Hrvatski tjednik
 

Čelnici desnice: Karamarko se mora ograditi od Mesića, Sanadera i ispričati se narodu

Lik Tomislava Karamarka obilježio je medijski prostor prošloga tjedna. Karamarko je na stranačkom saboru izabran za četvrtog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, zamijenivši tako Jadranku Kosor koja mu je člansku iskaznicu HDZ-a uručila samo nekoliko mjeseci prije unutarstranačkih izbora. Pred Karamarkom je mnogo posla i čega god da se uhvati, ne će mu biti lako. Manevarskog prostora i nema previše, stranka je puna članova čije bi statuse u što kraćem vremenu trebalo riješiti kakoKaramarkobi se krenulo s poslom. Sudeći prema najavama novog čelnika HDZ-a, stranka bi se trebala vratiti Tuđmanovim vrijednostima. Tek će se vidjeti hoće li mu to poći za rukom, kao i ujedinjenje stranaka desne političke opcije o čijoj se mogućnosti počelo govoriti nakon čistke u HDZ-u.

'Tomislav Karamarko sretan je izbor za HDZ, jako sam zadovoljan jer bi se s njim HDZ mogao vratiti natrag na vlast. Mnogi su razočarani, prigovaraju, ali Karamarku treba dati šansu, biti strpljiv i ako bude radio prave stvari, u tome ga podržati. Posebno mi je drago što je dr. Drago Prgomet izabran za zamjenika predsjednika stranke', kaže najpoznatiji hrvatski emigrant Zvonko Bušić koji ne krije kako je Karamarko bio njegov favorit u utrci za čelnog čovjeka HDZ-a. Bušić kaže kako je zadnjih mjesec dana radio na stvaranju trijumvirata između dr. Kujundžića, Karamarka i Prgometa, ali kako je hrvatska priča uvijek ista, pa se ni oni nisu mogli dogovoriti tko će biti prvi, a tko drugi.

'Dogodilo se to što se dogodilo, mislim da je ovo dobar izbor. Bojao sam se da ne bi stara ekipa opet ostala na čelu stranke pa sam odahnuo kad su dr. Kujundžić i Karamarko prošli u drugi krug. Mislim da će Karamarko biti stručniji u povezivanju desnice', smatra čelnik čovjek Hrvatskog plamena, dodajući kako je hrvatsko prokletstvo to što ima previše strančica kojima mediji daju veliku važnost koja im ne pripada, te da te, prema njegovim riječima, umišljene veličine treba svesti na margine. Bušić ističe kako Hrvatskoj trebaju ozbiljna vremena jer vidimo što se događa u Srbiji, odnosno tko je došao na čelu države, pa i Hrvatska mora organizirati svoje društvo. Prema njegovim riječima, do okupljanja desnice bi do sljedećih parlamentarnih izbora moglo doći, naravno, ako se Karamarko pokaže onakvim kakvim se predstavljao tijekom izbora za čelnu pozicijuBušiću HDZ-u. Bušić kaže da mu sada svi trebaju dati šansu i pomoći jer to jedino može vratiti stabilnost u 'ludnici' u kojoj se sada nalazimo.

'Karamarko se jasno treba ograditi od politikeZvonko Bušić'Dogodilo se to što se dogodilo, mislim da je ovo dobar izbor. Bojao sam se da ne bi stara ekipa opet ostala na čelu stranke pa sam odahnuo kad su dr. Kujundžić i Karamarko prošli u drugi krug. Mislim da će Karamarko biti stručniji u povezivanju desnice', smatra čelnik čovjek Hrvatskog plamena Ive Sanadera, ali i one Jadranke Kosor, mislim da će on to i napraviti. Hrvatski narod nije tako šašav. Ako se HDZ dobro organizira, ljudi će to prepoznati. Očekujem da će u sljedećih šest mjeseci stranka oživjeti jer znam kako mladost diše. Ako Karamarko povuče prave korake, nastat će takvo oduševljenje da bi u stranku moglo ući 20-30 tisuća mladih ljudi, a s takvom bi ekipom mogao napraviti i ujedinjenje stranaka desne političke opcije', optimističan je Zvonko Bušić, koji dodaje kako je tek dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a siguran kako će se neke stvari u Hrvatskoj promijeniti nabolje.

Bušić i Srb vjeruju u ujedinjenje

Za razliku od Bušića koji je uvjeren kako Karamarko može pomoći desnici, ali i donijeti potrebne promjene na hrvatskoj političkoj sceni, dr. Vladimir Šišljagić, čelni čovjek HDSSB-a, kaže kako je potpuno indiferentan oko Karamarkove uloge na čelu HDZ-a te ga ne smatra nikakvim liderom oporbe.

