Bogovi maze Institut za društvena istraživanja, a Staroslavenski institut najradije bi utopili

Na natječaje istraživački projekti, suradni istraživački programi, partnerstvo u istraživanjima i uspostavne potpore, prijavljena su u roku do 28. listopada 2011. ukupno 262 projektna prijedloga, najviše na natječaj za program istraživački projekti, njih 201. Nakon vrjednovanja, obavljeno uglavnom tijekom 2012., za financiranje je odobreno 17 projektnih prijedloga, od toga 12 u programu istraživački projekti.

500x375 www.idi.hrMeđu istraživačkim projektima našao se i 'Socijalni identitet, pristup visokom obrazovanju i odabir studija' koji vodi Branislava Baranović s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Projekt ispituje utjecaj socijalnih identiteta i individualnih karakteristika učenika u Hrvatskoj na njihove odluke o nastavljanju školovanja na visokoškolskoj razini, izbor studija te uspješnost na prvoj godini studija. Za projekt na kojemu osim voditeljice još radi pet znanstvenika i znanstvenih novakinja odobreno je 671.516,00 kuna.

Za istraživački projekt 'Hrvatski književno-kulturni identitet u tranziciji/regionalnom kontekstu (Aspekt hrvatsko-srpskog kulturnog dijaloga)' koji vodi Dušan Marinković sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta odobreno je 322.530,00 kuna. Projekt istražuje i opisuje, kako se navodi u Glasniku broj 1., godina 7. Hrvatske zaklade za znanost, oblike uspostavljanja novih komunikacijskih modela na planu književnosti, jezika i publicistike između Republike Hrvatske i Republike Srbije nakon osamostaljenja RH i ratnog traumatskog iskustva. Osim voditelja na popisu je 12 suradnika, a među njima Čedomir Višnjić i Milorad Pupovac.

Čedomir Višnjić predsjednik je SKD 'Prosvjeta' u Zagrebu te ravnatelj Uprave Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/default.aspx?ID=151), a Milorad Pupovac, uz ino, zastupnik u Hrvatskome saboru koji imenuje na prijedlog vlade Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost. Ima li ovdje sukoba interesa, ne bismo špekulirali jer o tome mogu odlučiti samo mjerodavna tijela.

Glagoljica

No mnogo je zanimljivije od toga da je za samo dva navedena projekta odobreno više od milijun kuna, a primjerice Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kani po djelatniku u ovoj godini za istraživački rad u Staroslavenskom institutu izdvojiti smiješnih 750 kuna. Neki bi instituti po tom prijedlogu trebali dobiti malo manje smiješnu svotu od 1200 kuna, ali zato izgleda da bogovi maze Institut za društvena istraživanja koji bi po znanstveniku trebao dobiti čak 15.000 kuna.

6154651-Staroslavenski institut Gornji grad ZagrebGlagoljicaTemelji Staroslavenskog instituta položeni su osnivanjem Staroslavenske akademije 1902., dakle prije više od 100 godina. Ministar znanosti i njegov zamjenik, Željko Jovanović i Saša Zelenika, trebali bi znati, da osim u Hrvatskoj, nigdje u Europskoj Uniji nema instituta kojemu je temeljni zadatak istraživanje glagoljske baštine jer ni jedan narod nema nakon 12. stoljeća u uporabi glagoljsko pismo.Temelji Staroslavenskog instituta položeni su osnivanjem Staroslavenske akademije 1902., dakle prije više od 100 godina. Ministar znanosti i njegov zamjenik, Željko Jovanović i Saša Zelenika, trebali bi znati, da osim u Hrvatskoj, nigdje u Europskoj Uniji nema instituta kojemu je temeljni zadatak istraživanje glagoljske baštine jer ni jedan narod nema nakon 12. stoljeća u uporabi glagoljsko pismo.

U Češkoj je obnovljeno u 14. stoljeću zahvaljujući hrvatskim glagoljašima, koje je u Prag doveo sam kralj Karlo IV. Hrvati su na glagoljskom pismu ostvarili čitavo bogatstvo tekstova - biblijskih, liturgijskih, književnih, pravnih, administrativnih i drugih. Glagoljica je sa svim onim što je na njoj napisano i tiskano osebujan konstitutivan element hrvatske kulture, pa i nacije.

Ukratko riječ je o jedinstvenom hrvatskom znanstvenom brendu. Instituti za fiziku, poljoprivredu, ekonomiju, kemiju itd. postoje gotovo svugdje u svijetu, Staroslavenski institut samo u Hrvatskoj. Nakon kontroverzne evaulacije prije dvije godine tijekom koje je pokazano golemo neznanje glede značaja i uloge Staroslavenskog instituta, sada će taj institut biti zahvaćen tzv. reakreditacijom.

Predbacuju mu da ima malo zaposlenih. Postoje signali da bi ga vlast najradije 'utopila' na neki fakultet ili sveučilište. No s obzirom na to da je neodvojivi dio hrvatskog nacionalnog identiteta, treba pod svaku cijenu sačuvati njegov pravni subjektivitet, bez obzira što o tome misle ministar i njegov zamjenik.

Marko Curać
Hrvatski tjednik

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.