spomenutim tvrtkama.

KreditiranjeTvrtke Trag i Ari-gradnja također su se potkraj 90-ih i u prvim godinama 21. stoljeća bavile među ostalim sivim i nelegalnim kreditiranjem. One su sklapale tzv. kredite sa stupova, odnosno preko kreditnih kartica omogućujući očajnim građanima da dođu do gotovinskih kredita uz izrazito visoku zaradu. Korisnik je fiktivno kupio na kredit preko Dinersa, AmericanExpressa ili MasterCard kartice građevinsku opremu ili tehničke uređaje (televizore i slično) u službenim prodavaonicama primjerice Feroimporta ili neke druge tvrtke, a pritom od suradnika tvrtke Trag ili Ari-gradnja primio manji iznos gotovog novca. Svoj kredit dalje je otplaćivao preko mjesečnih obroka.Radi se, dakle, o stanu u stambenoj zgradi u naselju Sopnica Jelkovec, a ne o tvrtki na nekoj od prestižnih zagrebačkih adresa. Njezino postojanje vidljivo je tek po pločicama na poštanskome sandučiću. Na istoj adresi registrirana je i treća tvrtka Peco Projekt, čiji je osnivač i direktor upravo spomenuti Predrag Uzelac, kao i četvrta Peco usluge, čiji je osnivač američka tvrtka Peco Agency, a direktor Predrag Uzelac.

Krediti lihvarskiTo, međutim, nisu i jedine tvrtke koje je u Hrvatskoj pokretao i vodio Predrag Uzelac. Prije 15-ak godina (1999.) u novozagrebačkome naselju Siget bio je na čelu tvrtke Trag koja je silom zakona zbog višegodišnjega neslanja financijskih izvješća brisana iz sudskoga registra. Slično je završila i tvrtka Ari-gradnja čiji je vlasnik bio Nenad Uzelac, a direktor Predrag Uzelac. I ona je ugašena 2012. jer nije podatke o poslovanju slala nadležnim institucijama, kao i tvrtka Mateo trgovina dva, čiji je direktor bio Predrag Uzelac, a osnivač tvrtka Kennan Investments sa Britanskih Djevičanskih Otoka.

Tvrtke Trag i Ari-gradnja također su se potkraj 90-ih i u prvim godinama 21. stoljeća bavile među ostalim sivim i nelegalnim kreditiranjem. One su sklapale tzv. kredite sa stupova, odnosno preko kreditnih kartica omogućujući očajnim građanima da dođu do gotovinskih kredita uz izrazito visoku zaradu. Korisnik je fiktivno kupio na kredit preko Dinersa, AmericanExpressa ili MasterCard kartice građevinsku opremu ili tehničke uređaje (televizore i slično) u službenim prodavaonicama primjerice Feroimporta ili neke druge tvrtke, a pritom od suradnika tvrtke Trag ili Ari-gradnja primio manji iznos gotovog novca. Svoj kredit dalje je otplaćivao preko mjesečnih obroka.

Takvo poslovanje ipak su zapazile i neke od velikih banaka te su prestale prosljeđivati novac tim tvrtkama. Trag je tako zbog milijunskoga potraživanja od Zagrebačke banke završio na Trgovačkome sudu. Iako u najvećim hrvatskim bankama, uključujući i Zagrebačku, s pitanjima o tome nailazimo na zid šutnje, jedan od bivših direktora Zagrebačke banke tvrdi da se Zaba s njima nagodila u strahu da im se ne ponovi slučaj Retag u kojem su izgubili ogroman novac u sporu s poduzetnicima povezanima sa zagrebačkim podzemljem. Tada su od Zagrebačke banke pokojni Andrija Kovačević i Blažo Petrović naplatili 168 milijuna kuna, a Petrović preko AGM-a od Privredne banke 40 milijuna kuna.

Ugašene tvrtke

Nepoznato je jesu li iza ugašenih Uzelčevih tvrtki, o čijim rezultatima poslovanja nema službenih podataka, ostajali dugovi, budući da su gašenja provedena po hitnoj proceduri, a isto tako nepoznato je i ima li iza njih poreznih dugova.

Mico LJubenkoPoznati zagrebački odvjetnik specijaliziran za korporativno pravo Mićo Ljubenko ustvrdio je nedavno kako je blagodat brisanja, prema izmijenjenim odredbama Zakona o registru proteklih godina, iskoristilo više od 35.000 tvrtki u Hrvatskoj i one su otišle s tržišta bez odgovaranja vjerovnicima. On smatra da su tvrtke iza kojih je ostalo neuredno poslovanje trebale biti suspendirane, tako da ubuduće svi vide o kojim se poduzetnicima radilo. U praksi, isti ti poduzetnici koji su odveli neke tvrtke i poslovne partnere u nelikvidnost, naknadno su osnovali neke druge tvrtke bez ikakvih posljedica.