'Nemam apsolutno nikakav stav o Karamarku. Mjesecima smo gledali kako se HDZ-ovi kandidati žestoko bore za čelnu poziciju u toj stranci, prepucavaju i iznose prljavo rublje. Karamarkovim izborom za čelnika HDZ-a apsolutno ništa nije se promijenilo. Mislim da on nije u stanju ujediniti desnicu, pitanje je kako će on zapravo pomiriti sve frakcije u HDZ-u i što će od HDZ-a uopće biti. On u stranci treba riješiti jako mnogo problema, nisam siguran da će uspjeti', govori dr. Šišljagić. Smatra kako će proći još Srbdosta vremena dok se tenzije u HDZ-u ne smire, a to se može učiniti jedino bolnim rezovima. Karamarka, u političkom smislu, ne vidi kao lidera oporbe, za HDSSB on nije lider oporbe, on jest predsjednik HDZ-a jer su ga izabrali, ali lider nije.

Čelnik HDSSB-a kaže kako ga posljednjih dana svi pitaju o koaliciji s HDZ-om, a oni o tomu nisu ni razmišljali, niti raspravljali, niti sada razgovaraju. 'Apsolutno nas ne zanima HDZ', jasan je Šišljagić, 'mi imamo svoju politiku već sedam godina. Ni o kakvim koalicijama nije bilo govora, niti će koalicije s HDZ-om biti. Proći će jako mnogo vremena da HDZ riješi svoje unutarstranačke probleme i konsolidira se kao stranka. Hoće li tada biti jaka oporbena stranka, vidjet ćemo. Vrlo je teško prognozirati, s obzirom na žestoka stajališta i lobije unutar stranke; bit će tu svašta. Mišljenja sam da je vrijeme za regionalne stranke.' Iako o Karamarku nema posebno mišljenje, Šišljagić drukčije govori o dr. Kujundžiću. 'Poznajem ga kao kolegu, meni osobno prihvatljiv je kao čovjek. Ne znam kako bi uspio pomiriti opcije u HDZ-u i da je izabran. Poznajemo se dugo, znam ga kao korektnog i poštenog čovjeka, izuzetnog liječnika i na kraju čovjeka koji je sebe mnogo dao i u struci i u politici za opće dobro'.

Zajedništvo je nužnost, riječi su Danijela Srba, predsjednika HSP-a koji kaže kako bi prvo trebalo definirati što je desnica kad se HDZ spominje u priči oko njezina okupljanja jer je ta stranka posljednjih godina bila stranka centra, nikako desna. Smatra da su prošli parlamentarni izbori pokazali da ne bude li zajedništva ili

ujedinjenja oko zajedničkog izlaska na izbore svih stranaka desne strane političkog spektra, nema šanse da se dobiju izbori. 'Više nitko ne može dobiti izbore tako da prijavi svoju stranačku listu, izađe i pobijedi, to je završena priča', smatra Srb. Ističe kako nije na njima da ocjenjuju što će HDZ izabrati kao svoj politički program, oni se mogu odrediti prema političkom programu, a HDZ sam mora birati što želi. 'Ako je zaokret od politike centra prema nacionalnoj politici, to podržavamo i drago nam je zbog toga, jer Tuđmanovu politiku poštujemo, cijenimo i podržavamo', govori Srb, ističući kako je zajedništvo stranaka desne političke Šišljagićopcije na sljedećim parlamentarnim izborima jedino rješenje za uspjeh.

Pesimistični Tomašić i Miljak

HČSP-ovac Josip Miljak kaže da je izbor Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a iznenađenje za mnoge HDZ-ovce koji su očekivali drukčiji profil predsjednika, a što pokazuje i veliki broj glasova za dr. Milana Kujundžića. 'Koliko je tu mašinerija odradila svoje, koliko je to istinska volja HDZ-ovaca da izaberu baš Karamarka, ne možemo suditi', kaže Miljak koji drži da će Karamarko imati velikih problema u konsolidiranju same stranke, kao i funkcioniranju HDZ-a kao stvarne domoljubne stranke kakvu je on propagirao u svom predizbornom nastupu. Prema Miljkovim riječima, najveći Karamarkov problem njegova je prošlost, morat će se pravdati zbog suradnje s Mesićem, kao i zbog uhićenja Gotovine.

'Jedan domoljub koji je spreman na to, ne može s nama, nas zanimaju djela i ponašanje u prošlosti koje je ogledalo u budućnosti koja slijedi. Treba uvjeriti ljude da će on svoju politiku okrenuti u novom pravcu. Nije dovoljna samo ograda od Sanadera, nije dovoljno da se samo jedan čovjek okrene u pravcu domoljublja i zaštite nacionalnih interesa. Držimo da su ovi izaslanici koji su birali Karamarka bili paravan za pljačku i izdaju države zadnjih 20 godina i nemoguće je to odjednom poništiti, kazati da su sada domoljubi, da bismo svi mi trebali s njima jer će oni dovesti Hrvatsku na neki bolji put, kad su oni tu istu Hrvatsku doveli u totalnu propast, sve rasprodali i uništili, podržavali Sanaderu u svemu', jasan je Miljak u svojim stavovima, dodajući kako se ne smije zaboraviti da je Karamarko bio šef tajnih službi dok se sve ovo događalo i ništa nije spriječio.

