Hrvatski tjednik
 

 Osijek premoćno u rukama HDSBB-a, nezavisni Bandić ne da Zagreb SDP-u, predizborni kaos u Splitu, zadarski SDP kandidira beskrupuloznog bankara...

Ostalo je relativno malo do lokalnih izbora u proljeće 2013. godine, a mnogi su političari već zaoštrili svoju retoriku i krenuli u borbu za čelne pozicije. Loša situacija u zemlji mnogima je olakotna okolnost za predizborna obećanja, no hladni tuš ipak će dočekati građane nakon izbora jer od predizbornih obećanja, kao i svih dosadašnjih godina, neće biti apsolutno ništa. Kao što se mnogo puta do sada pokazalo, sve uvijek završi samo na lijepim riječima. Najžustrija borba svakako će se voditi za glavni grad, odnosno treću najmoćniju funkciju u Hrvatskoj, gdje se već ne biraju sredstva kako bi se diskreditirali pojedini kandidati.

Prazna obećanjaLoša situacija u zemlji mnogima je olakotna okolnost za predizborna obećanja, no hladni tuš ipak će dočekati građane nakon izbora jer od predizbornih obećanja, kao i svih dosadašnjih godina, neće biti apsolutno ništa. Kao što se mnogo puta do sada pokazalo, sve uvijek završi samo na lijepim riječima. Najžustrija borba svakako će se voditi za glavni grad, odnosno treću najmoćniju funkciju u Hrvatskoj, gdje se već ne biraju sredstva kako bi se diskreditirali pojedini kandidati.Mladi SDP-ov lav(?), kako nazivaju Davora Bernardića, konkurirat će aktualnom gradonačelniku, bivšem SDP-ovcu Milanu Bandiću, kojemu je ovo peta utrka za prvu gradsku funkciju. Za razliku od Bernardića kojega podržava SDP, Bandić ovoga puta u utrku ulazi kao nezavisni kandidat. Prije četiri godine na prvim izravnim izborima za gradonačelnika uvjerljivo je slavio kao SDP-ov kandidat pa će se vidjeti hoće li tako biti i ovoga puta. Afere koje mu se stavljaju na teret, a koje mu često spočitava i protukandidat, bivši stranački kolega, a danas predsjednik skupštine Grada Zagreba Bernardić, ne idu mu u prilog. No čini se kako aktualnog gradonačelnika ništa ne plaši, unatoč tanašnom proračunu, pa čak i prijetnjama o blokadi gradskog računa od strane državne, SDP-ove vlasti. Najavio je postavljanje fontana koje će Zagrebu, zaista, podariti novu vizuru. Bernardić ga već mjesecima kritizira. Smatra kako 'Zagreb može biti uspješan samo ako ima ljude koji rade, koji imaju krov nad glavom i koji za svoju plaću mogu uzdržavati obitelj, bez neizvjesnosti i grča za svoj život i svoju starost". Najavio je da će Zagreb pod njegovim vodstvom biti pokretač Hrvatske.

Koalicija HSLS i HSSodlučila se za nešto drukčiji pristup i za zagrebačkog gradonačelnika istaknula nestranačkog kandidata Vladimira Ferdeljija, dok su kandidati za zamjenike gradonačelnika HSLS-ovac VjekoslavJeleč i HSS-ovac Nenad Matić. Ferdelji je uspješan dugogodišnji gospodarstvenik i svakako će biti zanimljivo vidjeti koliko će građani podržati ovaj HSLS-ov i HSS-ov eksperiment. Najavio je promjene u dosadašnjem vođenju grada i gospodarstva te da će, ako pobijedi, raditi na tome da se omogući bolji život svih građana, jednakost u bogatstvu, a ne u siromaštvu, zauzimat će se za jačanje gospodarstva i poduzetnički razvoj komunalne infrastrukture, gradske administracije kao učinkovitog servisa građana, uz kadroviranje po kriteriju stručnosti, a ne podobnosti.

