David Slinn: Dobro je što Hrvatska gleda u budućnost, a ne na povijest, Domovinski rat i Oluju!

Britanski veleposlanik David Slinn tijekom Otvaranja Olimpijskih igara u Londonu boravio je u Zadru gdje je u organizaciji veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, te grada Zadra održan i svečani TV prijenos na zadarskom Forumu.

Veleposlanik Slinn na dužnost u Zagrebu stigao je prije nekoliko mjeseci, a zamijenio je dotadašnjeg veleposlanika Davida Blunta koji je napustio diplomatsku službu. Slinn je nastavio britansku politiku svoga prethodnika prema Hrvatskoj, a kako je u ovoj regiji, kako ju on naziva, od 1993. godine, dobro su mu poznate prilike ne samo u našoj zemlji, nego i u susjednima. Slinn britanski balkanje 1993. godine radio u Londonu, 1995. dobio je službu u Tirani, zatim je radio u Beogradu, Prištini, Skopju, Sarajevu i Podgorici.

S obzirom da ste godinama radili u susjednim zemljama, koliko Vam je poznata novija hrvatska povijest, odnosno kakvo je Vaše mišljenje o Domovinskom ratu i operacija Oluja čiju 17. obljetnicu slavimo za nekoliko dana?

Ovdje sam u 2012. godini, Hrvatska će se pridružiti Europskoj uniji 2013. Mogu reći da je jedna od prednosti koju sam imao radeći u ovoj regiji već jako dugo ta što mogu vidjeti koliko je Hrvatska napredovala u tih 16, 17 godina. Hrvatska danas gleda u budućnost, sa samopouzdanjem gleda prema europskoj budućnosti, a ne u povijest. To je naš fokus, gledati samo prema toj budućnosti.

Kada bi britanski parlament trebao ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s EU?

Ugovor će biti predstavljen u Parlamentu vjerojatno u rujnu ili listopadu, kada novi Parlament počinje s radom. Vrlo je teško reći koliko će biti potrebno dok taj proces ne bude gotov jer je on vrlo kompleksan i treba raditi na njemu. Ono što je naš ministar obećao jest da će ratifikacija biti učinjena prije 1. srpnja 2013.

Pitam Vas to jer se u Hrvatskoj stječe dojam da je britanska politika naklonjena Srbiji i nekoj novoj balkanskoj zajednici. Slažete li se s tim?

Velika Britanija uvijek je bila veliki podupiratelj Europske Unije, oduvijek je podupirala hrvatski ulazak u EU i u NATO. Poznato je da smo bili veliki podrška Hrvatskoj tijekom ulaska u NATO. Duboko vjerujemo da je članstvo u EU Prodavanje magleOvdje sam u 2012. godini, Hrvatska će se pridružiti Europskoj uniji 2013. Mogu reći da je jedna od prednosti koju sam imao radeći u ovoj regiji već jako dugo ta što mogu vidjeti koliko je Hrvatska napredovala u tih 16, 17 godina. Hrvatska danas gleda u budućnost, sa samopouzdanjem gleda prema europskoj budućnosti, a ne u povijest. To je naš fokus, gledati samo prema toj budućnostiza sve zemlje u ovoj regiji vrlo važan faktor za njihovu stabilnost. Zbog toga smo entuzijastični i što hrvatske susjedne zemlje, koje još uvijek nisu dio EU, rade enorman napredak u smislu pridruživanja toj zajednici. Moram napomenuti da smo puni podrške prema Vladi u Zagrebu,slinn mudrinickako u tehničkom, tako i u političkom smislu.

Jeste li zadovoljni radom sadašnje Vlade?

Imamo odličnu suradnju s ministrima. Imamo nekoliko ciljeva na kojima treba raditi, a uglavnom su vezani za EU. Želimo Hrvatsku 1. srpnja 2013. u EU, ali naš rad nastavlja se i 2. srpnja, kako bismo se uvjerili da je Hrvatska uspješan član EU.

S obzirom na situaciju u Hrvatskoj, ali i onu u Europskoj Uniji, koliko je ovo zapravo dobar trenutak za Hrvatska postane članica?

Zato je važno da Hrvatska najbolje iskoristi sve mogućnosti koje joj nudi članstvo u Europskoj Uniji. Hrvatskoj se otvaraju mogućnosti koje nudi otvoreno tržište, mogućnosti koje nude razni fondovi Europske Unije, tu su i krucijalne ekonomske mogućnosti koje ne bi došle ovamo bez članstva u EU. Na Hrvatskoj je hoće li, naravno, sa svojim partnerima, uključujući i Veliku Britaniju, iskoristiti mogućnosti koje joj se nudi. Toliko je mogućnosti, a na Hrvatskoj je da ih prepozna i realizira.

Može li se Hrvatskoj dogoditi scenarij sličan onome u Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu? Njemačka također nije zadovoljna, a tu je i Francuska, Italija?

Zbog toga je važno da Hrvatska iskoristi sve mogućnosti koje joj se pružaju, a zaista ih je mnogo.

Budimo realni, Hrvatska je mala zemlja u odnosu na one koje drže konce u rukama u EU?

Ne mogu se sjetiti je li itko o hrvatskih ministara to ikad rekao. Ali moje je mišljenje da nema malih zemalja, ima samo malih umova, mozgova. Hrvatska zaista ima odlične mogućnosti da maksimalno iskoristi članstvo u EU, ali i da iskoristi svoj geografski položaj u jugoistočnoj Europi i ojača odnose sa susjedima prije njihova ulaska u EU.


Andrea Černivec
Hrvatski list

Hrvatski list

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.