Hrvatski tjednik
 

 Ponovljeno suđenje u aferi 'Kamioni' razotkrilo ulogu bivšega predsjednika: Mesić optužio Rončevića kako bi prikrio aferu 'Patria'!

Afera 'Kamioni' koja se odnosi na Morhovu nabavu kamiona u doba kad je ministar bio danas optuženi Berislav Rončević, nakon ukidanja osuđujuće prvostupanjske presude, poprima potpuno novu dimenziju iz koje nije teško zaključiti da je osmišljena na Pantovčaku u Uredu Predsjednika države dok je tu dužnost obnašao Stipe Mesić, a sve s ciljem da se preko te 'afere' riješi svojih protivnika koji su mu smetali u njegovim sumnjivim (kriminalnim) projektima ili da ih za neko buduće vrijeme, kada njegovi projekti dospiju na pravosudni stol, oslabi kako bi bili nevjerodostojni svjedoci njegovih projekata.

Bivšega ministra obrane Berislava Rončevića ne treba braniti iz niza razloga, ali čini se da u ovoj aferi nije glavni akter, što je zapravo potvrdila i prvostupanjska presuda u kojoj mu je bila dosuđena kazna od četiri godine zatvora jer je oštetio državni proračun za 10,2 milijuna kuna, ali uz obrazloženje da se on od toga nije materijalno okoristio.

Tu je presudu Vrhovni sud poništio i vratio zagrebačkome županijskom sudu na ponovno odlučivanje uz jasne napomene o tomu koje činjenice sud mora precizno utvrditi u novoj presudi. Predmet je dobio novi sudac Željko Horvatović, poznat po presudi Branimiru Glavašu.

U novome suđenju događaji postaju mnogo zanimljiviji nego prvi put. Iskazom svakoga novog svjedoka priča postaje sve zamršenija, a na površinu isplivavaju potpuno nove činjenice koje su do sada prešućivane od medija i javnosti.

Sve je očitije da je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić bio upoznat s nepravilnostima u nabavi kamiona, ali nije ništa poduzeo niti je smatrao potrebnim tražiti dodatna pojašnjenja, nego je čekao pogodan politički trenutak za pokretanje te afere koja će se na kraju pokazati kao jedna velika farsa jer je osmišljena s ciljem da se prikrije kudikamo veća afera, a to je nabava oklopnih vozila od finske Patrije u kojoj bi Mesić mogao biti prvoosumnjičeni, a ključni bi svjedok trebao biti bivši ministar obrane Berislav Rončević, koji do tada treba biti pravomoćno osuđen i kao takav biti nevjerodostojan svjedok.

Mesić se je htio riješiti Rončevića

Poništavanje prvostupanjske presude s jasnim napomenama što se dodatno mora utvrditi, krajnje je nepovoljna dimenzija slučaja za tužitelja, odnosno za Uskok. Cilj Uskoka od početka je pod svaku cijenu postići osuđujuću presudu Mesicza Berislava Rončevića, a time zaštititi Stjepana Mesića. Naime, nakon što je Rončevićev pomoćnik iz toga doba Ivica Bačić posvjedočio da je o svojim sumnjama u postupku nabave obavijestio Vojno-sigurnosnu agenciju (VSOA), a VSOA o svemu izvijestila tadašnjega predsjednika Mesića, što je posvjedočio i bivši pomoćnik ravnatelja VSOA-e, postalo je jasno da je Stjepan Mesić bio upoznat s cijelim slučajem, da je imao mogućnost spriječiti nabavu kamiona ako je smatrao da ima nekih nepravilnosti, ali da nije ništa poduzeo.

Svoje spoznaje tek je naknadno pompozno dao medijima jer mu je odgovaralo riješiti se Rončevića, ne zato što je Rončević pripadao drugom političkom svjetonazoru, nego zato što Mesiću prijeti opasnost Rončevićeva svjedočenja u slučaju Patria.