Hrvatski laburisti, kojima u prilog ide situacija uzemlji, još uvijek nisu istaknuli svoje kandidate. Iako je bilo govora o tome da će Mirela Holy, bivša SDP-ova ministrica zaštite okoliša, biti njihov izbor za gradonačelnika, do toga ipak neće doći. Holy je odustala od kandidature, a SDP ju je nagradio s nekoliko odbora pa je pred laburistima novi izbor kandidata.

Sudeći prema spinovima koje puštaju iz svoje stranke, ni HNS još uvijek nema kandidata za gradonačelnika Zagreba. Ljuti su na SDP jer ne idu u zajedničkukoaliciju pa je ova priča s Vesnom Pusić pomalo smiješna. Šefica diplomacije u tom bi slučaju trebala napustiti svoju ministarsku fotelju, u što zaista sumnjamo. Njihova kandidatura Vesne Pusić za gradonačelnicu samo je trik ne bi li prisilili svoje sadašnje koalicijske partnere na zajednički izlazak na izbore u Zagrebu jer HNS, sama po sebi, minorna je strančica s rejtingom od 1.8 posto i bez SDP-a propala bi. Sudeći prema afinitetima Pusićeveposao koji sada obnaša mnogo joj je važniji jer nudi više, pa sumnjamo da bi se zadovoljila onim prvoga čovjeka grada, makar i Zagreba. Znakovito je da nekad vladajući HDZ u Zagrebu još nije pronašao ili otkrio svoga kandidata za gradonačelnika glavnoga grada.

Bubalo osvajala Osijek bez velikih teškoća

OsijekSituacija u Slavoniji svakako je drukčija od one u Zagrebu. HDSSB-ov kandidat sadašnji je prvi čovjek Osijeka Krešimir Bubalo. Njemu u prilog idu i mnogobrojne ankete koje mu daju uvjerljivu prednost od čak 41,9 posto preostalim kandidatima za gradonačelnika najvećeg grada u Slavoniji. Sve su glasnija šuškanja kako će HSP kandidirati Antu Đapića, ali kako još uvijek ništa nije potvrđeno, ostaje pričekati daljnji rasplet situacije i vidjeti hoće li se HSP-ovci kockati s njegovim imenom, s obzirom na situaciju s prošlih izbora. Koalicija HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević sve je izglednija i u ovom dijelu Hrvatske.Situacija u Slavoniji svakako je drukčija od one u Zagrebu. HDSSB-ov kandidat sadašnji je prvi čovjek Osijeka Krešimir Bubalo. Njemu u prilog idu i mnogobrojne ankete koje mu daju uvjerljivu prednost od čak 41,9 posto preostalim kandidatima za gradonačelnika najvećeg grada u Slavoniji. Sve su glasnija šuškanja kako će HSP kandidirati Antu Đapića, ali kako još uvijek ništa nije potvrđeno, ostaje pričekati daljnji rasplet situacije i vidjeti hoće li se HSP-ovci kockati s njegovim imenom, s obzirom na situaciju s prošlih izbora. Koalicija HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević sve je izglednija i u ovom dijelu Hrvatske. Zanimljivo će biti vidjeti za koga će se odlučiti jer se za sada spominjene koliko imena, među Bubalokojima je najglasnije ono Damira Kramarića kojemu je HDZ naklonjen, dok HSP A.S. daje prednost Gordanu Matkoviću, bivšem gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća koji svoju karijeru nastavlja u stranci Ruže Tomašić. Uteg njegovu kredibilitetu svakako je prelazak u novu stranku, a što Matković čini već po četvrti put.

Sudeći prema informacijama, HDZ je ozbiljno razmišljao i o dr. Draženu Vidoviću koji je prije nekog vremena pristupio stranci, atestiraju se i dr. Goran Kondža, prof.dr. Drago Šubarić, Markus Romić te Sanja Kovačević, koja visoko kotira kod aktualnog vodstva ogranka. Sve je još uvijek u dogovorima pa je možda i prerano (?) govoriti o HDZ-ovu pravom kandidatu koji će u utrku za prvog čovjeka Osijeka.