Predrag Uzelac (rođen 1959.), međutim, stoji i iza spomenute tvrtke Kennan Investments na Britanskim Djevičanskim Otocima, kao i iza tvrtke Peco Agency u Wyomingu. Radi se očigledno o uspješnome zagrebačkom poduzetniku i vlasniku brojnih nekretnina i tvrtki u zemlji i inozemstvu o kojemu mediji nisu dosad uopće pisali, a niti on sam nije istupao javno. Osim tvrtki u Hrvatskoj, SAD-u i na Britanskim Djevičanskim Otocima, Uzelac ima tvrtku i u Češkoj.

ČeškaPrema češkome registru Predrag Uzelac od 2000. suvlasnik je praške tvrtke Andijk, čija je direktorica Suzana Simić. Osim Uzelca, suvlasnici su te tvrtke i Maja Novaković, te primjerice kontroverzni poduzetnik Slaven Čolak poznatiji po neuspješnom projektu Fantasylanda u Samoboru i milijunskim dugovima Hrvatskoj poštanskoj banci, Zdravko Pašalić brat nekadašnjeg savjetnika pokojnog predsjednika Franje Tuđmana Ivića Pašalića, Radojka i Momir Pavasović iz Skradinskoga Polja, Petar Budimir, Ivica Čapo, Dragoljub Janičijević iz Zagreba...Kao i mnogi hrvatski državljani, i Predrag Uzelac postao je suvlasnik tvrtke u Pragu radi stjecanja češke boravišne vize. Slično su prije 15-ak godina napravili i mnogi drugi poznati Hrvati – od pjevača (npr. Zlatan Stipišić Gibonni i Oliver Dragojević), sportaša (Igor Štimac, Milivoj Bračun...) do poduzetnika (Pavo Zubak, Petar Pripuz, Miljenko Žaja Krojf, Nikica Jelavić...).

Na taj način iskoristili su, primjerice, i pogodnosti jeftinije kupnje automobila u vrijednosti od oko 5000 eura po automobilu. Brojni hrvatski državljani u pravilu su se koristili uslugama odvjetničkoga ureda Radoje Simića koji je u Češku pobjegao početkom Domovinskog rata u strahu od pakračke postrojbe Tomislava Merčepa i tamo razvio svoj biznis.

Najčešće slavni Hrvati nisu u Prag niti otišli već je sve obavljano preko odvjetničkih ureda, a nerijetko oni nisu niti znali tko je sve suvlasnik u tvrtki koju su osnovali i koja vrlo često nikad nije ni počela poslovati. Tvrtke hrvatskih, ali i srpskih državljana u pravilu su imale mnogo suvlasnika jer je bilo isplativije svakome uplatiti primjerice 700 eura, nego čitav minimalni temeljni kapital od oko 6700 eura.

Prema češkome registru Predrag Uzelac od 2000. suvlasnik je praške tvrtke Andijk, čija je direktorica Suzana Simić. Osim Uzelca, suvlasnici su te tvrtke i Maja Novaković, te primjerice kontroverzni poduzetnik Slaven Čolak poznatiji po neuspješnom projektu Fantasylanda u Samoboru i milijunskim dugovima Hrvatskoj poštanskoj banci, Zdravko Pašalić brat nekadašnjeg savjetnika pokojnog predsjednika Franje Tuđmana Ivića Pašalića, Radojka i Momir Pavasović iz Skradinskoga Polja, Petar Budimir, Ivica Čapo, Dragoljub Janičijević iz Zagreba...

Suzana Simić direktorica je još nekoliko tvrtki u Češkoj (Beloeil, Zadar, Defi, Maksima...), među čijim su suvlasnicima, primjerice, poduzetnici Milan Mićo Carić, ali i pojedini članovi poznati iz crnih kronika poput Blaža Petrovića, Ratka Momčilovića i drugih.

Inozemne Uzelčeve tvrtke ne spominju se ni u nikakvim aferama, s izuzetkom one na Britanskim Djevičanskim Otocima. Naime, na istoj prestižnoj adresi u glavnome gradu te off-shore oaze prije nekoliko godina Amerikanci su ušli u trag libanonskoj tvrtki Ovlas trading koja je financirala terorističku aktivnost libanonskoga šijitskog pokreta Hezbollah i koja osim iste adrese nema drugih veza s Uzelčevim tvrtkama.

