Hrvatski tjednik
 

 Razgovor s Davorom Domazetom Lošom

U prigodi obilježavanja 91. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u zagrebačkom Histrionskom domu (13. svibnja) admiral Davor Domazet Lošo predstavio je Strateška polazišta za oslobođenje domaHrvatske od unutarnje agresije, koji je izradio Domovinski stožer Zavjeta za Hrvatsku. Poruke tog dokumenta naišle su na znatno zanimanje slušatelja, što je bio povod za razgovor s umirovljenim admiralom Davorinom Domazetom Lošom.

Kako izgleda Hrvatska danas, budući da je, kako tvrdite, izložena dugotrajnoj unutarnjoj agresiji?

Hrvatska država danas se nalazi u stadiju entropije, urušavanja svih institucija. Može se reći kako je jedina institucija koja funkcionira Katolička crkva. Ona je ostala jedina braniteljica ne samo duhovnih vrjednota nego i ostalih, bilo da je riječ o političkom sustavu ili hrvatskim nacionalnim interesima.

Što podrazumijevate pod pojmom unutarnje agresije?

zapadni-balkan-euUnutarnja agresija napad je na cjelovit i održiv sustav, a Hrvatska bi trebala biti cjelovit i održiv sustav. Napad na sustav može biti djelomičan ili cjelovit. Blokada svih stvaralačkih snaga, što je danas očevidno u Hrvatskoj, posljedica je unutarnje agresije.

Tko su nositelji?

Nositelji su agresije prije svega Jugoslaveni i sljedbenici jugoslavenske ideje, koji se nisu pomirili ni nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima (Gotovina i Markač) s činjenicom da je Hrvatska vodila najčistiji rat u povijesti ratovanja. Ne mogu progutati ni ulazak Hrvatske u EU jer to iščitavaju kao definitivni odlazak Hrvatske sa 'zapadnog Balkana' i 'jugosfere'. Dolaskom Kukuriku koalicije na vlast, hrvatskim građanima vratio se ne samo komunistički svjetonazor nego i jugoslavenstvo što je još opasnije. Temeljni su problem današnje Hrvatske Jugoslaveni, a ne Srbi i srpska manjina jer su Hrvati pobijedili Srbe u ratu i oni to dobro znaju.

Možete li imenovati aktualne protagoniste jugoslavenskih ideja?

Za Hrvatsku danas problem je mentalni sklop bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, aktualnog predsjednika države Ive Josipovića, predsjednika Vlade Zorana Milanovića, a o mentalnom sklopu mesic josipovic12-180210fahpoollanasilvardominic540JugofiliNositelji su agresije prije svega Jugoslaveni i sljedbenici jugoslavenske ideje, koji se nisu pomirili ni nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima (Gotovina i Markač) s činjenicom da je Hrvatska vodila najčistiji rat u povijesti ratovanja. Ne mogu progutati ni ulazak Hrvatske u EU jer to iščitavaju kao definitivni odlazak Hrvatske sa 'zapadnog Balkana' i 'jugosfere'.ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić nije potrebno trošiti riječi. To je, naravno, mentalni sklop svih članova aktualne hrvatske Vlade. Osim toga Jugoslaveni su preuzeli cijeli medijski prostor, prije svega elektronske medije, nadasve HTV.

Tako je danas ta javna televizijska kuća, jugoslavenskija nego u vrijeme bivše SFRJ. Kratko rečeno, Jugoslaveni su ti koji danas provode unutarnju agresiju na Hrvatsku. Paradoks je na paradoksima da je Memorandum 1, koji je izradila SANU 1986. provodio sam Slobodan Milošević i u tome nije uspio, dok Memorandum 2, koji je ta ista SANU izradila 2011., provodi hrvatska Vlada i svi prethodno navedeni Jugoslaveni.

Jugoslavenstvo posvuda u ropotarnici osim u Hrvatskoj

Kako tumačiti da je jugoslavenska tvorevina nestala, a jugoslavenske ideje ostale?

