Hrvatski tjednik
 

 Sedmi listopada 1991. godine – 22 godine od pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana u Banskim dvorima

Sedmi je listopada 1991. godine. Od ranoga jutra nad cijelom Hrvatskom traje teror jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva, u tijeku su opći napadi JNA na hrvatske gradove – Vukovar, Vinkovce, Osijek, Pakrac, Sisak, Karlovac,Gospić, Otočac, Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Samo oko Zagreba na nebu je oko 40 zrakoplova. Zračna opasnost za glavni grad proglašavana je tri puta, negdje oko podneva nakon prestanka opasnosti predsjednik dr. Franjo Tuđman došao je na svoje radno mjesto u Banske dvore.

Toga dana istjecao je moratorij Europske zajednice na odluku Hrvatskoga sabora o osamostaljenju Republike Hrvatske, a predsjednik Tuđman imao je dogovoren sastanak s predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća (SIV) Antom Markovićem. Oko 15 sati sirene u Zagrebu ponovo su označile zračnu opasnost.

Ovoga puta u skupini zrakoplova nalaze se četiri zrakoplova čiji je zadatak isplanirala Jugoslavenska kontraobavještajna služba (KOS). Nekoliko minuta poslije nad Gornjim gradom, gdje se nalazi rezidencija predsjednika Tuđmana, nadvio se oblak prašine i dima. Hrvatski je radio izvijestio: „Zločinačko jugoslavensko zrakoplovstvo napalo je Banske dvore i raketiralo samu radnu sobu predsjednika Tuđmana."

Srpska paraobavještajna mreža u Hrvatskoj i kako su komunisti dopustili otimanje oružja Teritorijalne obrane

Godina 1991. počela je prikrivenom agresijom Srbije i Jugoslavije i na Republiku Hrvatsku. Nakon što je 30. svibnja 1990. konstituiran prvi OružjeNakon što je 30. svibnja 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor ispred sabornice na Markovu trgu okupilo se mnoštvo građana koji su se veselili, klicali predsjedniku Tuđmanu i slobodnoj Hrvatskoj. Nekoliko dana prije, 23. svibnja, u Hrvatskoj i Sloveniji oduzeto je oružje Teritorijalne obrane (TO) i smješteno u skladišta JNA. Oružje je Srce Hrvatskeoduzeto prema nalogu Saveznoga sekretarijata za narodnu obranu iz Beograda.višestranački Sabor ispred sabornice na Markovu trgu okupilo se mnoštvo građana koji su se veselili, klicali predsjedniku Tuđmanu i slobodnoj Hrvatskoj. Nekoliko dana prije, 23. svibnja, u Hrvatskoj i Sloveniji oduzeto je oružje Teritorijalne obrane (TO) i smješteno u skladišta JNA. Oružje je Srce Hrvatskeoduzeto prema nalogu Saveznoga sekretarijata za narodnu obranu iz Beograda.

Tadašnje komunističko vodstvo Hrvatske nijemo je promatralo razoružavanje Hrvatske. Dok su hrvatski komunisti čekali razvoj događaja, u velikosrpskim i unitarističkim institucijama Jugoslavije, prije svega u JNA, pripreme za obračun počele su još sredinom osamdesetih godina kada je u Centralnome komitetu saveza komunista Hrvatske (CK SKH) formiran u kabinetu Stanka Stojčevića poseban „analitički tim" sastavljen uglavnom od Srba i povezan s kontraobavještajnom službom JNA.

Zbog prisutnih sukoba i grupašenja unutar partijskoga vrha, šef partije Stojčević nije vjerovao tadašnjemu sustavu sigurnosti u Hrvatskoj, a napose Službi državne sigurnosti (SDS). Zbog toga je „analitički tim u CK" funkcionirao kao paralelni obavještajni sustav vrha partije koji je dobivao podatke službenim kanalima iz tadašnje Službe državne sigurnosti, Vojnih službi sigurnosti, Saveznih službi sigurnosti, a preko Slavka Malobabića (specijalni savjetnik u CK SKH) uz pomoć KOS-a „analitički tim" prikupljao je ilegalno tj. izvaninstitucionalno podatke uglavnom od Srba koji su radili u tadašnjim institucijama RH.

