Hrvatski tjednik
 

Generali Preost i Grdić izmislili da su plaćali generala Mladena Kruljca, navodnoga suradnika kodnoga imena 'Jurišnik', svaki put po 20 tisuća kuna!

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta (Uskok kao tužitelj ) je u predmetu protiv petorice najistaknutijih bivših čelnika Vojno-sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) od zagrebačkoga Županijskog suda zatražio da suđenje bude tajno. Bez presedana je u suvremenoj hrvatskoj državi da se traži tajnost suđenja za zloporabu položaja i bezobzirnu pljačku hrvatskih poreznih obveznika i to od državnih dužnosnika koji su po prirodi posla prvi pozvani da svaku pljačku na vrijeme otkriju i upozore tijela za kazneni progon i politička tijela, ako je riječ o ugrozi nacionalne sigurnosti.

 Podsjetimo čitatelje da je riječ o bivšemu ravnatelju VSOA-e generalu Darku Grdiću, njegovu zamjeniku, generalu Ognjenu Preostu, zatim Zdeslavu Ivankoviću, tajniku kabineta ravnatelja Grdića, Denisu Lukiniću, višem stručnom referentu i operativnome dočasniku u kabinetu ravnatelja Grdića, i Tiboru-Miji Kuljaniću, načelniku Odsjeka za operativnu tehniku odjela za tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e. Nakon što je Hrvatski tjednik još 2012. godine javnost upoznao o bezočnoj raskalašenosti, nemoralnom i nezakonitom trošenju proračunskoga novca u VSOA-i, cijeli je predmet novo čelništvo VSOA-e, na čelu s brigadnim generalom Zdravkom Klancom, proslijedilo Državnome odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH). Nakon opsežne i temeljite istrage protiv spomenute petorice, Uskok je podigao optužnicu, a Županijski sud u Zagrebu optužnicu potvrdio.

Nezakonito izvučeno više od pet milijuna kuna

Njih optužnica tereti da su se u razdoblju od siječnja 2009. do lipnja 2012. prema prijašnjemu dogovoru udružili kako bi neosnovano odobravali isplate sredstava za posebne HTNakon što je Hrvatski tjednik još 2012. godine javnost upoznao o bezočnoj raskalašenosti, nemoralnom i nezakonitom trošenju proračunskoga novca u VSOA-i, cijeli je predmet novo čelništvo VSOA-e, na čelu s brigadnim generalom Zdravkom Klancom, proslijedilo Državnome odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH). Nakon opsežne i temeljite istrage protiv spomenute petorice, Uskok je podigao optužnicu, a Županijski sud u Zagrebu optužnicu potvrdio.namjene i to tako da je general Grdić isplaćivao generalu Preostu, a general Preost generalu Grdiću sredstva posebne namjene iako su unaprijed znali da sredstva ne će biti potrošena za obavljanje poslova te su ta sredstva zadržavali za sebe. Tako je generalu Grdiću, kao ravnatelju, general Preost omogućio preuzimanje 1.584.000,00 kuna, a general Grdić generalu Preostu 1.573.000,00 kuna. Naime, sredstva za operativni rad može, prema internome pravilniku, zatražiti i preuzeti samo operativac koji se tim poslovima po ustroju bavi. Takvim poslovima ne bave se ni ravnatelj ni njegov zamjenik.

Najveći Mesićevi i Josipovićevi miljenici, generali Grdić i Preost, nisu stali na tome da su sami uzimali novac iz specijalne blagajne za operativne poslove, nego su prisiljavali ostalu trojicu iz optužnice da uzimaju nepripadajući im novac te da ga s njima dijele. Zdeslav Ivanković tako je preuzeo 456.200,00 kuna da bi ih dao generalu Preostu, a on je od te sume sebi zadržao 274.000,00 kuna, a 182.200,00 kuna vratio Zdeslavu Ivankoviću koji ih je zadržao za sebe. Ognjen Preost nalozima je odobravao isplatu sredstava za posebne namjene i Denisu Lukiniću. Poznato je i utvrđeno da je Denis Lukinić za sebe zadržao 199.000,00 kuna. Tibor-Mijo Kuljanić, zahvaljujući odobrenjima generala Grdić i Preosta, ukupno je preuzeo 1.522.000,00 kuna te ih predao generalu Preostu, a on je od te svote za sebe zadržao 1.200.000,00 kuna, a ostatak vratio Tiboru-Miji Kuljaniću koji je dio potrošio za operativni rad, a 70.000,00 kuna zadržao za sebe.

