Hrvatski tjednik
 

  I SDP i HDZ, unatoč svojim kandidatima, računaju na pobjedu Milana Bandića i na koaliciju s njim!

Predstojeći lokalni izbori u glavnom gradu Republike Hrvatske najneizvjesniji su od uspostave nezavisnosti. Dosadašnjem gradonačelniku Milanu Bandiću ozbiljna konkurencija bit će će Vladimir Ferdelji, kandidat HSLS-a kojega još podržavaju HSS i Zeleni Grada Zagreba. SDP svojem dojučerašnjem članu Milanu Bandiću suprotstavlja Rajka Ostojića, aktualnog ministra zdravstva. Povijesno gledano, najjača i najznačajnija milan bandicahrvatska stranka, HDZ, u Zagrebu za kandidatkinju za gradonačelnicu istaknula je Margaretu Mađerić koja je posljednjih osam godina i vijećnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Bit će, naravno, još kandidata za gradonačelnika ili gradonačelnicu, no ova četiri imena prema svim ispitivanjima javnog mnijenja prednjače nad, recimo, Brankom Vukšićem iz Hrvatskih laburista, Antom Zvonimirom Golemom, bivšim predsjednikom HDZ-a u Zagrebu, Sinišom Šukundom, kandidatom dijela pravaških stranaka u Zagrebu, te ostalima koji još uvijek skupljaju potrebnu kvotu potpisa da bi se kandidirali za gradonačelnika Grada Zagreba.

Trenutačni gradonačelnik Milan Bandić i njegov tim imaju golemo iskustvo u odnosu na ostalih troje izglednih kandidata kad je riječ o strategiji i taktici u predizbornoj kampanji. Tako je Bandić 'skuhao' prve ankete već na početku godine u kojima je bilo vidljivo da je značajno ispred tadašnjeg SDP-ova kandidata Davora Bernardića kojega je još prošle godine SDP-ova gradska organizacija jednoglasno odredila za SDP-ova kandidata za gradonačelnika.

PlanTajni plan s Bandićem ima i Zoran Milanović koji je prije četiri godine tvrdio da SDP nema boljeg kandidata od Milana. I on nakon izbora misli unatoč svemu s Bandićevom listom oformiti većinu i reći kako je Zagreb bio i ostao utvrda SDP-a te time onemogućiti Karamarkov zahtjev za prijevremenim izborima.Bandić je godinama bio član predsjedništva SDP-a i znao je međuljudske odnose unutar SDP-a i to je razlog zašto se pobrinuo za ankete u kojima je on u Rajko Ostojicgolemoj prednosti iako je stvarno stanje bitno drukčije. Nesposobnom Zoranu Milanoviću kola idu nizbrdo, i kao premijeru, ali i kao predsjedniku SDP-a. Za vratom mu pušu, da bi ga na mjestu predsjednika SDP-a naslijedili, podjednako Rajko Ostojić i Davor Bernardić.

Nakon što je to spoznao, vuče pomalo očajnički potez da bi sačuvao svoju stranačku dužnost predsjednika SDP-a. Nasilno tjera Davora Bernardića da odustane od kandidature za gradonačelnika unatoč činjenici što je iza njega jednoglasno stajala gradska organizacija SDP-a.

Bernardić pognute glave Milanovićevu prisilu prihvaća te istim članovima koji su njega odredili za kandidata soli pamet kako je za SDP najbolje da Rajko Ostojić bude kandidat SDP-a. Bio je to svojevrsni sudnji dan za demokraciju u stranci koja se sama nazva 'Strankom demokratskih promjena'. Članovi gradske organizacije SDP-a priznaju u neslužbenim razgovorima da je na djelu tajna koalicija između Zorana Milanovića i Milana Bandića.

Milanović zapravo gura u utrku Rajka Ostojića kako bi izgubio utakmicu s Bandićem, a zatim će mu prišiti aureolu gubitnika te time sebi osigurati još jedan Ferdeljimandat u SDP-u. Prije nekoliko dana i javno je nastupio da će kao premijer i predsjednik SDP-a javno jasno i glasno govoriti o nezakonitim radnjama u radu gradske uprave otkako joj je Milan Bandić na čelu i da će zatražiti da državna tijela zadužena za zakonitost rada jedinica lokalne samouprave napokon počnu raditi svoj posao. Kada mu je Bandić uzvratio da ima sve poluge u rukama i ako zna za bilo kakvu nezakonitost u Gradu Zagrebu, neka poduzme sve što je u njegovoj moći, Milanović je za samo dva dana reterirao rekavši kako nije mislio tako, da se ne bi protumačilo da on provodi pritisak na represivna tijela itd.