Ona je otkrivena u procesu razotkrivanja financijske mreže Hezbollaha u Gambiji, Libanonu, Kongu, Angoli i na Britanskim Djevičanskim Otocima koju su vodila braća Ali i Husayn Tajideen, ponajveći afrički financijeri Hezbollaha. Ali, jedan od bivših zapovjednika Hezbollaha, i Husayn financijer i podupiratelj, braća su Hassima Tajideena, kojeg je SAD još ranije označio kao milijunskog financijera Hezbollaha i stavio ga na crnu listu i koji je formalni vlasnik Ovlas tradinga. Mreža je uključivala građevinske tvrtke, supermarkete u Africi, tvrtke za proizvodnju voća, trgovinu dijamantima i nekretninama.

Prema dostupnim službenim podatcima, hrvatske tvrtke Uzelčevih ostvaruju milijunske prihode u kunama, a direktorska su mjesta rezervirana za članove obitelji – Nenada (rođenog 1979.) i Sanju te Maju Novaković (rođena 1958.) koja je također bila direktorica u nekoliko Uzelčevih tvrtki.

Zamoljeni da prokomentiraju vlasničku umreženost i poslovanje svojih tvrtki te povezanost s ugašenim tvrtkama Predraga Uzelca, Sanja i Nenad Uzelac pitanja su nazvali 'novinarskim maltretiranjem'.

Nenad Uzelac odgovorio je da 'smo ga nasmijali pitanjima o povezanosti tih tvrtki', dok je Sanja Uzelac na zamolbu za intervjuom odgovorila da je 'jedini termin koji možemo dobiti onaj kojega možemo ugovoriti putem odvjetnika nakon iščitavanja teksta'. Pitanja o povezanosti sa Predragom Uzelcem, iako to potvrđuju službeni sudski registri, nazvala je suludima te naglasila da tvrtke poput Unese s njime nemaju nikakve veze i odbila bilo kakvu daljnju komunikaciju.

Na dodatni upit Sanja Uzelac ponovila je da se radi o 'suludim pitanjima' i kazala da 'Predrag Uzelac kojega je obavijestila o upitima,nije ni na koji način uključen u poslovanje tvrtki Unesa i Peco Agency Projekt'.

Nadležne službe ne daju informacije

Svi pokušaji da od Predraga Uzelca dobijemo objašnjenja o poslovanju njegovih tvrtki i o tome kojim novcem one uz lihvarske kamate kreditiraju građane, kao i kako posluju tvrtke u Češkoj, SAD-u i Britanskim Djevičanskim otocima, nisu uspjeli. Uporno je ignorirao sve pozive i upućene mejlove.

PodatciZvjezdana Trečić iz kabineta predstojnika Ureda za sprječavanje pranja novca Ivice Marosa, na pitanje jesu li Predrag Uzelac ili neke od tvrtki s njim povezane bile objektom nadzora Ureda za sprječavanje pranja novca, odgovorila nam je između ostaloga da 'sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma Ured ne smije o prikupljenim podatcima i informacijama o sumnjivim transakcijama i osobama, koje Ured kao financijska obavještajna jedinica prikuplja i obrađuje, kao i o svom postupanju na Ministarstvo financijatemelju Zakona obavijestiti osobe na koje se ti podatci i informacije ili postupak odnose'.Zvjezdana Trečić iz kabineta predstojnika Ureda za sprječavanje pranja novca Ivice Marosa, na pitanje jesu li Predrag Uzelac ili neke od tvrtki s njim povezane bile objektom nadzora Ureda za sprječavanje pranja novca, odgovorila nam je između ostaloga da 'sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma Ured ne smije o prikupljenim podatcima i informacijama o sumnjivim transakcijama i osobama, koje Ured kao financijska obavještajna jedinica prikuplja i obrađuje, kao i o svom postupanju na Ministarstvo financijatemelju Zakona obavijestiti osobe na koje se ti podatci i informacije ili postupak odnose'.

'Nakon što Ured za sprječavanje pranja novca', dodala je između ostaloga, 'ocijeni da u vezi s transakcijom ili određenom osobom postoje razlozi za sumnju na pranje novca ili financiranje terorizma u zemlji ili inozemstvu, Ured slučajeve dostavlja na daljnje postupanje i procesuiranje nadležnim državnim tijelima, poglavito Državnome odvjetništvu Republike Hrvatske i/ili Ministarstvu unutarnjih poslova, te nadzornim službama Ministarstva financija i inozemnim financijsko obavještajnim jedinicama'.

