Eduard (Slavoljub) Penkala

 

Eduard (Slavoljub) Penkala(1871.-1922.), rodio se u Slovačkoj u poljsko/nizozemskoj obitelji. Postao je naturalizirani Hrvat kad je, nakon ženidbe, preselio u Zagreb. Izumio je mehaničku olovku 1906., te nalivpero 1907., koji nose ime izvedeno iz njegovog prezimena (engleski: mechanical pen and fountain pen), i koji su danas u svakodnevnoj uporabi.

Penkala

Zaista, naziv “pen” potječe od njegovog prezimena, a naziv “penkala” i danas se rabi za kemijsku olovku. Njegov je patent registriran u trideset pet država diljem svijeta. Njegov je prvi izum bio boca od akrilske smole napunjena vrućom vodom, nazvana termofor, koja se rabi u krevetu kao «centralno grijanje» tijekom hladnih noći.

Penkala

Penkala

Penkala je izumio i novu plastičnu masu nazvanu ebonit, koju je rabio za proizvodnju gramofonskih ploča. Potpisao je tada ugovor s Edison-Bell iz Engleske, i u Zagrebu je osnovana nova tvrtka, Edison-Bell-Penkala Ltd., koja je počela proizvoditi gramofonske ploče na osnovi njegove originalne tehnologije. Tvornica Penkala u Zagrebu je 1912., u Branimirovoj ulici, imala oko 300 zaposlenika, s restoranom, dječjim vrtićom, bazenom, čak i nogometnim klubom Penkala. Bila je među najvećim tvornicama uredske opreme u svijetu.

croatianhistory.net 
preveo: D.J.L.

poveznica: : www.toz-penkala.hr

{mxc}


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.