MesićSve je očitije da je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić bio upoznat s nepravilnostima u nabavi kamiona, ali nije ništa poduzeo niti je smatrao potrebnim tražiti dodatna pojašnjenja, nego je čekao pogodan politički trenutak za pokretanje te afere koja će se na kraju pokazati kao jedna velika farsa jer je osmišljena s ciljem da se prikrije kudikamo veća afera, a to je nabava oklopnih vozila od finske Patrije u kojoj bi Mesić mogao biti prvoosumnjičeni.Sada su se tužitelji u ovoj priči našli u nezavidnoj situaciji. U pet do dvanaest pokušavali su u postupak uvesti nove svjedoke koji bi, u biti, ublažili Mesićevu Vojni kamioniodgovornost. Nove svjedoke sudac Horvatović odbio je prihvatiti, nakon čega su tužitelji zatražili izuzeće suca, no predsjednik Županijskoga suda Ivan Turudić odbio im je i taj zahtjev.

Uskok je kao novoga svjedoka pokušao uvesti Ivana Popovića, bivšega agenta VSOA-e, koji je trebao svjedočiti o tome da je Rončević frizirao podatke koje je dao VSOA-i, a koje je VSOA dostavila Mesiću. Implikacija je jasna: Rončević je znao i frizirao podatke pa je sam odgovoran, a spriječio je u potpunosti izvijestiti Mesića koji po tom nije ništa odgovoran.

Pravni stručnjaci upoznati s ovim predmetom zgražaju se nad činjenicom da Uskok i njegov ravnatelj Dinko Cvitan u postupak žele uvesti novoga svjedoka kojega su godinama ignorirali. Čak im je i sutkinja iz prve presude Jasna Smiljanić predlagala da se za svjedoka pozove Ivana Popovića, no oni su to odbili, što svjedoči koliko su do njega držali.

Kampanja protiv Rončevića vodi se i u drugim pravosudnim predmetima, kao što je slučaj u postupku 'Fimi media'. Tamo se samozvani svjedok Vladimir Faber nakon toliko godina sjetio da je smijenjen jer nije želio odustati od istrage u slučaju nabave kamiona. Njegovo samoinicijativno svjedočenje u slučaju 'Fimi media' u suprotnosti je s njegovim iskazom pred saborskim odborom od prije nekoliko godina kada je rekao da u slučaju nabave kamiona nije bilo elemenata kaznenoga djela. Njegove oprečne izjave javno su dostupne.

Posao s Patrijom višestruko štetan i za RH

Sljedećih mjeseci u RH sprema se 'proces stoljeća' o kriminalu u Morhu, a slučaj nabave kamiona u usporedbi s njim je kao dječja igra. Riječ je, dakako, o nabavi oklopnih vozila od finske Patrije. Taj proces teško mogu zaustaviti mesi  patria 582582S1PozlataUpravo svjedočenje Berislava Rončevića o nabavi oklopnih vozila moglo bi biti pogubno za Mesića, nakon čega bi mogla pucati lažna zlatna pozlata s Mesićeva lika i djela. Zato je Mesić iz ladice i izvukao aferu 'Kamioni' te preko Dinka Cvitana pokrenuo kazneni postupak iako tijekom istrage navodno nije bilo dokaza da je počinjen kriminal tijekom nabave pa ni razloga za pokretanje kaznenoga postupka.zainteresirani klanovi u RH jer na njemu inzistira Finska, čiji istražitelji raspolažu navodno nizom indicija pa i dokaza da je bivši predsjednik Stjepan Mesić primio mito za nabavu tih vozila.

Upravo svjedočenje Berislava Rončevića o nabavi oklopnih vozila moglo bi biti pogubno za Mesića, nakon čega bi mogla pucati lažna zlatna pozlata s Mesićeva lika i djela. Zato je Mesić iz ladice i izvukao aferu 'Kamioni' te preko Dinka Cvitana pokrenuo kazneni postupak iako tijekom istrage navodno nije bilo dokaza da je počinjen kriminal tijekom nabave pa ni razloga za pokretanje kaznenoga postupka.

Javnost treba upoznati s tim kako je znakovito da je Dragan Novosel, zamjenik Mladena Bajića, odbio pokrenuti kazneni postupak u aferi 'Kamioni' zbog čega je ušao u žestok sukob s Dinkom Cvitanom kojega su podržavale Mesićeve strukture. Pragmatični Mladen Bajić u ovom je slučaju stao na stranu Dinka Cvitana.