Ovu licemjernu javnu polemiku Milanovića i Bandića može se i treba iščitati samo na jedan način: Grad Zagreb je dulje od desetljeća SDP-ova 'Fimi Media', a osim toga SDP nije u stanju gradsku upravu vratiti u zakonito funkcioniranje. O bezakonju u gradskoj upravi Hrvatski tjednik pisao je u nekoliko desetaka navrata i DORH-u nudio dokaze. Nema, dakle, nikakve sumnje da postoje izvaninstitucionalna središta moći koji su jača od bilo kakvih dokaza kada se traži odgovor na pitanje do kada je i zašto Milan Bandić zaštićen kod Bajićeva DORH-a.

Sve dok je tako, izbori u Zagrebu su farsa, jer Gradom Zagrebom upravljaju izvaninstitucionalna središta moći, a ne izabrani gradonačelnik. Naravno da su i političke stranke dio tog trulog kompromisa jer njihovi predstavnici u Gradskoj skupštini ovakve teme ne otvaraju, a vjerojatno i ne znaju ništa o tom zakulisnom planu. Oni koji o tome ponešto znaju, nemaju nikakve izglede doći na stranačke liste jer to ne dopuštaju čelnici stranaka.

Svi igraju na Bandića

Kako drukčije nazvati nego zakulisnim planom kad glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić ne dopušta bivšem vodstvu gradskog odbora HDZ-a, koji je vodio dr. Ante Zvonimir Golem, da na tiskovnim konferencijama ne smiju napadati Milana Bandića. Karamarkov i Brkićev HDZ mjesecima nisu željeli odrediti kandidata HDZ-a za gradonačelnika Grada Zagreba jer su u tajnom paktu sa SDP-ovim Milanom Bandićem, za kojeg je prije četiri godine predsjednik Margareta-Maderic-kandidatkinja-HDZ-a-za-gradonacelnicu-Zagreba ca largeSDP-a Zoran Milanović rekao: 'Mi za gradonačelnika Grada Zagreba nemamo boljeg kandidata od Milana'.

FerdeljiNezavisni kandidat Vladimir Ferdelji nema političkog iskustva kakvo imaju ostali kandidati, ali ta mu činjenica može biti vjetar u leđa. Osim toga, njega ne nadziru izvaninstitucionalna središta moći.Posljednjih dana jedne su dnevne novine počele pisati o onom o čemu je Hrvatski list još prije godinu dana pisao kako je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić preko prenamjene zemljišta u Savskoj opatovini poslovno i interesno umrežen s Milanom Bandićem. Tu se krije odgovor na pitanje kako to da je Milan Bandić, osim što je formalno nezavisni kandidat, ujedno i prikriveni kandidat HDZ-a. Margareta Mađerić, kao dijete HDZ-a, prihvatila se ove dužnosti slično kao i Jasen Mesić prije četiri godine kada ga je Sanader postavio s ciljem da kao nepoznat dobije što manje glasova kako bi Bandić ostao gradonačelnik.

Svjesna je Margareta da dio vodstva stranke sve čini da Bandić ostane gradonačelnik, ali će se uvijek moći pogledati u ogledalo da je za HDZ igrala iskreno i čestito, za razliku od vodstva koje je lutalo godinama s Mesićem (Karamarko) i Nikicom Gabrićem (Milijan Brkić). Margareta Mađerić jedina je od četiriju branko-vuksic-9b6d75be0926aadbaf61ec586578dcbe view articleizglednih kandidata koja nema komunističke prošlosti i s kojom su moguće strukturne promjene u Gradskoj upravi, no na njezinu žalost, ali i na žalost onih birača koji uistinu žele promjene, iza nje iskreno ne stoji vodstvo stranke.

Tomislav Karamarko ima plan s listom HDZ-a te s Bandićevom listom ako bude moguće formirati većinu u Gradskoj skupštini te tako slavodobitno nastupiti kako je Grad Zagreb ponovo došao u ruke HDZ-a. Isti plan s Bandićem ima i Zoran Milanović. I on nakon izbora misli unatoč svemu s Bandićevom listom oformiti većinu i reći kako je Zagreb bio i ostao utvrda SDP-a te time onemogućiti Karamarkov zahtjev za prijevremenim izborima.