Države često lakše propadaju nego ideje. U povijesti za to ima bezbroj primjera. Zanimljiva je situacija, međutim, što je u ostalim državama nastalim raspadom SFRJ (BiH, Crna Gora, jugosiKosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija) jugoslavenska ideja otišla u ropotarnicu povijesti, a u Hrvatskoj kao himera živi, čak je i živahna.

Na HTV-u nemate ni jedne emisije, a slično je u nekim tiskovinama, a da stalno nije u optjecaju sintagma 'zemlje regije' ili 'regiona', što je sinonim za Jugoslaviju. Radi se o politici koja je ideološka, a provoditelji se ne mire sa samostalnom hrvatskom državom, pobjednicom u ratu. Njima je jugoslavenstvo jedino oružje kojim hrvatske državljane drže u zarobljenom mentalnom sklopu i okovima 'zapadnog Balkana' ili po britanskoj definiciji u 'jugosferi'.

Koliko će trajati ta unutarnja agresija?

Kratko i jednostavno, koliko hrvatski narod i državljani to budu mogli trpjeti. Jedini otpor mogu im pružiti braniteljska i vjernička Hrvatska. To je ona šutljiva većina koja jedina može hdz sdp 1291483193promijeniti stanje, kako je to učinila 1990.

Koja je uloga u svemu tome najjačih stranaka?

Od mnogih paradoksa najuočljiviji je što SDP s neviđenom strašću uništava sve socijalno, a HDZ se o nacionalnim interesima preveć ne brine, budući da je od 2000. programirano otet hrvatskome narodu. Na taj način došli smo u stanje da ne postoji opcija koja bi povela hrvatski narod u proces oslobađanja od unutarnje agresije. Svakako bi bilo lakše kad bi se vodstvo HDZ-a istinski vratilo na put nacionalnih interesa, to jest Tuđmanov put, i kad bi se prestalo odstranjivati misleće ljude koji znaju promišljati sadašnjost i budućnost.

Kad je ustvari počela unutarnja agresija?

Odmah nakon priznanja Hrvatske, 15. siječnja 1992. Projektirano počela je 1993., kad je šestorica objavila pismo u časopisu Erazmus, o čemu je Ivan Aralica pisao u prošlom broju domovinski ratHrvatskog tjednika. Nastavlja se do 2000., a nakon dolaska na vlast trećesiječanjske koalicije postaje otvorena. U prvom i drugom mandatu Ive Sanadera ona se također smišljeno provodi, a svoj vrhunac doživljava izborom Ive Josipovića na mjesto hrvatskog predsjednika, a Zorana Milanovića na mjesto premijera.

Na što je posebno usmjerena?

Prije svega i temeljno na Domovinski rat i na 5. kolovoza kao temelj hrvatske države. Također na identitet, bilo da je riječ o kulturnom ili duhovnom identitetu. Zatim na to kako oteti od naroda vodu, šume, zemlju, ceste, more..., kako bi sve to završilo u rukama bjelosvjetskih korporativnih moćnika ili unutarnjih slugu. Svakako i na kršćanski identitet hrvatskog naroda.

Povremeno, a napose prije izbora, u pravilu se naglašeno provlači besperspektivnost?

Stvaranje besperspektivnosti jedna je od bitnih odrednica po kojoj nositelji unutarnje agresije žele dalje vladati. Medijskim ratom sustavno se stvara virtualna slika, poglavito uoči izbora, domovinski-stozer-slika-za-web-625x321BesperspektivnostStvaranje besperspektivnosti jedna je od bitnih odrednica po kojoj nositelji unutarnje agresije žele dalje vladati. Medijskim ratom sustavno se stvara virtualna slika, poglavito uoči izbora, kako se nema za koga glasovati jer su svi lupeži ili korumpirani. Biračko tijelo na takvu vrstu agresije reagira tako da ne izlazi na izbore, a onda je 20 posto dovoljno da se pod krinkom demokracije uzurpira vlast nad 80 posto građana Hrvatske.kako se nema za koga glasovati jer su svi lupeži ili korumpirani. Biračko tijelo na takvu vrstu agresije reagira tako da ne izlazi na izbore, a onda je 20 posto dovoljno da se pod krinkom demokracije uzurpira vlast nad 80 posto građana Hrvatske.

