Antun Augustinčić
 
 
 
Augustinčić

 Jedan od simbola Ujedinjenih naroda, kojeg svatko poznaje, jest Jahačica (Spomenik mira), skulptura koju je stvorio Antun Augustinčić (1900.-1979.). Dana je kao dar UN, i smještena je ispred glavne zgrade u New Yorku. Postolje spomenika načinjeno je od mramora s hrvatskog otoka Brača.

Augustinčić

 Spomenik mira ima 10 metara visoko postolje, a skulptura jahačice visoka je 5,5 metara. Drugi prekrasan kip jahača kojeg je stvorio Augustinčić predstavlja poljskog maršala Josefa Pilsudskog. Spomenik je bio naručen prije Drugog svjetskog rata i trebao je biti isporučen 1939. Isporučen je, međutim, tek sredinom devedesetih godina, i sada se nalazi u Katowicama (lijepo zahvaljujem Macieju Paluszynskom iz Wroclawa na ovom podatku).

Augustinčić

Antun Augustinčić studirao je u Zagrebu i Parizu, i, osim u tim gradovima, njegova su djela bila izložena u Londonu i Barceloni. Isklesao je bistu slavnog hrvatskog violinista Zlatka Balokovića 1967., koja se nalazi na zagrebačkom groblju Mirogoj.

croatianhistory.net
preveo: D.J.L.

LITERATURA
Poveznica: Antun Augustinčić

{mxc}


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.