Zbog ovakva stanja političkog morala dviju do sada najjačih stranaka izronio je Vladimir Ferdelji koji nije član ni jedne stranke, ali je kandidat Kosorova HSLS-a te ga podržava i Hrgov HSS. Ferdelji je više od dvadeset godina bio uspješni direktor Elektrokontakta. Nema političkog iskustva i bolje da ga nema nego da ima onakvo kakvo imaju HDZ i SDP. Ta mu činjenica daje vjetar u leđa te ga mnogi vide i priželjkuju u drugom krugu. Da nije kandidat izvaninstitucionalnih središta moći, svjedoči činjenica da ga posljednjih tjedana mediji izbjegavaju, a istodobno daju enorman prostor SDP-ovu kandidatu Rajku Ostojiću koji se odlučio na potpuno pogrešnu kampanju napadajući isključivo Milana Bandića i njegov rad.

On doista podcjenjuje intelekt birača. Bandića je SDP postavio i godinama ga drži u Gradu Zagrebu, a dio vodstva SDP-a i sada je s njim u dogovoru o postizbornom koaliranju. Hrvati iz BiH u Zagrebu su podijeljeni. Hercegovački Hrvati uglavnom su birači HDZ-a, osim onog krimogenoga dijela koji glasuje za Bandića. Hrvati iz Bosanske Posavine do sada su mahom glasovali za SDP-ova Bandića, no ovaj put glasovat će vrlo vjerojatno za Ferdeljija jer je Ferdelji sebi za zamjenika uzeo dr. Vjekoslava Jeleča, neurokirurga iz bolnice Dubrava, jednog od najistaknutijih članova udruge 'Prsten' koja okuplja nekoliko tisuća članova Hrvata iz Bosanske Posavine te oni svi rade za svoga Doktora kako ga od milja zovu.

Novog gradonačelnika čeka zgarište

Tko god bude izabran na mjesto gradonačelnika, doći će doista na zgarište. Zagreb je u dugu oko 9,5 milijarda kuna, a godišnji proračun je oko 7 milijarda kuna. Novi zagrebački tramvaji vlasništvo su banaka i Grad Zagreb ih ZgarišteTko god bude izabran na mjesto gradonačelnika, doći će doista na zgarište. Zagreb je u dugu oko 9,5 milijarda kuna, a godišnji proračun je oko 7 milijarda kuna. Novi zagrebački tramvaji vlasništvo su banaka i Grad Zagreb ih otplaćuje putem leasinga. Zagrebu je kroničan problem zbrinjavanje komunalnog otpada. Deponij na Jakuševcu ne bi smio više odlagati komunalni otpad jer će membrane ispod deponije popucati. Sanacija je stajala oko 60 Izborilokmilijuna eura, a ako se odlaganje nastavi, cijeli posao sanacije mogao bi biti uzaludan.otplaćuje putem leasinga. Zagrebu je kroničan problem zbrinjavanje komunalnog otpada. Deponij na Jakuševcu ne bi smio više odlagati komunalni otpad jer će membrane ispod deponije popucati. Sanacija je stajala oko 60 Izborilokmilijuna eura, a ako se odlaganje nastavi, cijeli posao sanacije mogao bi biti uzaludan.

Umjesto da je gradio spalionicu komunalnog otpada, Bandić je gradio stambeno naselje u Sopnici i Jelkovcu i to tako nekvalitetno da tamo nitko ne želi kupiti stan iako su cijene dvostruko niže od tržišnih. U tu 'Kim il Sungovsku' gradnju uloženo je 2 milijarde kuna koje sada propadaju, a toliko bi stajala izgradnja spalionice komunalnog otpada. Dakle da je bilo zrno pameti, vizije i dobre namjere, Zagreb je mogao bez ikakva zaduživanja sagraditi spalionicu komunalnog otpada i tako trajno riješiti problem odlaganja.

Sada se mora zadužiti za dodatnih 300 milijuna eura ako misli krenuti u brzu realizaciju izgradnje spalionice. Zagreb ima najskuplju skijašku utrku u svijetu, a već godinama nema žičare za Medvednicu jer je staroj davno istekao rok uporabe. Zagrebački Holding već mjesecima kasni s uplatama poreza državi za plaće svojih ZGHzaposlenika. U mnogim javnim objektima, a posebno sportskim objektima, zaposlenici mjesecima nisu dobili toaletni papir. Zagreb ove godine nema ni jednu ozbiljnu komunalnu investiciju.

