Logor Petrovci

 

Nalazi se u RH nekoliko kilometaa jugoistočno od Vukovara. Selo je nastanjeno velikom većinom rusinske i ukrajinske nacionalnosti, a ima nešto Hrvata, Srba i ostalog stanovništva. Srbi i JNA su u devetom mjesecu okupirali selo i odmah otvorili logore, gdje su izdvajali nepodobne iz sela i sve ostale koje su zarobili oko Vukovara. Logor je smješten u više privatnih kuća u blizini centra sela, kao i u zgradi MZ i školi.

U privatnim kućama su korišteni podrumi za muškarce, a za žene nusprostorije, kao ostave, štale i druge gospodarske nusprostorije. U ovom logoru koji je izdvojen na par punktova, vršena su stalna ispitivanja i provođene razne torture, koje nisu preživjeli desetak zatočenika, koji se vode kao nestali ili ubijeni. Kroz ovaj logor je prošlo 500 osoba, a dest se vodi kao ubijeni i nestali. Logor su vodili zajedno JNA i paravojne jedinice Srba. Bilo je sem fizičkih i teških psihičkih tortura, od vješanja, streljanja i drugih načina zastrašivanja.

Hrvatski vojnik zarobljen u Vukovaru 21.11.1992 od JNA i srpske paravojske, odveden je u Petrovce na ispitivanje. Prisiljavali su ga na priznanje za špijunažu uz prijetnju nožem. Stalno je tučen, nakon čega je pao u komu i tako ostavljen. Odnjeli su ga u ćeliju u kojoj se nalazio drugi pretučeni muškarac. Nisu smjeli razgovarati. Trojica JNA rezervista su ih tukli i gurali im pištolj u usta. Jedan major ih je posebno tukao. Prebačeni su u Sremsku Mitrovicu 22. studenog 1992.

Petrovci

Prostor u kojem su u logoru bili smješteni muškarci

 

Iz knjige "Putevima pakla kroz srpske koncentracijske logore 1991... u 21. stoljeće
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora

 

 


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.