Kaže kako HČSP ne će tako olako prihvaćati verbalne akrobacije koje dolaze iz HDZ-a, te da će se morati jako potruditi da se dokažu, najprije da srede stanje u svojoj stranci, a onda da se dokažu hrvatskoj domoljubnoj javnosti da se žele popraviti, također i da se ispričaju narodu, iako ih apsolutno ništa ne može amnestirati od svega što su učinili. Imali su šansu voditi državu u smjeru blagostanja, a oni su to prokockali. Nemoguće je sada nešto napraviti da bi kod nas pravaša dobili povjerenje', govori Miljak koji ne vjeruje u okupljanje desnice. Više ih zanima okupljanje pravaških snaga, a kad se govori o koaliciji, onda u obzir dolazi ona postizborna, nikako predizborna, i to, otvoreno će, pod njihovim uvjetima da se ne bi i dalje događale pogreške. 'Pravaštvo mora biti kočnica svim drugim opcijama da ne će i dalje prodavati Hrvatsku kao što su do činili do sada. Svjesni smo da ne možemo imati samostalno većinu, ali zato možemo biti korektiv politici.' Mišljenja je kako nije moguće da HDZ na sljedećim izborima samostalno pobijedi, sadašnji bi im rezultat bio veliki uspjeh. 'HDZ nije Tomašićdovoljno očišćen samim izborom predsjednika Karamarka, HDZ treba proći tešku katarzu. Karamarko će imati problema s konsolidiranjem svoje stranke, kakav god izbor on bio, legalno je izabran, morat će prije svega poraditi na očuvanju stranke od dijeljenja na frakcije, ali i profilirati stranku u desni centar', govori MIljak o zadaći koja je pred čelnim čovjekom HDZ-a.

Ruža Tomašić, predsjednica HSP dr. Ante Starčević, misli da će vrijeme pokazati je li Karamarko dobar izbor za HDZ. 'Prije smo ljude obožavali zbog onoga što su govorili, kasnije kad su došli na vlast, vidjeli smo da su to bila samo pusta obećanja. S druge strane, neki koji su šutjeli pa su došli na vlast i pokazali se odličnima', kaže Tomašić o razlozima zbog kojih ne želi davati ishitrene izjave o Tomislavu Karamarku. Smatra kako treba pričekati neko vrijeme i vidjeti hoće li stajati iza svojih riječi ili je to bila samo izborna retorika.

Smatra da se Karamarko treba ograditi od Mesića koji je, prema njezinim riječima, 'mnogo ljudi izdao jer je bio prijetvoran, govorio jedno, poslije radio nešto sasvim drugo'. Karamarko bi se, nastavlja, trebao ograditi i od onoga što je HDZ radio, kao i očistiti stranku jer su ljudi koji su i danas u njoj najveći krivci za sadašnju situaciju u Hrvatskoj. Ni ona, kao ni ostali sugovornici, ne vjeruje da HDZ može sam dobiti sljedeće parlamentarne izbore, nego drže da će trebati i druge stranke koje slično razmišljaju. Ipak, za razliku od ostalih čelnika, smatra kako moraju paziti s kim će koalirati jer će njezina stranka, kao i do sada, inzistirati na istraživanju prošlosti svakoga čelnika stranke s kojom bude moguća koalicija. 'Lijeva koalicija dokaz je da se ne može samostalno na izbore, samo je problem što je njih ujedinila želja za vlašću, dok kod nas ima domoljubnih osoba koje jako paze da ne idu baš sa svakim u koaliciji', govori Tomašić, naglašavajući kako bi što prije trebalo okupiti struku, bez obzira je li stranačka ili ne, i imati vladu u sjeni koja bi odmah, nakon izbora, mogla obavljati svoj posao.

Andrea Černivec
Hrvatski list

Hrvatski list

Hrvatski tjednik

Čet, 9-07-2020, 13:13:33

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

PRETPLATA

Svakoga četvrtka
Hrvatski tjednik,
a sve drugo je manipulacija!

Posebna ponuda

Hrvatski tjednik dolazi s vrlo niskom cijenom pretplate!

Godišnja pretplata iznosi samo 678 kuna,

170 eura za zemlje EU i 200 eura za prekooceanske zemlje.

Hrvatski tjednik 210 41

Želimo da Hrvatski tjednik dođe u svaki hrvatski dom!

Podatci u računima

Žiro-račun: 2500009-1101384007

Banka: Hypo Alpe-Adria-Bank
Korisnik: Tempus d.o.o. Zadar
IBAN: HR61 2500 0091 1013 84007
BIC:HAABHR22

KONTAKTI

Hrvatski tjednik

KONTAKTI

TelefonTelefon
Hrvatskog tjednika:
+385 (0)23/305-277

Fax
Fax:
+385 (0)23/309-180

Elektronička pošta
Elektronička pošta:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preporučite članke

Podržite članke na jednoj od socijalnih mreža jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

Preporučite Hrvatski tjednik, portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.