Ta srpska paraobavještajna mreža koji su uspostavili Slavko Malobabić i major Čedomir Knežević odigrat će glavnu ulogu u naoružavanju Srba početkom rata, izvest će više terorističkih akcija i na kraju u listopadu 1991. bit će jedan od glavnih izvora informacija u pripremi atentata na hrvatsko vodstvo.

Kako su naoružavani Srbi uz pomoć JNA

Malobabić je intenzivno putovao prema Kninu, Glini, Baniji, Kordunu, Okučanima i Vukovaru. Pravi razlozi tih odlazaka i njegovih kontakata postat će jasni kada je drugi odred KOG-a iz Zagreba s majorom JNA sljemovi ilustracijaKneževićem premješten na vojnu zračnu luku Željava kod Bihaća. Željava je najveća podzemna zračna luka i baza Jugoslavenske narodne armije na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

S toga mjesta, iz "Lovačke kuće" major Čedomir Knežević i njegov nadređeni potpukovnik Smiljanić uz pomoć suradnika koje im je osigurao Slavko Malobabić provodit će tajnu operaciju "Proboj". U toj operaciji predstavnici lokalnih Srba dolazili su s popisima pojedinaca koji su podržavali srpsku pobunu i koje je trebalo naoružati. Major Knežević osiguravao im je oružje, kamione za transport do sela uz pratnju JNA.

Tijekom siječnja 1991. major Knežević i odabrana skupina Malobabićevih suradnika odlazi u Beograd. U „odeljenju bezbednosti" ratnoga zrakoplovstva u Zemunu odabrano društvo ima obuku na „borbenim sredstvima". U prostoriji su dva muškarca u maskirnim odorama, bez oznaka i činova, oni su iz padobranske jedinice specijalaca iz Niša, nazočnima pokazuju vrste eksploziva, detonatora, kako se pripremaju eksplozivne naprave. Nakon toga nazočni su morali osobno spojiti eksplozivne naprave na sve pokazane načine.

Terorizmom prikazati hrvatsku novu vlast na čelu s predsjednikom Tuđmanom kao genocidnu i fašističku

Kada je vrh JNA uvidio da Hrvatska kroči prema samostalnosti velikim koracima, uz pomoć ove obavještajne mreže namjeravao je nizom terorističkih operacija prikazati hrvatsku novu vlast na čelu s predsjednikom VasiljevicTuđmanom kao genocidnu i fašističku te posijati mržnju, nesigurnost i nepovjerenje među građanima Hrvatske. Tako je 18. kolovoza 1991. u središtu Zagreba u 4 sata i 50 minuta odjeknula jaka eksplozija u zgradi Židovske općine, deset minuta poslije druga eksplozija odjeknula je na židovskom dijelu zagrebačkoga groblja Mirogoj.

Neki mediji u Hrvatskoj, u kojima je ova obavještajna skupina imala agenturu, odmah su optužili hrvatsku emigraciju za ovo barbarsko djelo, tako pomažući JNA i generalu Aleksandru Vasiljeviću. Na suđenju Miloševiću major bivše jugoslavenske vojske Mustafa Čandić kazao je sudu da je ova teroristička operacija u Zagrebu izvedena u sklopu operacije "Labrador", a da je židovsko groblje i zgradu Židovske općine minirao pirotehničar Sredoje Vučanović, bivši pirotehničar gradskog SUP-a iz Zagreba, zajedno s Radenkom Radojčićem koji je s Malobabićem bio na obuci u Beogradu.