Kada se sve zbroji i oduzme, lako se utvrdi da je ravnatelj VSOA-e general Darko Grdić sebi pribavio nepripadajuću materijalnu korist u iznosu od 1.584.000,00 kuna te za taj iznos oštetio državni proračun. General Ognjen Preost, zamjenik ravnatelja VSOA-e, sebi je osigurao nepripadujuću materijalnu korist u iznosu od 3.047.000,00 kuna, Zdeslav Ivanković 182.000,00 kuna, Denis Lukinić 199.000,00 kuna i Tibor-Mijo Kuljanić najmanje 70.000,00 kuna. Svi zajedno oštetili su državni proračun za 5.082.200,00 kuna.

Zatražili uništavanje dokumentacije

Kada su spomenuta petorica doznala da je sve o njihovu sumnjivome poslu otkriveno, onda su u namjeri prikrivanja tih radnji naredili Odjelu potpore da uništi svu dokumentaciju o preuzimanju sredstava za posebne namjene. Znali su da je to protivno Zakonu o izvršenju proračuna i internim pravilnicima, no u strahu od kaznenoga progona bili su spremni učiniti još niz nezakonitih radnji.

ZapisniciImali su fiktivne zapisnike o uništavanju dokumentacije, a članovi povjerenstva za uništenje dokumentacije zapisnike su potpisivali, a da nisu ni bili nazočni uništenju dokumentacije. General Preost povukao je iz mirovine u VSOA-u pukovnika Ivana Canjugu i to na temelju ugovora o djelu, što se također kosi sa zakonom i internim pravilnicima jer Preost Grdicje pukovniku Canjugi omogućio poslove za koje je po zakonu nužno ovlaštenje. Razlog zašto ga je doveo je upravo da s njim odradi sve ove mutne poslove.Imali su fiktivne zapisnike o uništavanju dokumentacije, a članovi povjerenstva za uništenje dokumentacije zapisnike su potpisivali, a da nisu ni bili nazočni uništenju dokumentacije. General Preost povukao je iz mirovine u VSOA-u pukovnika Ivana Canjugu i to na temelju ugovora o djelu, što se također kosi sa zakonom i internim pravilnicima jer Preost Grdicje pukovniku Canjugi omogućio poslove za koje je po zakonu nužno ovlaštenje. Razlog zašto ga je doveo je upravo da s njim odradi sve ove mutne poslove.

Naime, pukovnik Canjuga imao je svoje posebno računalo, koje nije bilo u sustavu VSOA-e, u koje su on i general Preost sastavljali tobožnja operativna izvješća koja nikada nisu došla do ostalih ustrojbenih jedinica iako su temeljem ustroja morala dolaziti, primjerice, u Upravu za analitičke poslove. Koristili bi se izvješćima ostalih operativaca pa ih malo dotjerivali i modificirali kako bi, budu li otkriveni, imali pokriće za nezakonito uzimanje sredstava za operativni rad. U svojim kombinacijama oni su se, očito, pomalo prekombinirali.
Najzanimljivije izvješće koje je skrivao general Preost u posebnom računalu ono je o tajnome suradniku kodnoga imena 'Jurišnik'.