U Službi za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova kazali su pak da nam sukladno zakonskim odredbama ne mogu javno davati informacije o konkretnim tvrtkama i ljudima, odnosno da ne mogu potvrditi jesu li zaprimili prijave ili se vodi postupak zbog lihvarenja, kamatarenja ili sličnih djela protiv tvrtki povezanih sa Predragom Uzelcem.

Iz Ministarstva financija neslužbeno doznajemo da je pokrenut nadzor poslovanja spomenutih tvrtki koje se bave kreditiranjem građana, a nemaju za to odobrenje Ministarstva financija. Nijedna od tvrtki spomenutih u ovom tekstu takvo odobrenje nema, što je vidljivo i na mrežnim stranicama Ministarstva financija gdje je objavljen popis od gotovo 70 tvrtki imatelja odobrenja Ministarstva financija za pružanje usluga potrošačkoga kreditiranja.

Inače, u trenutku kad se autor počeo otvoreno intenzivnije raspitivati o njihovu poslovanju, slučajno ili ne Uzelčevi su krenuli u novi val registriranja svojih tvrtki. Američka tvrtka Peco Agency registrirala je tvrtke City code (Gradski kod) na zagrebačkoj Peščenici, a direktor je Predrag Uzelac, Life code (Životni kod) u Novom Zagrebu, a direktor je Nenad Uzelac, te također u Novom Zagrebu Red star code (Kod Crvene zvijezde), a direktorica je Maja Novaković.

Milijunski prihodi, gubitci i ignoriranje Fine

Prema podacima Financijske agencije i poslovnoga registra Poslovne Hrvatske, službeni prihod tvrtke Mobitel proizvodi u 2012. Iznosio je više od 330.000 kuna, tvrtka Odmah imala je gotovo milijun kuna registriranoga prihoda, a Ferratum gotovo 1,4 milijuna kuna prihoda. Sve tvrtke službeno su poslovale s gubitkom u rasponu od 550.000 do gotovo milijun kuna, te zapošljavale tek jednu ili dvije osobe u radnom odnosu.

Tvrtka Unesa, čija je formalno glavna djelatnost savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalo upravljanje, u 2012. iskazala je prihod od gotovo milijun kuna, ali i gubitak veći od 400.000 kuna. Tvrtka Peco Agency Projekt, iako osnovana još početkom 2011. Fini nije dostavila nikakve rezultate o poslovanju, iako ju na to obvezuje Zakon o računovodstvu.

Za prekršaje ovakve naravi predviđene su novčane kazne i do 100.000 kuna. I tvrtka Peco projekt zadnje izvješće Fini predala je za 2010. Godinu, prema kojem je tada ostvarila prihod od gotovo 3,5 milijuna kuna, a bruto dobit nešto veću od 10.000 kuna (neto oko tisuću eura). U 2008. godini prihod joj je iznosio 2,08 milijuna kuna, a u 2009. gotovo tri milijuna kuna.

Dobit prije oporezivanja konstantno se kretala tek nešto iznad 10.000 kuna. Tvrtka Peco usluge objavila je jedino rezultate o poslovanju u 2011., dok o 2012. također u Fininu registru financijskih izvješća poduzeća nema podataka. Peco usluge u 2011. ostvarile su prihod veći od 1,1 milijun kuna, uz prijavljeni gubitak od tri tisuće kuna. Ove tvrtke ili ne zapošljavaju nikoga ili najviše do dvije osobe.

Darko Markušić
Hrvatski tjednik

Hrvatski tjednik

Sub, 6-03-2021, 02:17:28

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

PRETPLATA

Svakoga četvrtka
Hrvatski tjednik,
a sve drugo je manipulacija!

Posebna ponuda

Hrvatski tjednik dolazi s vrlo niskom cijenom pretplate!

Godišnja pretplata iznosi samo 678 kuna,

170 eura za zemlje EU i 200 eura za prekooceanske zemlje.

Hrvatski tjednik 210 41

Želimo da Hrvatski tjednik dođe u svaki hrvatski dom!

Podatci u računima

Žiro-račun: 2500009-1101384007

Banka: Hypo Alpe-Adria-Bank
Korisnik: Tempus d.o.o. Zadar
IBAN: HR61 2500 0091 1013 84007
BIC:HAABHR22

KONTAKTI

Hrvatski tjednik

KONTAKTI

TelefonTelefon
Hrvatskog tjednika:
+385 (0)23/305-277

Fax
Fax:
+385 (0)23/309-180

Elektronička pošta
Elektronička pošta:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preporučite članke

Podržite članke na jednoj od socijalnih mreža jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

Preporučite Hrvatski tjednik, portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.