Predsjedništvo Jugoslavije šuti, Marković „šokiran", a Hrvatska gori

Suočena s napadom na gotovo 40 posto teritorija i terorističkim akcijama, Hrvatska vlada zahtijevala je od jugoslavenskoga Predsjedništva da potvrdi PodmetanjaKada je vrh JNA uvidio da Hrvatska kroči prema samostalnosti velikim koracima, uz pomoć ove obavještajne mreže namjeravao je nizom terorističkih operacija prikazati hrvatsku novu vlast na čelu s predsjednikom VasiljevicTuđmanom kao genocidnu i fašističku te posijati mržnju, nesigurnost i nepovjerenje među građanima Hrvatske. Tako je 18. kolovoza 1991. u središtu Zagreba u 4 sata i 50 minuta odjeknula jaka eksplozija u zgradi Židovske općine, deset minuta poslije druga eksplozija odjeknula je na židovskom dijelu zagrebačkoga groblja Mirogoj.kako JNA najprije prikriveno, a onda i otvoreno napada Hrvatsku. Gradovi i sela danomice se razaraju, svima je jasno da JNA djeluje izvan svojih zakonskih ovlasti te da su njezine operacije u službi Slobodana Miloševića i stvaranja velike Srbije.

Dok Predsjedništvo Jugoslavije šuti, sredinom rujna traje sveopći napad na Hrvatsku. JNA sprema gardijsku brigadu za napad na Vukovar, iz pravca Crne Gore i Hercegovine JNA napada Dubrovnik, uništava televizijski markovicodašiljač na Sljemenu, blokirane su sve hrvatske luke. Na vrhuncu terora protiv Hrvatske, federalni jugoslavenski premijer Ante Marković 5. listopada šalje pismo Slobodanu Miloševiću u kojemu mu kaže da je „šokiran" činjenicom da je Srbija provela djelomičnu mobilizaciju i da s JNA provodi agresiju jedne republike protiv druge.

Nekoliko dana prije Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je rezoluciju o Jugoslaviji. Tijekom toga sastanka državni tajnik SAD-a James Baker napokon je imenovao glavne krivce za rat i krizu u Jugoslaviji govoreći: „Mnogi su krivi za ovu tragediju, ali srpska vlada i JNA snose glavnu odgovornost za groznu budućnost koja čeka ljude u Jugoslaviji."

Početkom listopada, uoči isteka moratorija Europske zajednice, na odluku Sabora o osamostaljenju Hrvatske, predsjednik Franjo Tuđman htio je još jednom porazgovarati s predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća Antom Markovićem.

Jugoslavenska kontraobavještajna služba na čelu s generalom Aleksandrom Vasiljevićem i obavještajnom mrežom koju su vodili major Knežević i Malobabić vidjela je taj sastanak kao jedinstvenu priliku da se jednim atentatom ubije hrvatsko vodstvo. Doznali su za točno vrijeme sastanka, 7. listopada, u Banskim dvorima, za tu priliku Slavko Malobabić napravio je točnu skicu s rasporedom prostorija u Banskim dvorima budući da je tamo mnogo puta boravio dok je bio visoki dužnosnik partije.

„Oficiri KOS-a" - Ovo je neoprostiva pogreška! Tuđman je ostao živ!

U skupini četiriju zrakoplova JNA koji su iz Bihaća doletjeli toga 7. listopada oko 15 sati za napad na Banske dvore u jednom su bili pilot major Ivana Dopuđa i kopilot navigator major Čedomir Knežević. Oni su prema Tuđman"Banski dvori bili su, a i ostat će simbol hrvatske državnosti. U ovoj razrušenoj, svečanoj dvorani Banskih dvora sjedio sam 4-5 minuta, možda 6, za objedom sa svojim suradnicima prije nego što će barbari uputiti svoje razorne rakete da bi uništili, da bi pokušali uništiti taj simbol hrvatske državnosti, da bi pokušali obezglaviti Hrvatsku. Htjeli su uništiti ovaj hrvatski preporod koji smo stvarali u ovih proteklih godinu i pol uspostavom hrvatske demokracije, uspostavom suverene, samostalne Hrvatske" rekao je nakon napada HTV-u dr. Franjo Tuđman.planu trebali ispaliti četiri rakete na Banske dvore. Na sastanku predsjednika Tuđmana, Mesića i Markovića trenutak prije došlo je do sukoba između Tuđmana i Markovića zbog odluke Markovića da će se vratiti u BanskiBeograd. Tuđman se navodno naljutio te je napustio sastanak, što je svima u konačnici spasilo život.