U zagrebačkom vodovodu više od pola cjevovoda u središtu grada starije je od 70 godina, cijevi su porozne i puštaju vodu. Gubitci u mreži veći su od 40 posto. To znači da kada se iz opskrbnih bunara izvadi 100 litara vode, četrdeset ih ode u zemlju natrag prije negoli dođe do krajnjeg korisnika. Sve je to posljedica jedne nerazumne politike razvoja glavnog grada u kojemu su krimogene strukture potisnule zdrav razum i struku. Za to su podjednako krivi HDZ i SDP. Podjednako, jer SDP je s Bandićem krimogeno upravljao, a HDZ sa Sanaderom, a kasnije s Milijanom Brkićem nijemo, kao oporba, promatrao sve što je gradska vlast radila.

Ako žele krenuti s istinskim strukturnim promjenama, Zagrepčani se moraju odmaknuti od HDZ-a i SDP-a. Krajnji im je čas da u predstavničko tijelo odaberu ljude koji ovaj grad i ovaj narod uistinu vole više od sinekura koje daju Gradska skupština i gradska uprava. Odaberu li HDZ i SDP, Dušan Ljuština će im do osamdesete godine biti ravnatelj gradskog satiričkog kazališta Kerempuh, a njihova će djeca u kanadske šume za drvosječe.

Ni dio zagrebačkih župnika nije moguće amnestirati od kršćanske odgovornosti za ovakvo stanje u glavnom gradu. Nisu trebali nasjedati na ilegalne i poluilegalne mrvice ispod stola gradonačelnika Bandića koje je u torbama i na razne druge načine donosio njegov savjetnik za vjerska pitanja Stipe Zeba, a oni zauzvrat 'tihom župničkom diplomacijom' veličali Milana Bandića. Ovih dana imali smo prigodu gledati jednog redovnika kako svjedoči u postupku Fimi Media oko Ive Sanadera.

Ipak, Zagreb ima svijetlu perspektivu

Na kraju ove dijagnoze, kako ne bismo ispali potpuni katastrofičari, potrebno je reći da Grad Zagreb ima svijetlu perspektivu. Naime, ulaskom u projekt 'Zagreb na Savi' grad dobiva milijune četvornih metara koje može dati u zGkoncesiju, prodaju, ili pravo građenja te time pokrpati sve svoje dubioze koje je Bandić prouzročio zajedno s SDP-om. Nije pošteno da ijedna stranka svojata ovaj projekt jer je taj projekt star više od 50 godina.

Moguće je dakle sagraditi glavninu komunalnih i prometnih objekata za 21. stoljeće, završiti studentski kompleks u bivšoj vojarni Borongaj, ući u projekt obnove pročelja u središtu grada, napraviti neophodnih pet novih vrtića, krenuti u program izgradnje novih osnovnih škola s ciljem jednosmjenskog rada jer je to jedini put stvaranja zemlje znanja, započeti izgradnju lake željeznice jer je to način dugoročnog rješenja javnog prijevoza.

S projektom 'Zagreb na Savi' rješava se krucijalno pitanje opskrbe pitkom vodom jer se time osigurava stalna razina podzemnih voda, a Zagreb na našu sreću leži na pitkoj vodi. No preduvjet za realizaciju ovih projekata je da se korumpirane i učmale strukture maknu iz Gradske uprave, da u Gradsku skupštinu kao nadzorno i predstavničko tijelo sjednu ljudi kojima je zvijezda vodilja razvoj Grada Zagreba.

Tomislav Jelić
Hrvatski tjednik

Hrvatski tjednik

Pet, 5-03-2021, 05:04:58

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

PRETPLATA

Svakoga četvrtka
Hrvatski tjednik,
a sve drugo je manipulacija!

Posebna ponuda

Hrvatski tjednik dolazi s vrlo niskom cijenom pretplate!

Godišnja pretplata iznosi samo 678 kuna,

170 eura za zemlje EU i 200 eura za prekooceanske zemlje.

Hrvatski tjednik 210 41

Želimo da Hrvatski tjednik dođe u svaki hrvatski dom!

Podatci u računima

Žiro-račun: 2500009-1101384007

Banka: Hypo Alpe-Adria-Bank
Korisnik: Tempus d.o.o. Zadar
IBAN: HR61 2500 0091 1013 84007
BIC:HAABHR22

KONTAKTI

Hrvatski tjednik

KONTAKTI

TelefonTelefon
Hrvatskog tjednika:
+385 (0)23/305-277

Fax
Fax:
+385 (0)23/309-180

Elektronička pošta
Elektronička pošta:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preporučite članke

Podržite članke na jednoj od socijalnih mreža jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

Preporučite Hrvatski tjednik, portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.