Lokalni izbori

Aktualni splitski gradonačelnik Željko Kerum pompozno je najavio još jednu utrku za splitskog gradonačelnika. Najavio je, dakako, i pobjedu na izborima 19. svibnja u Splitu. Određeni su krugovi isti dan javili da je i u prednosti pred svim ostalim kandidatima. U slučaju Keruma sve se radi ekspresno pa je isti dan objavljeno kako je država izborikupila njegovo zemljište na kojemu će biti građeni stanovi POS-a.

Također isti dan, Željko Kerum i njegova sestra u Hrvatskome su se saboru ujedinili u nezavisni klub saborskih zastupnika. Kao što je na prošlim izborima, održanima prije četiri godine, brzo dogovorio suradnju s HDZ-om, koji je nakon toga njega i njegovu sestru uvrstio visoko na izbornu listu, pa su oboje ušli u Hrvatski sabor, tako se nesumnjivim sada čini da je Kerum dogovorio, doduše ovaj put neformalnu, koaliciju sa SDP-om.

Kerum je trgovac i svejedno mu je zove li se njegov koalicijski partner HDZ ili SDP. A kao trgovac – u velikim je problemima. Bolje upućeni kažu da mu nad vratom čak visi procesuiranje zbog sumnji u brojna kaznena djela. Zabrinut za svoju sudbinu, on se, kazuju povjerljivi izvori, prvo obratio HDZ-u, ponudio koaliciju i da se sam ne će kandidirati, zatražio, zatim, niz funkcija u budućoj raspodjeli vlasti i zaštitu bude li mu trebala. Ocjenjujući da traži previše, HDZ mu nije ni mogao ni htio obećati sve što je htio jednostavno zato što nije na vlasti, a ne zna ni hoće li i kad biti.

Zakulisne igre

Zato je Kerum odlučio: kad već ne može s HDZ-om, bit će protiv njih, a u Hrvatskom saboru u istoj protuhadezeovoj misiji zajedno s Jadrankom Kosor. S tim SDP može biti jako kerum-ce-sam-na-izbore-ako-s-hdz-om-ne-dogovori-koaliciju-504x335-20121147-20121124165450-ae09df717f451e62b91393486e4d19e8BandićSDP-ov predsjednik države dr. Ivo Josipović i Zoran Milanović gotovo se patološki ne podnose. Zbog toga i Josipović „igra" na Milana Bandića što izaziva bijes u SDP-u. Na Milanovića, očito, zbog premnogih poraznih rezultata, a možda i nekih osobnih razloga, više ne računaju na ključnim mjestima. I sve se to uklapa u poantu naše priče o zakulisnim igrama.zadovoljan jer njihov kandidat za gradonačelnika Splita Ivo Baldasar ne figurira kao pobjednik, a Kerum će podijeliti većinsko konzervativno biračko tijelo između sebe i HDZ-ova kandidata Vjekoslava Ivaniševića, pa su sve opcije otvorene. Stoga SDP-ovcima nije teško potajno poduprijeti Kerumovu kandidaturu za gradonačelnika Splita. Prljave zakulisne igre u politici nisu od jučer. Mnogo toga stvar je pogodbe, a te pogodbe ruše uvjerenja, programe i načela.

Kad je riječ o Zagrebu, kao da su se već svi pomirili s još jednom pobjedom Milana Bandića, nekadašnjeg SDP-ovca, a sada nezavisnog kandidata i aktualnog gradonačelnika. SDP-ov kandidat Rajko Ostojić, unatoč očajničkom trudu, ne uspijeva smanjiti veliku Bandićevu prednost. Licemjerno ga hrabri predsjednik stranke Zoran Milanović, ali upućeni tvrde da je zapravo ravnodušan.

SDP-ov predsjednik države dr. Ivo Josipović i Zoran Milanović gotovo se patološki ne podnose. Zbog toga i Josipović „igra" na Milana Bandića što izaziva bijes u SDP-u. Na Milanovića, očito, zbog premnogih poraznih rezultata, a možda i nekih osobnih razloga, više ne računaju na ključnim mjestima. I sve se to uklapa u poantu naše priče o zakulisnim igrama.

HDZ

U HDZ-u, pak, još uvijek zadovoljni pobjedom na izborima za europski parlament. Raspoloženje im kvare dvije činjenice. Prva je da im je pobjedu omogućila Ruža Tomašić, hdzčelnica HSP-a dr. Ante Starčević, premda je tu korist bila obostrana. HDZ ne bi postigao rezultat bez nje, ali ni ona bez HDZ-ove liste.

Druga činjenica koja izaziva nespokoj kod čelništva HDZ-a je da je na istim izborima SDP-ova lista u Gradu Zadru, označenom kao utvrda HDZ-a, dobila više glasove od HDZ-ove. Od HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zadra Božidara Kalmete očekuju da 19. svibnja preokrene taj rezultat.

U moru svih tih okolnosti teško je biračima opredijeliti se. Logički je lako zaključiti da je Sokrat smrtan, ali iznimno teško komu dati glas.

Ivica Marijačić
Hrvatski tjednik

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.