Njujorški misal

Njujorški misal, 1400.-1410. napisan je na području Zadra ili Like-Krbave, sada je u posjedu knjižnice Pierpont Morgan Library iz New Yorka. Ponovno ga je tiskao izdavač Otto Sagner Verlag (München) 1977. s uvodom Henrika Birnbauma (SAD).

Njujorški misal

Podrijetlo: Zadar ili područje Lika-Krbava. Frederick North, šesti Earl of Guilford (1766.-1827.), sa svojom knjiškom etiketom; njegova prodaja, Evans, 1830., kupio Thorpe za Sir Thomasa Phillipsa. Nadmetao se na aukciji sa Sir Fredericom Maddenom, koji je radio za British Museum. Phillips je platio ogromnu cijenu za ovaj rukopis na dražbi u Guilfordu i smatrao ga je jednim od svojih najvećih dragocjenosti. Često ga je izlagao kao njegov "desert rukopisa" na divljenje posjetitelja. 1966. ga je kupila knjižnica Pierpont Morgan Library iz New Yorka. Radi više informacija pogledajte Croatian Glagolitic in the USA, [Birnbaum], te monografiju (proširenu doktorsku disertaciju) koju je napisao Andrew Corin: The New York Missal: A Palaeographic and Phonetic Analysis (Njujorški misal: paleografska i fonetska raščlamba), 272 str., 1991., UCLA, Los Angeles, SAD. Corinova raščlamba pokazuje da je knjigu napisalo najmanje 11 pisara, članova velike nepoznate glagoljaške pisarnice.

croatianhistory.net
preveo: D.J.L.

{mxc}

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.