HSLS i HSS i u Osijeku su potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, a njihov kandidat za gradonačelnika bit će dr. Josip Vrbošić, profesor osječkog Pravnoga fakulteta i bivši hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini (HSLS).SDP još uvijek nije jasno istaknuo svog kandidata, šuškanja oBiljani Borzan, čini se, padaju u vodu. Ako je vjerovati onome što je rekao ministar Arsen Bauk, SDP neće imati svog kandidata na lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine nego će Kukuriku koalicija najvjerojatnije, ako se uspije dogovoriti, ići sa zajedničkim kandidatom. Bauk tvrdi kako se zna da Biljana Borzan sigurno neće biti kandidat za gradonačelnicu Osijeka, a sve su glasnija nagađanja kako su se SDP i HNS ipak složili oko nezavisnog Ivice Vrkića.

Laburistima je adut politički analitičar Jaroslav Pecnik, koji je i sam potvrdio da mu se prijedlog laburista učinio kao izazov te da ga je bilo tko drugi pitao, bez razmišljanja bi odbio, ali budući da se radi o stranci, odnosno ideji koja mu je svjetonazorski bliska, pristao je.

Tko će vladati Splitom

SplitKerum neće u novu utrku, čini se kako je shvatio da politika nije za njega, ali zato će neka nova imena dobiti priliku pokazati se, a ako dobiju i povjerenje građana, i dokazati se. I sadašnji gradonačelnik je prije koji dan javno kazao kako će ga na funkciji zamijeniti 'onaj pop', misleći pritom na don Ivana Grubišića, figuru koja se često provlači kao SDP-ov kandidat na lokalnim izborima za gradonačelnika. I sam Grubišić priznao je kako ima afinitete prema prvoj fotelji grada pod Marjanom pa se očekuje da će ga i SDP prigrlitiZa razliku od Osijeka, u kojem se, sudeći prema anketama, neće voditi bitka prsa o prsa, bit će zanimljivo promatrati razvoj situacije u Splitu. Sadašnji gradonačelnik Željko Kerum nema ambiciju natjecati se za novi mandat, ruku na srce jedva odrađuje i sadašnji. Već mjesecima nema ga u gradskim prostorijama, tu i tamo pojavi se na kojoj sjednici, a većina poslova prebačena je zamjenike Anđelku Visković i Juru Šundova za koje se govori kako će u druge tabore, najvjerojatnije nezavisne, na lokalnim izborima. Kerum je, kaže, razočaran što su ga ostavili i prije izbora, a ne vidi da su i građani razočarani gradonačelnikom kojega su izabrali, a koji ih je također ostavio prije kraja mandata.

SplitDakle Kerum neće u novu utrku, čini se kako je shvatio da politika nije za njega, ali zato će neka nova imena dobiti priliku pokazati se, a ako dobiju i povjerenje građana, i dokazati se. I sadašnji gradonačelnik je prije koji dan javno kazao kako će ga na funkciji zamijeniti 'onaj pop', misleći pritom na don Ivana Grubišića, figuru koja se često provlači kao SDP-ov kandidat na lokalnim izborima za gradonačelnika. I sam Grubišić priznao je kako ima afinitete prema prvoj fotelji grada pod Marjanom pa se očekuje da će ga i SDP prigrliti, pogotovo jer dobro stoji u anketama, iako su kao svog kandidata istaknuli Ivu Baldasara, kojemu se s druge strane pripisuju razne afere, čak i dezerterstvo, te je nejasno koliko je on zapravo ozbiljan kandidat. Sve su glasnija šuškanja i kako će i Anđelka Visković u utrku za fotelju, a sindikalist Ozren Matijašević mogao bi biti veliko iznenađenje jer ga u svojim redovima žele laburisti.

