Tvrdi da je teško biti Srbin u Hrvatskoj, a zaposlen u zagrebačkoj Gradskoj upravi

Košarkaška legenda Nikola Plećaš, zvijezda zagrebačke Lokomotive u kojoj je proveo deset godina, reprezentativac bivše Jugoslavije i osvajač olimpijske medalje, početkom siječnja dao je intervju jednim srbijanskim novinama u kojima tvrdi da je u Zagrebu najteže biti Srbin. Plećaš inače živi u Zagrebu, radi u gradskoj Nikola Plećašupravi kao referent za obrazovanje i šport i kaže kako je do 2003. kada je i dobio posao u Gradskoj upravi preživljavao.

"Nije podoban"

'Kao građanin ovog grada (op.a. Zagreba) nemam nikakva prava. Da bi bio prihvaćen, moraš biti politički i nacionalno podoban, ne samo da bi se bavio sportom, već da bi preživio. Nikad se nisam bavio politikom, ona se bavila mnome' - kaže Plećaš, ističući kako njegov slučaj nije izdvojen, da on 'nije jedini kojem se Zagreb na takav način 'odužio', a o tome bi mogli pričati Rade Šerbedžija, Pero Kvrgić, Duško Dančuo'Nema prava''Kao građanin ovog grada (op.a. Zagreba) nemam nikakva prava. Da bi bio prihvaćen, moraš biti politički i nacionalno podoban, ne samo da bi se bavio sportom, već da bi preživio. Nikad se nisam bavio politikom, ona se bavila mnome' - kaže Plećaš, ističući kako njegov slučaj nije izdvojen, da on 'nije jedini kojem se Zagreb na takav način 'odužio' i Mira Furlan'. Plećaš tako u intervjuu kaže kako 'od devedesetih u ovoj državi (op.a. Hrvatskoj) nije valjalo ništa što nije hrvatsko'.

'Na scenu je stupio jedan histeričan, ksenofobičan pokret koji je i danas prisutan. I nisu žrtve bili samo drugi i drugačiji, trpjeli su i trpe i časni Hrvati. I oni su stradavali zajedno s nama nečasnima' - kaže ovaj bivši košarkaš, dodajući kako su uzroci dublji, te da nitko Hrvatskoj ne želi čuti surovu istinu da se planiralo, i u tome uspjelo, da se Srbi očiste, isele, protjeraju, jednostavno izbrišu iz Hrvatske. Hrvatska se bori, kaže Plećaš, za prava Hrvata u BiH s argumentima da su oni autohtoni narod u toj zemlji, a što je sa Srbima u Hrvatskoj - pita se, dodajući kako im je manjinski status nametnut samo na papiru, a ni to ne mogu konzumirati.

Raseljeni Srbi

Plećaš intervju završava riječima da je rezultat takve politike 'takav da su ostali samo starci kojih za nekoliko godina ne će ni biti. Mladi Srbi su raseljeni, na ognjište se vraćaju starci, put je to u nestanak. Ako u gradovima i ima naše djece, oni po pravilu bježe iz svog identiteta jer je stvoren ambijent u kojem je hendikep biti Srbin. Odmah si obilježen i nemaš nikakve šanse'. Hrvatska je, naglašava Nikola Plećaš, 'bolesna' na ustaštvo i zato mladi na sportskim tribinama skandiraju 'Ubij, ubij, Srbina', ne znajući da su, prema Plećašu, odavno ubijeni.

Iz svega ovoga ostaje nejasno zašto je nekad poznati košarkaš i bivši reprezentativac unatoč tako lošem odnosu prema Srbima, ostao živjeti u Zagrebu u kojem je, kako kaže, jedva preživljavao, a nije se vratio u voljenu Srbiju. Danas je zaposlen u Gradskoj upravi, a očito mu ni to nije dovoljno jer se i dalje, kaže, osjeća šikanirano.

A.Černivec
Hrvatski list

Hrvatski list

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.