Ponovljeno suđenje pokazat će tko je bio u pravu: Novosel ili Cvitan. Novosel je iskusni profesionalac, o čemu svjedoči uostalom i njegova optužnica protiv čelnih ljudi VSOA-e u slučaju otimačine novca, generala Grdića, Preosta i ostalih iz VSOA-e. Županijski sud u Zagrebu nije imao ni slova primjedbe na optužnicu te ju je u cijelosti potvrdio.

Mesićeva moć u pravosuđu kopni?

Odbijanje suca Horvatovića da u posljednji trenutak prihvati Uskokove, a zapravo Mesićeve svjedoke, potvrđuje da Mesićeva moć u pravosuđu kopni i da bi optužnica u slučaju nabave kamiona mogla doživjeti svoj fijasko, a onda bi PravosuđeOdbijanje suca Horvatovića da u posljednji trenutak prihvati Uskokove, a zapravo Mesićeve svjedoke, potvrđuje da Mesićeva moć u pravosuđu kopni i da bi optužnica u slučaju nabave kamiona mogla doživjeti svoj fijasko, a onda bi mogao biti razotkriven Stjepan Mesić. Nakon toga mogao bi uslijediti slučaj nabave oklopnih vozila od finske Patrije koji bi pokazao koliko je Hrvatska oštećena u tom poslu.mogao biti razotkriven Stjepan Mesić. Nakon toga mogao bi uslijediti slučaj nabave oklopnih vozila od finske Patrije koji bi pokazao koliko je Hrvatska oštećena u tom poslu.

Prokomunistički i jugonostalgičarski mediji i isti takvi dužnosnici, braneći 'svoga vojnika' Stjepana Mesića, u javnost plasiraju potpuno netočne činjenice o nabavi oklopnjaka. Prešućuju se, primjerice, činjenice da je kupljeno daleko više vozila nego što su objektivne potrebe HV-a i to baznoga modela čija nadogradnja stoji samo malo manje od cijene samoga vozila. Ugovor je tako sročen da niti Đuro Đaković, kao Patrijin kooperant u tom poslu, niti hrvatska država kao vlasnik oklopnjaka, bez Patrijine dozvole ne smiju na bilo kojem stranom tržištu prodati oklopnjake.

Bi li itko kupio automobil pod uvjetom da mu proizvođač zabrani daljnju prodaju bez njegove suglasnosti? Najstrašnije u tom ugovoru je da finska Patrija nema nikakvih obveza, pa prema tome nikakvih sankcija, oko izvršenja 'offset' poslova (uvoz hrvatskih proizvoda na finska ili treća tržišta). Svakako treba spomenuti da su tada mediji izvješćivali kako su offset poslovi dogovoreni u iznosu od 1,2 milijarde kuna. Do danas je realizirano nula kuna.

Stručnjaci upoznati s ovim ugovorom i ovom problematikom drže da mito nije dano radi veće cijene, nego radi ovakvoga privilegiranja finske strane u odnosu nad hrvatskim interesima. Tako Uskok tamo gdje bi trebao ne pita ništa Mesića, koji i dalje uživa status svete krave. Sam Mesić, pak, kao i uvijek pravi se 'grbav' i neinformiran, a istodobno bez mnogo promišljanja i ne birajući riječi spreman je optuživati druge.

Tomislav Jelić
Hrvatski tjednik

Hrvatski tjednik

Ned, 17-01-2021, 23:17:24

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

PRETPLATA

Svakoga četvrtka
Hrvatski tjednik,
a sve drugo je manipulacija!

Posebna ponuda

Hrvatski tjednik dolazi s vrlo niskom cijenom pretplate!

Godišnja pretplata iznosi samo 678 kuna,

170 eura za zemlje EU i 200 eura za prekooceanske zemlje.

Hrvatski tjednik 210 41

Želimo da Hrvatski tjednik dođe u svaki hrvatski dom!

Podatci u računima

Žiro-račun: 2500009-1101384007

Banka: Hypo Alpe-Adria-Bank
Korisnik: Tempus d.o.o. Zadar
IBAN: HR61 2500 0091 1013 84007
BIC:HAABHR22

KONTAKTI

Hrvatski tjednik

KONTAKTI

TelefonTelefon
Hrvatskog tjednika:
+385 (0)23/305-277

Fax
Fax:
+385 (0)23/309-180

Elektronička pošta
Elektronička pošta:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preporučite članke

Podržite članke na jednoj od socijalnih mreža jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

Preporučite Hrvatski tjednik, portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.