Glagoljaški spomenici u Hrvatskoj

 

U Hrvatskoj se mogu posjetiti mnoga mjesta s glagoljskim spomenicima:

• Stalna Izložba glagoljice u Rijeci, koju toplo preporučamo. Pripremili su ju akademik Branko Fučić i prof. Vanda Ekl; a nalazi se na adresi: Dolac 1, u blizini Korza u središtu grada. Radno vrijeme: 10-13, 18-20, svakim danom osim nedjelje i ponedjeljka).

• Aleja glagoljaša koja povezuje središta gradova Roč i Hum na sjeveru Istre (7 km). Preporučujemo posjet selu Bernobići pokraj Huma, u kojem postoji Glagoljski lapidarij. Ne propustite razgledati Roč i Hum – najmanji grad na svijetu!

• Stalna Izložba glagoljice u Franjevačkom samostanu sv. Pavla na prekrasnom otoku Galevac (naziva se i Školjić), pokraj gradića Preka na otoku Ugljanu (blizu Zadra). Adresa za kontakt: dr. fra Božo Sučić, Samostan sv. Pavla, 23273 Preko, Hrvatska. Na Školjiću se svake godine održava i zanimljiva Međunarodna umjetnička radionica "Jadertina".

• Glagoljski lapidarij u Valunu na otoku Cresu,

• Egzotičan gradić Vrbnik na otoku Krku.

Baščanska ploča, replika u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru blizu Baška na otoku Krku.

Baščanska ploča

Blaca, udaljena naseobina pustinjaka izgrađena u stijenama na otoku Braču uistinu je začuđujuće mjesto. Osnovali su ga hrvatski glagoljski pustinjaci koji su bježali od Turaka u 16. stoljeću. Posljednji glagoljski pustinjak bio je don Niko Miličević, koji je također bio i astronom s međunarodnim ugledom, koji je svoje radove objavljivao u vrlo prestižnom časopisu "Astornomische Nachrichten" (Vijesti iz astronomije) iz Beča, i koji je vodio bogatu međunarodnu korespondenciju. Nakon njegove smrti 1963., mjesto je pretvoreno u muzej.

• U selu Gata (koje je pripadalo staroj Poljičkoj kneževini) u blizini Omiša, nedaleko od Splita, postoji spomenik nepoznatog glagoljskog svećenika, kojeg je isklesao Kruno Bošnjak 1989.

• Glagoljska staza u selu Gabonjin pokraj Dobrinja na otoku Krku (zamislio ju je i ostvario g. Svetko Ušalj 2001).

• I još mnogo mjesta.

croatianhistory.net
preveo : D.J.L.

{mxc}

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.