U strateškim polazištima govorite i o nevladinim udrugama?

U provedbi unutarnje agresije tzv. nevladine udruge jedna su od postrojba koja ne samo što nasrće na trajne vrijednosti nego prokazuju i prozivaju sve što je domoljubno i nacionalno, sve što je kršćansko, katoličko. One su u biti ubačeni 'trojanski konj'. Rješenje je moguće na način da se ozakoni da ne mogu biti financirane iz inozemstva, kako su to uredile druge demokratske države.

Kako običan čovjek može raspoznati znakove unutarnje agresije?

Najlakše po uništavanju simbola hrvatske države koji su dio njezina identiteta, bilo da je riječ o stavljanju izvan funkcije Oltara domovine, prijedlozima da se skinu križevi iz javnih ustanova, premještanju Zida boli mimo volje građana, protuzakonitoj distribuciji dokumenata s najvišim stupnjem tajnosti, predimenzioniranju hrvatskih zločina u operaciji 'Oluja', pribijanje na stup srama svakog onog tko izražava svoje domoljublje ili kršćansku opredijeljenost itd.

Prosvjedi sindikata dokaz da postoji unutarnja agresija

Kako gledate na ulogu nekadašnjeg premijera Ive Sanadera?

Sanader je bio jedan od operatora unutarnje agresije. Kad je doveden na čelo HDZ-a, bilo mu je stavljeno u zadaću da se odrekne Hrvata u BiH i iseljeništvu, da isporuči generale Haagu i da dovede Srbe na vlast. Kad je to proveo, onda je otvoren proces protiv njega. Taj se proces može nazvati Sapunica o Sanaderu sa svrhom kako bi se stalno građane podsjećalo da je HDZ kriminalna organizacija, i kako bi se ostvarilo prožimanje dviju inkriminacija - da je Hrvatska ne samo zločinačka nego i Ivo-Sanaderkriminalna. Ta sapunica o njemu trajat će dok novac koji je 'pokupio' ne završi u džepovima onih koji su ga strpali u zatvor.

U kojoj su funkciji igre s ćirilicom, izgradnjom dualnog društva u Hrvatskoj, kako je to bilo u prošlosti, radi držanja u pokornosti većine?

Kad je riječ o ćirilici, prijeko je potrebno znati što stoji u Memorandumu 2, a u tom dokumentu SANU izrijekom se spominje Vukovar, ali i slavonske zemlje i tzv. srpska krajina, gdje treba tražiti teritorijalnu autonomiju. U ovom slučaju ćirilica nije samo pismo, koje je uostalom i hrvatsko pismo, kao što je latinica i srpsko pismo, nego je ćirilica jedna vrsta oružja kojim se želi ocrtati, povući granica srpskog prostora. U slučaju Vukovara ćirilicom se želi poništiti genocid, kulturocid i urbocid, koje je srbijanska soldateska predvođena JNA učinila nad tim gradom, a sve u svrhu ostvarenja riječi koje je izgovorio srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić o Vukovaru kao srpskom gradu. Dio je te iste operacije i pravopis ministra Jovanovića.

Kako se suprotstaviti toj agresiji?

Prije svega napuštanjem truloga koalicionizma koji nije drugo negoli najgrublja trgovina za osobne probitke. Umjesto svih mogućih i nemogućih koalicija koje su nas dobrim dijelom i dovele u stanje unutarnje agresije, jer je svaka nova vlada od 2000. godine bila lošija od prethodne, potrebno je promijeniti izborni zakon. Ovakav kakav je sada producira da se na izborne liste stavljaju poslušni i podobni, a ne sposobni i domoljubi. To je moguće riješiti na način da se primijeni Abrahamovo načelo, da se sklopi savez sa narodom, kako bi se na listi SanaderSanader je bio jedan od operatora unutarnje agresije. Kad je doveden na čelo HDZ-a, bilo mu je stavljeno u zadaću da se odrekne Hrvata u BiH i iseljeništvu, da isporuči generale Haagu i da dovede Srbe na vlast. Kad je to proveo, otvoren je proces protiv njega kako bi se podsjećalo da je HDZ kriminalna organizacija, a Hrvatska zločinačka i kriminalna. Ta sapunica o njemu trajat će dok novac koji je 'pokupio' ne završi u džepovima onih koji su ga strpali u zatvor.našlo "deset nevinih", odnosno onih koji mogu zadovoljiti načela: pošteno i domoljubno te zemlja i znanje.