HDZ je u Splitu izašao s imenom Tomislava Đonlića, doktoranda povijesti i profesora u osnovnoj školi, čije je znanstveno-istraživačko područje rada iz crkvene povijesti Splitsko-makarske nadbiskupije u prvoj polovici 20. stoljeća. Mlađahni Đonlić bio je i član obrane generala Slobodana Praljka, a mogao bi biti zanimljiv adut HDZ-u jer im do sada ništa od prokušanih imena nije palilo. Pomutnju u HDZ-umogla bi unijeti njihova članica i gradska vijećnica Sanja Bilač koja najavljuje kandidaturu za prvu gradsku fotelju. HDZ se odmah oglasio: kazali su kako o tome ništa ne znaju, ali i kako Bilač nema podršku stranke pa će ona na izbore kao nezavisni kandidat. Čini se kako problema u njihovim redovima ima i dalje, a nejasno je hoće li i ovdje doći do koalicije s HSP A.S.

Hoće li Rijeka nakon 12 godina dobiti novog gradonačelnika

RijekaAktualni riječki gradonačelnik SDP-ovacVojko Obersnel kreće u petu utrku za čelnu gradsku poziciju. Čovjek koji je godinama na čelu Rijeke ne sumnja u svoj uspjeh te tvrdi kako se raduje ulasku Hrvatske u EU jer će to biti velika prilika i za Rijeku. Obersnel je na čelu Rijeke već 12 godina, a u novoj utrci za potvrdu funkcije zdušno će mu pomagati HNS, IDS i ARS. Kandidat Hrvatskih laburista za gradonačelnika Rijeke je dr. Predrag Šustar, dekan Filozofskog fakulteta. Čini se kako su Laburisti svojim izborombacili rukavicu u lice mnogima, pomrsivši im račune.Riječki su SDP-ovci iznenađeni njihovim izborom, ali i mogućom uskom borbom između Obersnela i Šustara.Aktualni riječki gradonačelnik SDP-ovacVojko Obersnel kreće u petu utrku za čelnu gradsku poziciju. Čovjek koji je godinama na čelu Rijeke ne sumnja u svoj uspjeh te tvrdi kako se raduje ulasku Hrvatske u EU jer će to biti velika prilika i za Rijeku. Obersnel je na čelu Rijeke već 12 godina, a u novoj utrci za potvrdu funkcije zdušno će mu pomagati HNS, IDS i ARS. Kandidat Hrvatskih laburista za gradonačelnika Rijeke je dr. Predrag Šustar, dekan Filozofskog fakulteta. Čini se kako su Laburisti svojim izborombacili rukavicu u lice mnogima, pomrsivši im račune. Riječki su SDP-ovci iznenađeni njihovim izborom, ali i mogućom uskom borbom između Obersnela i Šustara. Može li im se onda uopće suprotstaviti HDZ koji još uvijek nije odlučio o svom kandidatu, a previru se oko koalicije s PGS-om, čiji je kandidat Nikola Ivaniš. Druge stranke također još uvijek nisu istaknule svoje kandidate pa ispada kako Rijeka mnogima nije zanimljiva ili su odustali od 'uzaludne' borbe sa SDP-ovim čovjekom koji godinama pobjeđuje.

ObersnelMalo južnije situacije je sasvim drukčija pa je SDP u Zadru kao svog kandidata za gradonačelnika istaknuo člana Uprave Hypo Alpe Adria BankI vu Bilića, čovjeka koji već godinama ne živi u Zadru, a koji je na predstavljanju kazao kako poznaje sve gradske probleme. Iako se govorilo kako će u utrku za gradonačelnika Ingrid Antičević-Marinović, od toga se odustalo zbog lošeg imidža koji se veže uz nju i njezinu obitelj. Sabina Glasovac, na koju se također računalo, očito nije bila toliko dobar mamac za zahtjevno biračko tijelo u gradu koji je naklonjen HDZ-u već godinama, pa se našla kao kandidat za zamjenika. HDZ još ne izlazi sa svojim imenima, čak nije sigurno hoće li sadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić ponovno u utrku. Mnogi sumnjaju da neće, a s obzirom da se bivši ministar Božidar Kalmeta često može vidjeti na jutarnjim druženjima, govori se kako će upravo on biti stari-novi HDZ-ov adut za čelnog gradskog čovjeka.