Prema ustroju VSOA-e, jedan odjel vodi kodna imena suradnika, a drugi njihov potpuni identitet i međusobno su neovisni upravo zato da ne bi došlo do zlouporabe. General Preost, baveći se željom da prikrije svoj nezakoniti naum, izmišljao je za to niz načina. Tako je došao na ideju da za tajnoga suradnika registrira tada zapovjednika kopnene vojske generala Mladena Kruljca i odredio mu kodno ime 'Jurišnik', a u specijalnim izvješćima opisivao da su troškovi sastanaka s „Jurišnikom" svaki put iznosili 20.000,00 kn.

Zanimljivo je da takva izvješća nije radio general Preost osobno, nego ih je, po njegovim naputcima, radio pukovnik Canjuga. Ovo je dio razloga zbog kojih bi sudac Županijskoga suda u Zagrebu Željko Horvatović trebao odbiti zahtjev Uskoku da suđenje bude tajno.

Državni dužnosnici čija je isključiva zadaća skrbiti o nacionalnoj sigurnosti, na ovakav način ugrožavali su nacionalnu sigurnost. Bit će svakako zanimljivo vidjeti je li tužitelj, dakle Uskok, optužene optužio samo za zlouporabu položaja i stjecanje nepripadajuće materijalne koristi zbog obilja dokaza ili se potrudio optužiti ih i za ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Je li Josipović znao?

Za ovu aferu nitko nije snosio političku odgovornost. Nema sumnje da su u političkome pogledu za ovu gnusnu zlouporabu položaja i ugrozu nacionalne sigurnosti najodgovorniji predsjednik države Ivo Josipović i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Aleksandar Perković, sin Josipa Perkovića. Predsjednik Josipović prema svim dokazima morao je dati nečasni otpust dvojici generala iz Hrvatske vojske.

Ne može se opravdati tezom da za dokaze nije znao. Ako nije znao, onda su mu ih prikrivali i morao je zbog toga smijeniti svoga savjetnika za nacionalnu sigurnost. Suđenje, po predsjednika Josipovića, počinje u najgori trenutak, 24. ožujka ove godine, a ova je godina izborna i za dužnost predsjednika. Jedan od optuženih ovih je dana u jednome zagrebačkom restoranu rekao da će tijekom suđenja iznijeti kako je predsjednik Josipović za sve ovo znao.

Treba li još jednom građane Hrvatske podsjećati koji je ključni predizborni slogan bio Ive Josipovića kao predsjedničkog kandidata. 'Nova pravednost' politički je moto i sadržaj kojim je Josipović izašao pred hrvatske građane željne pravne i pravedne Hrvatske koji su mu, napokon, povjerovali, uz svesrdnu pomoć mainstream medija, istih onih koji mu i sada daju nedostižnu prednost nad ostalim kandidatima, a da za to nema ni jedan ozbiljan razlog. Činjenica da optuženim generalima nije dao nečasni otpust, baca određenu skepsu i pitanje da je u ovu aferu i sam Josipović, kao predsjednik države, involviran.

Tomislav Jelić
Hrvatski tjednik

Hrvatski tjednik

Sub, 6-03-2021, 03:30:14

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

PRETPLATA

Svakoga četvrtka
Hrvatski tjednik,
a sve drugo je manipulacija!

Posebna ponuda

Hrvatski tjednik dolazi s vrlo niskom cijenom pretplate!

Godišnja pretplata iznosi samo 678 kuna,

170 eura za zemlje EU i 200 eura za prekooceanske zemlje.

Hrvatski tjednik 210 41

Želimo da Hrvatski tjednik dođe u svaki hrvatski dom!

Podatci u računima

Žiro-račun: 2500009-1101384007

Banka: Hypo Alpe-Adria-Bank
Korisnik: Tempus d.o.o. Zadar
IBAN: HR61 2500 0091 1013 84007
BIC:HAABHR22

KONTAKTI

Hrvatski tjednik

KONTAKTI

TelefonTelefon
Hrvatskog tjednika:
+385 (0)23/305-277

Fax
Fax:
+385 (0)23/309-180

Elektronička pošta
Elektronička pošta:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preporučite članke

Podržite članke na jednoj od socijalnih mreža jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

Preporučite Hrvatski tjednik, portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.