Kako nazvati to oslobađanje naroda?

3maj prosvjed4-211009Kao što se od vanjske oružane agresije Hrvatska oslobodila vojno-redarstvenom operacijom 'Oluja', primjereno bi bilo političko-gospodarski plan deblokiranja stvaralačkih snaga Hrvatske nazvati Oluja 2.

Najnovija serija radničkih prosvjeda čini se kao uvod u sve to?

Prosvjedi radnika predvođeni sindikatima u Croatia Airlinesu, DTR-u, Hrvatskim željeznicama, zagrebačkom Holdingu, Diokiju..., najčvršći su dokaz da postoji unutarnja agresija. Tom agresijom ne samo što se uništavaju sve stvaralačke snage nego se programirano uništava svaka proizvodnja kako bi se stvorilo što više beskućnika, obezvrijedio ljudski rad i sutra moglo stvoriti nove robove. Na prvom zasjedanju Avnoja komunistički ideolog Moša Pijade bio je otprilike rekao - od radnika ćemo načiniti beskućnike, a seljake dignuti sa zemlje, pod cijenu da popalimo sela kako bi ih dobili za svoju ideju. Kad danas gledamo stanje u kojemu su hrvatski radnici i seljaci, moramo se zapitati provode li Josipović, Milanović, Linić i članovi aktualne Vlade u djelo Pijadinu zamisao, žešće nego što je sam on bio zamislio?

Ne treba zanemariti razne aspekte prikrivene vanjske agresije. Moj nastavnik pričao mi je kako mu je prije nekoliko godina u korčulanskoj vali (Uvala uš), jedan Talijan, vezavši se bahato za njegov vez, vikao 'nostro mare'...?

Kad Talijan bez sustezanja hrvatskom čovjeku pred njegovim kućnim pragom kaže 'nostro mare', on ništa drugo ne radi nego glasno iskazuje talijansku politiku koja hrvatski dio Jadrana vidi kao 'talijansko jezero'. Svaka talijanska politička opcija bez obzira na svjetonazor zastupa jednaku politiku i interese, da Jadran pretvori u 'talijansko jezero', a granicu pomakne do Rumunjske i Bugarske. Trebamo biti načistu: talijanska će politika nakon ulaska Hrvatske u EU i dalje držati kako je povijesna nepravda što je dio istočne obale Jadrana u sastavu Hrvatske. Stoga će sve poduzimati da tu 'nepravdu' isprave.

Sporazum Kučan – Milošević svi prešućuju

Osim dvaju srbijanskih memoranduma te slovenskog s pretenzijom na hrvatsko državno područje, uočljiva je posljednje vrijeme i velikobošnjačka dvostruka igra...

Kad je riječ o BiH, Hrvati bi morali na prvom mjestu svojih nacionalnih interesa imati zaštitu Hrvata u susjednoj državi. Velikobošnjačka je dvostruka igra u tomu da od Hrvata u BiH žele napraviti manjinu. Hrvatima uskraćuju medije na materinskom bih hrvatska zastavejeziku, poglavito televiziju. Pritom namjerno zaboravljaju spasiteljsku ulogu Hrvatske, koja je četiri puta obranila BiH (1991., 1992., 1994. i 1995.). Dvostruka se igra očituje i u tome da iako nemaju nikakvo uporište, u međunarodnome pozitivnom pravu žele ostvariti pravo na teritorijalno more i navodni izlaz na otvoreno more.