Ostale stranke tek sramežljivo izbace pokoje ime, kao laburisti koji su pokušali s pravnim zastupnikom i povjerenikom županijskog ureda SSSH Vedranom Uranijom, a koji je odustao i prije nego što je utrka započela. Ako je suditi po dosadašnjim lokalnim izborima, utrku za prvu zadarsku gradsku fotelju bit će zanimljivo promatrati jer su svih ovih godina nezavisni kandidati većini stranaka zadavali glavobolje. Moguće je da će tako biti i ovoga puta.
Na krajnjem jugu Hrvatske, u Dubrovniku,po svemu sudeći vodit će se borba između Andre Vlahušića(HNS), Nike Šalje (SDP), Željka Raguža (HSS) i nepoznatog HDZ-ova kandidata. Još uvijek se ne zna hoće li to biti Dubravka Šuica ili tko drugi jer HDZ nije izašao s imenima, ali uzme li se u obzir kako Šuica visoko kotira u Karamarkovoj 'vladi iz sjene', moguće je da u dubrovačku utrku krene neko drugo ime.

Građani odlučuju

Izbori su za samo nekoliko mjeseci, a čini se kako, unatoč zaoštrenoj retorici i međusobnim napadima, ni jedna od stranaka nije u potpunosti spremna za tu utrku. U javnost se izbori glaspuštaju svakojaka imena, svojevrsni baloni, ne bi li se osluhnulo bilo birača. Među vodećim stranaka nema konsenzusa, čak ni onim koalicijskim, drugi pak pokušavaju neke nove metode, čak i do jučer nemoguće koalicije, nadajući se boljem uspjehu nego prijašnjih godina. Prema dosadašnjim anketama, ali i situaciji na terenu, Osijek bez sumnje ostaje u rukama HDSSB-ova Krešimira Bubala. Jedinu pomutnju može mu stvoriti netko od SDP-ovih kandidata, ali kako će oni ipak u koaliciju s HNS-om, Bubalu je otvoren put do pobjede. Ostale stranke, među kojima je i HDZ, nisu mu nikakva prijetnja.

U svim ostalim gradovima vodit će se zanimljiva borba među novim i starim imenima. Može li Bernardić zaista pobijediti Bandića ili će ih iznenaditi Ferdelji, hoće li don Ivan Grubišić naslijediti Željka Keruma ili će na čelo Splita neko sasvim novo ime te hoće li se Vojko Obersnel konačno pozdraviti s gradonačelničkom funkcijom nakon 12 godina,znat ćemo u proljeće 2013. Ono što novi lokalni izbori svakako donose jest činjenica da ni SDP ni HDZ nemaju pravih kandidata pa bi ovi izbori mogli biti svojevrsno veliko iznenađenje za njih, ali i prilika za neke druge stranke i nezavisne kandidate. Na građanima je da se odluče, jer ovoga puta zaista moraju izabrati one koji će donijeti promjene i bolje sutra. Samo, pitanje je kriju li se takvi i među ovim kandidatima.

Andrea Černivec
Hrvatski list

Hrvatski tjednik

Sub, 28-11-2020, 20:58:49

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

PRETPLATA

Svakoga četvrtka
Hrvatski tjednik,
a sve drugo je manipulacija!

Posebna ponuda

Hrvatski tjednik dolazi s vrlo niskom cijenom pretplate!

Godišnja pretplata iznosi samo 678 kuna,

170 eura za zemlje EU i 200 eura za prekooceanske zemlje.

Hrvatski tjednik 210 41

Želimo da Hrvatski tjednik dođe u svaki hrvatski dom!

Podatci u računima

Žiro-račun: 2500009-1101384007

Banka: Hypo Alpe-Adria-Bank
Korisnik: Tempus d.o.o. Zadar
IBAN: HR61 2500 0091 1013 84007
BIC:HAABHR22

KONTAKTI

Hrvatski tjednik

KONTAKTI

TelefonTelefon
Hrvatskog tjednika:
+385 (0)23/305-277

Fax
Fax:
+385 (0)23/309-180

Elektronička pošta
Elektronička pošta:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preporučite članke

Podržite članke na jednoj od socijalnih mreža jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

Preporučite Hrvatski tjednik, portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.