Tijekom napada kada su ispalili prvu raketu i kada su se uvjerili da su pogodili cilj, u prostoriji za sastanke više nije bilo nikoga. Bojeći se hrvatske protuzračne obrane, jugoslavenski zrakoplovi vratili su se u Bihać. Nakon slijetanja dočekao ih je bijesni pukovnik Slobodan Jeremić, u to vrijeme šef zrakoplovne potpore u vojnoj bazi JNA Željava kod Bihaća. - Ovo je neoprostiva pogreška! - vikao je. Jednako kao pukovnik Jeremić, šokirani su bili i ostali časnici KOS-a. Javljeno im je da su predsjednik dr. Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i Ante Marković izbjegli smrt.

Napad na Banske dvore donio je Beogradu osudu diljem svijeta. Odmah nakon napada, britanski ministar vanjskih poslova Douglas Hurd nazvao je JNA "bandom pljačkaša", dok se čitav svijet zgraža nad njihovim barbarskim činom pokušaja atentata na predsjednika Tuđmana.

"Banski dvori bili su, a i ostat će simbol hrvatske državnosti. U ovoj razrušenoj, svečanoj dvorani Banskih dvora sjedio sam 4-5 minuta, možda 6, za objedom sa svojim suradnicima prije nego što će barbari uputiti svoje razorne rakete da bi uništili, da bi pokušali uništiti taj simbol hrvatske državnosti, da bi pokušali obezglaviti Hrvatsku. Htjeli su uništiti ovaj hrvatski preporod koji smo stvarali u ovih proteklih godinu i pol uspostavom hrvatske demokracije, uspostavom suverene, samostalne Hrvatske" rekao je nakon napada HTV-u dr. Franjo Tuđman.

Odluka o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ donesena je sutradan u podrumskoj dvorani Ine u Šubićevoj, 8. listopada 1991. godine. Na istoj sjednici Sabor je izglasao povjerenje novoizabranom ministru obrane Gojku Šušku. Hrvatska je mogla krenuti prema pobjedi.

Joško Buljan
Hrvatski tjednik

Hrvatski tjednik

Uto, 9-08-2022, 22:01:32

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

PRETPLATA

Svakoga četvrtka
Hrvatski tjednik,
a sve drugo je manipulacija!

Posebna ponuda

Hrvatski tjednik dolazi s vrlo niskom cijenom pretplate!

Godišnja pretplata iznosi samo 678 kuna,

170 eura za zemlje EU i 200 eura za prekooceanske zemlje.

Hrvatski tjednik 210 41

Želimo da Hrvatski tjednik dođe u svaki hrvatski dom!

Podatci u računima

Žiro-račun: 2500009-1101384007

Banka: Hypo Alpe-Adria-Bank
Korisnik: Tempus d.o.o. Zadar
IBAN: HR61 2500 0091 1013 84007
BIC:HAABHR22

KONTAKTI

Hrvatski tjednik

KONTAKTI

TelefonTelefon
Hrvatskog tjednika:
+385 (0)23/305-277

Fax
Fax:
+385 (0)23/309-180

Elektronička pošta
Elektronička pošta:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preporučite članke

Podržite članke na jednoj od socijalnih mreža jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

Preporučite Hrvatski tjednik, portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.