Nije problem samo u tomu što velikobošnjački političari traže što im pravno ne pripada, nego što se izvršna vlast predvođena Milanovićem stavlja se na stranu bošnjačkih pretenzija. Bošnjački "memorandum" osmišljen je tako da se na hrvatskoj obali Jadrana učvrste strategijske pozicije i ostvare interesi islamskih zemalja, prije svega Turske, kako bi se stvorila muslimanska država u Europi.

Nedavno je Tuđman ponovno bio izvrgnut napadima zbog Herceg-Bosne pa se opet navodila 'salveta' kao krunski dokaz dogovora s Miloševićem o podjeli BiH. Zanimljivo je kako se pritom stalno prešućuje čvrsti dogovor Kučana i Miloševića?

Vrlo čudnih pojava ima u Hrvatskoj, pa tako i čudnih konstrukcija. Jedna od njih nepostojeći je sporazum Tuđmana i Miloševića o podjeli BiH. Zanimljivo je kako namjerno prešućuju bankanešto što jest poznato - potpisani sporazum Kučana i Miloševića iz 1992., i to ne jedan, nego dva (svibanj i kolovoz) u kojem stoji da Slovenija ide iz SFRJ, a da će Milošević od ostatka napraviti Veliku Srbiju. Slovenska vanjska politika ima samo jednu zadaću - neprekidno Hrvatsku ucjenjivati Svetom Gerom, NE 'Krško', Savudrijskom valom i Ljubljanskom bankom.

Naša vanjska politika hvalila se rješenjem Ljubljanske banke čime su nas Slovenci uvjetovali u ratifikaciji pristupnog Ugovora?

Zastrašujuća je činjenica kako je ministrica Vesna Pusić olako prepustila Slovencima dug veći od tri milijarde eura. Nakon što su se ugasile kamere svome je slovenskom kolegi doslovce rekla: 'Pritiskajte nas i dalje!'

Osim predstavljanja, kanite li razraditi Strateška polazišta?

Radimo intenzivno na njihovoj operativnoj izvedbi. U rujnu ćemo predstaviti model kako bi trebala izgledati izvršna vlast. Predložit ćemo smanjenje ministarstava za trećinu, neka ćemo predložiti da se transformiraju, kao primjerice MUP. S obzirom na važnost energetike predložit ćemo ustrojavanje Ministarstva energetike, zatim Ministarstvo voda, poljoprivrede i ekologije. S nekim smo projektima u završnoj fazi, kao primjerice nacionalne energetske tvrtke. U završnoj je fazi projekt "Živo selo", kao i onaj o Narodnoj banci koju treba vratiti pod jurisdikciju države, kako bi bila u funkciji razvoja gospodarstva. Strateška polazišta temelj su za drukčiju, prosperitetnu i jaku Hrvatsku.

Marko Curać
Hrvatski tjednik

Hrvatski tjednik

Pet, 5-03-2021, 12:11:14

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

PRETPLATA

Svakoga četvrtka
Hrvatski tjednik,
a sve drugo je manipulacija!

Posebna ponuda

Hrvatski tjednik dolazi s vrlo niskom cijenom pretplate!

Godišnja pretplata iznosi samo 678 kuna,

170 eura za zemlje EU i 200 eura za prekooceanske zemlje.

Hrvatski tjednik 210 41

Želimo da Hrvatski tjednik dođe u svaki hrvatski dom!

Podatci u računima

Žiro-račun: 2500009-1101384007

Banka: Hypo Alpe-Adria-Bank
Korisnik: Tempus d.o.o. Zadar
IBAN: HR61 2500 0091 1013 84007
BIC:HAABHR22

KONTAKTI

Hrvatski tjednik

KONTAKTI

TelefonTelefon
Hrvatskog tjednika:
+385 (0)23/305-277

Fax
Fax:
+385 (0)23/309-180

Elektronička pošta
Elektronička pošta:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preporučite članke

Podržite članke na jednoj od socijalnih mreža jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

Preporučite Hrvatski tjednik, portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.