Razgovor s dr. Ljubom Jurčićom

'Hrvatska je u krizi, Europska Unija je u krizi. Niti europska politika ima viziju razvoja Europe niti vladajuća hrvatska politika ima ideju što su zapravo jurcicuzroci krize i kako ju treba riješiti u Hrvatskoj. To su činjenice od kojih ne možemo odstupiti pa je i nelogično što se toliko guramo u EU', ističe jedan od vodećih hrvatskih ekonomskog stručnjaka dr. Ljubo Jurčić u kraćem razgovoru za Hrvatski tjednik o krizi koja potresa Hrvatsku, ali i ostatak svijeta.

Jurčić smatra kako Hrvatska ne može očekivati da će se automatizmom ulaska u Uniju poboljša situacija kod nas. To su iluzije, smatra ovaj stručnjak, naglašavajući kako će se situacija ulaskom u Uniju za hrvatske građane sljedeće dvije do tri godine čak i pogoršati.

'Hrvatskoj će biti točno onako kakva joj je Vlada. Ako ima sposobnu Vladu, može joj biti bolje i može izaći iz krize, a ako nema sposobnu vladu, onda će joj ulaskom u Uniju biti znatno lošije nego sada', naglašava Jurčić. Komentirajući izjave hrvatskih političara, koji unatoč krizi u Uniji smatraju kako je za Hrvatsku ulazak najbolje moguće rješenje, Jurčić kaže kako 'politika nema drugu mantru'.

Teška kriza

'Vidljivo je da je Unija u teškoj krizi, pogledajmo Grčku, Španjolsku, Portugal, Italiju, Mađarsku; to su primjeri na ekonosmka.krizakojima jasno vidimo da ta Europska Unija ne funkcionira. Isto tako, očito je da je hrvatska vladajuća politika, nemajući drugo rješenje, odnosno neko realno rješenje, stvorila mit uspješnosti ulaska u EU. Rekao bih da je to jedan vid političke nesposobnosti hrvatske vlade', jasno ističe dr. Jurčić.

U pogledu nade da će turistička sezona i ove godine „spasiti stvar", dr. Ljubo Jurčić navodi da se svake godine prije turističke sezone ponavlja ista stvar: vladajući građanima pripremaju govore o tome kako će turizam i ove godine izvući državu od problema. Jurčić kaže kako je to iluzija jer 'turizam nije nikada, pa tako ne će ni ove, ali ni sljedeće spasiti Hrvatsku od krize.'

Turizam

Turizam ove godine ne će biti ništa novo u Hrvatskoj, turizam ne može spasiti niti jednu zemlju, pa tako ni turizammKriza'Vidljivo je da je Unija u teškoj krizi, pogledajmo Grčku, Španjolsku, Portugal, Italiju, Mađarsku; to su primjeri na kojima jasno vidimo da ta Europska Unija ne funkcionira. Isto tako, očito je da je hrvatska vladajuća politika, nemajući drugo rješenje, odnosno neko realno rješenje, stvorila mit uspješnosti ulaska u EU. Rekao bih da je to jedan vid političke nesposobnosti hrvatske vlade', jasno ističe dr. Jurčić.Hrvatsku. Ne možemo govoriti da će nas turizam donekle spasiti. Prema riječima dr. Jurčića, prihodi od turizma i ove će se godine kretati negdje oko sedam milijarda eura, što bilo prošlih godina, a toliko će, smatra, biti i sljedećih. U turizmu se ništa posebno ne će dogoditi. Na visinu prihoda može utjecati vrijeme jer ako bude loše onda će zarada od turizma biti 500 milijuna eura manja. Dr. Jurčić drži kako to ne će ništa bitno pokvariti jer turizam ionako ne može popraviti hrvatsku situaciju.

S obzirom na sadašnju politiku, jesen u Hrvatskoj bit će tmurna, smatra Jurčić. Ističe da Vlada ne upravlja situacijom nego ju svojim potezima pogoršava. Rezanje javne potrošnje, dizanje poreza, stečajevi... to nisu mjere za oživljavanje gospodarstva, a ulaskom u Uniju dogodit će se najveći udar na standard građana.

'Ako budemo doslovno primjenjivali pravila Europske Unije, pooštrit će se financijska politika. Ako ne budemo vodili svoju politiku, doći će do smanjivanja socijalne pomoći i subvencija, smanjivat će se proračuni, uvoditi porezi. Ovakvom politikom u sljedeće četiri godine osjetit će se veliki pad standarda, a to je ono što nam donosi EU', zaključuje Jurčić.  

Andrea Černivec
Hrvatski tjednik

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.